RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

JAWAPAN PADA BANYAK SOALAN-SOALAN DI SINI

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorder, Panic disorder & Rawatan September 4 2019

Salam,

Banyak yang bertanya PERLUKAH SAYA JUMPA DOKTOR?.

Ada yang beri info pendek tapi bertanya soalan di atas. Maaf saya bukan ada supernatural ability boleh menilik dari jauh.

Jadi saya akan copy & paste jawapan di bawah..

Happy reading…

LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

  1. Buat ujian DASS di website ini
  2. Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
  3. Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
  4. Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
  5. Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar.
  6. Bila sudah buat keputusan mahu jumpa pakar psikiatri, baca “Bagaimana mahu berjumpa doktor psikiatri”.
  7. Lihat senarai hospital di website ini.
  8. Jika berminat ingin membuat temujanji dgn saya di klinik swasta saya di KCDC Kuantan, ini nombor untuk dihubungi;

Private Clinic/Service

SEMUA ADO di sini..

PERTANYAAN MELALUI EMAIL TIDAK DIGALAKKAN KECUALI DALAM KEADAAN TERTENTU..

90 Comments

  • Amy says:

    Salam Dr, I am 18 y/o and I want to know either I am depressed or just lonely. I like to isolate myself in room when my friends ajak lepak and everytime saya mengadu dkt my bestfriend yang saya ni sedih, she will just ignore me and that made me so sad that made me think that nobody loves me. Pernah tahun lepas, when I was 17 y/o, during my SPM year, I isolate myself in an abandoned room at my hostel starting from 10 a.m. until 8 p.m. And on that time, I was just wasting my time to cry and sleep even tho on that time, SPM just around the corner. Perasaan tu berhenti seketika until on last 2 months, my beloved grandpa passed away and saya buat status WhatsApp about my late grandpa spy ada kwn yg ucap takziah apa sume but my expectation gone wrong. Tak sampai 10 org pun yg ucap takziah and it makes me feel so sad again. And until now, I feed sad. I don’t know either I am depressed or just lonely. Because sometimes, I feel happy but not too happy. Oh actually saya jarang pergi makan because I have no one to accompany me to go to the cafe and because of that I like to isolate myself in my room

  • Ema says:

    Salam dr, saya seorang penjawat awam. Saya pernah ditempatkan di wad psikiatri kerana menghidap penyakit Bipolar Disorder. Awal tahun lepas saya rasa saya telah sihat dan pihak hospital minta saya ke hospital untuk tanda tangan surat pengesahan bebas rawatan untuk dihantar kepada pihat kementerian pendidikan. Baru baru ini saya merasai sakit saya datang balik. Untuk makluman doktor, saya tidak dapat galakan dari keluarga untuk mendapatkan rawatan dan saya tidak dipreskripsikan sebarang ubatan oleh pihak hospital. Soalan saya, sekiranya saya ingin mendapatkan rawatan semula, adakah ia akan menjejaskan pekerjaan saya?

    • Ramli Musa says:

      Salam
      Yg lebih penting dapat rawatan untuk sihat. Kalau tak mahu dapatkan rawatan kerana takut hilang kerja, penyakit itu sendiri merencat keupayaan bekerja dan akhirnya akan hilang kerja.

    • Erman says:

      Saya seorang pelajar tingkatan 5′
      Saya baru sahaja habis examination. Masa exam saya tidak dapat menyiapkan soalan dalam beberapa subjek. Saya sering tefikir kan benda tu hingga berminggu minggu…Bila saya terfikir pasal tu saya akan rasa sesak nafas, kejang, n berpeluh., jantung berdegup laju..rasa nak muntah, perut sakit…sehingga saya kena hiperventilation. Benda tu yang triggered sampai saya kena macam tu…n saya rasa trauma dekat apa yang pernah jadi dkt saya sebelum ni…menyebabkan saya rasa risau,gelisah yang amat sangat..

  • Nurul says:

    Sya
    Kemurunggan 20
    Keresahan 12
    Strees 16

    Sya tak thu sma ada sya ok ataupun tidak tp sya kerap rasa strees bila pulang ke rumah . Dan sya lebih suka menyendiri apabila di rumah . Pernh jga sya rasa ingin bunuh diri atau cederakan diri apabila sesuatu perkara kecil terjadi di rumah

    • davidsikucing says:

      doc, selepas saya mendalami berkenaan depressi ni saya dapati saya mempunyai masalah depression, tapi apabila saya luahkan kepada ibu saya , dia mengatakan saya cuma merasa saya dipressi disebab terlalu cenderung dengan topic ini

  • Nureen says:

    Sy pelajar sek menengah agama. Sy jadi murung sbb masalah kawan. Gaduh dgn kawan , kawan baik pindah dan disisihkan kawan. Sy pernah menangis teruk , menyendiri dan pernah terfikir kenapa saya takboleh mati je. Sy taktau sy ok tak tapi sy sering rasa stres bila ke sekolah dan sering takmahu datang ke sekolah. Inilah hasil ujian DASS saya :
    Kemurungan – 22
    Keresahan – 18
    Stres – 18

  • Aaaaaaaa says:

    Saya sebelum ni ada masalah gastrik,sembelit,kadang rasa pening, saya banyak minum air tapi bibir sntiasa kering, sejak sakit saya sering mengis sndiri tanpa sebab, dan kadang kadang sya bedebar lebih dri 30 minit, kadang2 juga sya susah untuk benafas, sya selalu fikir tetang mati, kaki tgn sya banyak dn kerap kebas, jatung sya bedegup laju. adaka sya salah seorang pesakit panic attack atau anxiety?

  • Farah says:

    Salam..sblm ni sy pnh jmpa seorg doc di klinik kesihatan dn bila sy nyatakan mslh sy doc ade sebut tntg anxiety dan cdgkn sy rujuk ke psikitari utk terapi tp sy tolak sbb sy rasa sy ok..tp bila sy buat ujian dass tahap anxiety sy 24(sgt teruk)..ape pndpt doc..?

  • nunas says:

    Assalam doktor.sy seorg suri rumah.sy dh buat ujian dass resultnya teruk,sgt teruk dan teruk.selepas habis berpantang ank sulong sy,sy alami gangguan kebimbangan yg berlebih2 sy takut tgk pisau,tali,loji air,sungai,bangunan tinggi. sy takut sy akan bunuh diri. sy takut dgr kematian mengenai org bunuh diri.sy merasakan perkara tu akan terjadi pada sy dan membuatkan sy rasa bimbang. sejak akhir2 ni. sy x boleh pergi tempat yg sesak seperti mall,pasar mlm membuatkan sy terasa nk pitam seperti tidak cukup oksigen. sy dh pergi klinik kesihatan. doktor cakap sy agrophobia. tapi belum tahap teruk. dia x buat surat utk rujuk pakar psy pun. tapi gangguan tu on off doktor. dh 8 bulan sy hadapi derita ni. satu lagi apabila sy berfikir berlebih2an contohnya sy tidak bekerja sy akan down teruk, rasa tidak berguna. apa yg perlu sy buat doktor? penyakit apa yg sy hadapi skrg ni

  • atiqah says:

    hai doktor, saya berusia 21 tahun. Saya tak tahu sama ada saya ni depression atau hanya perasaan. But saya dah buat ujian DASS ini dan resultnya Sangat Teruk pada Depression. Saya sentiasa busykan diri eventhough kawan saya ajak lepak, keluar. Because to me, macam takde faedah. Saya banyak habiskan masa berseorangan. Which is, semua yang saya buat adalah seorang. Kadang saya rasa macam tak ada guna hidup saya ni. Saya pernah terfikir nak lari rumah, nak bunuh diri. Some part, saya menangis tanpa sebab, gelak tanpa sebab, dan buat something yang tak masuk akal. Bila saya cuba beritahu apa yang saya alami, keluarga akan kata saya ‘Meroyan’ ‘bebel’ dan ‘merepek’… Saya penat doktor, saya berharap kematian saya berharga dari kehidupan saya.

  • Raden says:

    Assalammualaikum doctor,

    Setiap kali jantung saya rasa gelisah.
    Tak keruan, rasa marah, nak nangis. Sedih.

    Pasti selang 2 hari akan ada orang terdekat meninggal.

    Perkara ini bukan lah baru, sebelum ini saya buat tidak endah,
    Dan sejak baru2 ni ianya terjadi sangat kuat, semalaman saya tidak tidur, esoknya makcik saya meninggal di langgar oleh lori,

    Jantung saya, rasa anxiety tu berkurangan dan hilang,

    2 hari lepas datang lagi.
    Pakcik sebelah isteri saya meninggal.

    Saya tak pasti kenapa,
    Kerana yang saya perasan, setiap kali orang terdekat akan meninggal dunia, rasa anxiety tu akan datang. Biasanya setiap mahgrib.

    Harap dapat membantu.

    Terima kasih

  • Razalia says:

    Salam doc, saya mengalami tekanan emosi bila berhadapan dgn masalah. Saya kerap bimbang org x syg saya lg. Saya salahkan diri saya sbb saya x dpt perhatian. Lebih trok jika masalah x dpt diselesaikan saya akan menyalahkan diri sehingga melukakan diri sdri. Contoh saya cucuk diri dgn gunting, ketuk kepala sehingga luka. Saya kerap Sedih dan menangis dan terlalu emotional bila dpt tahu sesuatu yg saya x suka. Tekanan lebih berat jika xde penyelesaian. Saya akan keluar bersendirian bila saya menghadapi tekanan. Saya boleh berjalan kaki seorg diri dalam jarak yg jauh bila tekanan berlaku.

  • aiza says:

    Assalamualaikum Dr.,

    Can someone/a person(A) be the cause for someone else’s (B) anxiety?
    If so, should A leave B’s life?

    Thank you Dr.

  • Wawa says:

    Assalamualaikum doctor. Saya nak tanya, saya sejak tingkatan 1 dihina oleh kawan2 and then saya diam tk bagitau siapa2 tentang isu ini Dan setiap malam saya akan jadi gelisah, gelak ketawa seorang. Without knowing umur 17 tahun saya kena tremor but dah buat mri scan and everything takde tanda2 apepun everything normal. Now I’m 21 years old and the thought nak mati makin kuat but saya tkde peluang nak buat sedemikian sebab duduk rumah Sewa with friends. Saya tak de any problem with sudden weight loss but sudden increase of weight tu ada. My dass score
    Kemurungan : 32
    Anxiety : 38
    Stress:40

    Adakah saya dikira sebagai depression atau anxiety?

  • Azie says:

    Assalamualaikum dr, sy seorang berumur 43thn,pd umur 27thn sy pernah mengalami anxiety dan mkn ubat, sy lupa nama ubat utk kawal cecair kimia dlm otak selama 10 thn. Tp sy dah berhenti ambil ubat tu, skrng sy Cuba kawal stress dgn sendiri tp rasa mcm tk hilang sbb tekanan sekeliling sy masih ada, macamana caranya sy nak hadapi, sy suka memikir apa yg jadi pd sy

  • Ocoh says:

    salam dokter, sejak 1-2 bulan kebelakangan ini sya ada masalah utk tdur, sya rasa cepat marah, cepat gelisah dan takut tanpa sebab..saya juga ada perasaan untuk cederakan orang dan saya juga terasa ingin mati..apa patut saya buat

  • salam doctor . Saya dah alami penyakit seperti ini dah 3 tahun lebih . sekali dia serang saya tak boleh bernafas , jantung saya teramat amat laju , badan saya jadi terketar ketar dan kebas , bibir saya jadi putih pucat , mata jadi kabur … dah bermacam hospital saya pergi check . dari kerajaan sampai ke swasta semua result normal , doc ckp saya sihat . perlu ke doctor saya buat rawatan dass test ni doc? brp lama jalani rawatan ni ? penyakit seperti ni boleh sembuh ke ?

  • Aina says:

    Assalamualaikum, dr. Saya aina, 17. Result dass 30 for depression, 30 for anxiety and 32 for stress. Agak risau sbb hampir sangat dgn spm but susah nak focus sebab masalah persekitaran. Even bila kawan kawan baca every letter yg saya tulis, mereka kata saya kurang sihat. So how should i cope with this situation without telling my family abt my problem?

  • ima says:

    aslmkum dktor, saya mengalami kemalangan jalanraya pada mei 2019 dan dibedah membuang darah beku dan membuka tempurung selama 3 bulan hidup tanpa tempurung, dan pda ogos 2019 sy menjalani skli lg pmbedhan memasang smula tmpurung sy . jalani 2 pmbedhn ini di hospital raja permaisuri bainun. sy alami ketakutan bila nampak org mmbawa kereta laju membelok scra sukahati.. sy bnci dengan suasana bising, sy suka brsndirian, sy mudah rsa mcm nak mati..adkah sy mnglami anxiaty disorder ye dktor dan adakah hospital seri manjung mempunyai pakar ini dktor?

  • Natasha says:

    Hai saya cuma nak tanyaa . 

    Kalau sesorang itu ada masalah yang sekejap dia ketawa , sekejap dia menangis yang taktahu kenapaa sebabnya , sekejap dia happy sangat . Ada masa , staff ( rakan sekerja ) buat kerja betul pun sesorang itu marah . Orang bercerita , bertanya kadang-kadang okey tapi ada satu masa rasa nak marah , rasa macam rimasnya . Ada masa juga selalu asingkan diri dari bergaul dengan family & rakan . 

    Tidak ada kefahaman bila berjumpa dengan orang . Rasa tak selesa , rasa tak suka , nak marah bila orang bersembang . Suka dengar lagu sendiri dalam bilik gelap , sambil dengar lagu orang itu mampu gelak , mampu menangis senang cakap dia mampu buat banyak watak dalam satu masa . Adakah benda itu normal ? 
    Utk ujian dass : kemurunga. 36 . keresahan 32 . Stress 32 .
    Thankyou .

  • adhah . says:

    assalamualaikum , dr . umur saya 20tahun .
    saya trauma dengan kes perompak masuk rumah dan acu parang dekat leher . masa tu umur saya 14tahun . sejak dari tu saya takberani duduk rumah sorang sorang walau waktu siang . saya akan duduk satu tempat diam diam kalau ada bunyi pelik walaupun bunyi cicak .

    saya takboleh kawal trauma saya . sampai tahap saya menangis sebab terlampau takut .

    saya nak kena buat apaa ? 😔

  • Wana says:

    Salam doc. Awal thn haritu sy mula² dpt simptom jntung berdebar² slps 2minggu kakak sy mninggal secara mgejut. Sy tlh ke hosp swasta..doc tlh diagnos sy sbg angina pectoris & darah tinggi .Sy tlh mkn ubat²an jantung & drh tinggi sehingga bulan jun & ubat²an dihentikn oleh MO kk tmpt sy tinggal. Yg terbaru pakar FMS tlh stopkn bisoprolol yg sy dh mkn almost 9 bulan..kesannya jntung sy kembali berdebar² hingga saat ini. Utk pgetahuan doc, sy ada mgisi beberapa ujian DASS & keputusannya amat teruk. Sbb itu pakar FMS mgaitkn debaran jntung sy itu dgn anxiety disorders @ panic attack. Skng sy kerap kebas kaki tgn, sakit kepala, gerd & xda mood . Sy jg selalu memikirkn hal berkaitan kematian, seolah² sakit² yg sy alami skng ini mnunjukkn sy akan mati tak lama lagi, sy risau sy akan mati secara tiba² mcm arwah kakak sy. Hasilnya sy jd sgt murung & sedih, lagi² bila doktor asyik ckp sy terlalu overthinking & cpt panic..walhal sy x minta pon jd begini. Sy jg mgalami gangguan tido & akan terjaga setiap 2 jam, keadaan ini mybabkn sy semakin letih krn tiada kualiti tido. Sy kerap risau kadang² perkara yg sy risau kn itu sgt la remeh.

    Adakah ini anxiety disorders? @ sy ada pyakit berkaitan jantung?

  • khirana says:

    assalamualaikum doc,sy tak thu nk mula dari mana hendak cerita….sy ingin doc menegali sy sbg A shj….sebelum tu doc sy pon sudah bt ujian DASS..keputusan tersebut sangat tidak merisaukan sy…..Depression sy 24…Anxiety sy 22..Stress 20..

    First s0alan sy ada depression sy ni boleh berlaku atas pengalaman sewaktu kecil dahulu??

    sy mempunyai 4 adk brdk ..yg semua nya kerja bagus2…sejak dari kecil sy selalu dibandingkan sehinggala sekrng wlpn sy sudah berkahwin n mempunyai 1 anak..semasa sy kecil sy selalu dibandingkn olehibu dan ayh sy..sy selalu dipangil black sheep dlm keluarga..malah adk brdk sy serign memangil sy bodoh sewaktu kecil..keputusan peperiksaan sy selalu gagal,,,sy sejenis yg tidak mengalah n berusaha…tetapi luck selalu tidak menyebelahkn sy….selain dari segala kesalahan wlpn sy tidak buat sy sering dimarah oleh ibu sy..sehinngalah skng..dlam apa jua hari2 sy mesti akn dimarah..sy sgt tertekan..dan disebabkan itu sy selalu didalam kemurungan..sy tidak semangat sy selalu merasakan diri sy tidak berguna sihnngalah perkataan balck sheep tu dh sebati ddlm diri sy….untuk bt sesuatu keputusan or sy ingin membuat sesuatu..sy selalu merasakan diri sy tidak boleh…bile sudah hbs belajar di peringat universiti..pointer sy selalu dibanding2kan kn…untk mencari perkerjaan ibu dan ayh sy selalu memberitau sy supaya sy mencari krja yg biasa2 ..downkn sy,,,,bila berlaku apa2 msti mereka point dekt sy..sy selalu dijadikan tmpt lepas mrh,selalu menyalahkn sy wlpn sy tidak bt…

    adakah sy mesti mendapatkan kaunseling doc??

    • Ramli Musa says:

      Satu yang saya sering tekankan kesalahan besar ibubapa adalah membuat perbandingan antara anak dan legi teruk membezakan kasih sayang dan perhatian. Ia tidak sihat utk kesihatan mental anak.
      Kaunseling sentiasa membantu bagi mereka yg stress. Jumpa doktor psikiatri tidak semestinya perlu dlm kes ringan

  • Faez says:

    Assalamualaikum, saya pelajar sekolah dan akan ambik spm tahun ini..saya ni selalu rasa gelisah, takut, berdebar, dan risau bila dalam kelas ustz suruh baca jawapan ke ape ke..lagi2 bila suruh berdiri pstu menulis kat whiteboard. Pada masa yg sama mata saya jadi berair memang kalau ikut rasa berdebar tu memang rasa macam nk nangis. Pastu bila bercakap dngn budak perempuan ke bila berjalan depan org ramai ke rasa berdebar semacam rasa tak sedap hati je. Rasa takut bila ramai yg tengok saya. Saya rasa cemburu jgk dngn org yg boleh bercakap dpn org ramai dngn tenang boleh gelak2. Saya pon ada keinginan nak cakap depan orang ramai bagi ucapan ke tapi tiada keupayaan nk buat. Rasa takut mcm ni dikira anxiety jugak ke…minta penjelasan ye..tq

  • Shah says:

    Saya mendapat sangat teruk untuk depression dan anxiety. Kesemua symptom yang saya baca di internet juga kebanyakannya saya pernah alami. Seorang kawan saya galakkan saya untuk berjumpa pakar, tapi saya tak nak sebab saya takut, sebenarnya saya tak anxiety atau depression pun tapi saya hanya mengada ngada sahaja. Saya buntu

  • Livvy says:

    https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=0LL6QR

    Assalam Prof.. Berikut adalah skor DASS saya. Td semasa memandu, menghadap traffic jam, sy menghadapi simptom2 tersebut. Sy perasan jantung sy semakin laju, loya, seram sejuk satu badan dan rasa sgt2 rimas tgk lampu merah kenderaan yg sama stuck dlm jam disekeliling saya. Tak lama lepas tu, saya muntah2 dan rasa sangat overwhelmed secara tiba2. Saya tinggal di Bukit Beruntung. Sepanjang perjalanan dr petaling jaya ke rumah saya, saya tidak dapat berhenti menangis. Sebelum ini, saya pernah menghadapi kejadian seperti ini tapi tidak muntah2 atau menangis secara spontan. Hanya rasa panik, rimas, berpeluh2 dan degupan jantung laju sahaja. Cuma hari ini, buat pertama kalinya saya muntah dan menangis bila ianya berlaku. Perlukah saya rujuk kepada pakar??

  • Liza says:

    Salam Dr.
    Mak sya dh 2 minggu xde selera makan, nampak lemah, byk termenung n x bercakap, x minat dgn aktiviti harian, x nak jumpa n keluar dgn kawan2.. dh 2 minggu nie duduk rumah je..
    Adakah tanda2 depression?
    Mak sya berumur 67 tahun.
    Apa yang boleh sya buat utk tolong mak sya dengan betul? Supaya mak tak rasa tertekan

  • Liyana says:

    Assalamualaikum .

    Saya pelajar sekolah menengah dan tingkatan 4 budak kelas pendidikan khas.
    Saya selalu alami masalah dengan diri saya. Tahun lepas Saya pernah d buli oleh budak perempuan , tahun ni buat hal lagi.
    Diaorang cakap saya jahat tapi setahu saya bukan jahat. Sekarang fikiran ssaya asyik fikir benda dah jadi dan belum terjadi tapi saya masih tak boleh lupakan. Benda tu buat saya menangis tiap hari malam. Saya rasa seram, sejuk bila tengok depan semua orang. Saya ingin melakukan bunuh diri. Saya tak faham dengan diri. Saya da tak kuat dan selalu rasa penat. Tk de tenaga nampaknya. Ada orang sya rapat cakap saya ni orang gila, cakap kt sya sekejap lagi sya jdi boleh gila. Serious saya rasa kosong dalam hidup ni, tak tahu kenapa saya fikir bunuh diri lebih baik. Saya rasa diri ni tak guna. Saya akan menangis macam orang gila tak dapat nak buat apa. Saya tak dapat nak fikir benda positif. Orang buat saya tapi saya marah orang lain tak bersalah. Saya tak tahu nak start mana satu nya. Saya nak perbaiki diri. Help me :’

  • Person says:

    Assalamualaikum Dr.
    Ujian DASS menunjukkan severe depression & anxiety. Saya stress dengan kerja sekarang, selalu bad mood dan hilang fokus. Kadang2 saya ada habit check email dan malam x boleh tidur fikir kerja esok. Bila balik kerja saya stress dengan trafik. Selalu bayangkan nak langgar kereta orang lain. Saya ada masalah cepat marah dan tumbuk dinding untuk lepaskan geram. Saya juga jadi mudah benci orang sekeliling tapi lepastu saya rasa bersalah dan sedih sorang2. Adakah saya betul2 depressed?

  • az says:

    Salam doktor, saya seorang pesakit anxitey dan MDD selama 2 tahun lebih. ekarang ni saya on treatment sertraline 100mg pagi, malam respidone 1mg dan rivotril 0.5mg, malam saya boleh tidur hampir 5 hingga 6 jam, kesokan harinya sakit badan dan sentiasa badan bergetar, jalan terumbang-ambing macam ada gangguan saraf. Saya pernah maklum kepada doktor pskiatri, doktor beritahu anxiety, tetapi saya rasa macam ganggu sangat apabila ingin naik kenderaan rasa macam ada gangguan urat di punggung dan takselesa. Apakah saya perlu membuat MRI atau Ct scan kepala.

    • Ramli Musa says:

      Salam, bagi mereka yang telah berjumpa pakar saya lebih suka memberi jawapan; sila berbincang semula dengan doktor yg merawat. Terlalu banyak faktor perlu diambil kira. Doktor merawat paling tahu mendalam

  • Farhan says:

    Kemurungan/Depression:
    42 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Keresahan/Anxiety:
    24 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Stress:
    40 (Sangat Teruk/Extremely Severe

    Nak kena buat apa ? Tolong whatsapp saya 0132235022 utk jawapan 😁

  • ROHAIZA BINTI ABDUL RAHIM says:

    Assalamualaikum Dr. Saya Rohaiza dr Sg Petani. Anak saya mengalami kemurungan setiap kali hampir peperiksaan penting. Kali pertama pada thn lepas (2018) semasa dia nak SPM. 2 minggu dia tak pi sekolah, saya cuma berjumpa kaunselor sekolah saja,tp tak membantu pun. Anak saya paksa diri wlp berat demi SPM. Thn ni….minggu ni…simptom depration tu kembali sml….dia tido…tau mau sembang…tak buat rutin studi yg dia selalu buat…dia kata…dia tak lalu nak tgk buku…padahal 14/11 ni STPM semester 1 akan bermula. Bila ditanya…dia depress dgn tindakan guru2 yg beranggapan dia berpura2 sakit dan hanya berlakon bila dia tak hadir ke sekolah. Guru kerap banding2kan keadaan kesihatan dia dgn kawan2 lain dan diri guru itu sendiri…(aaalah…sakit perut sikit ja…kalau saya….saya mai sekolah juga – itu kata cg kpdnya). Guru yg sama juga memberi tekanan dan pengharapan kpd anak saya krn prestasi anak saya agak cemerlang. Ini membuatkan anak saya lebih tertekan. Anak saya rasa mcm diperguna oleh cg utk menaikkan imej cg dan sekolah. Apakah tindakan dan langkah yg boleh dan patut saya ambil utk membantu anak saya?

    • Ramli Musa says:

      Salam amat penting dalam perancangan tindakan seterusnya adalah menilai tahap keterukan “kemurungan” anak yg puan katakan,
      di sini kita x pasti.
      Jumpa doktor akan dapat banyak penjelasan

  • Azhar says:

    salam doktor, umur saya 35 tahun, 2 tahun sedang mengalami anxiety dan mdd, sekarang on medication malam 1mg respidone, 0.5mg rivotril, pagi 150mg sertraline. Reasonly saya rasa susah nak bediri lama, duduk pun rasa tidak selesa di punggung, sakit bahagian pinggang, jalan rasa tidak stabil. Adakah disebabkan side effect ubat pskiatri yang saya makan hampir 2 tahun.(Sejarah saya sakit disebabkan teralulu risau diserang cancer disebabkan ketulan di ketiak sebelum membuat sebarang ujian ketulan tersebut sehingga terganggu tidur. Selepas itu saya membuat semua ujian tiada sebarang penemuan canser atau penyakit, tetapi saya tetap tidak boleh tidur). Apakah saya perlu buat doktor? Susah ingin jalan dan bediri, rasa terganggu sangat urat, muscle atau apa saya pun tidak tahu.

  • Suhana binti Ahmad says:

    Assalamualaikum…DR
    Tolong bantu saya sebab saya rasa tak kuat utk hadapi hal ini
    Anak saya lelaki berumur 16thn dan dia ada panic attack atau anxiety atau apa saya pun tak tau nak ckp
    Sebelum ni dia aktif dlm pertandingan yg membabitkan utk membuat presentation hingga ke peringkat kebangsaan
    Sampai satu masa dia ada anxiety yg menyebabkan dia selalu letih, kurang makan dan tak aktif
    Tolong beri nasihat utk masalah saya ni DR…terima kasih

  • Faiz says:

    Salam Prof, sy ada autoimune disease Psoriasis. Setiap kali jumpa dermatologist selalu diingatkan jgn stress sbb boleh trigger inflamation. Tp disebabkan pso tu sy jd terlalu memikirkan tentang pso smpai xboleh concentrate dlm kelas, bila in public rse insecure sbb rasa macam orang duk perhati saya, dan malam agak susah nak lelap salah satu sebab gatal2 pso dan bila dah gatal2 mula lah fikir macam2 time ni rasa mcm nk burst out sbb frust dgn condition sy.. sy rasa perasaan tu banyak menganggu daily task sy sampai kadang2 sy mengelak jumpa org walaupun penting. Dalam majlis2 or crowd sy jd cepat overwhelmed dan cepat2 sy akan keluar n cari tempat yg calm skit.. result dass xdalah teruk mcm org lain
    D-14
    A-14
    S-26
    Perlukah sy jumpa dgn psy? Sbb sekarang sy bergantung pada nasihat dermatologist je utk cope problem ni.. tp tak efektif..

  • Zeli says:

    Salam doktor,
    Bagaimana utk mendapatkan rawatan mengenai PTSD. Boleh hanya berjumpa kaunselor, atau harus berjumpa psychiatric?

  • Haris says:

    Salam doktor,
    Baru2 ni sy kene vertigo di rumah sampaikan sy tak boleh nak bangun sbb pening sgt, muntah2, jantung rasa laju, nafas laju, dan berpeluh. Kesannya saya jadi cepat risau sebab sy takut vertigo tu attack time sy dkt public. Tapi seingat sy risau ni ada memang drpd sekolah lagi, which is sy kerap risau dkt benda kecik2 mcm nak keluar travel, appointment jumpa org dan sekarang nak keluar driving pun boleh trigger risau sy. Btw, sy masa sekolah asrama pernah lalui unpleasent experience yg mana sy dimalukan dpn lebih kurang satu batch punya student disebabkan result satu paper exam sy tak beberapa bagus, cikgu pun asyik pressure sy dan sy ada masalah dlm berkawan juga. Sejak tu sy isolate diri sy, kurang bersocial, self esteem sy pun memang mendadak turun dan lebih2 lagi sy jenis introvert, fikir nak M tu pun pernah ada juga sbb stress sgt sorang2 takda nak bg moral support, nak jumpa kaunselor sy takut kawan2 tau sy ada masalah. Sy rasa experience2 lama ni kerap juga trigger sy jd risau sekarang ni.
    Jadi perlukah sy berjumpa dgn psy atau cukup sekadar kaunselor shj?
    Dass sy D=18 A=24 S=32

  • Me says:

    Assalamualaikum prof. Skor saya 38.40.36. saya rasa tertekan dgn hubungan perkahwinan dan banyak terasa hati dgn keluarga mertua. Kadang2 saya akan naik angin pada anak saya, sbb tak tau nak lepaskan marah pada siapa. Saya banyak termenung. Kadang2 menangis dalam toilet sorang2. Kalau boleh taknak jumpa org. Saya pernah cuba overdose PCM. Pernah fikirkan cara nak gantung diri, minum racun shieldtox. Dan sekarang tahap saya, saya nak give up my life. Nak give up anak2 saya. Saya taknak hiraukan sekeliling saya. Saya alami loya, kdg2 blackout, palpitation. Tangan menggeletar.

  • Abd rahman says:

    Salam doctor,

    Saya Ada kawan yg telah beberapa tahun Ada mental illness. Tapi tdk diberi rawatan. Dia hanya terperuk dirumah..ibunya juga tidak mahu hantar dia KE hospital.
    Bagaimana dpt kami Bantu dia? Dia skrg ni DH Mula bercakap sorang2. Saya risau dari bipolar akan meningkat ke schizophrenia. Apakah langkah pertama perlu diambil? Sebab dia Tak mahu keluar dari rumah apalagi jika nak masuk kereta utk dihantar ke hospital. Perlu ke dibuat report ke hospital? sudah lebih lapan tahun dia begitu..Ada KE harapan utk pesakit ini pulih? Kami semua sangat kasihan pada dia

  • gia says:

    Assalamualaikum Dr.

    bagaimanakah rawatan dari pakar mental dapat menyembuhkan saya?

    saya tahu,
    1. kehendak Allah
    2. usaha dari saya sendiri
    3. saya tidak mahu bergantung pada ubat

    yang saya tahu, kesihatan mental saya berada pada tahap sangat sangat teruk dan bila-bila masa saja sy boleh buat apa yang saya rasa saya nak buat sekarang. orang bila saya cakap saya hampir nk ada bipolar disorder diorang hanya gelakkan saya je. diorg ejek la syaa ni nak sangat jd gila. diorang persendakan je sy.. entah lah dr. sy ni letih dah. takut nya jadi gila. tp bila pikirkan keluarga, ada mulut untuk dibagi makan. xkan sy nk mcm ni terus. sy hanya 24 tahun. bantu lah sy Dr. sy dah tak dapat bantu diri sy sendiri.

  • Sha says:

    Assalamualaikum doktor.. Saya Sha berumur 22 tahun dan seorang pelajar.. Pagi tadi saya mengalami masalah perut jadi saya fikir mungkin gastrik tapi tak lama lepas tu rasa macam nak muntah.. Dah muntah pon keluar air je.. Lepas tu saya ke kelas sebab saya ada presentation, masa presentation.. Saya rasa tak sedap perut, berpeluh, lutut menggeletar, panas di belakang leher, bernafas dengan tak menentu dan rasa macam gelap mata.. Adakah saya kemurungan atau diserang panik? atau apa?

  • Valerine says:

    Hi, I was tried hard to wrote down this…

    I was in a very bad condition. I was depress, anxious because of my mood upside down.
    I was thinking it may cause by two years ago, I was torture by my ex-boss mentally. I had met a bad situation — my grandpa was comma and after that he passed away. During the funeral she wasn’t let me to take leave for attend the funeral, and so I straight away emotional breakout.

    After the case, I was quick the job, and get a new job by my friend but I didn’t adapt my emotional, I always strong to smile to each other pretend I was fine at all but I can’t to stop the thinking of suicide.

    Maybe… I get a psychological trauma but I didn’t know.

    Now, since last two weeks, I suddenly having a terrible mode, I can’t even concentrate or doing things I like, I also feel thirsty, hard to sleep. Until I got a fight with my grandma by yesterday, today I was in depression and anxious mode. I can’t stop for killing myself, I also hit the wall by my hands, hit the wall by my head, trying to take a knife cut my hand but I didn’t do that as all. Only hit the wall I had did it. So far I’m thinking of runaway from my house, trying to suicide and having a difficult breathe.

    I had no idea I was in what kind of condition…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires