JAWAPAN PADA BANYAK SOALAN-SOALAN DI SINI

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorders, Panic disorder & rawatan berkaitan September 4 2019

Salam,

Banyak yang bertanya PERLUKAH SAYA JUMPA DOKTOR?.

Ada yang beri info pendek tapi bertanya soalan di atas. Maaf saya bukan ada supernatural ability boleh menilik dari jauh.

Persoalan ini telah saya jawab dalam post saya sebelum ini. Jadi saya akan copy & paste jawapan di bawah untuk tatapan sekali lagi dengan huraian tambahan..

Happy reading…


(Kuantan di malam hari)

LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

  1. Buat ujian DASS di website ini
  2. link; https://www.ramlimusa.com/questionnaires/

  3. Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
  4. link; https://www.ramlimusa.com/interpretasi-skor-dass-anda-interpretation-dass-scores/

  5. Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
  6. link; https://www.ramlimusa.com/dass-scale-really-measuring-depression-anxiety-stress-levels/

  7. Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini.; link; https://www.ramlimusa.com/perlukah-berjumpa-pakar-bilakah-masa-perlu-jumpa/
  8. Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar.
  9. link; TIADA KERANA ANDA YG PERLU BUAT KEPUTUSAN SENDIRI

  10. Bila sudah buat keputusan mahu jumpa pakar psikiatri, baca “Bagaimana mahu berjumpa doktor psikiatri”.     www.ramlimusa.com/cara-mendapat-rawatan-pakar-psikiatri/
  11. Lihat senarai hospital di website ini.
  12. link; https://www.ramlimusa.com/senarai-direktori-hospital-kerajaan-mempunyai-perkhidmatan-psikiatri/

  13. Jika berminat ingin membuat temujanji dgn saya di klinik swasta saya di KCDC Kuantan, ini nombor untuk dihubungi;
  14. link; https://www.ramlimusa.com/perlukah-berjumpa-pakar-bilakah-masa-perlu-jumpa/

  • atau email ke (HANYA UTK TEMUJANJI KCDC atau Online consultation SAHAJA) ; ramlidr@yahoo.com
  • Ragu tentang langkah mengambil ubat psikiatri? Boleh dengar penjelasan oleh rakan UIAM saya Dr Rozanizam Zakaria tentang isu ini, LINK; https://youtu.be/RIH0pCHrSBM

    Prof Dr Ramli Musa
    Pakar Psikiatri  / Psychiatrist
    Universiti Islam Antarabangsa Malaysia


     

    Ingin Mendapat Rawatan di Hospital Swasta? / Private Clinic

    SEMUA ADO di sini..

    PERTANYAAN MELALUI EMAIL TIDAK DIGALAKKAN KECUALI DALAM KEADAAN TERTENTU..

    Seperkara lagi, TOLONG BERI SEDIKIT LATARBELAKANG SPT UMUR, NEGERI TEMPAT TINGGAL, SEDIKIT PENERANGAN SIMPTOM YG ADA DAN LAIN2 YG DIFIKIRKAN PERLU. MENYEDIHKAN KEBANYAKAN BERTANYA, BERI INFO SANGAT SEDIKIT, TAPI MINTA SAYA JELASKAN SAKIT APA. saya bukan bomoh yang boleh menilik seseorang…..

  • 492 Comments

    • Amy says:

      Salam Dr, I am 18 y/o and I want to know either I am depressed or just lonely. I like to isolate myself in room when my friends ajak lepak and everytime saya mengadu dkt my bestfriend yang saya ni sedih, she will just ignore me and that made me so sad that made me think that nobody loves me. Pernah tahun lepas, when I was 17 y/o, during my SPM year, I isolate myself in an abandoned room at my hostel starting from 10 a.m. until 8 p.m. And on that time, I was just wasting my time to cry and sleep even tho on that time, SPM just around the corner. Perasaan tu berhenti seketika until on last 2 months, my beloved grandpa passed away and saya buat status WhatsApp about my late grandpa spy ada kwn yg ucap takziah apa sume but my expectation gone wrong. Tak sampai 10 org pun yg ucap takziah and it makes me feel so sad again. And until now, I feed sad. I don’t know either I am depressed or just lonely. Because sometimes, I feel happy but not too happy. Oh actually saya jarang pergi makan because I have no one to accompany me to go to the cafe and because of that I like to isolate myself in my room

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        A psychiatrist needs to know what are the symptoms that you have ad unfortunately not many symptoms mentioned in your post.
        Probably you may find the answer in this post;
        https://www.ramlimusa.com/perlukah-berjumpa-pakar-bilakah-masa-perlu-jumpa/

        • Syifa says:

          Salam dr can i contact you via phone@email?

            • Ilya says:

              Salam doc, saya dah hampir 3 bulan takdapat tidur dengan btul, kdg kdg almost nk dekat subuh baru boleh tidur, walaupun dah cuba tidur awal saya tetap rasa bimbang, overthinking, dan selalu menangis memikirkan hal yg akan datang, perasaan takut kecewa.

            • Ramli Musa says:

              Jumpa doktor untuk analisis sebab sebenar insomnia

            • Mohd nor says:

              Aslmkum
              Doc
              Saya ada niat bunuh diri…..
              Dah beli tali wat gantung diri……..
              Ada masa dengar suara bisik…..
              Mood……
              Dari ceria tiba2 boleh menegking marah……
              Selalu negetif berpikir……..
              Sakit kepala….
              Idung berdarah……
              Cepat lupa…..
              Kurang selera makan….
              My wife say im sick…..
              My childhood so worse……
              Abah selalu pukul n dera…..
              Bila dewasa saya pernah cuba bunuh abah……
              Umur sekarang 34…..
              But i feel i still in 18 year old……
              Im sick doc…….
              Help me

            • Ramli Musa says:

              Salam Anda memang nampak serious (symptoms kemurungan yg ketara) dan eloklah berjumpa doktor psikiatri.
              Kita tidak mahu keadaan semakin teruk dan mudarat.
              Pergi ke hospital terdekat

            • NURUL ALIYA BAITI BINTI GHANI says:

              Assalamualaikum.. sy selalu susah nak bernafas, kena tarik nafas dalam dalam baru rasa lega and sometimes sy sakit kepala. Selalu dahaga.. bagaimana pendapat doktor?

            • Ramli Musa says:

              Salam, DASS score apa?

            • Ifa says:

              Salam doc, saya berdebar sangat bila menaip ni semua, susah untuk gambarkan situasi saya, saya susah nak tidur sebab takutkan sesuatu iaitu mati, saya xboleh tidur dalam gelap, tapi bila saya sedih lebih kepada saya rasa nak mati, saya mimpi buruk juga sampai saya takut nak tidur,saya pernah telan ubat banyak2, pernah hantukan kepala kat dinding sebab saya rasa saya tak guna, saya useless, tapi saya tetap nak hidup, saya takde keberanian jadi gagap bila bercakap dengan public, saya hilang minat pada hobi saya, saya lebih suka duduk dalam bilik sendirian, saya jauhkan diri dari family, saya sentiasa ingat masa silam saya yang teruk, bila teringat saya akan menangis walau benda dah bertahun lama ibarat pita rakaman yang berulang, saya mudah lupa, saya hilang focus, kadang bila saya menangis saya akan sakit pada tapak tangan dan sakit pada paha, saya takutkan sesuatu sampai menggigil dan panas badan.. saya normal ke?

            • Ramli Musa says:

              Salam,
              tanda jelas ada masalah anxiety yg ketara,
              Rawatan anxiety disorder amat mudah, iaitu dengan ubat antidepressant
              Jumpa doktor

            • lily says:

              assalamualaikum doktor. saya dah dua kali buat ujian DASS ni dan keputusannya berbeza. kali pertama saya buat, keputusannya ialah teruk. kali kedua ni pula keputusannya ialah sangat teruk. saya baru tingkatan 5 tahun ni tapi saya selalu rasa tertekan, di rumah dan di sekolah. saya selalu fikir tentang kawan kawan dan keluarga saya. saya pernah ada masalah dengan kawan kawan saya, sekarang dah berbaik tapi banyak perubahan yang berlaku antara kami. saya rasa macam saya dah semakin jauh dari diorang semua. saya rasa kehilangan sangat sangat, doktor. kemudian di rumah pula saya rasa tersisih. mak dan ayah saya dah bercerai dan saya jarang dapat jumpa dengan ayah saya. mak saya pula selalu marah saya, dia kata saya bodoh, dia kata saya anak tak berguna dan dia pernah ugut nak bahayakan nyawa saya kalau saya buat hal lagi. saya sedar memang saya banyak buat silap tapi ada masa tu mak saya selalu marah saya tanpa sebab. kadang kadang dia marah dekat ayah tiri saya dan dia lepaskan kemarahan tu dekat saya. dia pernah tampar dan tolak saya kemudian dia pijak badan saya. dia pernah kata dia meluat tengok muka saya. saya rasa tertekan, doktor. saya pernah cuba untuk bunuh diri tanpa pengetahuan sesiapa. saya nak meluah dekat kawan kawan pun saya takut. saya takut kalau masalah masalah saya ni dianggap perkara remeh dan kecil jadi saya selalu pendam kemudian saya rasa tertekan. saya bawa semua rasa tu dari rumah sampailah ke sekolah dan balik ke rumah semula. saya selalu hilang fokus masa belajar. sebelum PKP sekolah saya ada peperiksaan awal tahun selama seminggu. seminggu tu juga saya selalu menangis di rumah sebab mak saya. saya rasa kecewa, saya rasa macam saya dah hilang harapan untuk hidup. saya sedar yang saya tak ada apa apa kelebihan pun untuk orang lain bangga dengan saya. saya rasa tak ada orang yang kisah dan hargai saya. saya masih budak sekolah, saya nak jumpa pakar psikiatri tapi macam mana? saya nak jumpa pakar psikiatri tanpa pengetahuan sesiapa pun.

            • Ramli Musa says:

              apa kata jumpa guru kaunselor dulu. Saya x pasti anda umur berapa?
              Susah nak bagi nasihat apa tanpa tahu.
              Jika bawah 18 amat digalakkan bersama ibubapa walau pun ia bukan wajib.
              Family therapy adalah jawapan masalah itu

            • Intan says:

              Doc mcm mane cara untk dptkn rwatan psikitiari…perlu surat dari klinik swasta o kerajan dlu ke?

            • Edna says:

              Salam doc, saya edna berasal dari Sabah, sy baru disahkn anxiety disorder di klinik pada 08.03.2020 stelah dberikan ujian Dass, saya juga ada mgikuti program mentari mgenai cara mengatasi anxiety dan cara pemakanan untuk anxiety, stelah itu sy xda bjmpa dgn mna2 dr psy lg sbb kdaan skrg sy tkut utk kluar ruma, prtnyaan sy, knp wktu sy bgun tidur trasa jntung laju dan trasa lemah bdan, adaka itu normal bg anxiety, dan sy jg mgidap gastrik dan dr ada bagi saya ubat omeprazole, ttp stiap kali sy mkan ubat itu trasa dada berat dan kdg susa bnafas, adaka itu tanda sy alah pada ubat itu doc. trima kasih

            • Nadirah says:

              Assalamualaikum dr. Saya merupakan student dan hari tu saya kene tengking dengan seorang staff kolej disebabkan kesalahan saya sendiri. Saya dah mengaku salah dan minta maaf. Akan tetapi staff tersebut mengetuk pintu bilik saya sangat kuat dan terus tengking memarahi saya sekuat hati sampai satu blok dengar dan keluar bilik melihat saya kene marah. Selepas kejadian itu, saya menjadi sangat takut apabila ada orang mengetuk pintu bilik saya tanpa memberitahu siapa. Saya akan jadi terdiam, dan hanya panda ke pintu tanpa bersuara. Selain itu juga, kawan saya juga ada memberitahu yang saya sejak kebelakangan ni (selelas kejadian) saya menjadi hilang fokus pada apa orang cakap dan saya akan bertanya benda yang sama berulang kali.

            • Ramli Musa says:

              Kejadian trauma akan berkurangan slowly dgn sendiri

            • Sham says:

              Assalam doktor.. Adekah ubat propranolol berkesan untuk anxiety?

            • Ramli Musa says:

              Salam tidak, is bukan ubat penyembuh, sama fungsi spy Xanax

            • aisyah says:

              Slm doktor . Kenapa sy bila stress rasa nak hantuk² je kepala dkt dinding. sy surirumah dan buat bisnes on9 . Malam memg tak lena tidur sbb dlm otak fikir byk kerja. skrg Bila stress melampau sy lebih memilih utk bersendiri dlm bilik. And sy menangis sekuat hati . Sy timbuk² kepala saya. Dan takde sorang pun tahu . kelakuan sy jadi mcm ni sejak sy berpantang anak kedua . Tak cukup tidur & stress dgn bisnes. skrg pun stress dan rasa nak kurung je dlm bilik . Macam mana sy nak kawal yg hantuk² tu .

            • Ramli Musa says:

              Elok nyatakan keputusan DASS di sini

            • Lannnnnnnn says:

              mati. Adakah saya diberi tanda bakal mati. Dan sering gastrik. Akhirnya saya ke dok psikiatrik. Dan mereka kata saya ada anxiety. Yang mnjadi persoalannya sekarang, saya diberi makan propranolol untuk jantung, dan untuk ubat alprozolam dan ubat fluoxetine . Yang mnjadi persoalannya sekarang. Saya sering diserang anxiety, tapi saya makan propranolol bacaan darah saya serimg rendah bila saya check sndiri guna mesin dirumah. Dan dapat bacaan 55 sahaja ketika diserang anxiety. Soalan yang pertama, saya risau kalau bacaan saya terlampau rendah selepas ambil propranolol dan takut ditambah dengan ubat anxiety makin rendah jadinya. Apakah pandangan doktor, dan aadakah kalau saya stop ubat propranolol jantung saya boleh bhnti secara mengejut dan soalan kedua jika saya maintain makan ubat anxiety mngikut dos yang diberikan saya bakal sembuh? Saya dah makan ubat dekat seminggu namun tiada perubahan lagi. Sy ada temujanji dengan doktor psikiatrik lg dua minggu. Tapi perubahan masih tidak ada. Apakah pandangan doktor

            • Ramli Musa says:

              Dalam amalan saya, saya tidak memberi Propanolol untuk anxiety, benzodiazepine spt alprazolam lebih berkesan. Bincang balikndgn doktot

            • Pain says:

              Kemurungan 40 sangat teruk, keresahan 34 sangat teruk,
              stress 42 sangat teruk . Sy kje polis, skrg ni sy x tahu nak buat apa,
              Sy blur, saya jd kerja Xnk pergi,
              Xnk bercampur dgn org,
              Tidur hny Blh lelak 2jam sudah mcm2 cara bt,
              Perut sembelit truk,
              Jd pelupa,
              Kwn2 ckp sy slow blur teruk,
              Kalau sy pergi ke hospital nk ckp apa masa pndaftaran? Perlu ke pergi hospital atau benda ni hnya hayalan?

            • Ramli Musa says:

              perlukan ubat antidepressant, keadaan bunyi serious

          • NurAz says:

            Assalamualaikum, saya nk tnye. Saya selalu igt psl satu kejadian yg mengerikan drp masa silam, and saya takut sgt.. saya rse mcm saya masih lg dlm masa tu.. kejadian tu melibatkan ancaman nyawa keluarga saya.. and saya igt benda tu setiap hari. Setiap hari saya takut, setiap hari saya harap saya boleh lupa… tp saya tetap tk boleh lupa.. saya ogt benda tu.. saya masih igt sgt sgt benda nie wlupun dh berapa bulan.. tp byk benda lain yg saya lupa.. and saya terkejut bila saya sembang ngan kawan saya and dia cakap benda yg saya ckp tu tk pernh jd.. mcm saya menipu, ada sebahagian org yg mengaku dorg kwn saya, tp saya tk igt pun dorg.. and saya pernh nmpk seorg perempuan nie tp saya tk kenal dia.. dlm beberapa minit, baru saya sedar yg dia ibu saya.. abg saya byk cerita tempat tempat yg saya dan keluarga pernh pergi, tp tk byk pun yg saya igt.. saya juga pernh lupa language, buatkan saya tk fhm ape yg org ckp, saya pernh lupa cara berjalan buatkan saya baring atas katil.. mcm mne nk lupakan sesuatu yg saya nk lupakan dan elakkan drp lupa sesuatu yg saya patut igt, Doctor?

        • nelisa says:

          salam dr, saya seorang pelajar, setiap kali masalah tekanan yang saya hadapi saya tak dapat kawal saya akan cederakan diri sendiri, adakah perlu saya berjumpa dengan pakar ?

            • Yati says:

              As Salam doktor sy mempunyai anxiety dan panik attack sejak tahun 2018 bln 8 lg… Selepas 3 bln sy semakin OK walaupun ada masanya sy d serang Masalh ini.. Tetapi kembali lg selepas sy stresss Dan kembali mengingati apa yg pernah menyakiti dlm hidup sy.. Yg membuatkan sy seperti bercakap sdiri seolah meluah rasa ht yg ckup lama terpendam dek kesan drp kisah hidup dgn mertua dulu… Baru2 ini akibat tertekan dek kerja Dan bercmpur lg masalah pribadi sy d serang panik attack sehingga kan sukar bernafas.. Nyeri dada kiri… Keliru…melayang2 namun sy masi mampu ke hospital.. D sana sy cek ecg namun normal.. Sy takut sakit jantung doktor.. Dan skrg jika rasa kelainan spt rasa kebas d mulut Dan lidah sy terus beranggapan sy kena kanser mulut hingga sy google mencari sebab… Jika ras a kebas tgn hingga ke kaki sy akan rasa sy akan strok… Utk thn ni sy belum buat lg full blood.. Thn lepas ok semuanya…
              Cuma skrg bagaimna sy agar tidak berfikir sedemikian ya doktor… Buat oengetahuan doktor sy merawat diri sdiri.. Tanpa psy… Sy kawal diri sdiri tp dlm masa yg sama sy cepat tertekan Dan stress jika d rumah dgn anak yg aktif.. Bising.. Hingga sy sekali menjerit2 marah emmm

            • Syarifah says:

              Assalamuaalaikum dr. Saya nak tanya kalau saya ni menghidap penyakit anxiety atau tidak. Kadang2 untuk sesuatu benda saya akan jadi gelabah. Saya jadi takut Kadang2 yg saya akan mati dlm masa terdekat. Selalu juga saya berfikiran begitu. Kadang2 kalau saya alone saya akan terbayang yang saya mati or saya ada penyakit berbahaya. Kadang2 saya bnyk sngt berfikiran dan terbayang2 benda pada masa hdpn Dr. Sekarang ni saya kerap sakit kepala. Seminggu mesti ada sekali sakit kepala. Lepastu saya selalu berfikiran negatif berfikiran yg bukan2 , Rasa selalu mual Dan Susah untuk bernafas sbb takutkan sesuatu yg xtahu ape bende. Kerap sakit Di bahagian dada. Skor Dass saya :
              Kemurungan(26)
              Keresahan(26)
              Stress(30)

            • Ramli Musa says:

              Salam ya ia simptom anxiety

            • Nadiah says:

              Assalammualaikum dr. Lately ni saya kerap sangat ada problem with my ownself. Taktahu itu diri saya ataupun apa. The point is family problem. Everytime ada family problem yg distract my mind i felt like serabut sangat sangat. Sometimes menangis tak tentu pasal and the worst is rasa nk buat sesuatu benda yg boleh sakitkan diri sendiri and benda benda bodoh. And i love to stay in my own room dalam keadaan gelap dan sorg diri. Already done DASS assessment and my score for depression and stressed is extremely high. Apa pendapat doctor ?

            • Ramli Musa says:

              Salam,

              Memang ada beberapa symptoms kemurungan seperti menyendiri dlm bilik, elak pergaulan.
              Disokong oleh keputusan DASS.
              Saya melihat perlu sesi family therapy dgn pakar psikiatri supaya punca kemurungan itu diselesaikan.
              Tak boleh komen banyak sbab tidak dinyatakan apa masalah keluarga.

          • Senah says:

            Assalamualaikum Dr. Saya berumur 23 tahun. Sekarang ni bekerja,study part time degree and saya stress sangat di tempat kerja dengan environment yg workaholic until saya pun jadi macam tu sebab dalam 1 masa semua org push2 buat itu ini sampai rasa nak pitam. Setiap kali balik pasti akan menangis and stress tu drag kepada belajar. Setiap kali sorang2 dlm bilik mesti akan ckp penat. Rasa nak mati. Sampai cubit tangan and tumbuk dinding. Dengan masalah family lagi. Saya pun tak tahu laaa sama ada ni stress biasa atau depress.

            • Ramli Musa says:

              Waalaikum salaam antara Pendekatan boleh membantu adalah stress management, assertive approach, ia boleh disampaikan oleh pakar

            • Amjackpack says:

              Assalamualaikum Dr. Saya tak tahu saya ada masalah anxiety ke x. Saya ada masalah kewangan. Tiap hari saya pkir masalah ni. Sentiasa xcukup. Komitmen byk. Gaji tak byk. Gaji dibayar hari. Mmg sentiasa tak cukup. So skrg ni bila saya rasa xcukup, saya rasa depress gila. Kadang2 pnh tpkir, “baik aku mati je”. Terlalu stress sbb pikir benda ni. Parents xblh tlg sbb masing2 ada komitment. Saya hadap seorang skrg ni. Saya kadang2 tu smpai sakit kepala. Dalam sehari tu 3 kali makan panadol utk hila g sakit kepala and tak nak ingt. Saya alami depress ke atau anxiety atau kenapa sbnr nya? Saya rasa down gila. Kerja mmg hilang fokus. Saya tido mmg lmbt gila. Mcm mana ngantuk nya saya, kepala saya kadang2 pkir masalah ni. Mcm mana saya nk settle. Always pikir. Kenapa dgn saya? Saya nk jumpa pakar, tp compny saya xde benefit medical nak cover. Satu lg, saya risau tak dapat kerja yg okay. Nak cover komitment saya. Tlg saya.

            • Ramli Musa says:

              Waalaikum salam,

              Simpati atas nasib anda,
              Untuk tahu keterukan, perlu DASS result.
              Ada kemungkinan kemurungan peringkat awal.
              Elok kita berkongsi masalah dgn keluarga.
              Jgn pendam

        • Norhidayah says:

          Salam dr bole saya tau jwpn…adakah sy mengalami kemurungan ..sbb salah stu yg sy prsaan dlm dri bila saya akn mudah tersentak bila bawak moto prsaan sy mcm tiba tiba terperanjat mcm keta tu nk langgar saya padahal itu mmg jalan dia lpas tu sy akn rasa berdebar dn ketakutan..kerap menagis bila teringt kisah prbuatan bekas suami trhadap sy stu ketika dlu…smpai skrg still tak bole lupa bila ingt akn nangis smpi penat 😪😪dn saya tak suka keluar rumh jmpe org lbih suka ddk dlm rumah prsaan nk keluar tak ada ..

        • nur syuhada says:

          Assalamualaikum doktor saya pon sering mengalami masalah yang mudah sedih cepat emo cepat marah di rumah,kakak kakak saya memperlekehkan saya cakap saya hitam gemuk lah, apa yang patut saya lakukan. ibu saya pula tidak habis II membanggakan anak org lain daripada saya, apa saya perlu buat. Mohon beri penjelasan. Terima kasih

        • Irene Bijoi says:

          Anak saya merupakan salah seorng pelajar kolej kypj tetapi dia tidak dapat meneruskan plajrannya kerana menghidapi penyakit tekanan dan keadaannya sekarang tidak menentu.Bagaimanakah sya hendak berjumpa dengan Doktor?

        • Amera says:

          Salam dr, sy ada masalah kesukaran utk tidur. Sy bekerja 8:30am-5pm. Sy sukar tidur hingga ke jam 3,4 pgi baru boleh tidur. Sy tk usik telefon, malah 2jam lebih sy pejam mata tp masih tk boleh tidur, sy tutup lampuc, sy kosongkan minda tp masih tk boleh tidur n bnde ni buat bdn sy sgt letih utk kerja.Sy tinggal di kuantan. Adakah boleh utk sy berjumpa dr di iium secara terus tnpa rujukan dri dr lain?

        • Hajar says:

          Assalamualaikum, saya nak tanya, contohnya, kalau kita check suis iron dll banyak kali, lebih 2 atau 3 kali/was was, adakah itu tanda anxiety? Sbb saya setiap hari mcm tu, dah keluar bilik saya akan masuk balik bilik check balik benda yang sama.

        • nurul ain says:

          assalam doct . saya ada kawan yg suka melakuakn self harming . sbb dia kata dia sedih . dia rasa dia tak berguna . dia selalu gigit tangan dia . tapi kalini dia makin mnjadi jadi . skrg 2 kali sehari dia asyik nak buat mcmtu . bila dia dh puas gigit dia akn lega . dan dia bgitahu saya yg dia tgh gian tngok pisau . what should i do for her ? her parents tak prcaya yg anak dia selalu self harm diri sendiri . im begging for your solution doct

          • Ramli Musa says:

            Berapa umur dia?
            Jawapan banyak bergantung pd umur dan faftor lain.
            Parents sepatutnya lebih perhatian.
            Tingkahlakunya seperti impulsive in nature, bukan sangat ingin bunuh diri.

        • Aida says:

          Salam Dr, I am 21 yo and idk if im still confused or what. I had intrusive thoughts and idk where to start, so i hope u understand wht am i gon tell u. So, i rasa i ada perasaan memberontak since i am 16 years old. which that time i was ignored by my parents. and i was being rude to them. padahal i was a quiet and i will tunduk if i were scolded by them. i smoke, i skipped school, and my mom left me and my siblings when im 17, right after i spm. i was so mad. i hate them both. i hate my existence. oh i think i shouldnt go details, so wholly i feels like im worthless, and i did tried cut my wrist once with blade while cry to sleep, my sister and the youngest one noticed it, and they help me to clean it, oh and the reasons why i cut my wrist bcs of someone throw away my cats. you know, im quite lonely and idky they did to me like that. i felt terrible and horrible i couldnt control my feelings. I easily get mad over small matter. and also, i kinda feel useless and stupid cause i let my youngest sister see my wrists bleeding. she shouldnt watch it. shes just 9/10 yo at that time. im a freak useless sister, and daughter. plus, i always had a suicidal thoughts. i always had. i always wish i were dead. but sometimes i realized that i shouldnt do that. but i still wish, i was dead. and i always denied it. i denied that im not the person who think that way. i am a skinny girl, 5’3″ and 41kg only. i know its not normal. i kinda terrified to eat more. lagi lagi yg berkolestrol tinggi. i takut what if i sakit jantung ke yang sakit 3 serangkai tu ke , or obes ke bila dah tua nanti. and the last one, i ada scoliosis, which i hate looking at my body. and it makes me down sangat sangat. im so mad at myself, cuz i couldnt help me self. so doctor, this time i wanted to help myself, and my question is, am i depressed or just stressed?

          • Ramli Musa says:

            I personally feel you need to seek a special medical attention by a psychiatrist.
            There are a lot of internal and parental conflicts.
            It is not easy to resolve it here.
            Some of your actions are not normal at this age.
            Go and seek help from professionals

        • Ayu says:

          Assalamualaikum doc.. Sy rasa sgt stress smpai sy rasa mcm ad depression.. Bnda ni berlaku dri bln 11 yg mna sy bru start keje masa tu.. Dlm msa 2 minggu sy rsa x bersemangat nk buat keje, kurang selera, tido awal dan berat kurang.. Buat ujian dass msa tu dpt result teruk.. Lagi skali bnda mcm tu berlaku dlm bln 1 slama 1 minggu.. Masa ni sy buat ujian dass pun dpt resut teruk. Sy rasa x bersemangat rasa x berguna kpd org lain, rasa x bleh buat kerja dan penah terpikir lgi bgus klau sy xde kat dunia ni. Dan baru² ni sy rsa sgt x berguna bila dtg keje xde hasil.. Kdg² rasa x guna hidup dan klau xde lgi bgus sbb dpt lupakn mslh ni.. Skrang sy rsa ok sikit.. Patut ke sy jumpa doc psikiatri ttg mslh sy?

        • Fifi Nurhapiza says:

          Saya selalu berfikir dan merasa diri sedih

        • shahrul says:

          Salam Doktor,

          Saya berminat untuk tahu lebih lanjut tentang Bipolar disorder sebab saya ada simptom untuk Bipolar disorder (saya cuba cari dalam blog doktor tapi tak jumpa). Walaubagaimanapun, ianya cuma berdasarkan apa yang saya baca and lihat dalam diri saya. Saya ada berjumpa dengan klinik berdekatan untuk dapatkan surat rujukan ke pakar. Saya dalam proses untuk dapatkan rawatan pakar dan dengan maklumat yang doktor boleh kongsi mungkin dapat memudahkan proses saya kelak.

          Terima kasih,

          • Ramli Musa says:

            Salam,
            T kasih atas cadangan. Ya Bipolar agak kurang dibicarakan, is kerana penyakit ini tidak sekerap penyakit anxiety dan kemurungan yg mendapat perhatian luas di website ini.
            In shaa Allah suatu hari nanti saya akan menulis tentang Bipolar

        • husna says:

          Salam and hi prof dr , Im from kedah , i want to know wether i had a AD or im just overthinking because im suffer from hyperthyroidisms. now i am 22y/0 and student. Saya kerap memikirkan benda benda yang belum tentu terjadi kepada saya contohnya saya fikir bahawa saya akan gagal dalam apa saja yg saya lakuka , saya juga susah untuk tidur malam sekurangnya 3-4 hari seminggu . Saya rasa berdebar dan saya rasa takut , saya juga asyik memikirkan apaa yang orang katabkepada saya dan saya kerap bertanya soalan yang sama kepada rakan berulang kali . Saya juga selalu memikirkan yang saya tidak akan dapat menyelesaikan jika saya mendapat kerja atau tugasan , saya kerap merasa penat kerana diri saya yang sangat resah. Saya juga merasa resah dan tidak tenang apabila saya memakai sesuatu yg baru seperti baju dan lain lain. Kadang kadang apabila saya ternampak sesuatu benda yg kotor pum saya akan merasa bimbang dan asyik teringatkan perkara tersebut. Saya merasakan benda ini mula dari saya 19 tahun. Kadang kadang saya merasa penat kerana saya berkelakuan macam ni dan asyik menangis tanpa sebab berhari hari. Thankyou Dr.

          • Ramli Musa says:

            Salam,
            You have so many worries and the worries are overwhelming
            Therefore you may be having an anxiety disorder
            Please do DASS test for confirmation.
            Hyperthyroidism may mimic anxiety too
            Hence the diagnosis of anxiety would be much easy to do once the thyroid level is optimized

            • Husna says:

              Thank you very much dr for the good info , its very true that my thyroid level is unstable and it keep rising and hardly to become reduce. I already did the DASS test as you suggested and the result said that i had an extremely severe anxiety disoder also extreme depression and high level of stress . I do understand that stress level is normal because im a student and everyone can get strees but i never know about depression . Do you think that extreme anxiety can lead to depression if they are not cured? Also my doctor said that insomnia is one of hyperthyroid’s symptoms . Thankyou again prof dr for the information.

        • Nur Wahida says:

          Assalamualaikum Dr . saya ada masalah dimana diri saya sukar untuk relax . saya akan berasa letih dan penat walaupun tkda melakukan apa apa . bila saya duduk sorang akan terpikir benda yang bukan bukan . diri saya juga sukar nak positif . semua yang saya pikir adalah negatif . kemudian saya akan cemas dan takut secara tiba tiba . saya juga susah nak tidur dengan tenang . pikiran saya seolah olah tengah berbincang sesuatu tapi saya taktahu apa benda yang dibincang . saya juga akan bertindak untuk mencederakan diri . jadi apa yg perlu saya lakukan sekarang ? saya perlukan ubat ke ? atau rawatan ?

        • Irsya says:

          Assalamualaikum..sy nk tnya sy ade masalah jantung laju tnpa sbb sy jd mcm x puas nk bernafas..n sy risau sbb sy ade rasa mcm sesuatu dlm tekak sy dh pergi hospital masuk kemera dlm tekak x de ape..lepas dari tu sy selalu risau x tentu pasal sy jd takut nk mkn atau ape sje yg sy buat akn jd cemas

        • Hafizah says:

          Assalamualaikum doctor, saya nak tanya kalau saya ni menghidap penyakit anxiety atau tidak. Kadang2 untuk sesuatu benda saya akan jadi gelabah. Sekarang ni saya cepat sngt pelupa sya letak barang baru 1 minit saya dah lupa. Kadang2 ayah mntk tolong amikkan nasi di dapur tapi saya bingung dan terus basuh pinggan sedangkan ayah saya nak mintak tambah nasi. Saya jadi takut Kadang2 yg saya akan mati dlm masa terdekat. Selalu juga saya berfikiran begitu. Kadang2 kalau saya alone saya akan terbayang yang saya mati or saya ada penyakit berbahaya. Kadang2 saya bnyk sngt berfikiran dan terbayang2 benda pada masa hdpn Dr. Sekarang ni saya kerap sakit kepala. Seminggu mesti ada sekali sakit kepala. Kadang2 saya berdebar2 tentang sesuatu benda. Dan saya over excited. Boleh Dr tolong rumuskan saya ni kenapa sebenarnya?

        • Afiq says:

          Asalamualaikum Dr.
          Apa yang perlu kita lakukan apabila kita berhadapan dengan seseorang yang sedang mengamuk?, dimana keluarga orang tersebut juga tidak dapat menghampiri orang tersebut, orang tersebut bukan penagih dadah ataupun penjenayah.

          Dalam amukannya dia banyak mengatakan tiada siapa yang boleh selamatkan dia kecuali maknya, dan menghalang orang lain untuk datang menghampirinya. Sekiranya ada yang datang dekat dia akan mula lebih mengamuk. Dia tidak mencedarakan orang lain.

          Orang tersebut dalam lingkukan umur 40-50an

          Siapa yang perlu kami hubungi untuk meminta bantuan?

          *pengalaman yang saya hadapi tetapi tidak tahu apa yang perlu dilakukan ketika itu

        • Muhammad afiq says:

          Assalam doc Saya umur 18 dulu saya ade pengalaman kene buli waktu saye sekolah rendah, i tak kene buli dari segi fizikal tapi dari segi mental tapi saye tak sedar pun dulu yang saye ni kene buli bila masuk sch menengah baru saya sedar sbb saya jadi teringat yang dulu saya dipulaukan di kutuk di perbodohkan bahkan kawan yang saye anggap baik dulu pun perbodohkan saya saya kene fitnah semua tu.. and then bila saya masuk sekolah menengah saya rase taknak kenalpun dgn org sekeliling taknak buat circle yang baru sebab saya rase trauma / takut bile nak berhadapan dgn org baru… bila saya kene pergi jumpa dgn org yang saya tak kenal tangan saya akan mengeletar bile saya marah sedih mengamuk pun akan mengeletar.. bila saya pegang pisau saya rase nak cedera kan tangan nak tikam sesuatu bile saya sentuh leher pun kadang kadang saya rase nak pulas kepala , kadang kadang saya rasa macam nak hantuk kepala dekat dinding semata semata nak tahu apa akan jadi terhadap kepala saya suke duduk dalam gelap saya suke menyendiri saya rase sedih tak tentu pasal bila teringat kisah sekolah dulu tangan saya akan mengigil saya menangis takut hampir setiap malam saya tidur dalam ketakutan saya rase nak cederakan orang dan result dass test saya 30 , 32 ,32 terlalu banyak yang saya alami sampai satu tahap saya dah malas nak sambung belajr rase macam nak duduk terperap dekat rumah duduk dalam bilik tak kenal org luar hampir setiap minggu bila saya tidur mesti akan terkejut disebabkan mimpi yang buruk dan rasa sesak nafas saya takut nak ceritakan hal ini kat mak saya sbb takut tak dipercayai … mungkin lepas saya dapat maklum balas dri doc saya akan buat langkah seterusnya

          • Ramli Musa says:

            Sememangnya insiden trauma akan mempengaruhi pemikiran kita, dan kita akan cenderung membuat andaian yg kita panggil overgeneralization yg mana semua orang sama tak baik.
            Kaunseling akan cuba membuang cara fikiran begini yg kita panggil cognitive error.
            Ini kerana cognitive error ini tidak membantu kehidupan kita malah menyebabkan kita lebih mengambil pendekatan merugikan diri spt tidak mahu bergaul dgn semua org.
            anda juga ada symptom kemurungan yg ketara, ini dirawat dengan ubat antidepressant oleh doktor

        • Asslm,doc saya siti ledia saya berumur 16 , saya sgt2 stress dgn ada org sekeliling saya yg selalu buli saya, masa saya berumur 12 tahun saya perna d buli rakan sekelas sayaa,syaa tak perna bgithu Parents saya sbb sayaa takut dan sayaa pun selalu deppresd , lepas tu saya pun bekerja d usia 15 thun, d tempat keja pun saya kena buli sampai satu tahap saya nak bunuh diri mana lagi fikir pasal masalah kewangan dan sya selalu bergaduh dgn kawan sayaa d kerjaa ,,, syaa sgt2 stress macam nak bunuh diri pun adaaa

          • Ramli Musa says:

            as salam,
            Saya amat simpati dan agak tersentuh dengan kesukaran hidup yg anda pernah alami.
            Di usia 15 sudah menanggung tanggungjawab mencari belanja hidup.
            Kaunselor sekolah boleh membantu.
            Namun berdasar kepada perkongsian pengalaman dengab rakan2 lain, Kaunselor sekolah tidak mempraktikkan etika sepatutnya menjaga kerahsiaan (confidentiality) yg menerukkan lagi situasi

        • Felicia says:

          38 Depression
          32 Anxiety
          36 Stress

          Doc, I mmg dh ade psychiatrist tp sy hnya brtnya pndgn doc shj.. Knp sy punya keputusan semakin teruk ? Semasa pkp tidakla seteruk begini.. Doc ada apa2 saran tk utk sy? Sejujurny, sy x brp suka nk jumpa psychiatrist sbb org sekeliling anggap sy attention seeker doc

          • Ramli Musa says:

            Susah nak jawab.
            Antara info say perlu tahu, bagaiana compliance anda pada antidepressant?
            Ubat apa yg diberi

            • N.Ain says:

              Depression 38
              Anxiety 40
              Stress 32

              Doc , sy buat test Dass tgk keadaAn sy macam kritikal tapi sampai skrg sy tak pernah jumpa pakar psi. Sy mengalami masalah keluarga dari kecil lagi .. tapi since awal tahun bulan Jan anxiety serang sy makin teruk , sy pernah di serang badan kebas mengigil dan kaki tangan sy jadi bengkok mcm kena strok , jantung sy laju2 sgt smpai xboleh nak bernafas apa sy pikir nak mati jer ..sy dimasukan ke hospital tapi check semua sy xde sakit lain doc hanya bg sy pain killer ..dan keadaan sy makin teruk sbb suami sy sendiri tak faham penyakit yg sy alami , kami selalu betengkar dan kerap biarkan sy murung, sy byk kali cuba bunuh diri .. apa yg harus sy buat doc .. adakah sy perlu dirawat , kemana sy perlu pergi rawat sakit sy ni .. sy rasa sy makin kritikal kerana kurang dapat sokongan dari keluarga

            • Ramli Musa says:

              Bunyi Serious.
              Jumpa pakar psikiatri utk penyelesaian sebenar.
              Buat apa menderita sedangkan rawatan ada

        • Nurwawa says:

          Salam doc..husband sy ad mengadu dh berlaku dua kali pada dia..bilamana dia sedang berdiri secara tiba2 fikiran dia jadi kosong…and rasa nk tumbang tp dlm tempoh masa yg seketika ..dan satu lagi..dia rasa mengantok tp xblh nk tdo dan tiba2 dy terlelap sendiri xsmpai brp second dy terjaga dan pitam..kenapa ye

        • Hanna says:

          Salam, Dr. Saya berumur 18 tahun. Result DASS saya:
          Depression: 34
          Anxiety : 24
          Stress: 28
          Beberapa bulan ni saya rasa cepat sangat letih dan semangat saya untuk belajar amat lah rendah. Bibir saya selalu kering dan bila saya stress melakukan kerja sekolah kulit bibir saya akan menjadi lebih kering sehinggakan buka mulut pun boleh terluka bibir saya. Saya rasa mudah panik dan cepat marah dengan org sekeliling saya apabila benda yang saya ingin sempurnakan tak sempurna sehinggakan saya pernah berniat nak cederakan mereka. Tangan saya menggeletar dan sakit kepala kerap berlaku. Kdg2 selera makan saya tidak menentu dan selalu mengalami cirit birit selepas makan atau rasa mual. Sosial saya dgn org luar ok sahaja, mesra dan boleh ketawa tapi sebaik sahaja balik bilit bersendirian, saya akan merasa letih yg teramat dan cemas akan kelakuan saya di dunia luar. Kadang2 saya akan menggaru atau mencabut kulit bibir saya yang kering sehingga berdarah. Saya sukar utk tido dgn lena, kerap terjaga akibat sedikit sahaja bunyi sehingga saya kerap mengambarkan diri saya dlm situasi yg sedih utk tidur. Kebahagian saya boleh dicapai kdg2 dgn penderitaan org lain. Melalui apa yg saya jelaskan:
          1. Saya sakit apa Dr?
          2. Adakah kemungkinan saya sakit lain tak Dr?
          Skrg musim covid 19, jikalau terbukti dri apa yg saya ceritakan pada doktor ni adalah penyakit yg boleh bahayakan org lain.. Saya sanggup menerima konsultasi online dgn bayarannya sekali. Harap Dr jawab soalan saya untuk memberi kepastian yg lebih kukuh lagi kepada saya. Sekian, Terima kasih. Jasa Dr amat saya hargai. Maaf jika saya mengganggu Dr.

          • Ramli Musa says:

            Maaf bukan senang kenalpasti penyakit dlm alam maya jika seseorg itu mengharapkan kepastian.
            Tambahan tak banyak simptom yg diharapkan dinyatakan. Ada bayangan kemurungan

        • nur zack says:

          Assalamualaikum Dr, kenapa tangan sy selalu menggeletar walaupun tkde apa2 yg berlaku. Jika sy bersendirian sy akan berfikir bermacam2 sehingga perkara yg sy fikir tu adalah perkara yg buruk yg tidak sepatutnya sy lakukan. sy rsa diri sy tidak berguna, sy bru berumur 19 tahun perjalanan masih panjang. Adakah sy patut berjumpa pakar kerana keputusan menunjukkan yang depress sy sebanyak 36, manakala anxiety 36 dan stres 30. kadangkala perkara ini membuatkan sy jadi serabut dan selalu ingin menangis

        • Siti says:

          Assalam doc dass saya 40.40.42 em i have been like shaking hand,sesak nafas .in a moment that i was so hyper until excited to little things too.sometimes saya kuat makan sometimes i dont want to eat almost two days i guess.my childhood for me i hate it cause my family dri kdcik selalu bertengkar even hampir cerai beberapa kali and my siblings also have a fight each other with my mom there is a moment when my mom have a fight with me at age 15 i feel like i want to stab my mom when i just stare at the knife only i feel like im hallucinating somehow 😅 and since i was younger even before tahun satu saya ade feel nk bunuh diri i dont know how i could think of tht kind of things like i was never know and never see even heard ..how possibly i would do such of thing im wonder and now im 18 masa form 3 saya always murung and at form 5 could be said tht i was like a crazy person sbb asyik buat something tht out of my control and even for me i feel so weird saya sedih tiba ii saya happy and saya nak bernafas juga sgt sakit and my mom think i have duality but i dont think i have it em but my friend also seen im acting funny

      • suhana says:

        Salam dr,sy pernah rasa simtom yg sama seperti diatas,skrg sy sukar nk cerita masalah sy pd org lain sy rasa diorang tak memahami.Apabila kwn sy bertanya bnyak kali sy kenapa, atau cuba tekan kn sy untk cerita saya jadi getar tangan,rasa nk nangis dn rasa badan sy jd longlai..dn diorang nmpak perubahan sy yg kurang bercakap kekadang tu.sy cuma ckp kan kerja banyak pd diorang..sy sukar nk bergaul dgn lelaki untuk mulakn hubungan dn rasa diri banyak kekurangan.Sy jgk pernah mengalami panic attack pd thn lalu dn telah dihantar ke hospital kerajaan utk rawatan sbg pesakit luar dn hanya diberi vit saraf…dn sy masih trauma dgn apa yg trjadi masa tu kerana sy rasa susah sgt nk nafas dn cramp tangan dng kaki, rsa sakit yg tak dapt dilupakan.sy takut trjadi lg dn skrg mula rasa ada simtom di atas…apa perlu sy buat Dr..dn sy di tahap diketogori yg mn…

      • rafidah haziqah says:

        Assalam doc. Saya murid tingkatan 5 saya selalu jadi cemas, gelisah dan janung berdegup laju apabila cikgu memanggil murid untuk menulis jawapan di depan walaupun bukan saya yang dipanggil.. adakah ini dipanggil anxiety ?

      • Anon says:

        Salam dr. Saya ada anxiety kalau saya minum caffeine. Saya akan menggigil, panic n terus nangis. Tapi sebelum ni saya tak pernah kena kalau minum caffeine n saya tak selalu minum. Baru2 ni saya stress n ada masalah peribadi. Perlukah saya berjumpa dr?

      • BINA says:

        saya dah taip sampai ltih jari tp saya pdam balik. saya takut doc letih dengar cerita sy. saya sukar tido malam dan kurg tido. kdg2 saya rasa hdup sya normal kdg2 saya rase sya ni gile ke ? saya pelik. sbb sya slalu nangis tringat msalah sy. sya kurg sbar tapi sya terpkase tahan diri saya untuk lepaskan marah dekat kawan2 sy keluarga sy yg menasihati sy sambil menghina perli saya. sya down doc. saya buntu. saya berdendam. saya rse care sy selesaikan masalah dgn lari jauh dri mereka yg sy syg. sya xtahan doc. sya tertekan jiwa sy meronta dsebabkan mereka.
        saya rase macam saya sgt stress tapi sya trpkase tahan sbb useless sbb takde spe peduli. tkde spe nk dgr cerita sy. masalah sy. adkah sy ni lonely doc?

        • Ramli Musa says:

          Nampak seperti sangat berat menanggung.
          Namun agak terhad untuk bantu di alam maya.
          Apa kata saya cadangkan jumpa doktor atau rujuk kaunselor hospital.
          Banyak dan mudah dibantu

      • Mrs. Lonely says:

        Salam dr.. sy berumur 27tahun.. dah berkahwin dan mempunyai ank kecik 2 orang.. saya seringkali berasa stress yang melampau..saya jadi malas buat kerja rumah..tidak suka bergauk dengan family..takut akan kata2 orang.. saya paling stress bila suami saya jenis x hiraukan saya.. kami tak macam suami isteri lain.. tak mesra.. jarang bergurau dan berbincang.. saya jadi tertekan semua sebab suami saya… saya marah anak2 sebab saya stress dengan suami, saya jadi pukul anak.. rasa diri x berguna..baik tak ada… saya pernah fikir biar saya mati dan baru dia tahu dia akan menyesal buat saya macam ni selama ni.. saya tak harap pun romantik macam suami orang lain.. saya cuma mahukan tempat untuk berkawan dan bercakap..saya tak ada kawan lain melainkan suami saya je.. saya jadi benci dia sangat2.. tapi bila dia ok.. saya dah x benci.. dan saya paling tak suka sebab dia boleh tahan panas baran, suka marah.. benda kecik pun nak marah.. saya jadi stress semua sebab dia.. saya x pernah stress macam ni.. lupa nak bagitahu, saya ada kedai.. dan saya jugaklah pekerja.. saya susah nak buat kerja sebab anak2 saya jaga jugak.. saya nak hantar taska tapi suami tak bagi.. macam mana saya nak buat kerja kalau anak kecik sentiasa nak saya dukung dia.. suami saya sangat tak paham saya… dia sejenis x suka cara hal orang.. saya luah apa2 pun dia x pernah nak dengar sangat.. kdg ble sy bercerita kat dia, dia cuma diam.. sakit sangat ati saya sampai saya rase saya ni hidup ngan batu.. tak de kawan takde tempat nak luah stress..rasa macam baik mati pun ada.. tapi bukan selalu.. cuma banyak kali jugak la

      • Fatini says:

        Salam doktor, saya dah bertahun rasa diri tak guna, tak disayangi, dipinggirkan, then saya suka kurung kan diri saya dalam bilik. Saya suka nangis tanpa sebab, over thinking, rasa nak bunuh diri but bila ada niat tu saya fikir nnti family dpt malu so saya x teruskan niat tu, kadang tu sukar nak bernafas, selalu ingat masa lalu, takut berjumpa dgn orang ramai padahal before this ok je tak de minat nak apa2 yg pernah saya minat dulu,saya buat apa2 dalam hati saya langsung x gembira muka je saya happy2, gelak2.benda ni jadi dekat saya masa lepas ibu saya x de,dn 3 sedara paling saya rapat serta nnk saya x de dalam masa 2 tahun, dn ada benda lain terjadi. Then saya banyak kali buat dass dn keputusan anxiety dn depression saya selalu tinggi. I told my friend, dia ckp suruh jumpa doktor pakar but saya takut org kata saya mcm2.

      • Someone says:

        I think u are lonely not depressed. Skrng 2020 how u feel right now? Are u oky right now? Oh ye sbgai org yg prnh alami prkre yg sme mcm u i sarankn u agar lebih rpat dngn fmly u n rapatkn dri dngn Allah. Solat slalu hti pun tng je. Mlasla mcm mne skli pun solatla. Lme2 u akn rse berat nk tnggal solat. One more thing crila kwn. Nk ade kwn yg ramai kiteni knela jdi friendly n baik. Takleh sombong2 tau.

      • Yaya says:

        Dan masa saya kecil (5-7tahun)saya duduk di kampung dengan mak saya dan saya ada masalah lambat di dalam pembelajaran dan saya selalu kene pukul dengan mak saya..semasa umur saya 5 6 tahun saya kene kene gangguan seksual yang teruk yg meyebabkan saya trauma dan ingat sampai sekarang,saya merahsiakan hal ini dari semua orang sebab saya tau takde sapa percaya..saya mmg kerap dibuli..pada umur 11 tahun saya mendapati saya anak luar nikah ibu dan bapa saya semasa mereka belum berkahwin dan itu meyebab kan sampai sekarang saya memang sedih dan mmg tak boleh terima pekara ini sampai sekarang..semasa form3 saya masuk ni kolej kemahiran dan ingin menjauhkan diri dengan ibu bapa saya kerana tertekan sebab selalu kene marah dan sya rasa menyesal hidup dan ingin bunuh diri..saya selalu rasa diperhatikan oleh orang walaupon saya rasa takde sapa di trmpat yg saya berada..pada umur umur 16tahun saya kenal dengan seorang lelaki dan berkawan dengan dia lebih setahun dan saya rasa saya memang amat mempercayai dia lebih dari segalanya sebab saya memang takde tempat untuk luah perasan dan takde orang yang boleh paham perasaan saya..tapi pada suatu hari semasa kami keluar di waktu saya berhenti kolej kami masih berjumpa dan bercinta dan saya rasakan yang dialah orang paling paham saya tapi pada malam kami berjumpa dia cuba untuk merogol saya dan saya berjaya melarikan diri dan terus putus talian dari dia..saya block dia dari semua sosial media sejak pada hari itu saya semakin trauma dan rasa nak bunuh diri..setiap malam saya menangis pikir apa yang terjadi dengan diri saya..tiada saya yang sayang dan percaya kan saya.. saya seorang yang pemarah dan pedemdam pada semua orang..semua orang bencikan saya dan saya tidak percaya kan sesiapa pon sampai bila bila..sekarang pon bila saya ada dirumah keluarga saya ayah saya selalu marah dan semua pekara yang saya buat ada tak kene dimata dia.saya mempuyai baran yang terlampau..hari hari saya menangis sorang sorang sehinggakan selalu migrain dan rasa hanya mampu bercakap dan percaya diri sendiri..kadang kadang saya selalu bercanggah dengan keputusan saya sendiri..saya rasa tak sempurna..saya kadang kadang membuat keputusan untuk membuat pekara tak sepatutnya seperti minum dan sebagainya..tapi akhirnya saya meyesal dengan keputusan yang saya buat..saya rasa saya tak patut hidup kalau semua orang bencikan saya..saya saya saya ni jijik dan kotor..saya berbintikan abdullah,hampir jadi mangsa rogol dan menjadi bahan ejekkan..saya selalu mencari cara untuk menghilangkan perasaan marah dan dendam yang ada tapi tak boleh..saya hari hari tido dengan tangisan dan dendam dalam hati..saya tido seorang tapi saya sangat sangat takut dalam gelap seorangan seperti ada yang memerhatikan saya jika saya tutup mata atau beralihkan pandangan ke arah yang tiada cahaya..dan saya jugak memang selalu bermimpi buruk dan agak menakutkan dari kecik..Saya. Dah banyak kali buat ujian dss dah semua keputusan teruk..saya ada masalah pelupa dan gangguan tidur..saya jugak ada ocd

        • Ramli Musa says:

          Salam,
          Terima kasih kerana berkongsi jalan kehidupan anda yg penuh berliku.
          Jelas anda menjadi mangsa suasana yg berpunca dari isu ibubapa, dan org sekeliling.
          Namun percayalah Allah SWT menyanyangi anda.
          Ramai juga lelaki yg suka mengambil kesempatan.

          Keadaan tekanan hidup sejak dari kecil menyebabkan anda menjadi org yg rendah keyakinan diri.
          Anda perlu kuat dan rancanglah hidup sebaiknya.
          Allah akan beri pd umat yg berusaha.
          In shaa Allah
          Berjumpalah doktor di hospital kerajaan , segalanya percuma

      • Shyah says:

        Result dass score sya depression 40 – anxiety 22 – stress 26. Patut ke sya jmpa doc psy?..ntah la, saya tk rasa pun yg saya depressed..tp saya mgaku dulu sya pernah cuba utk bnuh dri tp x berani dan skrg pn rasa nk bnuh dri tu pn dah hilang cuma..saya skrg tk ade keyakinan utk berhadapan dgn org2 skeliling ..saya tahu saya seorang yg pemalu ..tp sekrang ni saya rasa mcm sya jd lgi pemalu dr dlu,ntah knpa skrg ramai btul org ckap sya ni pemalu..so sya x thu adakah saya ni just pemalu or depressed..skrg sangat susah utk tidur,terpaksa tggu 1,2 jam utk tidur dlm pkul 3,4 pagi jgk la tidur,x masuk lg pasal toxic family,byk kali mnangis disebabkn family punya mulut..tp utk blas balik saya xde keyakinan. so am i sick? patut ke sya jmpa doc psy ?

      • Ira says:

        Saya ira 18.. saya sering di bebel oleh ayh dan arwah ibu saya.. smpai kadang kalau saya buat salah tnpa pengetahuan ayh saya.. saya sering mendengar suara ayh saya seperti memarahi saya.. dan kadang² jika waktu ayh saya bebel dan tiba² behenti membebel saya seperti masih lgi mendengar ayh saya seperti membebel.. dan setelah lama saya jadi tkut.. saya strt dngn memakai earfon dn mendengar lagu.. tpi dlm masa yg sama lagu tidak membantu dari mendengar bisikkan halusinasi bebelan ayh saya.. dan makin lama saya jadi panas baran.. tidak lagi suka mendengar suara ayh saya membebel.. jika ayh saya mahu brckap saya trus cantas.. kadang saya ada diam dan slow² jaga baran saya.. tapi tidak lama saya dpt thn bebelan.. dan trus saya jadi marah walaupun cuba thn.. dan ada juga bila saya thn mendengar bebelan ayh saya .. saya jadi mengigil dan menggengam tngn saya menahan marah..
        saya kadang fikir saya ini waras tapi entah kenapa saya jadi tkut dngn diri sndri.. dan ada juga saya kelakar dngn diri saya.. saya juga kadang ketawakan diri saya entah kenapa rsa lucu dan cra pemikiran saya juga sring menuduh orng.. ada juga tiba² saya mengutuk orng tnpa sedar….
        dan soalan saya adakah saya mempunyai masalah mental? Adakah saya perlu jumpa doctor?

      • Daphne Natasha says:

        Assalamualaikum…almost everyday saya stress,kadang kadang sedih tanpa sebab,marah tanpa sebab,stress tanpa sebab.Saya seorang yang overthinking.Tak yakin dengan diri sendiri.Selalu rasa diabaikan.Saya seorang yang senang terasa hati.Saya membuat ujian dan result saya Kemurungan=40
        Keresahan=18
        Stress=26
        Soalan saya,perlukah saya berjumpa dengan doctor pakar?

      • Daphne Natasha says:

        Assalamualaikum…saya berumur 14 tahun..almost everyday saya stress,kadang kadang sedih tanpa sebab,marah tanpa sebab,stress tanpa sebab.Saya seorang yang overthinking.Tak yakin dengan diri sendiri.Selalu rasa diabaikan.Saya seorang yang senang terasa hati.Saya membuat test DASS dan result saya semua teruk..Kemurungan=40
        Keresahan=18
        Stress=26
        Soalan saya,perlukah saya berjumpa dengan doctor pakar?

    • Ema says:

      Salam dr, saya seorang penjawat awam. Saya pernah ditempatkan di wad psikiatri kerana menghidap penyakit Bipolar Disorder. Awal tahun lepas saya rasa saya telah sihat dan pihak hospital minta saya ke hospital untuk tanda tangan surat pengesahan bebas rawatan untuk dihantar kepada pihat kementerian pendidikan. Baru baru ini saya merasai sakit saya datang balik. Untuk makluman doktor, saya tidak dapat galakan dari keluarga untuk mendapatkan rawatan dan saya tidak dipreskripsikan sebarang ubatan oleh pihak hospital. Soalan saya, sekiranya saya ingin mendapatkan rawatan semula, adakah ia akan menjejaskan pekerjaan saya?

      • Ramli Musa says:

        Salam
        Yg lebih penting dapat rawatan untuk sihat. Kalau tak mahu dapatkan rawatan kerana takut hilang kerja, penyakit itu sendiri merencat keupayaan bekerja dan akhirnya akan hilang kerja.

      • Erman says:

        Saya seorang pelajar tingkatan 5′
        Saya baru sahaja habis examination. Masa exam saya tidak dapat menyiapkan soalan dalam beberapa subjek. Saya sering tefikir kan benda tu hingga berminggu minggu…Bila saya terfikir pasal tu saya akan rasa sesak nafas, kejang, n berpeluh., jantung berdegup laju..rasa nak muntah, perut sakit…sehingga saya kena hiperventilation. Benda tu yang triggered sampai saya kena macam tu…n saya rasa trauma dekat apa yang pernah jadi dkt saya sebelum ni…menyebabkan saya rasa risau,gelisah yang amat sangat..

      • Boy says:

        Salam…saya nak tanya kenapa saya sering tak dpt tido kadang tu sakit dada pon ada sekali badan jadi lemah sebab kurang tido.

    • Nurul says:

      Sya
      Kemurunggan 20
      Keresahan 12
      Strees 16

      Sya tak thu sma ada sya ok ataupun tidak tp sya kerap rasa strees bila pulang ke rumah . Dan sya lebih suka menyendiri apabila di rumah . Pernh jga sya rasa ingin bunuh diri atau cederakan diri apabila sesuatu perkara kecil terjadi di rumah

      • davidsikucing says:

        doc, selepas saya mendalami berkenaan depressi ni saya dapati saya mempunyai masalah depression, tapi apabila saya luahkan kepada ibu saya , dia mengatakan saya cuma merasa saya dipressi disebab terlalu cenderung dengan topic ini

    • Nureen says:

      Sy pelajar sek menengah agama. Sy jadi murung sbb masalah kawan. Gaduh dgn kawan , kawan baik pindah dan disisihkan kawan. Sy pernah menangis teruk , menyendiri dan pernah terfikir kenapa saya takboleh mati je. Sy taktau sy ok tak tapi sy sering rasa stres bila ke sekolah dan sering takmahu datang ke sekolah. Inilah hasil ujian DASS saya :
      Kemurungan – 22
      Keresahan – 18
      Stres – 18

    • Aaaaaaaa says:

      Saya sebelum ni ada masalah gastrik,sembelit,kadang rasa pening, saya banyak minum air tapi bibir sntiasa kering, sejak sakit saya sering mengis sndiri tanpa sebab, dan kadang kadang sya bedebar lebih dri 30 minit, kadang2 juga sya susah untuk benafas, sya selalu fikir tetang mati, kaki tgn sya banyak dn kerap kebas, jatung sya bedegup laju. adaka sya salah seorang pesakit panic attack atau anxiety?

    • Farah says:

      Salam..sblm ni sy pnh jmpa seorg doc di klinik kesihatan dn bila sy nyatakan mslh sy doc ade sebut tntg anxiety dan cdgkn sy rujuk ke psikitari utk terapi tp sy tolak sbb sy rasa sy ok..tp bila sy buat ujian dass tahap anxiety sy 24(sgt teruk)..ape pndpt doc..?

      • Ramli Musa says:

        Terpualng. Sebab sudah dicadangkan tapi tetap menolak. No one could help us if we don’t want to help ourselves.

      • hani says:

        Assalamualaikum dr. Saya berumur 24 tahun dan seorang pelajar. Saya mempunyai kisah silam yang agak teruk ketika berumur 13 tahun dan peristiwa ini masih memburu saya sehingga sekarang. Saya seorang yang periang dihadapan kawan kawan dan tidak pernah kelihatan dalam keadaan yang bersedih. Sedangkan setiap malam saya akan menangis dan fikirkan peristiwa lama itu dan merasakan diri saya ini sangat teruk dan langsung tidak berguna. Ketika di usia remaja 14-18 tahun setiap malam saya akan menangis dan berusaha mencekik diri tapi selepas berumur 20 tahun sehingga sekarang saya sentiasa persoalkan kehadiran saya dalam hidup ni dan saya mula hilang minat terhadap setiap perkara. Saya hilang fokus ketika belajar. Saya mudah tersentuh jika melibatkan kisah silam saya. Saya kerap bercakap seorang diri setiap malam sebelum tidur. Saya takut untuk membuat sesuatu keputusan dalam hidup saya. Jika dilihat pada luaran saya tidak mengalami apa apa masalah hidup sedangkan saya sudah tidak berdaya meneruskan kehidupan kerana saya seorang yang gagal. Saya lakukan ujian DASS dan saya di tahap sangat teruk. Adakah saya sudah gila? Dr bantulah saya.

        • Ramli Musa says:

          Pakar memerlukan mengetahui apa yg berlaku masa lalu untuk memahami keadaan sebenar.
          Pengalaman pahit lalu akan memberi kesan pd personality kita dan tahan anxiety dan kemurungan berpanjangan, Anda ada symptoms anxiety dan kemurungn. Ia bukan Gila. namun jika berterusan akan dapat simptom halusinasi dan ini pentanda serious

    • nunas says:

      Assalam doktor.sy seorg suri rumah.sy dh buat ujian dass resultnya teruk,sgt teruk dan teruk.selepas habis berpantang ank sulong sy,sy alami gangguan kebimbangan yg berlebih2 sy takut tgk pisau,tali,loji air,sungai,bangunan tinggi. sy takut sy akan bunuh diri. sy takut dgr kematian mengenai org bunuh diri.sy merasakan perkara tu akan terjadi pada sy dan membuatkan sy rasa bimbang. sejak akhir2 ni. sy x boleh pergi tempat yg sesak seperti mall,pasar mlm membuatkan sy terasa nk pitam seperti tidak cukup oksigen. sy dh pergi klinik kesihatan. doktor cakap sy agrophobia. tapi belum tahap teruk. dia x buat surat utk rujuk pakar psy pun. tapi gangguan tu on off doktor. dh 8 bulan sy hadapi derita ni. satu lagi apabila sy berfikir berlebih2an contohnya sy tidak bekerja sy akan down teruk, rasa tidak berguna. apa yg perlu sy buat doktor? penyakit apa yg sy hadapi skrg ni

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Panic disorder with agoraphobia

      • Lili says:

        Salam Dr. Saya lili. Sy sering terfikir akan kematian. Badan sering menggeletar sewaktu tengah mlm. FYI sy dah buat DSS Dan keputusan yang sgt teruk. Sy jadi lemah Dan tiada semangat. Tiada keyakinan diri sbb asyik berfikir ttg kematian. Sy pernah refer pakat psiktri di salah satu private hosp di shah Alam namun hampa keadaa. Masih tidak berubh walau di beri ubat. Sy turut mengalami gerd. Pernah masuk HDU akibat jantung terlalu laju. Hasil pemeriksaan semua ok termasuk ujian tiroid. Dr situ doctor mengesahkan Saya mengalami panic attack. Adakan memikirkan yg sy mempunyaai tanda kematian merupakan gejala anxiety atau panic attack? Mohon penceraha. Dan pendapat dr Dr. Tq

    • atiqah says:

      hai doktor, saya berusia 21 tahun. Saya tak tahu sama ada saya ni depression atau hanya perasaan. But saya dah buat ujian DASS ini dan resultnya Sangat Teruk pada Depression. Saya sentiasa busykan diri eventhough kawan saya ajak lepak, keluar. Because to me, macam takde faedah. Saya banyak habiskan masa berseorangan. Which is, semua yang saya buat adalah seorang. Kadang saya rasa macam tak ada guna hidup saya ni. Saya pernah terfikir nak lari rumah, nak bunuh diri. Some part, saya menangis tanpa sebab, gelak tanpa sebab, dan buat something yang tak masuk akal. Bila saya cuba beritahu apa yang saya alami, keluarga akan kata saya ‘Meroyan’ ‘bebel’ dan ‘merepek’… Saya penat doktor, saya berharap kematian saya berharga dari kehidupan saya.

    • Raden says:

      Assalammualaikum doctor,

      Setiap kali jantung saya rasa gelisah.
      Tak keruan, rasa marah, nak nangis. Sedih.

      Pasti selang 2 hari akan ada orang terdekat meninggal.

      Perkara ini bukan lah baru, sebelum ini saya buat tidak endah,
      Dan sejak baru2 ni ianya terjadi sangat kuat, semalaman saya tidak tidur, esoknya makcik saya meninggal di langgar oleh lori,

      Jantung saya, rasa anxiety tu berkurangan dan hilang,

      2 hari lepas datang lagi.
      Pakcik sebelah isteri saya meninggal.

      Saya tak pasti kenapa,
      Kerana yang saya perasan, setiap kali orang terdekat akan meninggal dunia, rasa anxiety tu akan datang. Biasanya setiap mahgrib.

      Harap dapat membantu.

      Terima kasih

    • Razalia says:

      Salam doc, saya mengalami tekanan emosi bila berhadapan dgn masalah. Saya kerap bimbang org x syg saya lg. Saya salahkan diri saya sbb saya x dpt perhatian. Lebih trok jika masalah x dpt diselesaikan saya akan menyalahkan diri sehingga melukakan diri sdri. Contoh saya cucuk diri dgn gunting, ketuk kepala sehingga luka. Saya kerap Sedih dan menangis dan terlalu emotional bila dpt tahu sesuatu yg saya x suka. Tekanan lebih berat jika xde penyelesaian. Saya akan keluar bersendirian bila saya menghadapi tekanan. Saya boleh berjalan kaki seorg diri dalam jarak yg jauh bila tekanan berlaku.

    • aiza says:

      Assalamualaikum Dr.,

      Can someone/a person(A) be the cause for someone else’s (B) anxiety?
      If so, should A leave B’s life?

      Thank you Dr.

    • Wawa says:

      Assalamualaikum doctor. Saya nak tanya, saya sejak tingkatan 1 dihina oleh kawan2 and then saya diam tk bagitau siapa2 tentang isu ini Dan setiap malam saya akan jadi gelisah, gelak ketawa seorang. Without knowing umur 17 tahun saya kena tremor but dah buat mri scan and everything takde tanda2 apepun everything normal. Now I’m 21 years old and the thought nak mati makin kuat but saya tkde peluang nak buat sedemikian sebab duduk rumah Sewa with friends. Saya tak de any problem with sudden weight loss but sudden increase of weight tu ada. My dass score
      Kemurungan : 32
      Anxiety : 38
      Stress:40

      Adakah saya dikira sebagai depression atau anxiety?

    • Azie says:

      Assalamualaikum dr, sy seorang berumur 43thn,pd umur 27thn sy pernah mengalami anxiety dan mkn ubat, sy lupa nama ubat utk kawal cecair kimia dlm otak selama 10 thn. Tp sy dah berhenti ambil ubat tu, skrng sy Cuba kawal stress dgn sendiri tp rasa mcm tk hilang sbb tekanan sekeliling sy masih ada, macamana caranya sy nak hadapi, sy suka memikir apa yg jadi pd sy

    • Ocoh says:

      salam dokter, sejak 1-2 bulan kebelakangan ini sya ada masalah utk tdur, sya rasa cepat marah, cepat gelisah dan takut tanpa sebab..saya juga ada perasaan untuk cederakan orang dan saya juga terasa ingin mati..apa patut saya buat

    • salam doctor . Saya dah alami penyakit seperti ini dah 3 tahun lebih . sekali dia serang saya tak boleh bernafas , jantung saya teramat amat laju , badan saya jadi terketar ketar dan kebas , bibir saya jadi putih pucat , mata jadi kabur … dah bermacam hospital saya pergi check . dari kerajaan sampai ke swasta semua result normal , doc ckp saya sihat . perlu ke doctor saya buat rawatan dass test ni doc? brp lama jalani rawatan ni ? penyakit seperti ni boleh sembuh ke ?

    • Aina says:

      Assalamualaikum, dr. Saya aina, 17. Result dass 30 for depression, 30 for anxiety and 32 for stress. Agak risau sbb hampir sangat dgn spm but susah nak focus sebab masalah persekitaran. Even bila kawan kawan baca every letter yg saya tulis, mereka kata saya kurang sihat. So how should i cope with this situation without telling my family abt my problem?

    • ima says:

      aslmkum dktor, saya mengalami kemalangan jalanraya pada mei 2019 dan dibedah membuang darah beku dan membuka tempurung selama 3 bulan hidup tanpa tempurung, dan pda ogos 2019 sy menjalani skli lg pmbedhan memasang smula tmpurung sy . jalani 2 pmbedhn ini di hospital raja permaisuri bainun. sy alami ketakutan bila nampak org mmbawa kereta laju membelok scra sukahati.. sy bnci dengan suasana bising, sy suka brsndirian, sy mudah rsa mcm nak mati..adkah sy mnglami anxiaty disorder ye dktor dan adakah hospital seri manjung mempunyai pakar ini dktor?

    • Natasha says:

      Hai saya cuma nak tanyaa . 

      Kalau sesorang itu ada masalah yang sekejap dia ketawa , sekejap dia menangis yang taktahu kenapaa sebabnya , sekejap dia happy sangat . Ada masa , staff ( rakan sekerja ) buat kerja betul pun sesorang itu marah . Orang bercerita , bertanya kadang-kadang okey tapi ada satu masa rasa nak marah , rasa macam rimasnya . Ada masa juga selalu asingkan diri dari bergaul dengan family & rakan . 

      Tidak ada kefahaman bila berjumpa dengan orang . Rasa tak selesa , rasa tak suka , nak marah bila orang bersembang . Suka dengar lagu sendiri dalam bilik gelap , sambil dengar lagu orang itu mampu gelak , mampu menangis senang cakap dia mampu buat banyak watak dalam satu masa . Adakah benda itu normal ? 
      Utk ujian dass : kemurunga. 36 . keresahan 32 . Stress 32 .
      Thankyou .

      • Ramli Musa says:

        Saya tak pasti. Spt Bipolar
        Jelas ada inappropriate affect dan liability of mood

        • nourfal says:

          salam doc … saya dah cuba ujian DSS tu
          mengatakan sangat teruk …. jadi selepas ditinggal kekasih hati dengan family saya bercerai ……saya selalu mengatakan kan itu salah saya , saya selalu fikir hidup saya hanya untuk disakiti dan digunakann …kadang kadang pernah cuba melukakann diri dengan pisau bah kan gantung diri tpi tatap patah….. ramai kawan yang cuba saya suruh move on dan cuba untuk dekat kan diri dgn tuhan namum semakin lama semakin teruk …. tangan kadang2 shaking , sakit kepala kerap di depan dan di belakang …. , kadang2 bila time berkerja saya rasa resah diri bila buat satu pekara seperti oder pelangan tidak dapat ….. saya rasa diri saya tidak berguna bila saya melakukan kesalahan …..0174468552…mintak bantuan …saya tahu sekarang musim covid … saya perlu bantu doc saya berumur 21 …tinggal di alor setar kedah ….dan hendak pergi ke tempat yg boleh dpt nasihat dan rawatan untuk diri saya ….

    • adhah . says:

      assalamualaikum , dr . umur saya 20tahun .
      saya trauma dengan kes perompak masuk rumah dan acu parang dekat leher . masa tu umur saya 14tahun . sejak dari tu saya takberani duduk rumah sorang sorang walau waktu siang . saya akan duduk satu tempat diam diam kalau ada bunyi pelik walaupun bunyi cicak .

      saya takboleh kawal trauma saya . sampai tahap saya menangis sebab terlampau takut .

      saya nak kena buat apaa ? 😔

    • Wana says:

      Salam doc. Awal thn haritu sy mula² dpt simptom jntung berdebar² slps 2minggu kakak sy mninggal secara mgejut. Sy tlh ke hosp swasta..doc tlh diagnos sy sbg angina pectoris & darah tinggi .Sy tlh mkn ubat²an jantung & drh tinggi sehingga bulan jun & ubat²an dihentikn oleh MO kk tmpt sy tinggal. Yg terbaru pakar FMS tlh stopkn bisoprolol yg sy dh mkn almost 9 bulan..kesannya jntung sy kembali berdebar² hingga saat ini. Utk pgetahuan doc, sy ada mgisi beberapa ujian DASS & keputusannya amat teruk. Sbb itu pakar FMS mgaitkn debaran jntung sy itu dgn anxiety disorders @ panic attack. Skng sy kerap kebas kaki tgn, sakit kepala, gerd & xda mood . Sy jg selalu memikirkn hal berkaitan kematian, seolah² sakit² yg sy alami skng ini mnunjukkn sy akan mati tak lama lagi, sy risau sy akan mati secara tiba² mcm arwah kakak sy. Hasilnya sy jd sgt murung & sedih, lagi² bila doktor asyik ckp sy terlalu overthinking & cpt panic..walhal sy x minta pon jd begini. Sy jg mgalami gangguan tido & akan terjaga setiap 2 jam, keadaan ini mybabkn sy semakin letih krn tiada kualiti tido. Sy kerap risau kadang² perkara yg sy risau kn itu sgt la remeh.

      Adakah ini anxiety disorders? @ sy ada pyakit berkaitan jantung?

    • khirana says:

      assalamualaikum doc,sy tak thu nk mula dari mana hendak cerita….sy ingin doc menegali sy sbg A shj….sebelum tu doc sy pon sudah bt ujian DASS..keputusan tersebut sangat tidak merisaukan sy…..Depression sy 24…Anxiety sy 22..Stress 20..

      First s0alan sy ada depression sy ni boleh berlaku atas pengalaman sewaktu kecil dahulu??

      sy mempunyai 4 adk brdk ..yg semua nya kerja bagus2…sejak dari kecil sy selalu dibandingkan sehinggala sekrng wlpn sy sudah berkahwin n mempunyai 1 anak..semasa sy kecil sy selalu dibandingkn olehibu dan ayh sy..sy selalu dipangil black sheep dlm keluarga..malah adk brdk sy serign memangil sy bodoh sewaktu kecil..keputusan peperiksaan sy selalu gagal,,,sy sejenis yg tidak mengalah n berusaha…tetapi luck selalu tidak menyebelahkn sy….selain dari segala kesalahan wlpn sy tidak buat sy sering dimarah oleh ibu sy..sehinngalah skng..dlam apa jua hari2 sy mesti akn dimarah..sy sgt tertekan..dan disebabkan itu sy selalu didalam kemurungan..sy tidak semangat sy selalu merasakan diri sy tidak berguna sihnngalah perkataan balck sheep tu dh sebati ddlm diri sy….untuk bt sesuatu keputusan or sy ingin membuat sesuatu..sy selalu merasakan diri sy tidak boleh…bile sudah hbs belajar di peringat universiti..pointer sy selalu dibanding2kan kn…untk mencari perkerjaan ibu dan ayh sy selalu memberitau sy supaya sy mencari krja yg biasa2 ..downkn sy,,,,bila berlaku apa2 msti mereka point dekt sy..sy selalu dijadikan tmpt lepas mrh,selalu menyalahkn sy wlpn sy tidak bt…

      adakah sy mesti mendapatkan kaunseling doc??

      • Ramli Musa says:

        Satu yang saya sering tekankan kesalahan besar ibubapa adalah membuat perbandingan antara anak dan legi teruk membezakan kasih sayang dan perhatian. Ia tidak sihat utk kesihatan mental anak.
        Kaunseling sentiasa membantu bagi mereka yg stress. Jumpa doktor psikiatri tidak semestinya perlu dlm kes ringan

        • Norfaizah says:

          Assalamualaikum… doc. Umur sy skrg 37thn…anak 4org… ade mslh kebas kaki n tangan dah 2 ke 3bln cmtu… skrg ni makin menjadi2… tiap mlm nk tido susah nk lena…klu dah lelap mesti akan terjaga2… siang pun ssh nk tido… bile rase nk lelap je, bdn rase cam melayang n kaki n tgn rase x selesa…rase mencucuk2 kat bhgian peha n kaki.. kadang kat tgn… kadang rase nk pitam…. bdn pun cepat penat.. selera mkn pun x mcm dulu lg… Hilang sume mood dah…Ape mslh sbnrnye sy ni doc? Klu g check ape rawatan yg boleh dbuat yek? 😓

    • Faez says:

      Assalamualaikum, saya pelajar sekolah dan akan ambik spm tahun ini..saya ni selalu rasa gelisah, takut, berdebar, dan risau bila dalam kelas ustz suruh baca jawapan ke ape ke..lagi2 bila suruh berdiri pstu menulis kat whiteboard. Pada masa yg sama mata saya jadi berair memang kalau ikut rasa berdebar tu memang rasa macam nk nangis. Pastu bila bercakap dngn budak perempuan ke bila berjalan depan org ramai ke rasa berdebar semacam rasa tak sedap hati je. Rasa takut bila ramai yg tengok saya. Saya rasa cemburu jgk dngn org yg boleh bercakap dpn org ramai dngn tenang boleh gelak2. Saya pon ada keinginan nak cakap depan orang ramai bagi ucapan ke tapi tiada keupayaan nk buat. Rasa takut mcm ni dikira anxiety jugak ke…minta penjelasan ye..tq

      • Ramli Musa says:

        waalaikum salam, banyak practice bercakap di hadapan.
        The key to overcome is EXPOSURE
        Practice makes perfect

      • nourfal says:

        salam doc … saya dah cuba ujian DSS tu
        mengatakan sangat teruk …. jadi selepas ditinggal kekasih hati dengan family saya bercerai ……saya selalu mengatakan kan itu salah saya , saya selalu fikir hidup saya hanya untuk disakiti dan digunakann …kadang kadang pernah cuba melukakann diri dengan pisau bah kan gantung diri tpi tatap patah….. ramai kawan yang cuba saya suruh move on dan cuba untuk dekat kan diri dgn tuhan namum semakin lama semakin teruk …. tangan kadang2 shaking , sakit kepala kerap di depan dan di belakang …. , kadang2 bila time berkerja saya rasa resah diri bila buat satu pekara seperti oder pelangan tidak dapat ….. saya rasa diri saya tidak berguna bila saya melakukan kesalahan …..0174468552…mintak bantuan …saya tahu sekarang musim covid … saya perlu bantu doc saya berumur 21 …tinggal di alor setar kedah ….dan hendak pergi ke tempat yg boleh dpt nasihat dan rawatan untuk diri saya ….

    • Shah says:

      Saya mendapat sangat teruk untuk depression dan anxiety. Kesemua symptom yang saya baca di internet juga kebanyakannya saya pernah alami. Seorang kawan saya galakkan saya untuk berjumpa pakar, tapi saya tak nak sebab saya takut, sebenarnya saya tak anxiety atau depression pun tapi saya hanya mengada ngada sahaja. Saya buntu

    • Livvy says:

      https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=0LL6QR

      Assalam Prof.. Berikut adalah skor DASS saya. Td semasa memandu, menghadap traffic jam, sy menghadapi simptom2 tersebut. Sy perasan jantung sy semakin laju, loya, seram sejuk satu badan dan rasa sgt2 rimas tgk lampu merah kenderaan yg sama stuck dlm jam disekeliling saya. Tak lama lepas tu, saya muntah2 dan rasa sangat overwhelmed secara tiba2. Saya tinggal di Bukit Beruntung. Sepanjang perjalanan dr petaling jaya ke rumah saya, saya tidak dapat berhenti menangis. Sebelum ini, saya pernah menghadapi kejadian seperti ini tapi tidak muntah2 atau menangis secara spontan. Hanya rasa panik, rimas, berpeluh2 dan degupan jantung laju sahaja. Cuma hari ini, buat pertama kalinya saya muntah dan menangis bila ianya berlaku. Perlukah saya rujuk kepada pakar??

    • Liza says:

      Salam Dr.
      Mak sya dh 2 minggu xde selera makan, nampak lemah, byk termenung n x bercakap, x minat dgn aktiviti harian, x nak jumpa n keluar dgn kawan2.. dh 2 minggu nie duduk rumah je..
      Adakah tanda2 depression?
      Mak sya berumur 67 tahun.
      Apa yang boleh sya buat utk tolong mak sya dengan betul? Supaya mak tak rasa tertekan

    • Liyana says:

      Assalamualaikum .

      Saya pelajar sekolah menengah dan tingkatan 4 budak kelas pendidikan khas.
      Saya selalu alami masalah dengan diri saya. Tahun lepas Saya pernah d buli oleh budak perempuan , tahun ni buat hal lagi.
      Diaorang cakap saya jahat tapi setahu saya bukan jahat. Sekarang fikiran ssaya asyik fikir benda dah jadi dan belum terjadi tapi saya masih tak boleh lupakan. Benda tu buat saya menangis tiap hari malam. Saya rasa seram, sejuk bila tengok depan semua orang. Saya ingin melakukan bunuh diri. Saya tak faham dengan diri. Saya da tak kuat dan selalu rasa penat. Tk de tenaga nampaknya. Ada orang sya rapat cakap saya ni orang gila, cakap kt sya sekejap lagi sya jdi boleh gila. Serious saya rasa kosong dalam hidup ni, tak tahu kenapa saya fikir bunuh diri lebih baik. Saya rasa diri ni tak guna. Saya akan menangis macam orang gila tak dapat nak buat apa. Saya tak dapat nak fikir benda positif. Orang buat saya tapi saya marah orang lain tak bersalah. Saya tak tahu nak start mana satu nya. Saya nak perbaiki diri. Help me :’

    • Person says:

      Assalamualaikum Dr.
      Ujian DASS menunjukkan severe depression & anxiety. Saya stress dengan kerja sekarang, selalu bad mood dan hilang fokus. Kadang2 saya ada habit check email dan malam x boleh tidur fikir kerja esok. Bila balik kerja saya stress dengan trafik. Selalu bayangkan nak langgar kereta orang lain. Saya ada masalah cepat marah dan tumbuk dinding untuk lepaskan geram. Saya juga jadi mudah benci orang sekeliling tapi lepastu saya rasa bersalah dan sedih sorang2. Adakah saya betul2 depressed?

    • az says:

      Salam doktor, saya seorang pesakit anxitey dan MDD selama 2 tahun lebih. ekarang ni saya on treatment sertraline 100mg pagi, malam respidone 1mg dan rivotril 0.5mg, malam saya boleh tidur hampir 5 hingga 6 jam, kesokan harinya sakit badan dan sentiasa badan bergetar, jalan terumbang-ambing macam ada gangguan saraf. Saya pernah maklum kepada doktor pskiatri, doktor beritahu anxiety, tetapi saya rasa macam ganggu sangat apabila ingin naik kenderaan rasa macam ada gangguan urat di punggung dan takselesa. Apakah saya perlu membuat MRI atau Ct scan kepala.

      • Ramli Musa says:

        Salam, bagi mereka yang telah berjumpa pakar saya lebih suka memberi jawapan; sila berbincang semula dengan doktor yg merawat. Terlalu banyak faktor perlu diambil kira. Doktor merawat paling tahu mendalam

    • Farhan says:

      Kemurungan/Depression:
      42 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

      Keresahan/Anxiety:
      24 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

      Stress:
      40 (Sangat Teruk/Extremely Severe

      Nak kena buat apa ? Tolong whatsapp saya 0132235022 utk jawapan 😁

    • ROHAIZA BINTI ABDUL RAHIM says:

      Assalamualaikum Dr. Saya Rohaiza dr Sg Petani. Anak saya mengalami kemurungan setiap kali hampir peperiksaan penting. Kali pertama pada thn lepas (2018) semasa dia nak SPM. 2 minggu dia tak pi sekolah, saya cuma berjumpa kaunselor sekolah saja,tp tak membantu pun. Anak saya paksa diri wlp berat demi SPM. Thn ni….minggu ni…simptom depration tu kembali sml….dia tido…tau mau sembang…tak buat rutin studi yg dia selalu buat…dia kata…dia tak lalu nak tgk buku…padahal 14/11 ni STPM semester 1 akan bermula. Bila ditanya…dia depress dgn tindakan guru2 yg beranggapan dia berpura2 sakit dan hanya berlakon bila dia tak hadir ke sekolah. Guru kerap banding2kan keadaan kesihatan dia dgn kawan2 lain dan diri guru itu sendiri…(aaalah…sakit perut sikit ja…kalau saya….saya mai sekolah juga – itu kata cg kpdnya). Guru yg sama juga memberi tekanan dan pengharapan kpd anak saya krn prestasi anak saya agak cemerlang. Ini membuatkan anak saya lebih tertekan. Anak saya rasa mcm diperguna oleh cg utk menaikkan imej cg dan sekolah. Apakah tindakan dan langkah yg boleh dan patut saya ambil utk membantu anak saya?

      • Ramli Musa says:

        Salam amat penting dalam perancangan tindakan seterusnya adalah menilai tahap keterukan “kemurungan” anak yg puan katakan,
        di sini kita x pasti.
        Jumpa doktor akan dapat banyak penjelasan

    • Azhar says:

      salam doktor, umur saya 35 tahun, 2 tahun sedang mengalami anxiety dan mdd, sekarang on medication malam 1mg respidone, 0.5mg rivotril, pagi 150mg sertraline. Reasonly saya rasa susah nak bediri lama, duduk pun rasa tidak selesa di punggung, sakit bahagian pinggang, jalan rasa tidak stabil. Adakah disebabkan side effect ubat pskiatri yang saya makan hampir 2 tahun.(Sejarah saya sakit disebabkan teralulu risau diserang cancer disebabkan ketulan di ketiak sebelum membuat sebarang ujian ketulan tersebut sehingga terganggu tidur. Selepas itu saya membuat semua ujian tiada sebarang penemuan canser atau penyakit, tetapi saya tetap tidak boleh tidur). Apakah saya perlu buat doktor? Susah ingin jalan dan bediri, rasa terganggu sangat urat, muscle atau apa saya pun tidak tahu.

    • Suhana binti Ahmad says:

      Assalamualaikum…DR
      Tolong bantu saya sebab saya rasa tak kuat utk hadapi hal ini
      Anak saya lelaki berumur 16thn dan dia ada panic attack atau anxiety atau apa saya pun tak tau nak ckp
      Sebelum ni dia aktif dlm pertandingan yg membabitkan utk membuat presentation hingga ke peringkat kebangsaan
      Sampai satu masa dia ada anxiety yg menyebabkan dia selalu letih, kurang makan dan tak aktif
      Tolong beri nasihat utk masalah saya ni DR…terima kasih

    • Faiz says:

      Salam Prof, sy ada autoimune disease Psoriasis. Setiap kali jumpa dermatologist selalu diingatkan jgn stress sbb boleh trigger inflamation. Tp disebabkan pso tu sy jd terlalu memikirkan tentang pso smpai xboleh concentrate dlm kelas, bila in public rse insecure sbb rasa macam orang duk perhati saya, dan malam agak susah nak lelap salah satu sebab gatal2 pso dan bila dah gatal2 mula lah fikir macam2 time ni rasa mcm nk burst out sbb frust dgn condition sy.. sy rasa perasaan tu banyak menganggu daily task sy sampai kadang2 sy mengelak jumpa org walaupun penting. Dalam majlis2 or crowd sy jd cepat overwhelmed dan cepat2 sy akan keluar n cari tempat yg calm skit.. result dass xdalah teruk mcm org lain
      D-14
      A-14
      S-26
      Perlukah sy jumpa dgn psy? Sbb sekarang sy bergantung pada nasihat dermatologist je utk cope problem ni.. tp tak efektif..

    • Zeli says:

      Salam doktor,
      Bagaimana utk mendapatkan rawatan mengenai PTSD. Boleh hanya berjumpa kaunselor, atau harus berjumpa psychiatric?

    • Haris says:

      Salam doktor,
      Baru2 ni sy kene vertigo di rumah sampaikan sy tak boleh nak bangun sbb pening sgt, muntah2, jantung rasa laju, nafas laju, dan berpeluh. Kesannya saya jadi cepat risau sebab sy takut vertigo tu attack time sy dkt public. Tapi seingat sy risau ni ada memang drpd sekolah lagi, which is sy kerap risau dkt benda kecik2 mcm nak keluar travel, appointment jumpa org dan sekarang nak keluar driving pun boleh trigger risau sy. Btw, sy masa sekolah asrama pernah lalui unpleasent experience yg mana sy dimalukan dpn lebih kurang satu batch punya student disebabkan result satu paper exam sy tak beberapa bagus, cikgu pun asyik pressure sy dan sy ada masalah dlm berkawan juga. Sejak tu sy isolate diri sy, kurang bersocial, self esteem sy pun memang mendadak turun dan lebih2 lagi sy jenis introvert, fikir nak M tu pun pernah ada juga sbb stress sgt sorang2 takda nak bg moral support, nak jumpa kaunselor sy takut kawan2 tau sy ada masalah. Sy rasa experience2 lama ni kerap juga trigger sy jd risau sekarang ni.
      Jadi perlukah sy berjumpa dgn psy atau cukup sekadar kaunselor shj?
      Dass sy D=18 A=24 S=32

    • Me says:

      Assalamualaikum prof. Skor saya 38.40.36. saya rasa tertekan dgn hubungan perkahwinan dan banyak terasa hati dgn keluarga mertua. Kadang2 saya akan naik angin pada anak saya, sbb tak tau nak lepaskan marah pada siapa. Saya banyak termenung. Kadang2 menangis dalam toilet sorang2. Kalau boleh taknak jumpa org. Saya pernah cuba overdose PCM. Pernah fikirkan cara nak gantung diri, minum racun shieldtox. Dan sekarang tahap saya, saya nak give up my life. Nak give up anak2 saya. Saya taknak hiraukan sekeliling saya. Saya alami loya, kdg2 blackout, palpitation. Tangan menggeletar.

    • Abd rahman says:

      Salam doctor,

      Saya Ada kawan yg telah beberapa tahun Ada mental illness. Tapi tdk diberi rawatan. Dia hanya terperuk dirumah..ibunya juga tidak mahu hantar dia KE hospital.
      Bagaimana dpt kami Bantu dia? Dia skrg ni DH Mula bercakap sorang2. Saya risau dari bipolar akan meningkat ke schizophrenia. Apakah langkah pertama perlu diambil? Sebab dia Tak mahu keluar dari rumah apalagi jika nak masuk kereta utk dihantar ke hospital. Perlu ke dibuat report ke hospital? sudah lebih lapan tahun dia begitu..Ada KE harapan utk pesakit ini pulih? Kami semua sangat kasihan pada dia

    • gia says:

      Assalamualaikum Dr.

      bagaimanakah rawatan dari pakar mental dapat menyembuhkan saya?

      saya tahu,
      1. kehendak Allah
      2. usaha dari saya sendiri
      3. saya tidak mahu bergantung pada ubat

      yang saya tahu, kesihatan mental saya berada pada tahap sangat sangat teruk dan bila-bila masa saja sy boleh buat apa yang saya rasa saya nak buat sekarang. orang bila saya cakap saya hampir nk ada bipolar disorder diorang hanya gelakkan saya je. diorg ejek la syaa ni nak sangat jd gila. diorang persendakan je sy.. entah lah dr. sy ni letih dah. takut nya jadi gila. tp bila pikirkan keluarga, ada mulut untuk dibagi makan. xkan sy nk mcm ni terus. sy hanya 24 tahun. bantu lah sy Dr. sy dah tak dapat bantu diri sy sendiri.

      • gia says:

        fyi Dr. sy selalu selisih dgn dr. tapi sy takut nk suarakan hasrat sy nk jmpa dr sbb takut orang cakap sy mcm2.. tambahan dgn pkerjaan sy yg mmg bkerja dgn hospital dan sy sebenarnya dekat sgt dgn DR. tapi kalau tak diubati sy akan jd makin teruk. mcm mana sy nk berkerja..

      • Ramli Musa says:

        No one could help you if it is not yourself. Jumpa doktor pun takut

        • gia says:

          tq for ur reply Dr. i will c dr someday when i get approval from my boss. I really need help from you. hope she’ll give me approval to c u soon. cz those problems i went thru all this while really affected my work and my life. its been 19 years. until today i cant sleep at night. even at this hour – 6.40am im still awake. im not living a normal life anymore. im sick!

    • Sha says:

      Assalamualaikum doktor.. Saya Sha berumur 22 tahun dan seorang pelajar.. Pagi tadi saya mengalami masalah perut jadi saya fikir mungkin gastrik tapi tak lama lepas tu rasa macam nak muntah.. Dah muntah pon keluar air je.. Lepas tu saya ke kelas sebab saya ada presentation, masa presentation.. Saya rasa tak sedap perut, berpeluh, lutut menggeletar, panas di belakang leher, bernafas dengan tak menentu dan rasa macam gelap mata.. Adakah saya kemurungan atau diserang panik? atau apa?

    • Valerine says:

      Hi, I was tried hard to wrote down this…

      I was in a very bad condition. I was depress, anxious because of my mood upside down.
      I was thinking it may cause by two years ago, I was torture by my ex-boss mentally. I had met a bad situation — my grandpa was comma and after that he passed away. During the funeral she wasn’t let me to take leave for attend the funeral, and so I straight away emotional breakout.

      After the case, I was quick the job, and get a new job by my friend but I didn’t adapt my emotional, I always strong to smile to each other pretend I was fine at all but I can’t to stop the thinking of suicide.

      Maybe… I get a psychological trauma but I didn’t know.

      Now, since last two weeks, I suddenly having a terrible mode, I can’t even concentrate or doing things I like, I also feel thirsty, hard to sleep. Until I got a fight with my grandma by yesterday, today I was in depression and anxious mode. I can’t stop for killing myself, I also hit the wall by my hands, hit the wall by my head, trying to take a knife cut my hand but I didn’t do that as all. Only hit the wall I had did it. So far I’m thinking of runaway from my house, trying to suicide and having a difficult breathe.

      I had no idea I was in what kind of condition…

    • sn says:

      salam dr….saya baru 2 bln kena x boleh tidur….lepas 2 bln tu saya boleh tidur tapi badan dh makin susut..selera makan kurang.tak dpt tumpu pada kerja…jiwa kosong..saya tak boleh ketawa macam biasa…rasa bimbang sentiasa…macamana saya nk buat dr..tolong lah

    • ungu violet says:

      salam doktor,
      watched you on tvalhijrah depression versus iman…
      iam diagnosed with major depressive disorder setahun yang lalu; still on treatment sertraline 150mg; takda perubahan pun….malas dah nak gi appoinment…

    • suhana says:

      Salam dr,sy suhana 27 thn ,kerja swasta di KL.sy tinggal dng kawan dn jauh dari family..sy mengakui bila meningkat usia sy mula banyak berfikir.Baru-baru ini saya rasa simtom yg dinyatakan dr,sy tak berapa suka org lain (kawan) trlalu bertanya saya kenapa,kenapa,berulang kali ,rasa tertekan bila ditanya dn perubahan fizikil yg kawan tegur sy tangan sy menggil dn rasa nk nangis,sy tak bole nk cerita apa yg sy rasa pada kawan dn rasa diorang tak memahami..,lately sy banyak berdiam,susah nk buat keputusan nk makn apa,rasa sakit dibahagian dada,tangan selalu menggil,sy rasa susah hati bila fikir keadaan sy ..pd thn lepas sy pernah diserang panic attack,sy sukar bernafas ,pening ,cramp kaki tangan sampai tak bole jln dn dikejarkn ke hospt kerajaan sbg pesakit luar,sy hanya diberi sejenis ubat vit urat dn tiada explanation tentang penyakit sy..rasa sakit teramat sgt bagai nk mati dgn fikir family jauh membuat kn saya rasa trauma jika jd kembali..sy di tahap yg manakh adakah perkara yg sama akn berulang sy malu jika berulang lg..

    • nora says:

      salam, doktor adakah supplement valerian membantu tidur secara alami. Bolehkah mengamalkan?

    • Dila says:

      Salam dr, sy dh buat dass dan skor sy semua extremely. Sy tk tahu nk pegi hospital walk in je ke dan nk ckp apa pada nurse utk jumpa doktor pakar?

      • Ramli Musa says:

        Salam, Cakap “saya rasa mungkin ada anxiety atau kemurungan” tunjuk DASS score.
        SIMPLE

        • Azreen Binti Md Alladzhar says:

          Salam Dr. saya Azreen dari muar ,johor, saya hamil 4 bln anak yang ke 3. Saya mempunyai masalah susah tidur tidak kira siang atau mlm. Benda ni berlaku pada minggu ke9 saya hamil dan masa itu saya mangalami mabuk + loya+muntah yang berterusan sehingga tidak ada selera nak mkn, dan masalah ini berterusan sehingga sekarang sudah 2 bln saya x boleh tidur,, bila saya lelapkan mata otak saya mcm bekerja,, bile saya dpt tdo otak saya sentiasa berjalan/bekerja dan sering terjage dan tidak boleh tidur balik,, bila dah bangun saya rasa saya tidur tak lena dan x rehat,, rasa pnt bila bangun,,, kepala, tengkuk dan bahu sentiasa sakit,,masalahnya saya sentiasa risau dan bimbang masalah susah tidur saya berlarutan sehingga saya bersalin atau berpanjangan , benda ni y selalu bermain di fikiran saya bila saya boleh sihat dan dapat tidur dgn sempuarna,, saya juga selalu berfikiran negatif, adakah ini masalah AD atau insomnia atau hanya hormon saya terganggu..

    • ... says:

      Salam Dr..sejak kebelakangan sy selalu sakit dada n ada sukar bernafas..ia kerap berlaku kalau sy stress..adakah sy menghidap anxiety or ada masalah jantung??( Sebab sy ada sejarah penyakit jantung..

    • Azreen Binti Md Alladzhar says:

      Salam Dr. saya Azreen dari muar ,johor, saya hamil 4 bln anak yang ke 3. Saya mempunyai masalah susah tidur tidak kira siang atau mlm. Benda ni berlaku pada minggu ke9 saya hamil dan masa itu saya mangalami mabuk + loya+muntah yang berterusan sehingga tidak ada selera nak mkn, dan masalah ini berterusan sehingga sekarang sudah 2 bln saya x boleh tidur,, bila saya lelapkan mata otak saya mcm bekerja,, bile saya dpt tdo otak saya sentiasa berjalan/bekerja dan sering terjage dan tidak boleh tidur balik,, bila dah bangun saya rasa saya tidur tak lena dan x rehat,, rasa pnt bila bangun,,, kepala, tengkuk dan bahu sentiasa sakit,,masalahnya saya sentiasa risau dan bimbang masalah susah tidur saya berlarutan sehingga saya bersalin atau berpanjangan , benda ni y selalu bermain di fikiran saya bila saya boleh sihat dan dapat tidur dgn sempuarna,, saya juga selalu berfikiran negatif, adakah ini masalah AD atau insomnia atau hanya hormon saya terganggu..

    • Azreen Binti Md Alladzhar says:

      Salam Dr. saya Azreen dari muar ,johor, saya hamil 4 bln anak yang ke 3. Saya mempunyai masalah susah tidur tidak kira siang atau mlm. Benda ni berlaku pada minggu ke9 saya hamil dan masa itu saya mangalami mabuk + loya+muntah+gastrik yang berterusan sehingga tidak ada selera nak mkn, masalah ini berterusan sehingga sekarang sudah 2 bln saya x boleh tidur,, bila saya lelapkan mata otak saya mcm bekerja ,, bile saya dpt tdo otak saya sentiasa berjalan/bekerja dan sering terjage dan tidak boleh tidur balik,, bila dah bangun saya rasa saya tidur tak lena dan x rehat,, rasa pnt bila bangun,,, kepala, tengkuk dan bahu sentiasa sakit dan perut saya macam rasa x selesa,, masalahnya saya sentiasa risau dan bimbang masalah susah tidur saya berlarutan sehingga saya bersalin atau berpanjangan , benda ni y selalu bermain di fikiran saya bila saya boleh sihat dan dapat tidur dgn sempuarna,, saya juga selalu berfikiran negatif, adakah ini masalah AD atau insomnia atau hanya hormon atau stress saya terganggu..

    • Azreen Binti Md Alladzhar says:

      Salam dr. Saya azreen dari muar,johor,
      Saya hamil 4 bln anak ke 3, saya mengalami masalah kesukaran tidur pada waktu siang dan mlm,,saya kene pada awal ke hamilan minggu ke9 sehingga sekarang sudah masuk 2 bln, saya mengalami mabuk+muntah yang teruk+gastrik+angin dlm bdn+ hilang selera makan dan ketidak selesaan di perut, saya jadi tidak boleh tidur pada awalnya dan saya berfikir bukan bukan, pernah pada awal kejadian saya rase nak bunuh diri dan gugurkan kandung,, lepas tu saya cuba bersabar mungkin ni gangguan hormon saya dan di sebabkan saya mabuk saya jd mcm ni,, tp masalah tidur saya berlarutan sehingga sekarang,, saya rase mengantuk tapi taknak lena dan fikiran saya x tenang, bila mlm saya nak tidur dan dapat tidur sekejap dan saya sering terjaga-terjage. kesudahanya saya terus bangun dan x boleh tidur kembali,, fikiran saya seakan bekerja dan berfikir,, bila saya bangun bdn terasa penat, kepala, tengkuk, dan bahu terasa sakit seperti kita tidak tidur/rehat dan rase tidak selesa pada perut lagi menyukarkan untuk tidur kembali,, mata mengantuk tp susah untuk tidur,
      Saya sering berperasaan susah hati, risau,gelisah dan bimbang jika masalah ini berlarutan sehingga saya bersalin dan berpanjangan, bende ni sering bermain dalam fikiran saya,, walaupun saya x berfikir die dtg juga, saya juga selalu berfikiran negatif berkaitan masalah ini,, saya tidak suka suasana bising, ramai orang, tak ada mood nk tgok tv, berbual, bergaul dgn orang, suka menyendiri dan kepala saya akan makin sakit dan stress.
      adakah ini berkaitan dengan AD, Insomnia,stress atau hormon saya x stabil semasa hamil.

      • Ramli Musa says:

        Salam
        Ganguan tidur semasa kehamilan adalah lumrah kerana perubahan hormon dan keadaan kandungan.

        Namun fikiran ingin membunuh diri dan kandungan adalah serious.

        Boleh buat DASS utk kepastian

        • Azreen Binti Md Alladzhar says:

          Ujian Dass saya
          Kebimbangan – 10
          Kemurungan – 9
          Stress – 9
          Knp saya tidak boleh tidur walaupun saya berasa sangat mengantuk,, dan mata ni xnk lelap dan perut rase tidak selesa bila baring, waktu siang pun saya x boleh tidur, dan bende ni terbawa dlm fikiran saya,, bila waktu mlm bila saya baring dan nak tidur,, fikiran saya mula tak tenang dan terganggu dan menyebabkan saya tidur tak lena dan sering terjage

    • aiman says:

      salam doctor saya nie kerja pagi balek pagi doctor tidor hnya ckup 8 jam dlm masa seminggu nie saya kerap fikir bkn2 saya sesak nafas tiba2 jantung jadi laju sakit perut rasa xsedap hati rasa resah sentiasa kurang bercakap dgn orng. saya lebih suka keseorangan.sakit kepala setiap hari adakah nie simtom anxiety disorders atau saya ada penyakit laen

    • nozieani yusof says:

      salam dr.
      saya nozieani dari terengganu.
      dekat beberapa bulan ni sy kerap fikir mahu mati. tiada semangat untuk hidup. sy rase bukan sy yg dulu. yg dulu slalu berdebar. selalu sensitif. selalu marah. selalu serabuk. sy sendiri tak tahu mcm mane nk explain. yg pasti dulu pom sy tak suke hidup. bile sy crite dkat org semua org akan kate itu normal. tapi bagi sy tak. perluke sy jumpe doktor ? bkn tu je, skrg sy rase semua benda sy rase bosan. semua benda sy rase biase. tngk crite bosan. pergi melancong bosan. duk diam pom bosan. benda yg sy suke buat semua bosan. semuanye sy rase biase. mcm takde perasaan langsung. gembira, sedih, marah takde. sy rase kosong. mcm mane dr ?

    • salam dr.
      saya nozieani dari terengganu.
      dekat beberapa bulan ni sy kerap fikir mahu mati. tiada semangat untuk hidup. sy rase bukan sy yg dulu. yg dulu slalu berdebar. selalu sensitif. selalu marah. selalu serabuk. sy sendiri tak tahu mcm mane nk explain. yg pasti dulu pom sy tak suke hidup. bile sy crite dkat org semua org akan kate itu normal. tapi bagi sy tak. perluke sy jumpe doktor ? bkn tu je, skrg sy rase semua benda sy rase bosan. semua benda sy rase biase. tngk crite bosan. pergi melancong bosan. duk diam pom bosan. benda yg sy suke buat semua bosan. semuanye sy rase biase. mcm takde perasaan langsung. gembira, sedih, marah takde. sy rase kosong. kalau srh terjun bangunan sy rase biase je. tkde perasaan takut. sy harap dr faham perasaan sy. dh lame sy pendam sorang sorang.

    • Ika says:

      Salam Dr,
      Saya Ika, saya ada buat ujian DASS dan ini keputusannya:
      Kemurungan/Depression:12, Keresahan/Anxiety:22, Stress:20

      Saya ingin tanya pendapat Dr. tentang keadaan diri saya. Petang tadi saya dan keluarga pergi mengambil kakak di Airport, semua dalam keadaan baik ketika pergi tetapi bila dalam perjalanan balik kereta mengalami masalah tapi masih boleh berjalan. Bagi keluarga semua tu biasa saja tapi tidak bagi saya kerana saya menjadi cemas dan tak tentu arah. Saya usahakan diri untuk bertenang dan untuk seketika dapatlah kawal diri tapi makin dekat dengan kawasan rumah saya jadi makin hilang kawalan, saya rasa tak selamat dan apa yang menakutkan bila saya lihat cermin kereta mula berwap dan berkabus saya jadi semakin takut, cemas dan tak boleh bernafas. Saya masih ingat bagaimana saya panik cuba buka pintu kereta untuk keluar dan abang terpaksa berhentikan kereta untuk saya buka pintu dan bernafas.

      Untuk pengetahuan Dr. ini bukan kali pertama saya jadi begini, saya ingat pertama kali ia jadi ketika luar rumah terbakar kerana wayar dan ada beberapa kejadian lain pada tahun-tahun seterusnya. Saya pernah beritahu ibubapa tentang apa yang saya rasa tetapi mereka kata ia hanya perasaan saya saja. Pada pendapat Dr. adakan benar apa yang ibubapa saya kata yang ia hanya perasaan saya saja? Saya benar-benar takut yang ia akan berulang lagi dan keadaan akan jadi lebih teruk sebab hari ini pertama kali saya menangis tanpa kawalan dan rasa tak terdaya. Saya harap Dr. boleh beri pendapat tentang keadaan saya ini.
      Sekian, terima kasih.

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Jelas anda ada kerisauan melampau dan extreme.
        Ia seperti penyakit Gen Anxiety Dis namun perlu ada tanda2 lain tidak dinyatakan.
        Jika gangu hidup boleh dapatkan rawatan

      • Iqa says:

        Assalamualaikum dr.
        Saya Iqa. Seorang pelajar tahun 3 universiti.
        Saya ada buat ujian DASS.
        resultnya begini:
        Depreesion: 30
        Anxiety: 10
        Stress: 22

        Dan saya ada buat beberapa ujian untuk uji sama ada sy stress atau depression di website lain. Dan kebanyakkannya menunjukkan bahawa saya mengalami severe depreession.

        Saya adalah seorang pelajar perempuan yang aktif dalam usrah.
        Tapi at the same time saya telah berkenalan dengan pornography since saya matrikulasi.

        Semakin lama saya berkenalan dengan USRAH.. semakin saya ada kesedaran untuk avoide diri sy dr pornography. tapi saya tak kuat untuk tolak. Dan setiap kali saya lihat… saya akan kecewa sangat dengan diri saya. Rasa tak guna. Sebab dah faham agama ,namun tak dapat menolak keingginan nafsu. Rentetan itu..saya tak akan pergi kelas untuk beberapa hari kerana rasa useless. Pakai tudung labuh.belajar Al Quran tapi buat be de kotor. Dan saya akan menjauhkan diri dari orang lain.

        Hal ini telah menyebabkan prestasi pelajaran sy merosot.Tapi saya satu satunya harapan keluarga.

        Tapi saya adalah seorang budak usrah yang melihat pornography. Susah sangat untuk keluar dari kegelapan tu. Sakit. Kalau dapat than at the moment.. Bende tu akan bermain main dalam kepala seharian .

        Kalau saya dah rasa okay..

        Akan timbul masalah pembelajaran.
        Tambahan lagi..Saya telah tangguh satu semester. Jadi… kawan kawan sekelas sudah tak sama… Dan saya memilih untuk tidak mencari kawan baru..kerana saya bawa imej buruk untuk islam.

        Disebabkan saya banyak kali tidak hadir kelas… Saya berasa takut untuk berhadapan dengan classmate dan pensyarah. Saya berasa tidak pandai dan tak guna dan tiada harapan untuk saya. Tetapi saya perlu dapatkan degree demi keluarga saya.

        Kawan kawan kelas adalah ketakutan utama saya. Saya rasa sangat terpencil dan gelap. Begitu juga pensyarah. Kalau ada pensyarah yang cari saya.. saya akan rasa sangat takut.Ternampak bayangan pensyarah itu .saya akan melarikan diri.

        Namun saya ok dengan kawan rumah sewa. Kerana mereka tidak tahu apa-apa.Saya boleh bergelak tawa.bergurau senda.

        Dan saya rasa tak guna sebagai budak usrah yang tak dapat menyumbang apa apa kepada masyarakat. Saya yang banyak kelemahan.

        Saya rasa saya anak yang tak berguna kerana dalam diam saya telah mengecewakan ibu bapa saya.

        Dan saya rasa saya tak pandai sebagai seorang pelajar.. saya pemalas .. saya tak boleh buat semua benda. Everything seem hard for me. So hard.

        kadang kadang saya bersemangat bila dapat bahan dari usrah.. atau dengar lagu fight song.

        Tapi tak lama.. Pernah saya nangis semasa dengar lagu fight song sebab saya rasa saya memang tak mampu. Dan saya nampak saya akan sebegini selama saya di universiti.

        Tapi..kalau saya keluar dari universiti life…adakah bende ni akan berakhir? ataupun saya akan mengalami benda yang sama pada keadaan yg lain?

        pernah. rasa seperti mahu bunuh diri.. tapi tak boleh sebab saya islam. Sy tak boleh bunuh diri…

        Saya rindukan zaman saya sekolah rendah dan menengah bila saya merupakan top student. tiada masalah..anak yang baik.tidak terlibat dengan pornography.
        semuanya smooth.menjadi kesayangan ibu abah.membuat mereka banggan.

        But everything wrong here. Wrong..totolly wrong.. Dan I dont like.

        Jadi soalan saya….
        Apa yang terjadi pada saya sebenarnya?
        Macam mana saya nak jadi seperti dulu?
        Boleh kah saya betulkan semua ni sendirian?

        • Ramli Musa says:

          Salam,

          Alhamdulillah anda ada insight atau Kesedaran tentang pornography.
          Namun rasa bersalah melampau menyebabkan anda ada cognitive error dan self-blaming yg severe sehingga menggangu academic.

          Doktor akan nila tahap kemurungan dan mulakan antidepressant disamping CBT psychotherapy

    • Zulb says:

      salam..Dr.. jika kerap marah²,panas baran,caci maki pada ahli keluarga walau pada hal yang kecil, adakah termasuk dlm penyakit ini?

    • Zila Wanie says:

      Slm dc.setiap brlaku msalah yg menimpa diri .hati mcm skit sgt.mgkin disbkn sy pernah simpan prasan dendam .sehingga sy muda terasa.sy jnis sukar utk meluahkn ape yg sy rasa hgga xdapat pikil.celaru kdg2 dlm hati baik mati.kdg penat utk befikir..kdg rasa lemah hk menimpa.tpi sy tkt klu sy buat kputusn tkt2 kesn dia berat akn jdi slepas nie..prlukah sy mendapat rawatan atau cuma akibat dari tekan masalah saja
      Kemurungan-32
      Keresahan-24
      Tekanan-28

    • JJ says:

      hi dr..sy JJ 30thn, kerja swasta di JB, sy mpunyai simtom sesak nafas, mengigil, xtenteram, panic attact, dan setiap hari sy mgalami bende yg sama..sy mula rasa trauma dgn keadaan sekeliling, sy takut bdepan dgn sesiapa, hati sy sentiasa bbisik “mesti dorg ni tau pasal aku” sy mula rasa trauma lama menhantui diri semula even pekara tu dah lebih 10tahun berlalu.

    • A says:

      Keputusan : 32,26,32

      Assalam.. Kalau diikutkan keputusan yg saya dpt ni mmng perlu jumpa doktor..tpi bgi saya, saya rasa saya hnya trlalu berfikir negatif. Saya rasa itu normal.lagipun klau saya jumpa doktor mesti family saya akan kata saya mengada dan lemah.Apa pendapat doktor?

    • Nurul Maya Adini Mohammad Ghazali says:

      salam dr , perlu ke saya jumpa pakar? result online test saya ialah depression saya 16 , keresahan 16 , stress 14.

    • Atiqah Balqis says:

      sy berumur 16 tahun, saya mengalami masalah kegatalan di dalam faraj yg tidak dapat saya mengetahui apa punca nya dan di mana sebenarnya kegatalan itu berlaku kerana ia berada di dalam bukan di luar saya sangat stress dgn masalah tersebut kerana berasa tidak selesa. Kegatalan itu terasa sehingga ke kawasan perut saya tetapi di dalam bukan di luar saya sangat2 derita dgn masalah ini kerana tidak boleh menghilangkn kegatalan tersebut kerana ia berada di dalam yg tidak boleh digaru dan tidak mengetahui di mana punca sebenar.. saya tidak dpt hidup selesa dan tenang serta tidak dpt tidur malam masalah ini sangat menganggu saya, kegatalan di dalam badan ini sangat derita tolong saya apa saya patut buat sbenarnya saya sakit apa dan apa punca nya…. tolong jawab dc tq…

    • Azhar says:

      Salam doktor, saya berumur 35 tahun mempunyai 3 orang anak dan isteri tidak bekerja, 2 tahun lepas saya disahkan MDD atas terlalu bimbangkan benjolan di ketiak ingatkan cancer (sepupu meniggal sebab cancer) sehingga terganggu tidur saya. Selepas itu saya telah mendapatkan rawatan pskiatri dan membuat pemeriksaan benjolan tersebut hanyalah bisul. Saya selalu memberitahu masalah saya tentang side effect yang agak teruk dan gangguan saya dalam tempoh 2 tahun memakan ubat pskiatri kepada isteri saya dengan niat memberi caution bahawa masalah saya hadapi. Isteri saya tiba2 bangun malam dan memberitahu jantungnya laju dan berpeluh, hasil semakan dengan doktor didapati jantung normal, tyroid pun negatif. Doktor rujuk kepada pakar pskiatri, tidur isteri saya mula terganggu. Apakah saya perlu rujuk isteri saya kepada pakar pskiatri sebab saya runsing dengan kesan sampinganya.

    • Yussof says:

      Salam Doc. Saya Yussof umur 31 tahun dari Terengganu. Dah sebulan saya rasa tak selesa bernafas. Kaki tangan rasa bersemut. Tiba2 tiga hari lepas saya alami kejang kaki dan tangan sehingga jari tangan saya membengkok keras mcm sawan. Nafas sangat laju dan ada rasa ketulan angin di dada dan tekak.

      Selepas wife urut saya lega sekejap dan besoknya jadi lagi perkara sama. Bila pergi hospital cek darah ECG semua doktor cakap normal sedangkan sampai skrg saya masih rasa tak selesa, tiada selera makan, kepala pun kebas, pernafasan tak stabil.

      FYI dah 3thn saya sakit belakang dan tengkuk (belah kiri sahaja). Saya biarkan 3thn tu sebab ianya tak sakit sangat so skrg saya risau takut2 ia ada kaitan dgn keadaan saya skrg.

      Apa pandangan Doktor? Terima kasih

    • fazleen says:

      Hi, saya berumur 20 tahun, saya mengalami masalah ini sudah lama since saya form 5, ada kala bila saya terlampau stress or saya kena hadap satu situation which is i need to cut myself just untuk rasa heals, bila saya cut saya tak rasa sakit luka apa pun, sometimes saya tak boleh kawal emosi tu saya cuba control, bila sampai satu situation yang buat saya triggered saya automatic sakitkan diri saya,

    • Iffah says:

      Salam Dr. Saya ada seorang adik perempuan (20 tahun). Born with mild celebral palsy tapi dah undergo operation. Dan physically ok cuma saiz otak kiri & kanan tak sama.
      Baru² ni dia didiagnos skizofrenia. Dia benci kami sekeluarga dan semua orang yang tegur dia. Dia juga tak tidur malam. Baru sekali saja appointment dengan Dr. Tapi selepas tu dia tak nak jumpa lagi dan tak nak makan ubat (quetiapine). Kami dah cuba pelbagai cara nak bagi dia makan tapi tak berjaya. Dia cakar mak saya dan pernah tumbuk saya. Dia buang/ludah/tumpahkan ubat. Dia juga akan mengamuk jika diajak berjumpa Dr.
      Sehingga sekarang, kami tidak bercakap dengan dia kerana dia akan marah² suruh diam dan kunci pintu.
      Saya pernah pergi ke hospital untuk appointment adik saya walaupun adik saya tak nak pergi. Tapi pihak hospital tak membenarkan saya berjumpa Dr. kerana adik saya tidak ikut sekali. Saya fikir mungkin boleh berjumpa untuk dapatkan nasihat tetapi tidak boleh rupanya.
      Dr. boleh bagi cadangan/pendapat supaya kami dapat lakukan sesuatu untuk kebaikan adik saya?
      Terima kasih Dr.

    • Bella says:

      Assalam dokter. Saya nak tanya adakah saya mengalami depression yang sangat teruk? Brdasarkan ujian dass, sangat teruk keputusan saya. Saya risau akan kesihatan saya, sebab saya pernah mengalami situasi yang saya gelak, menangis tanpa sebab berkali-kali. Saya tak dapat nak luahkan apa yang saya rasa bila kawan suruh saya meluah, saya tak dapat nak luahkan dengan kata-kata apa saya rasa sbb saya jenis suka pendam apa saya rasa. Dan saya juga pernah bertindak mencederakan diri saya, dengan menghantuk kepala di dinding dan saya mempunyai keinginan mencederakan diri/orang lain. Saya juga mengalami masalah tidur, sometimes saya jadi hyperimsonia dan kekadang saya jadi imsonia. Saya juga sukar untuk mengawal perasaan amarah saya, tetapi saya cuba kawal utk tidak bertindak diluar kawalan. Saya harap dr jwb pertanyaan saya . Saya alami situasi ini dari saya f2, n now saya f5. Saya takut semakin berlarutan.

    • Bella says:

      Assalam dr. Saya nak tanya, adakah saya mempunyai depression yang teruk? Brdasarkan keputusan ujian dass saya, sangat teruk. Saya kerap gelak n menangis tanpa sebab . Saya susah utk meluahkan perasaan saya bila kawan suruh meluah, saya tak dapat nak luahkan melalui kata-kata apa yang saya pendam. Saya jenis suka pendam sorang ². Saya juga pernah menghantuk kepala saya dll. Saya mempunyai keinginan mencederakan diri/orang lain. Saya juga mengalami masalah tidur iaitu imsonia dan kekadang saya jadi hyperimsonia bergantung pda sesuatu waktu dan stiap hari. Saya risau keadaan saya apabila marah n sedih, saya takut saya akan bertindak diluar kawalan saya… Apabila saya berasa ingin bertindak secara tidak waras, saya cuba kawal diri saya dan kurung diri didalam bilik agar tidak melukai orang lain. Dan saya lebih cenderung kpd mencederakan diri sndiri. Saya mengalami masalah ini ketika saya f2 hingga saya f5 skrg. Saya risau jikalau keadaan saya semakin teruk. Sometimes, saya normal… Sometimes, saya mcm org xnormal. Saya harap dr jawab pertanyaan saya. Terima kasih 🙂

    • on behalf says:

      Salam. Utk pesakit schizo, cukup kah sekadar mngambil daily pil lorazepam? Ubatan lain sblm nya mmpunyai effect yg sgt kuat smpai pesakit tak boleh brgerak dgn normal n tak boleh lakukan aktiviti harian. Kejang dan anxiety.

    • Nur says:

      Assalamualaikum dr ini keputusan ujian DASS saya

      https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=8Q35ND

      Perlu ke saya buat rawatan.dah pernah buat ujian DASS dah banyak kali tapi result lebih banyak kepada depression. Saya rasa dah xdak semangat nak hidup. Rasa semangat dah hilang. Tapi dr saya x mampu. Saya x kerja. Pendapatan pun tiada. Bila fikiran kena kerja fikiran rasa serabut sangat dan datang satu perasaan takut untuk kerja

    • Solehah says:

      Salam Dr,
      Kemurungan= 18 sederhana
      Keresahan=26 sangat teruk
      Stress
      20 sederhana.
      Saya ada rasa nafas pendek, tangan sejuk, berdebar2. Kadang3 rasa tak tenteram. Bila saya berjumpa Dr, BP saya akan tinggi. Dr bagi saya ubat hypertension dan beta blocker untuk kurangkan darah tinggi dan berdebar2. Saya dah buat test berkaitan jantung; Ecg, echo dan holter. Alhamdullillah, result ok. Thyroid test pun saya dah buat. Tapi rasa tak puas nafas tu masih ada. Dan bila rasa nafas tak puas, menyebabkan saya panic dan berdebar2 lagi.Adakah saya perlu jumpa pakar?

    • Nuri ansori says:

      Assalamua’laikum doktor.

      Saya memiliki sahabat yang berumur lingkungan 22 tahun yang mengalami general anxiety disorder setelah di diagnose oleh doktor hospital. Soalan saya, bagaimana caranya saya dapat membantu sahabat saya itu apabila dia terkena anxiety attack dan memberi support sebaiknya kepada dia. Contohnya apabila dia tiba-tiba menggigil, sesak nafas hingga menangis bagi mengawal dirinya. Ada masa situasi itu berlaku di tempat program sedang berjalan atau tempat awam.

      Saya telah berusaha mengenalpasti trigger kepada anxiety yang dialaminya agak dapat memberi bantuan awal, tetapi agak sukar kerana ada masanya tanpa sebab yang jelas.

      Bahan bacaan juga sukar diperolehi, bagaimana orang yang berada bersama pesakit dapat membantu mereka terutama apabila mereka diserang penyakit. Agar ia tidak menjadi lebih buruk dan kami tenang ketika membantu.

      Mohon doktor dapat membantu memberi kaedah terbaik yang mampu kami gunakan. Saya ucapkan ribuan terima kasih

      • Ramli Musa says:

        Nature Panic disorder adalah Unexpected, Non-situational, sudden and severe attacks.
        Nak kenal pasti triggering factor adalah kerja sia2,
        Cara mengatasi dgn ubat dan breathing exercise

    • Za says:

      Salam doc..
      Surat rujukan kepada pakar psikiatri dr klinik kesihatan biasanya boleh digunapakai berapa lama dari tarikh ia dikeluarkan? Beberapa bulan lepas sy pernah dirujuk kpd pakar tetapi tiada kekuatan utk pergi..adakah masih blh menggunakan surat lama atau perlu mendapatkan surat baru sekiranya saya ingin berjumpa pakar?

    • Sha says:

      Assalamualaikum wbt dr. Saya Sha dari Pahang. Saya ingin bertanya.

      Saya sering berasa tiada orang yang sayang pada saya. Saya berada hidup saya tidak berguna. Semua yang saya buat tak pernah betul. Semua salah. Saya sering menangis disebabkan perkara ini dan akan menangis sehingga dua atau tiga hari dan akan hilang selesa makan untuk beberapa hari .

      saya selalu terkenang dengan apa yang kata sehingga kesan bertahun-tahun. Bila terkenang saya menangis walaupun semua tu dah lama berlalu.

      Saya mudah sentap dan menangis dengan apa yang orang kata walaupun ayat itu cuma biasa sahaja.

      Saya selalu hilang fokus apabila belajar. Tumpuan saya tidak boleh fokus sepenuhnya pada pelajaran. Terkadang saya fikir hal yang negatif tentang apa yang orang kata tentang saya.

      Saya suka sering berjalan seorang diri kerana tidak mahu menyusahkan kawan dan saya tidak mempunyai ramai kawan. Kebanyakannya berkelompok. Saya sering alami tangan dan kaki ketar bila jalan seorang. Nervous secara tiba-tiba sehingga mengganggu pernafasan.

      Pernah juga tiba-tiba alami sakit kepala, tangan dan kaki ketar dan nervous serentak sewaktu ingin keluar makan seorang diri.

      Saya juga selalu nervous bila berdepan dengan orang lelaki yang saya tak kenal. saya takut yang teramat walaupun lelaki itu tidak membuat apa-apa kesalahan. Saya jadi tak tentu arah. Saya gelabah teruk. Suara saya tidak keluar untuk bercakap. Rasa seram sejuk. Walaupun dengan perempuan saya alami situasi yang sama bila pertama kali berjumpa. Sehingga ditegur. Kenapa nampak gelabah? Takut? Nervous? Saya tiada jawapan. Tindakan luar jangkaan saya obvious.

      Dan saya sering alami kesukaran tidur apabila saya nak berjalan jauh. Macam balik kampung. Atau pergi mana-mana tempat yang jauh dari rumah. Saya cuba tidur kemudian akan terjaga. Tidak akan lama waktu tidur hari itu. Apabila dah sampai ke destinasi barulah saya boleh tidur dengan nyenyak.

      • Ramli Musa says:

        Salam
        Anda ada symptoms depression seperti diri tak berguna, worthlessness. Social withdrawal, over-sensitive.

        Juga symptoms anxiety.
        Depression dan anxiety mempunyai hubungan rapat. Dan symptoms ini mula menggangu tugasan. Elok jumpa doktor utk bantuan

    • Siti nur shafareen Bt abu bakar says:

      Salam doktor.. sy reen dari kl. Sy nk tanya doktor. Sy ada masalah untuk berdepan org ramai terutama ayah mertua sy. Sy jadi takut sgt dan berdebar bila berjumpa keluarga mertua sy. Sy rasa kalau bole taknak jumpa mereka. Sebab dulu masa baru nikah, ayah mertua sy ada marah sy depan ayah sy. Dia kata kt ayah sy suruh ayah sy nasihat sy sbb masa bercinta sy x dtg rumah dia berjumpa dgn kerluarga dia selalu. Bila setiap kali suami sy ajak berjumpa keluarga mertua, sy jd takut yg tramat sgt. Bila berdepan dgn mereka sy jd berdebar. Setiap kali suami ajak jumpa mereka sy akan teringat peristiwa yg ayah sy marah sy. Sy jgk takut nk buat apa2 berseorangan. Mesti sy nk ada suami .kalau sorg2 sy rasa malu sgt. Kdg2 sy rasa serabut dgn diri sy sendiri. Kenapa sy x boleh berdikari mcm org lain. Adakah sy mengalami masalah sosial dktr???

      • Ramli Musa says:

        Salam, Social phobia selalunya tidak kira sesiapa dia akan takut dan risau.
        Dalam kes ini hanya pd mertua.
        Agak kurang berat kes begini. Ini melibatkan trauma pd incident lalu.

        Walaubagaimana pun kena lihat DASS result.
        Apa keputusannya?
        Faktor berapa lama berkahwin (kenal mereka) memain peraanan. Berapa lama?

    • Reen says:

      Salam doktor.. sy reen dari kl. Sy nk tanya doktor. Sy ada masalah untuk berdepan org ramai terutama ayah mertua sy. Sy jadi takut sgt dan berdebar bila berjumpa keluarga mertua sy. Sy rasa kalau bole taknak jumpa mereka. Sebab dulu masa baru nikah, ayah mertua sy ada marah sy depan ayah sy. Dia kata kt ayah sy suruh ayah sy nasihat sy sbb masa bercinta sy x dtg rumah dia berjumpa dgn kerluarga dia selalu. Bila setiap kali suami sy ajak berjumpa keluarga mertua, sy jd takut yg tramat sgt. Bila berdepan dgn mereka sy jd berdebar. Setiap kali suami ajak jumpa mereka sy akan teringat peristiwa yg ayah sy marah sy. Sy jgk takut nk buat apa2 berseorangan. Mesti sy nk ada suami .kalau sorg2 sy rasa malu sgt. Kdg2 sy rasa serabut dgn diri sy sendiri. Kenapa sy x boleh berdikari mcm org lain. Adakah sy mengalami masalah sosial dktr???
      Sy juga kdg2 mengalami masalah sukar tido pada waktu malam. Sy cepat tersentap dgn kata2 org. Sy sukar melupakan apa yg org dah buat pada sy. Sy jd pendendam. Kdg2 bila teringat apa yg org dah buat pada sy, sy akan menangis dan terus menangis walaupun benda tu dah lama berlaku.
      Sy selalu rasa susah hati.
      Kalau sy sorg2 berdepan dgn org lain, sy akan jd keras dan berpura2 ok. Padahal sy x ok.
      Sy pon x tau apa yg sy ckp dgn dktr.. sy harap dktr faham😔

      • Ramli Musa says:

        Salam, Social phobia selalunya tidak kira sesiapa dia akan takut dan risau.
        Dalam kes ini hanya pd mertua.
        Agak kurang berat kes begini. Ini melibatkan trauma pd incident lalu.

        Walaubagaimana pun kena lihat DASS result.
        Apa keputusannya?
        Faktor berapa lama berkahwin (kenal mereka) memain peraanan. Berapa lama?

    • Ainin says:

      Assalamualaikum doktor. Saya Ainin dari Terengganu. Sy bakal mnduduki SPM tahun ni and sgt takut utk bersosial atau menghadapi aktiviti sosial smpai mengganggu pembelajaran dan kehadiran sy ke sekolah. Benda ni start masa umur sy 16thn. Ibu sy refuse to let me go to hospital sbb dia ckp ubat hospital ada dadah and side effects nya.. So bila saya ke sekolah, sy akan automatic berdebar and perut sy akan memulas.. Sy ada buat ujian dass..

      Kemurungan: 30
      Keresahan: 40
      Stress: 32

      Patut ke sy berjumpa dengan psychiatrist?

    • sya says:

      salam doc.. saya sya . saya nak kepastian sya ini lebih ke apa sebab saya konfius saya ada ke tidak depress and axienty.. bermula tahun lepas time itu saya tengah final exam stress lah juga saya selalu juga makan pil pening kepala masa tu and tme itu juga lah family saya ada gaduh besar semenjak hari itu saya kejadian itu asyik bermain disekeliling saya and saya asyik mendengar suara family saya bergaaduh padahal saya berseorangan and tiada apa2 yg terjadi.. if saya tengok media social pasal family saya akan mudah down and cepat menangis.. saya juga lebih suka berseorangan dan kawan saya prnh cakap yg di perasaan yg saya cepat bertukar mood kdng2 dia tengok saya happy and sekjp saja sya akan berubh mood sedih.. kadang2 saya juga cepat down and saya juga suka mkn pil sakit drpd pergi jumpa doktor and kdng2 saya prnh juga berfikir mahu bunuh diri desbbkn masalah family and study .. saya juga mnegalami insomnia selalu tidak ckup tido utk masa yg lama… saya tak berani kata dgn family saya depress sbb mereka tak akan percaya sbb saya dpn mereka saya buat2 saya okay dah tidak menunjukan saya sakit sbb tak nak mereka risau… DASS saya depress (38), axienty (20), stress (22).. apa pendapat doc adakah saya perlu dptkan rawatan???

    • Saiful says:

      Assalamualaikum doktor,saya Saiful,ingin bertanya,apakah respiridone ubat penenang atau utk hilangkan keaktifan dan agresif seseorang,di mana ia juga blh menghilangkan suara² halus,dan ia adalah rawatan awal utk PSY?
      Anak saya mengalami stress.mohon pencerahan..sebab baru ambil dlm 6 hari,nampak pengerakan tidak aktif dan mata seolah2 mengantuk dan bila malam nak tidur akan gelisah selama 30 minit..mohon pencerahan utk tindakan selanjutnya .terima kasih..

      • Ramli Musa says:

        waalaikum salam,
        Ia ubat antipsikotik untuk simptom psikosis spt dengar suara ghaib.
        simptom psikosis yg menyebabkan tingkahlaku agresif
        Jumpa balik doktor untuk apa2 masalah ubat

        • Saiful says:

          Alhamdulillah..terima kasih atas jawapan doktor..masa buat rawatan anak saya beritahu doktor pakar PSY bahawa dia tidak lagi mendengar suara halus .namun doktor pakar tetap bagi respiridone dari 3mg ke 4mg..dlm masa yg sama ada sedikit gangguan makhluk halus ..dan setelah di buang ..namun diteruskan jugak ubatan tersebut..persoalan saya..blh doktor berikan nama ubat tenang yg lain utk saya ajukan kepada doktor pakar PSY nanti..maaf doktor..agar sukar jika saya bertemu pakar PSY bukan Islam..susah saya nak terangkan..jd pada pendapat saya elok jika doktor berikan nama ubat tenang lain yg lbh baik..yg tidak memberi kesan supaya blh aktif seperti biasa..mohon tunjuk ajar.terima kasih doktor..

    • Amira says:

      Salam dr, saya selalu berasa gelisah tiba tiba. Kadang sampai takut nak tidur,bila tertidur and bangun rasa terkejut, rasa jantung tetiba berdegup laju, sentiasa fikir yang bukan bukan, kadang badan rasa menggigil, makan tak ada selera. Adakah tu tanda anxiety disorder? Or panic attack?

    • Saya says:

      Salam dr. Sy btl2 perlu bantuan dan pandangan pakar spt dr. Keputusan DASS sy… Depress 43…stress dan anxiety dlm lingkungan 20. Sy mengalami insomnia sejak 2bln lepas dan skrg mkn teruk dimana sy cuma dpt tido 1-2 jam plg lama setiap hari. Berat bdn sy jatuh 35kg dlm tempoh 5bln lalu dan selera mkn sy langsung tiada. keinginan suicide tu ada sejak akhir ni bila sy rasa btl2 hopeless dan xde guna nk teruskan hidup. Namun sy masih dpt thn dan suicide attempt tu masih blm berlaku. Sy dh berjumpa private GP dan dia sahkan sy alami MDD dan perlu dirujuk pd pakar.

      Masalah sy.. 1.sy kurang faham maksud dr mengenai ‘kes kecemasan’. Apakah hanya bila seseorg tu dlm kecemasan atau ada berlaku cubaan bunuh diri shj dia akan terus diberi ubat atau dithn wad dan bg yg x kecemasan hanya akan diberi tarikh temujanji tanpa sbrg ubat sewaktu pertama kali dirujuk ke pakar psikiatri hospital?
      2. Lokasi sy agak jauh dgn hospital yg mempunyai pakar psikiatri spt dr nyatakan. Dan keupayaan sy utk bergerak bebas agak terbatas atas beberapa faktor termasuk faktor kesihatan sy . Jd apa yg sy perlu buat? Kalo 1st time rujuk xdpt ubat sy rasa sy dh x blh terus tahan perasaan hopeless dan insomnia yg sy alami skrg. Mohon pandangan dr. Tq

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        Penyelesaian ada di depan mata spt dinyatakan iaitu; “Sy dh berjumpa private GP dan dia sahkan sy alami MDD dan perlu dirujuk pd pakar”

        Bila keadaan teruk, tanpa ubat sukar keluar dari masalah.
        Masalah jauh, saya x mampu bantu. kena usaha

        • Saya says:

          Maaf dr, pertanyaan sy… Kalo sy pg rujuk psiakatri hospital tu utk pertama kali.. Akan ada ujian saringan dan cuma yg kecemasan shj akan terus diberi rawatan/ubat manakala yg x serius/kecemasan hanya utk didaftar dan diberi tarikh temujanji akan dtg… Tanpa bekalan ubat/rawatan? Sy mmg nk rujuk tp sy ingin tau proses utk dptkan rawatan. Tq dr

    • yaya says:

      Slm,, sy sdri plik ap pnykit sy ni…Mcm,, smlm mmg sy ad post komn..tpi bukk arini xde..Kdg2 tu…sy sdri x sdar yg sy buat bnda tu atau x… Sy mcm hidup dlm alm x nyata…kdg2 tu…enth..sy pun xtau..sy mlas nk huraikn lgih psal sy sbb smlm sy dh sent..

    • yaya says:

      Okeeyh…sy xtau sy skit mntal atau x…tpi..prngai sy mmg pelik..mcm..kdg2 tu sy bnci fmily sy tnpa sbb.. Sy bruk sgka kt org yg baik ngn sy…Kdg tu sy slalu dgr suara ghaib..mcm org pggil sy..pdhal xde org pggil pun.. Sy pun slalu ad rsa org dlm blik..pdhal xde sper.. Sy letih..rsa nk mrah walupun wktu tu sy hppy..sy xley tdo setiap mlm n mulut sy asyik kring walupun used lips bam..Sy slalu skit kpla..Ad skli tu..sy ke singki sbb nk bsuh glove lma yg sy pkai..tib2 glove tu punya jri knn tercbut..pstu sy gelk terbhk2 x hnti..pdhal bnda tu x lwak.. Sy pun slalu fikir bnda2 yg luar akal logik..Mcm,,, sy slalu bruk sgka kt org len..sy syak n prcya dy buat prkra2 jht blkg sy..pdhal dy x mcm tu.. Sy pun slalu buat org mrah..tpi pd msa sma…sy pjuk2 dy.. Sy pun xtau ap kna dgn sy? Bolh sy tau? Sy alami skizofrenia kr?

    • Iwan says:

      Doktor saya ingin tanya…saya hilng rasa dlm hobi saya,makanan,dan sebagainya.sampaikan saya dah tk rasa apa apa dan saya jadj tkthu nk makan apa dan sbginya..saya jadi jauh dari semua orang,sllu seorang diri,mudah terasa,kdg saya hype seminggu dua lepas tu saya jadi down sgt sgt smpi kan jadi pemarah walaupun org hanya bertnya…saya ssh nk tidur,entah doktor saya tkthu nk ckp macam mana lgi…nk type ni pnjg sngt …

      • iwan says:

        Saya juga badan slalu letih walaupun tk buat apa2.. rasa nk baring 24/7jam…smpi satu tahap saya sakit kepala sngt²…kuat mengeluh….nafas saya laju dan badan lemah tiba2 bila nk bersuara untuk benda yg kecil like menjawab soalan…i lost my confidence in myself…semua saya buat jadi terhenti..sbb tah

        • Iwan says:

          Terkadang saya takut untuk berjumpa dengan orang kawan atau saudara mara,saya akan rasa cemas, gangguan dlm dlm melakukan kerja sllu terjadi,kuat termenung..

          Pernah juga terjadi semasa saya ingin membentangkan kerja saya… nafas saya tercungap-cungap smpi hilng suara..seram sejuk..

          Saya lebih pilih untuk berseorangan,jauh dari sape sape sbb saya takut saya bawa beban dkt mereka takut mereka rasa saya merosakkan hari mereka..

          Self harm dh bnyk kali saya buat bila waktu saya mmg tk mampu nk pikir lgi dah … dengar suara dari sesuatu,nmpk perkara yg org lain tk nmpk..

          Kdg saya rasa dh tk tahan dgn hidup…

      • Ramli Musa says:

        Ada beberapa simptom kemurungan, DASS score berapa?

    • Zaa says:

      Assalamualaikum dokter bolh ke saya mahu btbya

    • Iman says:

      Assalamualaikum doctor, minggu-minggu lepas saya okey happy sngt tetapi minggu ni saya tiba tiba down,deeply sad,kena panic attck suddenly tanpa sbb,nk marah bnde yg tkde kena mengena,

      Score saya dep-40,anx – 36, stres 30

      Saya ssh nk tidur kdg sblm lelap saya teringat past thing happened,saya pernah self harm diri,saya jauh dari social sbb saya rasa takut gugup tkde confident nk dekat dgn sape sape saya berasa saya hanya beban pada mereka,saya risau tanpa sbb yg kukuh, saya tk larat lgi nk lalui ni…kadang² saya penat sngt rasa cam nk baring tk nk bagun…sy hilng minat mostly yg saya sllu buat,kdg saya bckp sorg sorg…kepala saya sakit…

      Pernah juga terfikir about suicide tpi sya tkkn buat,saya tk larat doctor

    • Anonymous says:

      As salam doc, sy kerap rasa berdebar yg mana dlm keadaan biasa tak noticeable sgt tapi ada. Saya perasan dia intense sgt bila stress, certain condition mcm jumpa doktor, driving, kadang2 juga dlm crowd. Belakang tengkuk pun selalu rasa mcm pressure especially mula waktu petang. Selalu masa ambil reading bp dkt hosp/klinik, memang kene run banyak kali sebab bp sy tinggi so reading tu mcm tak betul sedangkn sebelum tu normal shj. Btw, symptom ni tak lah menggangu sgt bg saya, tp bila dia jadi tu buat saya kurang selesa dan janggal nak interact dgn orang lain dan ahli keluarga sendiri sampai boleh buat saya senyap seribu bahasa. Tambahan, mood pun mcm tak tentu. Ada minggu saya happy go lucky memanjang, ada minggu saya rasa sebaliknya. Bulan 3 saya dah cadang nk pergi psy klinik, sy tanya ni just utk prepare for the worst. Dass score sy D:18, A:18, S:24… thanks ya doc

    • Hanz says:

      Salam dr. Saya baru buat ujian dass dan ujian tu menyatakan sy kemurungan teruk 30. Saya sebenarnya rasa sy ok takde msalah. Tapi saya selalu resah takot. Kdg2 sampai tak boleh nak lelap mata sebab takot. Asyik pk pasal kematian. Kalau saya terima berita tentang kematian saya jadi semakin takut. Tetiba rasa jantung laju berdegup. Rasa Berat bahagian dada. Tapi saya cuba calmdown kan dri sy sendiri. Alhamdulillah boleh kurangkan. Kdg2 saya sakit bdan bahagian bahu tengkuk belakang, pdahal saya tak ada buat kerja berat pun. Kepala pun rasa berat tp bukan sakit kepala Kalau balik umah saya akan lebihkan msa dalam bilik. Saya main fon. Cuba luang msa dgn fmly dan kwn2. Tapi hati tak berminat untuk buat semua tu. Penyakit saya takut resah asyk pk kematian ni sejak 2015. Tapi bila saya boleh kawal, saya rasa saya ok. Tapi adakah saya ni tak ok?

    • Izat says:

      Assalamualaikum Doktor..sye didiagnose dgn MDD pada pertengahan tahun lepas..sye didiagnose dan mendapatkan rawatan di mental health clinic caw. Hospital permai. Andaikata di pertengahan proses tersebut sye berhenti mngambil ubat dan tidak lg hadir ke appointment sye..bolehkah sye datang kembali selepas beberapa bulan ?

    • Nur says:

      Depress : 30
      Anxiety : 12
      Stress : 22
      Saya pelajar mengalami masalah di tempat kerja (latihan industri) kerana saya seorang pendiam, rakan -rakan pelajar latihan industri telah mengutuk saya sebagai bendul dan selalu mentertawakan saya kerana saya pendiam. Mereka mempunyai kelompok sendiri kerana sudah beberapa bulan lebih lama bekerja di situ. Sehingga sebulan saya di tempat kerja saya masih tidak boleh bergaul dengan mereka. Dan supervisor saya terlampau memaksa saya untuk bertanya perihal pelajaran dengan kerja kepada staff. Staff tersebut tidak layan dan beritahu tiada ada kerja menyebabkan saya tekanan dan kerana saya seorang pendiam susah untuk bertanya dan sembang berlebihan. Disebabkan masalah di atas saya sering dan setiap waktu berfikir sehingga kerap terjaga daripada tidur malam. Saya tidak berminat untuk melakukan perkara yang saya minat. Tetapi saya seorang bercakap banyak jika dengan rakan yng saya sudah kenal lama atu bertahun. Sebelum ini di universiti ada juga rakan lain berkata bahawa saya ini seorang skema. Dan pada sekolah menengah dahulu saya pernah diarah atau dibuli untuk membeli air bungkus kepada orang lain sedangkan saya tidak kenal dgn pelajar tersebut. Guru saya pernah memberitahu ibu bapa saya bhawa sy seorang yg sangat pendiam. Perkara ini berlarutan sehingga sekarang saya menjadi pendiam dan suka memendam rasa serta melakukan kerja bersendirian kerana menganggap tidak mahu menyusahkan orang lain. Saya juga berdebar dan resah jika melakukan presentation di hadapan kelas. Setiap hari saya menangis kerana keadaan di tempat kerja dan sentiasa letih memikirkan masalah. Saya sering menjadi takut dan sentiasa berasa sedih dan jiwa kosong tanpa sebab serta tidak berminat untuk melakukan rutin harian. Saya tidak boleh berkongsi perasaan dan masalah saya kpd ibu bapa kerana ibu saya mempunyai penyakit kronik dan tidak mahu mereka risau. Saya juga mempunyai sedikit masalah keluarga. Perlukah saya berjumpa kaunselor?

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        Anda ada masalah isu tidak assertive, dan masalah komunikasi serta pergaulan.
        Masalah ini boleh diselesaikan melalui kaunseling. tak perlu jumpa pakar psikiatri.
        Elok lah berjumpa

    • Atasha Shahrul says:

      Assalam doctor, saya seorang pelajar tahun akhir . Sekarang saya mengalami masalah susah untuk tidur malam. Bukan itu sahaja, malah saya kesejukkan tetapi saya berpeluh dengan banyak. Saya juga sentiasa rasa gelisah dan berdebar secara tidak keruan. Perkara ini saya dah lalui selama seminggu. Akibat saya tidak dapat tidur pada waktu yg sepatutnya, Saya turut mengalami sakit kepala yg teramat sangat apabila saya mahu bangun solat subuh seterusnya ke kelas pagi. Adakah saya perlu berjumpa dengan doctor untuk mengetahui masalah yang saya alami?

    • Salina says:

      Assalam doktor…sy cuma nk tau,apa yg saya rasa semua ni,kemurungan atau kesunyian…semua yg berlaku buat sy penat dari segi mental…sy rasa sedih dan kecewa..sy rasa sy dah xde harapan…benda yg boleh buat sy happy hanyalah dgn berhalusinasi…sy akan buat benda tu setiap masa,sbb bnda tu je yg boleh buat sy gembira…hidup dlm fantasi lebih bahagia daripada dunia…sy lebih suka sendiri daripada ramai2..fikiran sy serabut…sy lebih suka dengar lagu dan duduk sendiri…bila dah putus asa,sy rasa nk sakit je..jadi sy akan buat mcm2 utk nk sakit…org kata sy ni hanya nk kan perhatian..tp,sy tak taulah…mungkin betul…sy sendiri tak kenal diri sy ..dan saya rasa semua org x fhm dgn sy…bnda tu buat sy lebih berfikir..sy rasa semua ni berlaku bila sy mula beesekolah menengah…

    • candy says:

      assalamulaikum doktor , im student and 20y/o . kadang saya suka nervous tanpa sbb dan start shaking . kadang dengupan jantung saya tak teratur mcm normal . baru baru ni saya mengamuk dan marah tapi selepas tu jantung saya terasa berat dan saya rasa nak pitam . boleh saya ketahui masalah yg saya alami ?

    • Anis says:

      Assalamualaikum. saya nak tanya. saya ada banyak kali buat ujian saringan DASS dan hasilnya tahap kemurungan saya sangat teruk. Selama 3 tahun saya banyak cederakan diri tanpa saya sedar. saya selalu berasa sedih tanpa sebab. saya banyak kurungkan diri dalam bilik. perlukah saya mendapatkan rawatan dan bagaimana caranya.

    • rissa says:

      Assalamualaikum DR.
      saya sorg wanita berimur 39 dan bekerja serta mmpunyai 2 org anak perempuan. saya mengalami sakit dada, leher terasa kejang, lenguh2 pada tangan, sukar bernafas, cepat penat jika membuat kerja2 harian biase, kadang2 saya rasa cm nk pitam, sakit kepala, sakit belakang dan belikat, dan jantung berdetak laju walaupun saya dalam keadaan berbaring, sukar tidur dan tiada selera makan. sebelum saya mengalami situasi di atas setahun sebelum ini saya mempunyai masalah rmhtgga dan selalu terdengar suara2 dan akan mengingtkan perkara tersebut. dan saya juga perasan bila saya mengingat kembali peristiwa itu jantung saya akan berdetak laju. selain dari tu, sy juga takut apabila mengingat saat kematian, apa akan jadi dengan famly, anak dsb. saya juga takut menaiki kereta kerana takut berlaku kemalangan yang akan menyebabkan kematian. ia juga mengganggu saya ketika solat, menyebabkan saya terpaksa mempercepatkan solat dan selepas itu badan saya akan lemah dan seram sejuk. saya juga tidak suka mendengar ada kematian kerana akan myebabkan badan saya akan rasa seram sejuk, berpeluh dn berdebar2. kebiasaannya saya sering mngelak dr mndengar cerita2 sebegitu. tp apakan daya zaman ini media sosial ada shj menceritakan perihal sebegitu. mulanya saya ingat perasaan seperti itu adalah biase dan xpernah menceritakan kepada sesiapa pun apa yg saya rasakan selama ini, sehinggalah saya mengalami situasi di atas dan apabila sy merasakn sakit dada sy terpikirkan saya mengalami sakit jantung atau serangan jantung kerana simptom lebih kurang sama dengan sy alami. ini lagi menambahkan ketakutan sy kepada kematian. sy telah membuat ujian dass dan keputusan anxiety adalah SGT TERUK. saya juga telah membuat ujian ECG, detakan jantung saya tidak stabil dan bacaan kelajuannya adalah 108. doktor telah mengesahkan sy mengalami anxiety disoder dan memberikan saya ubat penenang. untuk masa kini sy telah mengawal perasaan dan berfikiran positif dan jika ada terdengar suare2, saya akan meniddakkan, tetapi kenapa kesakitan seperti di atas masih saya alami, adakah sy ada menghidap penyakit lain. bantu saya doctor.tq

    • reen says:

      salam dr. saya berusia 24tahun. saya ada masalah selalu takutkan sesuatu yang remeh. contoh, jika saya tahu saya kena drive seorang diri, automatic jantung saya terasa laju untuk beberapa saat macam panic sesuatu. contoh kedua, kalau saya dapat tahu sesuatu yang membuatkan saya sakit hati, automatic jantung saya laju juga, tangan saya shaking dan rasa mcm susah untuk saya bernafas seperti biasa untuk beberapa minit. ketiga, saya juga dari dulu selalu takut untuk berhadapan dengan orang. selain itu, ketika ada masalah, saya akan lebih push otak untuk berfikir, menangis dan memang susah untuk tidur malam. tapi masalah saya lebih kepada sesuatu yang mengejut atau secara tiba-tiba yang membolehkan jantung saya tiba-tiba berdegup laju.

      Ini jawapan dari soalan DASS yang saya jawab.
      Depression: 10 (Mild)
      Anxiety: 30 (Extremely Severe)
      Stress: 24 (Moderate)

    • Fiza says:

      Assalamualaikum, doc. Saya perempuan berumur 26 tahun. Saya ada kehidupan normal yang baik baik saja. Tapi tiap kali saya marah, saya terfikir mahu cederakan orang yang buat saya marah atau saya fikir untuk bunuh diri. Kadang saya rasa saya perkara yang buat saya marah tu perkara yang remeh, tapi kadang dia punya marah darah naik terus ke kepala, lepas tu pening la sekejap tambah lagi tahan marah sambil ketap gigi dan genggam tangan. Masa tu macam macam benda saya fikir. Bila menahan marah rasa nk hentak kepala. Bila saya rasa ok, tidak marah atau tidak fikir bukan bukan, mood saya baik. Cuma tiap kali marah atau fikir bukan bukan.

    • syakir says:

      Assalamualaikum dr. kawan saya sering mmpi buruk waktu tidur. dan apabila dia alami mmpi bruk dia akan call saya . something yang saya pelik ada lah dia cakap dia takut then menangis. but tiba2 dia gelak- gelak . adakah dia termasuk dalam kategori psiko. ataupun ada masalah lain.

    • hani says:

      Assalamualaikum dr. Saya berumur 24 tahun dan seorang pelajar. Saya mempunyai kisah silam yang agak teruk ketika berumur 13 tahun dan peristiwa ini masih memburu saya sehingga sekarang. Saya seorang yang periang dihadapan kawan kawan dan tidak pernah kelihatan dalam keadaan yang bersedih. Sedangkan setiap malam saya akan menangis dan fikirkan peristiwa lama itu dan merasakan diri saya ini sangat teruk dan langsung tidak berguna. Ketika di usia remaja 14-18 tahun setiap malam saya akan menangis dan berusaha mencekik diri tapi selepas berumur 20 tahun sehingga sekarang saya sentiasa persoalkan kehadiran saya dalam hidup ni dan saya mula hilang minat terhadap setiap perkara. Saya hilang fokus ketika belajar. Saya mudah tersentuh jika melibatkan kisah silam saya. Saya kerap bercakap seorang diri setiap malam sebelum tidur. Saya takut untuk membuat sesuatu keputusan dalam hidup saya. Jika dilihat pada luaran saya tidak mengalami apa apa masalah hidup sedangkan saya sudah tidak berdaya meneruskan kehidupan kerana saya seorang yang gagal. Saya juga seorang yang mudah takut apabila didalam kelas lecturer memanggil nama saya dan sebagainya, jantung saya macam nak pecah. Saya dulu tidak takut untuk bawak motor, tetapi sekarang saya dapati saya cukup takut jika saya perlu bawak motor dan saya akan panik seperti tiada lagi hari esok buat saya. Saya juga takut takut untuk bukak gas didapur dan saya akan panic kalau nampak api mula marak dan sering fikirkan yang bukan bukan dan saya akan panik sendiri. Jika saya keseorangan, saya akan menangis dan hanya akan menangis. Saya juga rasakan saya adalah bebanan terhadap ahli keluarga, kawan kawan dan semua yang mengenali saya. Saya selalu terfikir untuk bunuh diri tapi saya bersyukur kerana iman saya sentiasa mengatasinya, saya risau jika suatu hari nanti saya tidak boleh berfikiran waras lagi. Saya ingin berjumpa dr tapi apabila fikirkan pandangan orang ramai yg mungkin akan fikir saya mengada ngada dan manja. lakukan ujian DASS dan saya di tahap sangat teruk. Adakah saya sudah gila? Saya menyimpan semua ini dari umur 13 tahun dan sekarang saya sudah 24 tahun. Saya periang dan suka gembirakan semua orang disekeliling saya. Saya cukup takut jika saya guriskan hati mereka. Saya takut. Saya bebanan. Saya gagal dalam hidup. Adakah saya boleh gila jika terus berlanjutan begini?

      • Ramli Musa says:

        Pakar memerlukan mengetahui apa yg berlaku masa lalu untuk memahami keadaan sebenar.
        Pengalaman pahit lalu akan memberi kesan pd personality kita dan tahan anxiety dan kemurungan berpanjangan, Anda ada symptoms anxiety dan kemurungn. Ia bukan Gila. namun jika berterusan akan dapat simptom halusinasi dan ini pentanda serious

    • Dayang Amira says:

      Assalam Dr. Skrg ni sya slalu alami gastrik yg teruk,dn slalu berfikir bukan2 dn mengaitkan penyakit yg saya alami..saya makan ubat bisoporolol dn ubat kolestrol..smnjak mkn ubat tu saya slalu alami sesak nafas dn jntung laju..kerap kali rasa tak selesa..sya buat ujian Dass.. ni keputusan nya..
      https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=VJ466P
      Bantu saya dr. Kebelakangan ni sya slalu ada perasaan takut nak mati..
       

    • Nad says:

      Hai doc. I have a problem. Sbb problem tu buat saya susah bernafas tangan kaki kebas. Perut rase mual. Tak fokus. I thought panic attack. Tapi saya tak berani assume betul ke tak. Sejam juga saya kene simptom tu. Saya tak nak bende tu berlaku lagi. Sakit. Ape yg saya perlu buat doc?

      • Ramli Musa says:

        Anda sudah membaca post ini.
        https://www.ramlimusa.com/jawapan-pada-banyak-soalan-soalan-di-sini/

        semua sudah dinyatakan
        DASS score bagaimana?

        • nursyahirah says:

          assalamulaikum doktor, saya 18 tahun. saya ada satu penyakit mcm psoriasis, tpi belum pergi check lagi sbb mak saya mcm ignore kan pnyakit saya ni. tpi sya yakin sya mmg ada psoriasis dkt kpala. lagi satu, sya ni cepat marah walaupun bnda kecik ja. sya cepat tersentuh hati dgn hal remeh. mak saya sllu marah marah saya wlaupun bnda kecik kdg kdg tu mak sya takmahu bercakap. sya rasa mak sya stress sbb mak saya pernah berpisah dgn ayah saya. tpi skrg mak sya dh kahwin lagi dgn org lain. ayah tiri saya baik tpi mak sya sllu merungut penat buat keja dan dia sllu marah saya. sya rasa penat asyik kena marah. Sya pun tktahu apa slh sya. bila saya crita dekat kakak sya dia pun ignore ja. sya selalu tampar tampar kepala saya bila saya marah atau sedih. Pstu kakak sya ckp ikut sngt prasaan pastu cakap ada mslh mental. saya rasa sya ada kemurungan tpi bila sya google diorang ckp kdg kdg masalah tiroid pun simpton dia sma mcm kemurungan. sya serabut. doktor tahu tak apa beza hipotiroid dengan kemurungan? sya tkboleh nak pergi check sbb takut akan menambah stress mak sya. bolehkan kemurungan ni diubati sendiri tanpa pengambilan ubat? dlu sya dh pernah buat ujian dass dan mmg sya kemurungan teruk.Cuma skrg sya musykil sya hipotiroid atau kemurungan sbb saya ada psoriasis which is penyakit autoimun dan hipotiroid jgak masalah autoimun. bolehkah sya dpat dua pnyakit autoimun dlm satu masa?

          • Ramli Musa says:

            Salam,

            Nampak ada krisis antara anda dn ibu.
            Ibu juga mungkin stres menyebabkan dia cepat marah.
            Saya tak rasa ia hypothyroid.
            Saya rasa family counseling membantu dalam kes ini.
            Tak perlu jumpa pakar psikiatri.
            Cuba baca anger management

            • nrsyahirah says:

              Terima kasih doktor. sya takut sya ada hipotiroid. maaf sya comment dua kali sya ingt doktor tkdpt post sya yg pertama. tpi dlm comment saya yabg kdua ada sya nyatakan ujian dass dan tanda tanda lain mcm cepat lupa letih dan sbgainya. trima kasih doktor. sya lega skrg.

    • nursyahirah says:

      Assalamulaikum dr. sya 18 tahun. sya ada penyakit mcm psoriasis di kpla. Tpi sya belum pergi check sbb bila bgitahu mak sya, mak sya mcm ignore. sya rasa sya ada kemurungan sbb sya sllu marah marah, sllu sedih bila ingt bnda lama lama, dan sya sllu pkul kepala sya bila mngamuk. sya jga sllu off media sosial sya sbb sya rimas nak balas chat org dan sya rasa kurang cofident nkjmpa org skliling. sya rasa sya ada bnyak kkurangan. mak sya pula sllu marah marah sya wlaupun bnda kcil. mak sya juga sllu marah tnpa sbb.Sya rasa mak sya stress. dlu sya tkberani melawan, skrg sya dah mula menengking mak sya sejak masuk skolah mngah. mak sya sllu marah marah sya sejak kecil. mak sya pernah berpisah dgn ayah sya tpi skrg dh kahwin dan ayah tiri sya sngt baik. Tpi mak sya sllu merungut penat buat keja rmh padahal sya dah tlg buat mcm mcm tpi smuanya macm takkena. sya sapu sampah setiap pagi, basuh pinggan. tlg apa yg ptut. Tpi ttp kena marah .Sya rasa sya anak yg takbrguna. sya rasa penat. Bila bgitahu kakak, dia ckp jgn fikir sngt. saya jenis pemendam. Sya tak suka org tahu kisah sedih sya. sya buat ujian dass, depression 34,anxiety 24 dan stress 32. Tpi bila sya google, diorang ckp boleh jdi ada hipotiroid sbb simpton mcm sma. sya confuse sbb sya pun ada psoriasis which is pnyakit autoimun dan hipotiroid jgk pnyakit autoimun. soalannya bolehka sya dpt dua pnyakit autoimun dalam satu masa? dan bolehkah sya rawat sndri jika betul sya ada kmurungan sbb sya takboleh pergi check sya takut sya menambah stress mak sya. dan saya mngkin dianggap mngada mngada sbb mak sya cakap sya panas baran padahal sya dh cuba kawal utk tkmelawan mak sya tpi mak sya mcm tak memahami prubahan sikap saya. sya sering duduk bilik, sering mengantuk dan letih wlaupun baru buat keja sikit. Mak sya jga ckp sya pemalas. sya dah cuba ubah diri sya tpi ttp mcm ni.sya juga sllu lupa bnda mcm tarikh dan apa yg mak sya sruh sya lupa nak buat. Apakah pndangan doktor? Hipotiroid atau kemurungan?

    • NanaaNana says:

      Assalam doktor, saya ingin bertanya dekat doktor. Saya selalu rasa diri saya ni negatif dan tak berguna. Saya ni kejap kejap sedih, kejap kejap happy. Tapi bila time saya sedih, saya mesti taknak bercakap dengan orang, taknak makan, rasa selamat duduk dalam gelap. Saya jadi takut bila saya kena tengok dunia luar. Saya rasa macam bila saya keluar tengok dunia, orang kata macam macam dekat saya yang takda apa apa ni. Saya rasa saya ni menyusahkan orang lain. Saya asyik fikir nak mati je doktor. Sekarang saya ni tengah mencari kerja, sekarang saya takboleh langsung dengar orang sebut pasal kerja, pasal diri saya. Saya jadi takut dan menggeletar badan doktor. Kalau kawan kawan atau sapa sapa ja mention pasal kerja, atau tengok movie or cerita berkaitan kerja saya automatik akan tutup telinga dan tutup mata sebab taknak dengar dan taknak tengok pasal kerja tu. Saya jadi menggeletar dan takut, automatik jantung saya berdegup laju. Bila saya buka laman web nak cari kerja, saya jadi takut juga dan menggeletar. Sampaikan saya simpan laptop saya dekat tempat saya takboleh tengok dan ingat laptop, sebab saya guna laptop untuk cari kerja. Bila saya bangun ja tidur, saya selalu ingat pasal masalah ni doktor dan saya akan bersedih sepanjang hari. Rasa nak tidur taknak bangun. Saya pun dah jauhkan diri dari social media. Saya taip ni pun badan saya jadi menggeletar dan nervous. Apa saya perlu buat doktor?

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        Jelas anda ada mixture antara anxiety dan kemurungan.
        Ia jelas menggangu kehidupan,
        Jika berterusan begini pasti anda tidak boleh progress dlm hidup.
        Elok berjumpa pakar bagi membantu dan merawat.
        Penyakit ini ada rawatan berkesan

        • NanaaNana says:

          Terima kasih doktor. Saya dah nampak lama dah doktor, tapi bila saya cakap dengan family dengan orang terdekat. Diorang cakap normal. Tapi diorang taktahu apa saya rasa doktor. Saya pernah kerja partime doktor, tapi saya hanya mampu pergi du hari ja doktor. Setiap waktu pagi bangun nak pergi kerja, menggigil badan ni menggeletar. Lepastu lepas hari kedua, saya dah takboleh go doktor. Masuk hari ketiga saya dah takpergi, saya jadi takut sangat. 😢

    • mulianie muhamad amin says:

      Assalam doktor. Sy bru shja buat ujian DASS..kptusan nya 10,26,22.
      Sya sering mengalami perasaan yang tidak menentu sperti jantung brdegup laju,nafas pendek tercungap2, Dada mcm berat & last tpikir mungkin sy akn mati yang akn mnyebabkn sya lemah & kdg terketar2..adakah itu yang di namakan panic attack @ ada penyakit lain?
      Apa yang pAtut saya buat doktor? Perlu kah jumpa pakar ? & selepas jumpa pakar adakah kita akan di bagi ubat?

    • ellyana says:

      assalammualaikum Dr, harini saya rasa sedih. saya dah buat ujian dss dan score saya 22 depression, 22 anxiety, 26 stress. okay ke scalE saya ? saya rasa saya dah ada apa yg saya rasa ini sejak kecil. saya seorg yg sensitive walaupun sudah 20 tahun. org marah sikit saya rasa tk trkwal dan nangis even saya dah cuba tahan tapi tk boleh. family saya sejak kecil selalu mrh saya sbb menangis sensitive hm. now yg faham saya adik ayah dan mak. abg abg menganggap saya mengada too much. ceritanya pada mula saya rasa saya ada sakit ni sejak lepasan spm. saya rasa dipaksa utk sambung belajar dgncourse yg saya tk berminat. mak saya tk paksa, tapi gaya ayah saya macam memaksa saya utk ambil course ni btw, lupa nk ngitahu awal cerita, saya ini seseorg yg tk suka dipaksa dan tk clumsy. oleh kerana itu, saya rasa trtekan dr. 5 hari saya murung sedih setiap malam. saya diberi tempoh 2 minggu sblm mula masuk university. ada satu mlm tu, saya mengigil dan memeluk tubuh dan cuba mencedera diri saya dgn memukul diri sendiri. saya nangis lagi dgn saya frust, pada 3am saya bangun dn cari mak saya hm dan dia tnya knp sudden nangis. saya kata saya tak suka dipaksa.. kemudian saya dpt sleep disorder. kejadian kedua bila saya down dlm pelajaran dan saya dikeluar dari uni. saya rasa down lagi dan lagi. mulut tk berhenti meanip menulis, dan kwn saya sendiri tahu dn ramai yg tahu saya ada disorder ni sbb dgn kata kata saya di posting. saya luah perasaan saya di posting. hati saya kosong. selepas dari itu, saya kerap jadi dlm setahun 5 6 kali. lepastu selalu shaking tak tentu, kebas kebas. saya masih sensitive sampai skrg nk berkenalan dgn org pun rasa tk penting. selalu ingt nk mati

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Analysis saya, ini berkait rapat dengan personality inferior anda.
        Bagaimana terjadi personality begini? kerana cara anda dibesarkan dan events yg berlaku semasa childhood anda dan influence keluarga terutama ibubapa,
        Ia memerlukan individual counseling, family counseling dan penilaian sama ada serious sehngga perlu ubat atau tidak.

    • :) says:

      Hello doc, sya 18 thun. Sejak sya masuk alam sekolah menegah, sya kerap dibuli shingga tingkatan 3. Tangan sya slalu brgegar. Sya tdak prnah beritahu tntang masalah yg saya hadapi dngan family. bila sdah tingkatan 4, saya cuba untuk berubah, tpi tetap sama sperti dulu. Dibuli stiap masa. ada masanya sya rsa nak bunuh diri. Ya rsa spatutnya nda wujud pun dlam dunia. sya bagitau kawan2 tntang masalah sya then mereka rsa bnda ni lawak. Dan membuatkan sya diam dan pendam.
      Bila spm tahun lpas, sangat sukar untuk sya kawal emosi dan mental. Bila sya putus cinta, depression sya smakin tinggi. Dan tahun ni 2020, sya masih brtahan untuk hidup. saya takut bila sya sdah masuk U, sya masih dibuli then depression makin teruk. Btw, sya sdah 2 kali cubaan bunuh diri ‘( stiap malam sya brfikir mcam mna untuk brtahan lagi.

      • Ramli Musa says:

        Percubaan membunuh diri selalu kita pakar ambil serious.
        Langkah pertama bercerita pada ibibapa.
        Minta pandangan nasihat mereka
        Jika teruk jumpa pakar psikologi atau psikiatri

    • alia says:

      Asslm doc.. saya rasa mcm xnk hidup. tapi dlm masa yg sama saya nk hidup. saya rasa teruk ngn diri saya. kat skola saya slalu rehat sorang² dari form 1- 4(now).. org slalu anggap saya pelik sbb rehat sorang² n xda kawan.. saya sedih sangat. saya slalu duduk kat tangga sorang rehat.. kdg time pengawas tak bgi naik atas saya duduk tandas sorang.. saya tak rasa nak makan.kat rumah pula saya asyik nak sendiri je smpai fmly ckp saya anti sosial. bila buat open house kwn saya xda sorang pun dtg.. kalau kat kelas dorang suka ckp saya ni sombong.. saya just xtau apa jadi ngn hidup saya.. hobi yg saya dulu suka skrang sikit pun xda rasa minat nak buat walaupun bnda tu paling saya suka.. saya bnyak hbiskan masa termenung. tapi xtau termenung apa.. kadang bila tgk satu perkataan lama² saya jadi mcm first time tgk perkataan tu.. maksudnya saya jadi x kenal perkataan tu smpaikan exam bi.. saya fikir tengok words dia bagi smpai saya salah eja sbb xkenal perkataan tu da.. bila saya dngn org lain atau balik kg ramai² ngn sedara saya tiba ii jadi susah bernafas muka pucat rasa nak pitam.. saya jadi takut tiba².. pada pandangan doktor apa jadi kat saya? saya sendiri xtau sama ada lonely sangat smpai jadi mcm ni or somehing else.. mohon penjelasan.. maaf panjang susahkan doc nak baca..

    • Zarul says:

      Assalamualaikum doktor.. saya berumur 29 tahun. Masalah saya adalah saya sering mendengar suara dari dalam kepala dan adakala seperti mendengar org berbual walaupun sy berada di tempat yang tiada orang. Kadangkala suara itu seperti menjerit2 kepada saya dan memanggil saya sehinggakan saya menyangka ahli keluarga saya yang memanggil saya. Saya alami masalah ini sejak saya berumur 21 tahun. Masalah saya ini berlanjutan hingga sekarang malah saya rasa makin teruk hingga saya sering berasa takut dan kerap ternampak kelibat2 seperti orang lalu lalang. Selain itu, saya kerap terhidu macam2 bau tak kira samada saya berseorangan atau bersama sesiapa sahaja tidak kira malam atau siang, di tempat ramai orang atau tempat tiada orang. Saya kerap berpeluh dan berdebar2 dan tidak tenteram walaupun tiada apa yang berlaku. Orang ingat saya gila dan buat2. Ada yang mencadangkan supaya saya mencuba rawatan tradisional namun keadaan saya masih sama. Apa patut saya buat? Bagaimana cara untuk saya atasi masalah ini?

    • Anis says:

      Salam doktor , sebelum ni saya memang ada masalah family dari kecik sampai lah 2018 . Nak dikatakan barulah slow slow okay . Tapi masalah saya sekarang , saya stress taktahu kenapa? Ni yang saya nampak perubahan diri saya selama beberapa bulan ni . Takut , nak marah benda yang sangat sangatlah remeh . Benda kecik pun mood saya boleh down dan stress sangat sangat sampai nak keluar dari rumah . Sekarang saya mengalami sukar untuk tidur , sampai satu tahap nak dekat 7-8 pagi baru tidur . Itupun tunggu nampak cahaya matahri baru boleh terlelap . Bila malam mmg susah sangat nak tidur , sebab saya takut . Hati tak tenang . Gelisah dengan susah hatinya macam ada ancaman nak dtg . Padahal takda apa pun .KEnapa y doktor?

    • Tasha says:

      Assalam doktor..sy berumur 20thn.masalah yang saya sering alami ialah sy berfikir negative Dan sentiasa risaukn org yg sy syg akan tinggalkan saya.sy sentiasa rasa tidak tenteram.saya mengalami kesukaran bernafas sakit dada dan dengupan jantung semakin laju setiap masa…..ada kakaknya sy cenderung kearah mencederakan diri sendiri.sy merasa tidak berguna lagi utk hidup…apabila sy risaukan sesuatu perkara saya mengalami gegaran kepala mulut dan badan dgn sendiri dan badan menjadi sangat sejuk….

    • Tasha says:

      Assalam doktor..sy berumur 20thn.masalah yang saya sering alami ialah sy berfikir negative Dan sentiasa risaukn org yg sy syg akan tinggalkan saya.sy sentiasa rasa tidak tenteram.saya mengalami kesukaran bernafas sakit dada dan dengupan jantung semakin laju setiap masa…..ada kalanya sy cenderung kearah mencederakan diri sendiri.sy merasa tidak berguna lagi utk hidup…apabila sy risaukan sesuatu perkara saya mengalami gegaran kepala mulut dan badan dgn sendiri dan badan menjadi sangat sejuk….apa yg saya patut lakukan doktor?

    • Azie says:

      Assalam n hai dr. Sy azie dr kelantan. Sy keliru sy megalami anxiety atau tidak tp kebelakangan ni sy takot mati sbb sy dpt mimpi. Sy jugak susah nk tido dan sy nk buat semua benda pun jadi ketakutan. Sering menangis and lemah semangat. Sy menjadi ketakutan melebih2 sbb lidah sy bergerak dan sy google mengatakan tanda kematian. Jadi sy dh xkeruan dan takot nk buat setiap benda. Pernah saya tido saya sesak nafas dan sakit dada sebanyak 3kali dlm satu malam. Adakah sy pun turut mengalami AD dr? Sekian TK.

    • Samanta binti noorzuman says:

      Salam dr ramli.. saya sering mengalami masalah teringat kisah rumahtangga saya yg lepas yg penuh dgn keganasan. Selepas tu saya dpt boyfriend pun melakukan benda yg sama terhadap saya. Semenjak drsitu saya sering merasa diri ni tidak berguna, tiada arah tuju dan tidak mempercayai sesiapa sahaja termasuk bakal suami saya skrg. Saya jg pernah cubaan membunuh diri Pemikiran saya jg sentiasa berfikir yg negative. Hidup rasa tidak sempurna dan sentiasa gelisah. Saya sentiasa solat 5 waktu dan bila penyakit ni dtg apa pun saya tak bole buat.. dan saya nak tau dia area tawau sabah dmana bole saya dpt rawatan perubatan swasta. Ini keputusan DASS saya
      Kemurungan 38
      Keresahan 26
      Stress 24

      • Ramli Musa says:

        Anda ada kemurungan yg amat ketara.
        Perlukan perhatian.
        Tinggalkan boyfriend begitu.
        Jika sebelum berkahwin dia begitu, berkahwin dgnnya mengundang bencana.
        Ya mereka yg pernah mengalami kegagalan akan mudah terluka benda yg sama

    • Salam dr ramli.. saya sering mengalami masalah teringat kisah rumahtangga saya yg lepas yg penuh dgn keganasan. Selepas tu saya dpt boyfriend pun melakukan benda yg sama terhadap saya. Semenjak drsitu saya sering merasa diri ni tidak berguna, tiada arah tuju dan tidak mempercayai sesiapa sahaja termasuk bakal suami saya skrg. Saya jg pernah cubaan membunuh diri Pemikiran saya jg sentiasa berfikir yg negative. Hidup rasa tidak sempurna dan sentiasa gelisah. Saya sentiasa solat 5 waktu dan bila penyakit ni dtg apa pun saya tak bole buat.. dan saya nak tau dia area tawau sabah dmana bole saya dpt rawatan perubatan swasta. Ini keputusan DASS saya
      Kemurungan 38
      Keresahan 26
      Stress 24

      • Ramli Musa says:

        Anda ada kemurungan yg amat ketara.
        Perlukan perhatian.
        Tinggalkan boyfriend begitu.
        Jika sebelum berkahwin dia begitu, berkahwin dgnnya mengundang bencana.
        Ya mereka yg pernah mengalami kegagalan akan mudah terluka benda yg sama

    • Aziey says:

      Salam Dr, boleh sy tahu masalah sy yg sering mndapat mimpi tentang kematian spt mengebumi jenazaah dan mimpi melihat keranda. Disebalik tu sy google maksud Dia menakutkan sy dan sy turut takut untuk tido di malam hari. Pada masa yg sma, sebulan lepas sy ade google tanda kematian dan sy turut rase tanda tu ade kt sy. Dah sebulan sy xleh tido lena dan asyik terjaga. Bile masuk wktu asar sy menangis terus sy fikir esok sy ade lg ke. Dan sekarang sy mls nk berbual2 dgn org n lebih menyendiri. Selera makan sy berubah and fikiran setiap hari mesti ade je fikir pasal kematian. Dan ujian Dass jugak depress stress n anxiety teruk. 36 32 36. Sy mcm dh lemah semangat and dengar burung gagak pun sy menangis. Ok Tk.

    • Shah says:

      Salam Dr, saya mempunyai masalah kemurungan dan menerima rawatan di HKL sejak november 2019. Pakar psikiatri memberi saya ubat antidepressants setiap kali appointment. Cuma apabila dose ditambah side effect nya membuat saya mual, muntah dan sakit perut yang berpanjangan walaupun sudah makan ubat gastric sekali hingga menyebabkan saya terpaksa berhenti mengambil ubat itu utk beberapa hari sehingga perut saya kembali normal tetapi bila berhenti anxiety muncul semula malah lebih teruk dari tak makan ubat. Adakah saya perlu terus saja makan ubat dan tahan sakit atau perlu rujuk semula pada doctor

      • Ramli Musa says:

        Maaf pd mereka yg telah berjumpa pakar, nasihat saya bincang balik dgn doktor merawat. dia org terbaik menilai.
        ada banyak pilihan antidepressant jika tidak sesuai

    • Syazni says:

      Salam doctor, saya merupakan pesakit bipolar disorder dan saya susah untuk mengawal emosi saya. Kadang2 emosi saya tak stabil sekejap marah sekejap sedih sekejap hyper. Dan mengganggu ramai orang lain terutama keluarga saya. Apa cara untuk saya mengawal emosi saya ye?

    • Ila says:

      Salam dr saya ila dari kelantan. Saya pernah buat ujian dass dan skor menunjukkan saya ada anxiety teruk. Kawan2 selalu cakap saya yg saya ni happy go lucky mcm tak ada masalah. Kalau buat presentation pun rileks je. Tapi bila saya balik rumah sewa, saya prefer duduk dalam bilik dan akan elak dari jumpa org yg akan buat saya stress. Apa yang saya perasan jantung saya selalu berdenyut laju, mudah sakit kepala, berat badan tak naik2 walaupun saya selera makan, mudah tersinggung, tak pasti nk buat keputusan, ect. Tq dr

      • Zai says:

        Assalamualaikum Dr..saya selalu rasa sedih,kosong,susah mahu tidur,bercakap sorang²,nampak benda bukan²,pendam perasaan,saya cepat bosan dengan sesuatu benda,sometimes ceria sometimes pendiam,baran,sering mual²,no feeling orang sedih ke,gelak ke pun saya biasa je tak tunjuk apa² reaction,saya akan pastikan benda yang saya nak saya akan dapatkan tak kesah dengan apa cara sekali pun,tak suka berkongsi,ocd,jealousy,tak suka keramaian,kadang friendly kadang tu sombong,saya suka tengok benda yang mengeri kan tak kesah la hantu ke darah or orang sakit mental dan saya suka orang bagi attention dekat saya sebab saya ni anak tunggal dan parents saya pula busy business sampai takde masa dengan saya….saya nak tahu saya ni ada apa²masalah mental ke?

    • Shahrul nazuan says:

      Doktor..saya selepas berhenti merokok sebulan ni kepala saya rasa melayang dan kadangkala menjadi takut mati..adakah itu simptom berhenti merokok doktor.?apabila saya teringat mati or fikir benda lain saya akan mengalami benda tersebut

    • areesha says:

      hi dr, saya selalu rasa sedih, kosong, susah nak tidur, pernah ada suicidal thoughts, pernah self harm, rasa macam ada orang perhatikan saya, rasa hopeless, hilang rasa minat dengan benda yang saya minat dulu. saya selalu sendiri dan jarang bergaul. takut nak reach out sebab family saya selalu pandang negatif pasal mental mental ni semua.
      saya juga pernah rasa sedih, hopeless selama 22 hari pada bulan mei tahun ini. saya rasa semua ni dah 1 atau 2 tahun.
      ujian dass saya:
      depression: 40
      anxiety: 24
      stress: 28

      saya depression ke?

    • Najwa says:

      Assalamualaikum Dr..saya selalu rasa sedih,kosong,susah mahu tidur,self-harm, bercakap sorang²,nampak benda bukan²,pendam perasaan,saya cepat bosan dengan sesuatu benda,sometimes ceria sometimes pendiam,baran,sering mual²,no feeling orang sedih ke,gelak ke pun saya biasa je tak tunjuk apa² reaction,saya akan pastikan benda yang saya nak saya akan dapatkan tak kesah dengan apa cara sekali pun,tak suka berkongsi,ocd,jealousy,tak suka keramaian,kadang friendly kadang tu sombong,saya suka tengok benda yang mengeri kan tak kesah la hantu ke darah or orang sakit mental dan saya suka orang bagi attention dekat saya sebab saya ni anak tunggal dan parents saya pula busy business sampai takde masa dengan saya….saya nak tahu saya ni ada apa²masalah mental ke?

    • Assalamualaikum dr ramli.. Saya malu utk perkenalkan diri saya hanya bole saya bg tau saya dan mempunyai 3 org anak berasal dr sabah. Saya mengalami masalah emosi dan mental yg saya sendiri tidak mengetauhi apa yg saya inginkan.. Hidup saya jadi celaru selepas saya mendirikan rumah tangga yg mana bekas suami saya selalu membuat penderaan fizikal dan mental dgn saya. Dia telah menceraikan saya sebanyak 3 kali dan mengahwini saya sebanyak 3 kali jg. Selepas perceraian yg ketiga dia tinggal dgn saya susah utk saya terangkan situasi saya. Selepas dr itu saya kenal seorg lelaki dan dia tempat saya mengadu mula2 hubungan saya dgn dia baik dia bagi saya semangat utk berdikari dan keluar dr kehidupan yg dpergunakan oleh bekas suami. Selepas tu saya bercinta dgn dia tp tanggapan saya salah dia mula memukul dan memaki hamun saya klu marah. Sejak dr kejadian dengan bf saya tu saya jadi seperti org tiada hala tuju hidup rasa seperti nak mati hidup mcm tidak berguna dan pernah buat percubaan membunuh diri. Saya tidak suka bergaul dan suka menyindir bagi saya tiada lelaki yg bole dpercaya sdh. Emosi saya sangat teruk. Selalu bagduh. Saya susah nak tinggalkan dia buat saya jadi tertekan. Selepas brp tahun bkwn saya terjumpa dgn bekas kekasih zaman skola saya mula2 saya tidak mau menjalinkan hubungan cinta dgn dia. Dia selalu support saya dan mengatakan akan menjaga saya dgn baik… Tp hal yg sama jg saya dpt skrg.. Dan hari ni dia buat saya rasa diri ni tiada guna betul2 habis sdh kepercayaam saya dgn lelaki sakit yg tidak dpt saya nyatakan.. Apa masalah saya sebenarnya doc saya sangat2 perlukan.. bantuan. Dlm fikiran saya skrg hanya mati ja bisa memuaskan hati manusia2 menyakitkan saya. Tmpat saya tinggal susah utk saya dptkan klinik swasta utk msalah prisiktri.

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        Islam menggalakkan umatnya berkahwin. Kerana berkahwin banyak memberi berkat pd setiap orang terutamanya wanita. NAMUN kebahagian perkahwinan itu banyak bergantung pd keimanan atau kebaikan si suami. Sebaliknya iaitu penderitaan mengundang jika dapat suami/pasangan yg x bertanggungjawab atau sebenarnya kurang keimanan.
        Boleh pergi klinik kerajaan. Perlu berjumpa pakar keluarga jika pakar psikiatri x ada.

    • Bebe khans says:

      Assalamualaikum dr ramli.. Saya malu utk perkenalkan diri saya hanya bole saya bg tau saya dan mempunyai 3 org anak berasal dr sabah. Saya mengalami masalah emosi dan mental yg saya sendiri tidak mengetauhi apa yg saya inginkan.. Hidup saya jadi celaru selepas saya mendirikan rumah tangga yg mana bekas suami saya selalu membuat penderaan fizikal dan mental dgn saya. Dia telah menceraikan saya sebanyak 3 kali dan mengahwini saya sebanyak 3 kali jg. Selepas perceraian yg ketiga dia tinggal dgn saya susah utk saya terangkan situasi saya. Selepas dr itu saya kenal seorg lelaki dan dia tempat saya mengadu mula2 hubungan saya dgn dia baik dia bagi saya semangat utk berdikari dan keluar dr kehidupan yg dpergunakan oleh bekas suami. Selepas tu saya bercinta dgn dia tp tanggapan saya salah dia mula memukul dan memaki hamun saya klu marah. Sejak dr kejadian dengan bf saya tu saya jadi seperti org tiada hala tuju hidup rasa seperti nak mati hidup mcm tidak berguna dan pernah buat percubaan membunuh diri. Saya tidak suka bergaul dan suka menyindir bagi saya tiada lelaki yg bole dpercaya sdh. Emosi saya sangat teruk. Selalu bagduh. Saya susah nak tinggalkan dia buat saya jadi tertekan. Selepas brp tahun bkwn saya terjumpa dgn bekas kekasih zaman skola saya mula2 saya tidak mau menjalinkan hubungan cinta dgn dia. Dia selalu support saya dan mengatakan akan menjaga saya dgn baik… Tp hal yg sama jg saya dpt skrg.. Dan hari ni dia buat saya rasa diri ni tiada guna betul2 habis sdh kepercayaam saya dgn lelaki sakit yg tidak dpt saya nyatakan.. Apa masalah saya sebenarnya doc saya sangat2 perlukan.. bantuan. Dlm fikiran saya skrg hanya mati ja bisa memuaskan hati manusia2 menyakitkan saya. Tmpat saya tinggal susah utk saya dptkan klinik swasta utk msalah prisiktri.

    • Miza says:

      Salam doc, saya ada simpton anxiety yang ketara, tetapi sejak kebelakangan ini keadaan saya semakin teruk seperti kerana muncul gejala lain seperti:
      Hilang berat badan sehingga kurus kering,
      Susah untuk focus,
      Tidak suka mendengar lagu atau surah,
      Selalu lupa kadang2 sesat dalam perjalanan balik ke rumah,
      Terasa kosong,
      Terasa tiada harapan,
      Sering tergigit lidah ketika tidur,
      Selalu mimpi buruk,
      Pola tidur berubah kejap terlalu awal dan tak boleh tidur,
      Selalu menangis, seminggu hanya sehari dua saya tak menangis dan sudah berbulan menangis,suka tengok cermin dan ketawa ketika menangis,
      Sudah tak memikirkan masa depan,
      Hidup hanya untuk hidup,
      Suka pendam,
      Selalu mengamuk dan marah tapi berakhir tangisan
      Terasa mahu bunuh diri tetapi tidak larat untuk berbuat apa2
      Tolong saya doc.. saya Islam tetapi dalam masa yang sama saya dah mula membenci agama. Mula tak percaya. Tetapi saya masih solat walau semua terganggu, saya salahkan semua yang terjadi,
      Saya tak tahu apa perlu saya buat kerana saya terpaksa drive 1jam lebih untuk berjumpa pakar.

    • Miza says:

      Saya tergigit lidah ketika tidur sehingga luka, bibir selalu kering dan berdarah, selalu pening kepala dan suka bercakap seorang diri sambil menangis. Mohon penjelasan doctor. Terima kasih..

    • Sue says:

      Assalammualaikum Dr, Adik saya dah di masukkan ke dalam wad psikiatri untuk mendapatkan rawatan. Saya dapati dia ceria di dalam wad kerana ramai kawan-kawan. Sekiranya dia keluar wad, saya risau dia akan bosan kerana hanya ada mak saya sahaja. Bolehkah saya memberi dia hand phone dan internet untuk menghilangkan rasa bosan dia. Atau Dr ada cara lain untuk dia tidak rasa bosan dan tiada kawan untuk bersembang.

    • mariam says:

      https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=MYD011

      sy mohon dr respon.
      sy lupa sy pernah buat DASS test smpai sy jumpa screenshot hasil DASS test sy utk tahun 2018. hasilnya lebih kurang sama dengan harini punya result.

      sy student umur 24 tahun. tahun ni supposedly my last year belajar.
      sy tak tahu apa yang sy stress. orang lain buat elok je. mungkin sy lemah sikit berbanding orang lain. mmg ganggu pelajaran sy. selalunya mmg org cakap sy troublemaker. mmg sy akui, betul.

      sy pernah jumpa kaunselor universiti atas cadangan lecturer sy, tp sy tak jujur dengan kaunselor. sy cuma cerita masalah biasa yg sebenarnya tak mengganggu sy sangat pun. i told them that i have family issue. that family issue does exist but it doesn’t affect me that much. so, tu pertama dan last sekali sy jumpa kaunselor sbb sy takut kalau kaunselor pergi cakap dekat mak ayah dan PA sy kat universiti. sy rasa mcm tak berasas pun rasa takut sy tu sbb kaunselor tak boleh pergi cerita kat orang lain kan pasal sy?

      soalan saya,
      what if result DASS test sy buat banyak kali sebelum ni tak valid? atau mungkin sy sendiri create perasaan tu? macam mana kalau saya cuma terlebih layankan perasaan? boleh jadi sy cuma nak attention?
      macam mana pulak kalau sy selalu deny result DASS test? half of me agree with the result half of me also disagree with the result(i keep denying yg sy ada simptom tu)

      sy ada search pasal depression. banyak yg tulis kat situ tanda-tanda orang depression dia mmg takkan buat apa-apa dan tak kisah apa yg jadi dengan hidup dia dah.
      sy cuma pelik sbb segala rutin harian sy lakukan seperti biasa mandi, makan, solat, mengaji, tidur(agak mengganggu sebelum ni, tp sy cuba paksa tidur ikut timing sejak PKP tahun ini). mmg ada hari yg tak function tp selalunya sy tak tinggal rutin harian spt mandi, makan, solat.
      tp lately(sejak PKP) dah mcm normal semuanya. sy tanam azam dan kuatkan diri, dan istiqamah untuk berubah. sy cuba untuk tanam pokok and everything. ya, mmg ada perubahan positif.
      tp lately rasa yg macam2 dan pelik2 tu dtg semula.(sy duduk seorang sejak PKPB dan tak tanam pokok dah). sy malu untuk cerita kat family atau orang lain. sbg seorang muslim, kita mmg dilarang untuk mencederakan diri sendiri. tapi sy selalu fikir cara nak cederakan diri sendiri dan semualah. tak pernah buat betul-betul sbb sy tahu islam melarang buat benda tak baik tu dan sy ada keluarga.

      sy mmg sensitif. mudah marah. mood tengah okay tapi bila ada orang cakap something sy tak suka, mood sy tiba-tiba akan jd tak okey, then merajuk.
      bab berat, sy tak tahu sama ada ni normal atau tak tapi bulan jun 2019, berat sy 62 kg. bulan april 2020, berat sy 69 kg.(sy ada catat berat sy).

      yang ketara sangat,
      sy lari dari semua benda. sy tak contact kwn2 sy langsung untuk beberapa bulan atau mungkin boleh capai setahun sy tak ingat. sy tak balas whatsapp, mesej diorang dan tak keluar rumah sbb takut terserempak dengan orang yang kenal sy.

      sy ada hobi sebelum ni dan sy mmg belajar yg berkaitan dgn hobi sy.
      after i messed up(sy tak tahu semester berapa), since that, semua benda sy buat takda passion mcm sebelumnya, sy tak rasa happy dah buat apa yg sy buat, sy rasa nak stop masa, sy rasa nak lari jauh dari family dan kwn2, rasa nak berhenti belajar, sy rasa nak stop sy. sy rasa mcm sy buat decision salah sbb sambung belajar.(rasa ni berulang from time to time)
      belajar mmg failed. sy tak nafikan mmg ada yg cuba bantu sy. tapi sy tak berani nk reach out.
      dan sy takut nak ke klinik. tapi sy nak berubah dan nak balik life sy sebelum ni. banyak kali sy search which hospital ada psychiatrist tapi tak pernah pergi. dekat dengan hospital untuk lawat family pun sy takut tiba-tiba.
      apa yg perlu sy buat? pergi klinik atau hospital terus? sy akan cuba berani dan jujur. kat atas sy selit link result DASS test.
      depression: 34
      Anxiety: 18
      Stress: 30

      TERIMA KASIH.

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Sebenarnya kita sendiri tidak ikhlas pd diri kita menyebabkan kita tidak adil pd diri sendiri.

        ini berdasarkan; “tp sy tak jujur dengan kaunselor. sy cuma cerita masalah biasa yg sebenarnya tak mengganggu sy sangat pun. i told them that i have family issue. that family issue does exist but it doesn’t affect me that much”

        So kita kena tolong dan iklas diri kita. Kalau ujian DASS pun kita tahu kita tak buat ikhlas, so keputusan x ikhlas juga kita dapat.
        Kita kena tolong diri kita dan tolong org lain utk faham diri kita.
        Yg lain boleh baca post saya tenteng ketepatan DASS dan bila perlu jumpa doktor.
        Semua ADO di sini

    • Longmie says:

      Hai dr, saya mengalami gelisah tanpa sebab, dan bile gelisah saya panik, bnda ni buat saya cepat letih pada waktu siang dan kadang2 susah tidur pada waktu malam, saya sudah ke hospital buat pemeriksaan, tiada tioroid.. kdg2 saya rase seakan ada bnda dkt tgkak saya.. kdg2 rase seakan akan nk pgsan bile jntung berdegup trlalu laju..adakah ini salah simptom anxiety disorder?

    • Puva says:

      Doktor.. saya nak tanya untuk suami saya.. dia pernah ambil dadah sebelum ini… selepas dia di penjarakan baru dia bebas.. dan perbuatan dia macam tiada biasa,, asyik marah dan katakan semua orang dunia ini tipu dia… mahu mati… pecahkan kereta.. takutkan saya mahu bunuh… tapi cakap sangat sayangkan keluarganya.. adakah ini tanda mental problem? Apakah akan terjadi jika saya x bawa dia ke hospital? Macam mne ka saya perlu tangani masalah seperti ini.. suami saya x maju datang ke hospital

      • Ramli Musa says:

        Jawapannya adalah mendapat pandangan dan rawatan doktor.
        Mengenalpasti simptom apa.
        Kepecayaan prasangka atau paranoid boleh disebabkan dadah (kita pun nak tahu dadah jenis apa- lain dadah lain kesannya)
        Jika benar ia memberi risiko pd keluarga.
        Selain itu dadah berkaitan dengan isu social dan keluarga lain

    • ROHANA BINTI NASIR says:

      Assalamualaikum Doktor,
      Saya ibu kepada seorang anak yang berumur 20 thn, pelajar perubatan. Masalahnya dia seorang yg tidak berkeyakinan dan sering mendengar bisikan-bisikan. Alhamdulillah amat menitikberatkan soal solat, sering baca Al Quran. Tidak suka pada ayahnya kerana sikap kasar ayah sejak kecil sehingga tahap benci. Pernah bawa ke pakar psikiatri swasta dan dicdgkan berjumpa dengan pakar psikiatri UKM tetapi kami tidak pergi kerana bimbang masa depannya untuk menjadi doktor terjejas sekiranya ada rekod masalah mental, betulkah begitu? Berapa anggaran kos perubatan utk masalah sebegini?

      Terima kasih.

    • Qis says:

      Kadang² saya tetiba² menangis tanpa sebab dan fikiran selalu serabut…adakah itu tanda² depression?

    • Cahaya says:

      Salam doktor. Sy Cahaya dr kuantan. Masa awal2 pkp sy risau sgt akn virus covid 19 sampai 1 hari tu sy rasa berdebar2 & rasa tak puas bernafas. Bermula saat tu pantang stress sy akn rasa berdebar2 & rasa tak puas utk bernafas. Kebetulan muncul pula masalah dlm rumahtangga sy. Sy makin kerap rasa berdebar tanpa sebab, kadang2 rasa menyucuk kat dada kiri, susah utk tidur, berat badan turun mendadak, hilang selera makan. Sentiasa overthinking dan menangis bila duduk sorang-sorang. Sy juga rasa hilang semangat untuk buat apa2 kerja atau apa2 perkara yg sy gemar sebelum ni. Keadaan makin teruk bila sy sering berubah mood dr ceria kepada sedih & sakit hati atas sebab-sebab kecil. Contohnya sedang memandu tiba-tiba siaran radio memainkan lagu kenangan sy & suami, sy terus hanyut dengan perasaan sedih. Atau bila sedang berbual, kemudian sy terdengar ada org menyebut nama seseorang yg hampir sama dengan nama org yang menyebabkan konflik dlm rumahtangga sy, sy terus rasa sakit hati sangat. Adakah masalah-masalah ini berkait dgn anxiety? Sy dah buat ujian dass. Score sy deppresion : sederhana, anxiety : teruk, stress: normal.

    • Mia adelia says:

      Assalam dr.Sye seorg yg sgt ceria dgn family and kwn2.Tp ade mse sye x boleh nk express perasaan pd family sbb takut kecewakan family dan takut dilabel sbgai anak yg tidak baik.Jadi sye terus berpura2 ok,tapi bila sendirian sye menangis dan terus pukul diri mcm org tidak siuman.Rse nak nangis dan marah sepanjang masa tp sentiasa tahan dan cuba buat diri ok dpn family.Tp hakikatnya stiap masa sye cuba cari cara utk bunuh diri.Rase nk bunuh diri tu melonjak-lonjak dari hari ke hari.Sye takut tidak dpt mengawal diri dan buat perbuatan itu.Sbb rase diri tidak dihargai dan difahami oleh family.Mungkin dgn cara bunuh diri mereka nmpk sye sbnrnye tak ok.Mungkin mereka akn lebih hargai sye.

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Jika anda memberi keputusan DASS di sini, lebih mudah utk saya atau kita tahu kemungkinan anda bermasalah kemurungan.
        Saya tak pasti apa soalan di sini.
        Nasihat berjumpa dgn kaunselor atau cari bantuan

    • Dino says:

      Assalamualaikum Dr. Ramli. Saya umur 24 tahun. Saya mempunyai masalah tidur akibat depresi. Saya diprescribed oleh Dr. ubat fluvoxamine 50 mg. Selepas makan ubat tu, saya jadi tak boleh tidur langsung dan kesan ubat tu sngat kuat. Saya disarankan untuk makan ubat tu selama 2 minggu. Saya takut untuk terus makan ubat tersebut. Apa pendapat Dr mengenai masalah tidur saya? Patutkah saya stop makan ubat or berjumpa dengan Dr?

    • eykaa says:

      kemurungan = 40 , keresahan = 30 , stress = 32. saya 21. saya selalu cakap sorg2, cepat menangis. saya sangat stress. kalau saya kecewa tak dapat apa yg saya nak saya akan jadi murung takde semangat nak hidup, takde semangat nak buat apa2. saya dah berkahwin dan ada seorg anak, kdg2 saya kesian kat anak saya, disebabkan kemurungan saya nie anak saya jadi mangsa, saya marah anak saya kdg2. saya jenis tak boleh duduk rumah terlampau lama, saya kena keluar amik angin. kalau duduk rumah terlampau lama berhari hari sampai rasa bosan, then kemurungan tuh datang balik. tapi suami saya tak faham sebab dia tak tahu keadaan saya. dulu saya pernah hampir bunuh diri 2 kali, bunuh diri dengan toreh tangan. masih ada parut lagi. suami saya tak tahu yg saya ada kemurungan, anxiety nie. saya takut nak cerita kat dia, nanti dia ingat saya gila pulak. dalam bulan 8 nie saya agak stress memikirkan masalah saya, sampai saya rasa saya perlu amik ubat, sebab saya dah ada keluarga kan, bukan macam dulu sorg2 takpe lah, mengamuk pun sorg2 je kan. saya sendiri risau dengan keadaan saya. macam mana ye doktor?

      • Ramli Musa says:

        Jika berjumpa doktor, ada banyak jalan penyelesaian boleh dilakukan. Selain ubat, marital counseling akan banyak membantu bangi isu konflik dgn pasangab Kemurungan ada rswwtan berkesab, tinggal lagi kita nak rawwt atau tidak.

    • Amyrh says:

      Salam Doktor umur saya 13,sejak tahun ni saya tinggal di asrama tapi memang selalu rasa nk pengsan,gelisah,malam x boleh tidur sbb selalu nangis masa nk tidur, selalu sakit dada belah kiri.Tapi bila chek kat klinik semua doktor cakap saya ‘homesick’ tapi dari awal covid ni lagi menjadi jadi walau pun dah tak duduk asrama kalau dalam seminggu tu memang akan jadi jugak sampai la sekarang ni dan bila doktor chek semua normal dan doktor cuma bagi Ventolin sahaja tapi makin menjadi sakit dada sampai satu tahap mak ayah pun dah x percaya yang saya sakit…diorang kata saya tipu untuk x nak pergi sekolah sebab chek tak dak masalah apa and saya selalu overthinking takut nanti apa orng kata … dan ramai cikgu kat sekolah saya suruh saya buat test anxiety sebab terlalu kerap jadi dan ni result saya

      :Kemurungan:18
      Keresahan:40
      Stress:30

      Patut ke saya jumpa doktor pakar?
      Dan apa yang saya patut buat dalam masa ini?

      • Amyrh says:

        Dan kalau ramai orang sangat pun saya rasa tiba tiba nk marah nk nagis dan terus sakit dada tambah tambah lagi bila tempat yang bising

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Bila mula baca simptom dinyatakan, ia jelas anxiety.
        DASS juga menyokong bahawa anda ada anxiety.
        Anxiety juga boleh berlaku pd usia muda
        Ya elok jumpa doktor utk rawatan antidepressant

    • Abdul Hakim says:

      Salam, doc. Ujian dass yang saya buat mendapati bahawa saya ada anxiety yang sangat teruk, depression dan stress yg teruk. Saya berumur 16 tahun. Soalan saya adakah boleh saya mengambil cuti daripada sekolah untuk berehat di rumah kerana saya rasa sangat letih dan tidak bersemangat ke sekolah. Adakah cuti itu boleh diminta kepada pihak sekolah kerana saya rasa saya amat memerlukan rehat.

    • Nazirah says:

      Assalamualaikum doktor ,saya ada masalah terhadap dalaman saya.Situasi bila saya dalam public saya jadi takut dan tak yakin pada diri sendiri .Saya baru sahaja masuk keje dah sebulan lebih orang2 dekat tempat kerja saya okay tpi saya tak boleh kawal takut saya depan orang ramai ada masa dia terbawak sampai ke rumah selepas balik saya suka duduk dalam bilik sorang2 makan xselera tekak jadi susah nak telan sekarang kerap sakit kepala…adakah saya ada anxiety ?

    • Izzati says:

      Asslm prof,
      saya berumur 17 tahun. Muka saya sering kemerahan semasa pulang ke rumah. Saya berasa malu. Adakah muka saya kemerahan disebabkan oleh kepanasan atau pemakaian bedak muka atau sebaliknya?

    • Faridah says:

      Assalamualaikum Dr. Anak saya lelaki 13 tahun ada masalah tak mahu pergi ke sekolah . Baru baru ini nak berhenti sekolah pulak. Asalnya dia seorang pelajar yg ok bersukan pun ok. Masalah bermula dari darjah 6. Sekarang tak nak buat apa apa aktiviti dan banyak main game. Kami cuba pujuk ajak pergi kaunseling dia tak mau. Apa harus kami buat ?

    • khairunnisa says:

      salam dr, saya mempunyai perasaan takut akan kematian. apabila saya fikir kadangkala buat saya rasa panik sehingga rasa seakan mahu mati. saya juga mempunyai maslah ini ketika saya sekolah rendah, fikiran yang terlalu memikkan akan kematian. saya tidak boleh dengar atau lihat benda yang berkaitan dengan kematian. sekarang saya berumur 23 perasaan takut mati itu semakin menjadi-jadi. sebelum ni saya fikir juga mengenai tapi tidak seteruk yang saya rasa sekarang hingga nafas menjadi berat, x selesa di perut, pening, kadang penglihatan macam tak boleh fokus. ujian dass saya. depresion 8, anxiety 22, stress 20. adakah saya mengalami anxiety, sebab berbanding dengan ujian dass orang lain, saya rasa macam agak kurang. saya rasa nak berubah untuk lebih positif doktor. bantu saya

    • no name says:

      Depression: 40
      Anxiety: 28
      Stress: 32
      Assalamualaikum. Umur saya 22 tahun. Perempuan. Full-time pelajar, part-time bekerja. Saya sering mendapat tekanan dari ibu saya. Ibu saya selalu cakap saya takkan berjaya dalam kehidupan, apabila saya berkahwin nanti, saya akan bercerai berai, apabila saya beranak, nanti saya akan beranak separuh. Ibu saya juga kata saya ni anak tak guna. Saya rasa hidup ni tiada gunapun sebab saya tak boleh kemana mana. Saya penat berfikir. Apabila saya dibilik, otak saya suruh mati. Apabila memandu, otak saya suruh saya accident sampai mati. Apabila saya ternampak jalan besar, otak saya suruh saya berlari di tengah tengah jalan untuk dilanggar. Apabila saya berjalan, saya berharap sangat saya dilanggar sampai mati. Saya risau. Saya taktaula sama ada saya ni ada sakit mental ke tidak. Saya rasa saya sihat, tapi saya tak tau nak jelaskan bagaimana. Saya nak pergi ke Klinik, tapi saya takut saya ada record yang saya sakit mental. Saya juga takut nak beritahu orang sekeliling, takut mereka menjauhkan diri dari saya. Saya juga takut ingin memberitahu parents saya sebab saya tahu parents saya akan cakap saya ini mengada ngada tak cukup iman etc. Kadang bila saya nampak jalan besar, duduk dibilik, memandu, saya selalu berdebar. Kadang sampai nak tersedak tak cukup nafas. Bila saya banyak berfikir seperti itu, saya jadi sangat penat. Tapi apabila saya pejamkan mata untuk tidur, otak saya still berfikir benda begitu. Doktor, adakah saya sakit? Kalau saya sakit pun, saya sakit apa doktor?

      • Ramli Musa says:

        Salam
        Kalau baca response saya, SELALU saya minta DASS.
        Sila nyatakan ujian DASS utk bantu saya bantu anda.
        Anda ada banyak simptom kemurungan
        Di samping itu saya juga ingin tahu mengapa ibu anda tidak bersikap positif pd anak tidak spt ibu lain,
        Belajar pd usia begini, pasti di institusi pengajian tinggi. So permulaan boleh berjumpa Kaunselor universiti/kolej

    • no name says:

      Depression: 40
      Anxiety: 28
      Stress: 32

      Betul, saya di ipta tengah sambung degree. Sebelum ni masa saya disekolah rendah,menengah dan diploma saya sering berjumpa dengan kaunselor. Tetapi semenjak masuk degree dan pkp ni saya taktau nak luahkan kat siapa. Saya juga pernah call befriender tapi lega tu cuma sekejap sahaja.

    • alina says:

      salam doc. saya nak tanyakan untuk seseorang. dia adalah partner saya dan dia lelaki. saya kerap kali perasan bahawa dia seorang yang tidak fokus jika menjawab sesuatu soalan sedangkan soalan itu adalah sangat senang cuma bagi jawapan ya atau tidak sahaja tetapi dia tidak boleh menjawab soalan tersebut dan beri banyak jawapan yang mengelirukan serta dia tidak faham soalan yang diajukan. saya risau apabila saya bertanya sesuatu soalan dia akan cepat merasakan seperti soalan itu adalah tekanan. sangat pressure bagi dia untuk jawab. dan dia juga tidak mahu bercerita apa apa mengenai diri dia atau pun apa yg dia rasa kepada saya. saya sangat risau. saya selalu nasihat tetapi dia keep going buat benda yang sama dan tidak beritahu saya. dia asyik mengatakan tidak tahu tentang apa-apa. jika saya ajak dia berbincang secara matured dan menanyakan apa masalah yang dihadapinya, tetapi dia tidak beri respons, dan jawpaan yang keluar dari mulutnya selalu adalah SAYA TIDAK TAHU. bagaimana saya hendak menolongnya doctor. saya sendiri sudah buntu untuk buat apa lagi untuk bantu dia keluar dari situasi begitu. jika saya ingin menyelesaikan masalah, dia tidak boleh berfikir dan tidak memberi jawapan jika saya menanyakan dia sesuatu. bagaimana saya hendak tahu apa masalah dia jika dia tidak beri respons apa apa dan asyik cakap tidak tahu. mohon beri penjelasan doctor, saya amat memerlukan dan ingin menolong dia.

    • cyborg says:

      DAS score:

      Depresssion : 20
      Anxiety : 18
      Stress : 26

      any comment doc?

    • Rex says:

      Hi doktor….Saya ada masalah social anxiety…saya dah jumpa doktor dan telah mengambil ubat Lexapro dan Apo-apra2…Masalahnya sekarang saya tidak dapat ke klinik tempat saya menerima rawatan akibat PKPB.Soalan saya,adakah saya boleh dapatkan ubat ini di mana-mana klinik?

    • No name says:

      Asalam doc, saya umur 14 , saye selalu kena shaming kat skolah, and saye bila pergi sekolah saye ade satu feeling yakut or malu nak gi sekolah saye selalu rase tak berguna kat dunia nin, saye ade try to bunuh diri tapi tak jadib, saye rasa cam nak duduk kat dalam bilik seminggu daripada keluar rumah, my parent always think im loser cause i dont have many friends like my siblings , diorang selalu tanya ” kau ni takde kawan ke” . Kadang saye terasa jugak lah, even kat skolah pun ade orang tanye ” kau kat taman ade kawan ke , macam takde je” rase cam giveup tu selalu ade ,AM I DEPRESSED OR IM JUST OVERREACTING.

      • Ramli Musa says:

        Salam, Anda rasa rendah diri, ini disumbang dgn keadaan ibubapa yg agak kritikal terhadap anda
        Cara parenting begini tidak sihat utk perkembangan emosi dan jati diri anak-anak. Saya melihat anda ada kemurungan walaupun kerap saya minta keputusan ujian DASS.
        Elok berjumpa guru HEM atau kaunselor sekolah utk tindakan permulaan

      • Ainn says:

        Assalamualaikum Dr. Saya umur 20 Saya taktau kenapa saya selalu jadi sesak nafas Saya selalu rasa gelisah yg terlampau Saya Pon taktau Saya takut apa doktor Saya pernah keja tapi bila keja Saya jadi terlampau risau lepas tu saya amik keputusan berenti kerja Dan sekang Saya sambung belajaq, sekarang masih rasa susah hati jugak rasa takmau p U sbb takut tapi Saya taktau takut apa Ni Pon Saya rasa nak berenti study malam2 Saya teriak sebab rasa gelisah tu taktau nak handle Macam mana, Saya jadi takdak mood nak becakap dengan mak ayah Saya kawan Saya Pon kata Kat Saya awat Saya nampak Macam Tak tenang kadang Saya kurung dalam bilik sampai Tak makan Saya Ni selalu overthinking, negatif tu lebih dari positif dah Cuba nak jadi postif tapi bukan senang Kan sbb Kita Dari Dulu seorang yg negatif Saya Dari sek men lagi seorang yg overthinking Dan negatif , Saya jugak selalu susah nak rasa puas bernafas tu, sakit kepala, lenguh² Dan Saya selalu mintak benda bukan jadi dekat diri sendiri sebab Saya takmau hadap benda tu Dan Saya rasa Saya Ni Tak berguna Tak membantu langsung keluarga saya😪 susahkan hati depa Ada laa adakah Ni sebab malas atau anxiety Dr.

    • ela says:

      selalukan org tido tiba rasa cam jatuh bangunan gayat,,,kalau saya,,,terasa mcm ade y pukul di muka padahal xde….rasa gayat terkejut

    • nisa says:

      doctor, idk why i do feel empty lately ni .. nothing excites me anymore.. saya rasa lost sangat.. saya cuba lawan tapi bila perasaan tu datang saya jadi lemah .. say menangis everynight and sampai rasa nk end my life.. saya rasa hopeless and lifeless.. sakit sangat rasa ni doctor.. its been a month saya rasa mcm ni .. sampaikan kawan2 pun perasan perubahan saya .. ive fears of losing ppls .. thats why bila someone pergi dari hidup saya i feel lost .. i lost myself .. what should i do doctor ? am i depressed?

    • Ainin Sofiya says:

      Assalamualaikum, Dr. Saya Sofiya dari Terengganu, umur 17 tahun. Saya berhenti sekolah sementara atas alasan tidak sihat. Ujian DASS sy 38 34 34. Asalnya, saya berhenti sekolah atas sebab takut untuk ke sekolah kerana saya selalu fikir yg saya tak boleh buat silap. Result saya tak berapa menentu jadi keadaan saya makin teruk. Lepas saya berhenti ke sekolah, saya mula menjauhkan diri dari keluarga dan hanya kadang-kadang bersembang. Saya tak suka keluar bilik sebab saya rasa tak selamat. Saya tak suka ada cermin atau buka tingkap. Lubang kunci pun saya tutup dengan kertas dan tape supaya saya tak nampak lubang tu.
      Saya pernah ajak ibu saya bawa saya berjumpa kaunselor di hospital. Mula-mula dia setuju tapi lepas saya tunggu dan tunggu, dia dah macam tak peduli sampailah saya ulang balik hasrat saya.
      Saya fikir tak nak ambil SPM utk tahun ni tapi ibu saya asyik memaksa saya.
      Apa yang saya patut buat?

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Perlu jumpa pakar psikiatri utk rawatan anxiety yg ketara
        Ia sudah sampai tahap mengganggu pelajaran dan kehidupan

        • yana says:

          Assalamualaikum dr. Saya yana berumur 21 dari terengganu. Saya selalu takut akan kehilangan orang tersayang. Bila dengar orang sakit teruk atau meninggal dunia, badan saya jadi seram sejuk, jantung berdegup laju, rasa mual nak muntah, tangan kaki menggeletar.. tiba-tiba rasa takut dan nak menangis. selalu fikir perkara yang over setiap masa. contoh, saya akan mati time tidur atau mati kena langgar kereta. Adakah saya ada AD? dan apa saya patut buat? Result DASS saya ,

          depression : 4
          anxiety : 22
          stress : 18

          • Ramli Musa says:

            Salam,
            Alhamdulilah kerana memberi info agak lengkap, umur, tempat tinggal dan DASS.
            Ya ini anxiety yg sudah sampai tahap menggangu kehidupan. Dan mempunyai kerisauan (worries) yang ketara
            Nasihat saya jumpa doktor utk rawatan antidepressant
            Jika mahu ke klinik swasta saya boleh email ramlidr@yahoo.com

    • EASTER WONG SZE PING says:

      Hi Dr. Saya merupakan pelajar UMS yang sedang belajar mengambil course psikologi. Bolehkah saya menanya pendapat Dr. apakah pendapat terhadap motivasi dan emosi?

    • Trah says:

      Assalamualaikum dr… saya wanita berumur 19 thn… semenjak 4 bln nih saya rasa ada yg tak kena dgn diri saya… saya rasa depressed sangat2 sampaikan saya x bercakap dgn family saya… perkara nih berlaku sejak saya period… masa tuh tiba2 emosi saya berubah sangat… saya jadi mudah terasa dan irritability mood saya semakin teruk… saya tak tahulah nih akibat pms ke apa ke sbb kalau dah habis period pun perkara tuh still lagi jadi kat saya… sejak drpd tuh dan sampai sekarang (tempoh 4 bulan) saya mula mengalami sembelit yang teruk sampaikan seminggu atau lebih saya tak terasa pun nak buang air besar sampaikan saya kena bergantung dgn ubat lawas sembelit… lepas sebulan tuh saya mula ok dah… dah mula bercakap dgn family saya… sebulan lagi sekali pulak perkara tuh datang balik semasa saya period… irritability tuh semakin menjadi2… bila saya dngr suara percakapan family saya… saya rasa nak marah dan mula negative thought cakap family saya dah malas layan saya, mengata kat saya… ada hari tuh kakak saya ada cakap benda dekat saya… saya jadi mudah tersentuh dan nak marah sampaikan saya rasa nak jer bunuh dia dan lempar barang kat dia… bila dah rasa macam tuh mulalah nangis sorang2 mintak nak mati… bila saya tahan saya nangis biarpun benda kecik… kadang2 tidur malam pikir masalah biarpun masalah tuh kecik ke or dah bertahun2 ke sampaikan terbawa2 dlm mimpi… kadang2 ada jugak mlm semasa saya tidur saya mudah terkejut kalau dngr bunyi walaupun sikit dan tiba2 dada tuh rasa berdebar2… yang peliknya kalau saya chat dgn kawan2 saya ok jer tapi kalau dgn org depan mata mood tuh berubah… saya rasa dah tak nampak dah masa depan saya… rasa macam saya akan ended up macam nih sampai mati… saya tak tahulah benda nih berlaku disebabkan pms atau tak sbb habis period pun benda macam sama…. Jadi soalan saya, saya ada sakit ke dr?

      Kemurungan/Depression:
      30 (Sangat Teruk/Extremely Severe)
      Keresahan/Anxiety:
      8 (Ringan/Mild)
      Stress:
      20 (Sederhana/Moderate)

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        seperti mood anda sangat dipengaruhi oleh period dan trend mood berubah (fluctuating) setiap bulan. Ini tanda PMS yg kuat. Namun ada beberapa simptom kemurungan yg ketara juga. Boleh baca post saya tentang kemurungan dan tanda fizikal termasuk sembelit.

        Walau apa pun even jika PMS, ubat antidepressant (dose rendah) terbukti membantu PMS, apatah lagi kemuungan.

    • Noraz says:

      Salam doctor
      Saya wanita berumur 40 thn
      Saya jupe doc psy dan doc ckp saya depression n anxiety.

      Faktor beban kerja yg melampau, pernah post partum depression slps melahirkan anak2 dan ada keturunan dr atuk , pakcik, makcik dan adik mental illness jns bipolar.

      Now saya on meds esci, apraline dan olazapine..
      Saya makan ubat secara teratur terapi kadang2 bile stress sb keje saya jd sakit kepala.

      Sebenarnye masa saya dalam pantang saya pnh rase nak tanam baby saya, pnh juga nak amek pisau nk bunuh baby tp ibu mertua cpt2 jaga baby.
      Baru2 ni saya stress di tmpt keje, rase dibuli, rase mcm kwn2 mengata saya yg buat saya rase nak pi sepak terajang org. Kemudian ada fasa murung rasa tak berguna , rasa nak mati .. nak bawa anak2 mati sekali sb rase tiada siapa yg bole diharapkan utk jaga mereka nt. anak2 masih kecil umo 5 thn dan 10 thn.

      Perlukah saya bagitau doc psy hal ini sb risau kalo bagitau rasa nak mati nt doc masukkan dlm wad. Saya taknak duduk dlm wad

      • Ramli Musa says:

        Salam, perlu berterusterang dgn doktor supaya perawat tahu keadaan sebenarnya.
        Kita tidak masukkan semua kes-kes yang ada idea membunuh org semata2. Doktor yg berpengalaman akan menilai faktor-faktor lain

    • Noraz says:

      Salam doctor Saya wanita berumur 40 thn Saya jupe doc psy dan doc ckp saya depression n anxiety. Faktor beban kerja yg melampau, pernah post partum depression slps melahirkan anak2 dan ada keturunan dr atuk , pakcik, makcik dan adik mental illness jns bipolar.

      Now saya on meds esci, apraline dan olazapine.. Saya makan ubat secara teratur terapi kadang2 bile stress sb keje saya jd sakit kepala. Sebenarnye masa saya dalam pantang saya pnh rase nak mencederakan baby tp ibu mertua cpt2 jaga baby.

      Baru2 ni saya stress di tmpt keje, rase dibuli, rase mcm kwn2 mengata saya yg buat saya rase nak pi sepak terajang org.

      Kemudian ada fasa murung rasa tak berguna , rasa nak mati .. nak bawa anak2 mati sekali sb rase tiada siapa yg bole diharapkan utk jaga mereka nt. anak2 masih kecil umo 5 thn dan 10 thn.

      Perlukah saya bagitau doc psy hal ini sb risau kalo bagitau rasa nak mati nt doc masukkan dlm wad. Saya taknak duduk dlm wad

      • Ramli Musa says:

        Salam, perlu berterusterang dgn doktor supaya perawat tahu keadaan sebenarnya.
        Kita tidak masukkan semua kes-kes yang ada idea membunuh org semata2. Doktor yg berpengalaman akan menilai faktor-faktor lain

    • Auliya says:

      Assalamualaikum doktor Ramli, saya Auliya. Saya 18 ke atas. Saya sedang belajar di sebuah kolej. Tapi semua melalui online. Waktu belajar online saya selalu type ayat luar jangka. Contohnya saya type bagitahu orang lain tentang diri saya. Sehinggakan saya ada mesej private pengajar cakap yang saya tak boleh fokus, benci tengok video sedih dan macam2. Saya pun kerap tukar profile tentang sakit mental. Seumpama saya nak beritahu semua orang tentang saya. Saya jadi risau dan takut yang teramat kalau kes saya heboh di kolej. Saya jadi malu. Saya dah terbayangkan keadaan saya waktu kena kecam. Saya jugak sentiasa cari perhatian. Sebab saya selalu menganggap bahawa semua orang yang kenali saya ada perasaan untuk mengenali saya. Saya sentiasa nak cari perhatian seseorang. Saya ada kenal dengan seorang kerani kolej saya. Kerani tu perempuan. Saya selalu nak perhatian dari dia. Saya nak 24 jam dia berfikir tentang saya dan sayangkan saya. Saya juga beranggapan bahawa dia juga sayangkan saya. Hampir setiap tahun saya cari orang yang akan bagi perhatian sepenuhnya pada saya walaupun bukan ahli keluarga. Dan setiap tahun jugak saya bertukar tukar orang dan mencari lain. Dan, bila mereka dah mula sayangkan saya, saya jadi agresif. Saya jadi benci dengan kasih sayang mereka. Saya rasa jijik. Dan, lama kelamaan saya mula cari orang lain. Dan,,, situasi sama akan berulang. Saya selalu jugak terfikir samada nak pergi buat ujian kat hospital. Tapi saya takut. Takut kalau keluarga saya tahu pastu caci maki saya dan kata yang saya pura- pura. Saya memang tak boleh terima kalau keadaan tu berlaku. Kalau berlaku, mesti saya dah bunuh diri awal. Dulu pernah saya kena kecam pihak sekolah termasuk kawan- kawan. Keluarga tahu yang saya buat perangai kat sekolah. Setiap malam dalam pukul 12 ke atas tu, saya selalu fikir nak terjun bangunan atau minum klorok. Bila balik sekolah, mak marah caci maki. Setiap malam tak makan. Tapi bila bungun dlam pukul 2-4 pagi. Carik nasi,, lauk,, tapi takda pun. Memang saya tertekan sangat… Sampaikan sehari sekali mandi iaitu sebelum ke sekolah. Saya selalu dengar suara- suara panggil nama saya tapi takda orang pun. Banyak lagi, tapi saya tak boleh ungkap. Tak boleh jelaskan. Boleh doktor tafsir apa masalah saya?

      • Ramli Musa says:

        Apa kata anda baca dan google; Borderline Personality

        Cuba fikirkan adakah ciri-ciri ini ada pada anda..
        Harap boleh reply balik pd saya ya

        • Auliya says:

          Ya doktor Ramli. Ciri2 borderline personality memang sama dengan saya. Tapi saya pun ada perasan suka tengok haiwan kena seksa. Hampir 12 kali setiap hari saya tengok video seksa binatang kat youtube. Saya suka gelak bila tengok apa jua bentuk seksaan samada manusia atau haiwan. Saya tak boleh kawal semua tu. Kat rumah pun bila saya ternampak kucing, saya mula belai. Dan, bila kucing tu manja, saya mula gosok2 kepala kucing tu. Lama2 saya mula cekik kucing tu, angkat, dan hempuk. Bila kucing tu nak lari, saya tendang kucing tu dan nak baling batu biar kucing tu keluar isi. Dan lagi satu, bila saya dah mula sayangkan seseorang tu, saya akan berlakon seolah2 orang tu yang buat saya terluka. Jadi apa doktor boleh tafsir?

    • Isya says:

      Salam doktor.saya 14 tahun.saya selalu berfikiran negetif.badan selalu rasa Tak larar.Setiap Kali Saya nak berdepan dengan orang ramai kaki dan tangan Saya akan menggeletar,dada rasa sakit dan rasa berdebar2,tiba2 badan jadi sejuk Dan nak cakap pn gagap2.kadang2 nak jumpa org even tk ramai pn saya jd camtu jugak.saya cepat terasa Dan marah dengan benda yg remeh.bila Saya kena marah Saya akan fikir benda tu sampai berhari hari.walaupun org tu dh maafkan,saya still fikir dan rasa diri Ni bodoh.saya selalu sedih,rasa diri Tak berguna dan rasa hidup tk bermakna tapi tak tau sebab apa.rasa cam kosong.kadang2 Saya rasa ok mcm happy2 kadang2 jadi camtu balik.and saya pernah ada suicidal thoughts.

      DASS

      Kemurungan-22
      Keresahan. -20
      Stress. -26

      • Ramli Musa says:

        Anda ada mixed features of kemurungan dan anxiety

        aya selalu berfikiran negetif.saya cepat terasa Dan marah dengan benda yg remeh.bila Saya kena marah Saya akan fikir benda tu sampai berhari hari.walaupun org tu dh maafkan,saya still fikir dan rasa diri Ni bodoh.saya selalu sedih,rasa diri Tak berguna dan rasa hidup tk bermakna tapi tak tau sebab apa.rasa cam kosong.kadang2 Saya rasa ok mcm happy2 kadang2 jadi camtu balik.and saya pernah ada suicidal thoughts.
        INI SEMUA TANDA KEMURUNGAN

        DAN INI ANXIETY
        selalu rasa Tak larar.Setiap Kali Saya nak berdepan dengan orang ramai kaki dan tangan Saya akan menggeletar,dada rasa sakit dan rasa berdebar2,tiba2 badan jadi sejuk Dan nak cakap pn gagap2.kadang2 nak jumpa org even tk ramai pn saya jd camtu jugak.

    • Zoe says:

      Assalamualaikum Dr..saya selalu rasa sedih,kosong,susah mahu tidur,self-harm, bercakap sorang²,nampak benda bukan²,pendam perasaan,saya cepat bosan dengan sesuatu benda,sometimes ceria sometimes pendiam,baran,sering mual²,no feeling orang sedih ke,gelak ke pun saya biasa je tak tunjuk apa² reaction,saya akan pastikan benda yang saya nak saya akan dapatkan tak kesah dengan apa cara sekali pun,tak suka berkongsi,ocd,jealousy,tak suka keramaian,kadang friendly kadang tu sombong,saya suka tengok benda yang mengeri kan tak kesah la hantu ke darah or orang sakit mental dan saya suka orang bagi attention dekat saya sebab saya ni anak tunggal dan parents saya pula busy business sampai takde masa dengan saya….saya nak tahu saya ni ada apa²masalah mental ke?

      Ujian Dass
      Depression :42
      Anxiety :36
      Stress :42

    • Ainul says:

      Assalamualaikum doktar… umur saya 19 tahun dan berasal dari kelantan… situasi nih mula berlaku semasa saya berjalan lama dalam mall… saya mula mengalami lower back pain… saya x tahulah sakit tuh disebabkan period atau jalan dan berdiri terlalu lama dalam mall… waktu tuh mood saya terus berubah dan saya mula ada depression selama sebulan dan sembelit berpanjangan (dah masuk 4 bulan selepas kejadian dan masih bergantung dengan ubat lawas sembelit), irritability… lepas sebulan tuh, saya dah mula ok selama sebulan… dan selepas bulan ok tuh pulak, situasi dalam mall berlaku semula pada saya (lower back pain, sedang period waktu tuh) dan depression, mood berubah datang balik…irritability semakin teruk sampai saya geram jerr nak lempar barang kalau saya nak marah… emosi saya sering berubah2… kalau saya main phone tngk benda lawak dan chat nga kawan saya ok gelak dan happy jer… tapi bila dengan family saya depan mata even diorang lalu jer emosi saya berubah… mulalah negative thoughts dan irritability tuh ada… reaksi wajah pun berubah jadi masam muka… kalau ada time mak saya cakap sesuatu yang boleh buat saya mudah tersinggung (mak saya ada cakap kenapa senyap tak bercakap berbulan2 nati tak berkat hidup)… mulalah nangis sorang2, mintak nga Allah nak mati, rasa hopeless sangat2, nak lari rumah, nak marah, rasa macam tak berguna… kadang2 kalau ada orang ketuk pintu rumah pun saya tak nak layan… saya rasa masa depan saya dah hancur… saya dah x bercakap dgn family berbulan2 dah doktar… saya rasa family saya pun tak faham keaadaan saya, yang mak saya cakap saya nih terlebih perasaan lah masuk hantu lah…saya depressed doktar sampaikan kadang2 saya rasa ada hari tuh rasa kosong jerr… Jadi soalan saya:
      1) Saya sakit apa doktar?
      2) Normal ke doktar emosi saya sering berubah setiap hari dan masa?
      3) Adakah depression saya nih mula berpunca daripada lower back pain ataupun pms?
      4) Kalau saya ada sakit, hospital kerajaan ada psikiatri ke doktar?

      Kemurungan/Depression:
      30 (Sangat Teruk/Extremely Severe)
      Keresahan/Anxiety:
      8 (Ringan/Mild)
      Stress:
      20 (Sederhana/Moderate)

    • Ana says:

      Assalam doc. Im 17 yo. My scale is
      D-8
      A-30
      S-30
      I tend to have a very bad panic attack. I use to imagine something unecessary. I overthinking almost everything even tho the chances to happen is 90% good and 10% is bad, I always think for the 10%. Its not like im not confident but sometimes Im afraid to speak out my opinion and I remain silent even I know Im right. Im afraid that Teachers, friends and parent didnt like my ways of thinking. I tend to get very sensitive toward everything and Im afraid of what people think of me. Sometimes worried about my examination and I cant sleep well. Im afraid if I cant prove that im worthy to literally everyone. Im ex-mrsm student and sometimes I felt pressured by my surrounding. Teachers put a lot of hope on my shoulder sometimes I cried when I cannot get a good result for them. Sometimes, out of nowhere my body start to tremble. It follows pain on my head. It was very hurt. It felt like an explosion with mix of bad memories. I cant breath properly. Tears keep flowing. When I got (really) angry , the only way to relax myself is going to the bathroom and sit under the shower. I have other problem too but sometimes I found it funny and might embarrassing myself. I wonder if doctor will see it in serious way or laugh. (As you can see I worried about others point of view). My anxiety indeed is kinda bad but I need to get rid of my overly panic attack. I tend to be very panic at a certain point. There was once I left one page of my exam paper empty (the total mark was 10 🤦‍♀️). I really didnt expect myself to be that stupid and clumsy. It mostly because I was i my panic state and im very uncomfortable. The thought of sitting in examination hall alone make my heart pounding.

      • Ana says:

        I dont know this is just for momentary or I need to see doc since it happen since several years ago. Now I feel better but still, the symptom is still there. What you think doc?

    • Hannah says:

      salam doc.sy ade jantung berdeguplaju,tinnitus,pening,sesak nafas,phobia knockdoor and bunyi kunci.n kdg2 sy slalu dgr org
      panggil nama sy,bunyi org call.kalau sy dge bunyi kunci,mesti
      tgn n kaki sy jadi sejuk,menggigil and berdebar.kdg² bile sy duk dlm bilik sorang² saya ade dgr bunyi
      ringtone call,org panggil name saya,bunyi tinnitus,rasa mcm ade org tgk n ikut sy.kdg² waktu malam nk tido,sy slalu dgr org panggil name,bunyi ringtone call and tinnitus.bunyi tinnitus tu,waktu malam,jadi lagi kuat,sakit dan nyaring.jadi,sy ni,ade skizofernia,depress dgn anxienty ke?

      • Ramli Musa says:

        anxiety
        Tanda jelas anda ada adalah Hypervigilance. Boleh google apa itu Hypervigilance
        Sila nyatakan ujian DASS utk tahu keterukan

        • Ana says:

          Assalam doc. Im 17 yo. My scale is
          D-8
          A-30
          S-30
          I tend to have a very bad panic attack. I use to imagine something unecessary. I overthinking almost everything even tho the chances to happen is 90% good and 10% is bad, I always think for the 10%. Its not like im not confident but sometimes Im afraid to speak out my opinion and I remain silent even I know Im right. Im afraid that Teachers, friends and parent didnt like my ways of thinking. I tend to get very sensitive toward everything and Im afraid of what people think of me. Sometimes worried about my examination and I cant sleep well. Im afraid if I cant prove that im worthy to literally everyone. Im ex-mrsm student and sometimes I felt pressured by my surrounding. Teachers put a lot of hope on my shoulder sometimes I cried when I cannot get a good result for them. Sometimes, out of nowhere my body start to tremble. It follows pain on my head. It was very hurt. It felt like an explosion with mix of bad memories. I cant breath properly. Tears keep flowing. When I got (really) angry , the only way to relax myself is going to the bathroom and sit under the shower. I have other problem too but sometimes I found it funny and might embarrassing myself. I wonder if doctor will see it in serious way or laugh. (As you can see I worried about others point of view). My anxiety indeed is kinda bad but I need to get rid of my overly panic attack. I tend to be very panic at a certain point. There was once I left one page of my exam paper empty (the total mark was 10 🤦‍♀️). I really didnt expect myself to be that stupid and clumsy. It mostly because I was i my panic state and im very uncomfortable. The thought of sitting in examination hall alone make my heart pounding.

          Is this just for momentary or I need to make an appointment?

    • nur says:

      slm doc
      saya umur akhir 30 an.saya bekerja swasta dan ada buat bisnes sndiri .saya akui bisnes sy tak berapa ok dan ini membuat kan saya banyak fikir. sebab saya ada impian untuk ibu saya.saya juga ada gaji di tempat lain dan cukup lah untuk saya. masalah saya ialah saya mudah rasa tertekan dimana jantung saya akan laju kadang2, dan ada masanya saya susah nak bernafas.saya dah buat ujian tiroid, dan ianya ok.kadang kadang tangan kiri saya mengeletar(orang kata sebab saya suka minum coffee). bila saya ada masalah, saya rasa bedebar dan darah naik ke kepala. telinga saya merah dan saya susah nak bernafas…ada masa saya nak menangis. saya kuat sendawa(adakah gerd?) sebab kondisi nya makin teruk hingga saya semput.belakang saya juga sering sakit(belikat, tengkuk). kadang kadang saya rasa malu kenapa umur macam ni saya masih tak miliki apa orang lain ada.kadang kadang saya bayangkan kalau lah saya mati…dan saya selalu takut akan masa depan saya.. saya terlalu pikirkan sampai saya sakit kepala dan sesak nafas. setiap pagi sebelum pergi kerja saya akan bayangkan muka muka orang yg saya tak suka dan sy bayangkan saya marah dan gaduh dengan mereka..lepas puas mrh dlm “anganan” tu.. saya rasa lega sikit tapi tak membantu. saya pernah jumpa seorang doktor swasta dan dia berikan saya ubat utk tenang saya ada makan dan memamng saya rasa calm sikit dan tidur..patut ke saya jumpa doktor dan dapat kan ubat tu lagi?
      keputusan dass saya

      depression 20(sederhana)
      anxiety 22(sangat teruk)
      stress (sederhana)

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        saya mudah rasa tertekan dimana jantung saya akan laju kadang2, dan ada masanya saya susah nak bernafas.saya dah buat ujian tiroid, dan ianya ok.kadang kadang tangan kiri saya mengeletar(orang kata sebab saya suka minum coffee). bila saya ada masalah, saya rasa bedebar dan darah naik ke kepala. telinga saya merah dan saya susah nak bernafas

        semua anda sebut ini adalah symptoms anxiety. Furthermore caffeine kopi adalah pencetus anxiety
        jika anxiety menggangu hidup, elok jumpa

      • Ramli Musa says:

        Salam,

        saya mudah rasa tertekan dimana jantung saya akan laju kadang2, dan ada masanya saya susah nak bernafas.saya dah buat ujian tiroid, dan ianya ok.kadang kadang tangan kiri saya mengeletar(orang kata sebab saya suka minum coffee). bila saya ada masalah, saya rasa bedebar dan darah naik ke kepala. telinga saya merah dan saya susah nak bernafas

        semua anda sebut ini adalah symptoms anxiety. Furthermore caffeine kopi adalah pencetus anxiety
        jika anxiety menggangu hidup, elok jumpa

        https://www.ramlimusa.com/perlukah-berjumpa-pakar-bilakah-masa-perlu-jumpa/

    • Bella says:

      Salam doktor, stlh lama sy xbuat ujian dass sy tgok result ujian dass sy smkin teruk thap depression n stress. Kebelakangan ni sy mudah jadi panas baran, rasa kosong, rasa nak mati setiap hari, rasa mcm xbrguna nk hidup. Sy cuba kawal diri sy dri selfharm tp saya rasa sakit doc. Saya suka pendam masalah sorg2, saya trlalu pentingkan perasaan org lain brbanding diri saya sndiri. Saya xtahu kenapa sy cpat kesian ngn org brbanding diri sndiri… Bila sy trlalu mrah n sedih n pendam sorg2 sy rsa sesak nafas, jantung saya dpt rsa brdegup perlahan. Knp ye doc? ‘) Tp mostly saya mmg rsa nak mati, saya penat dgn rsa sakit yg sy rsa.. saya penat. Hmm

    • Amira says:

      Assalammualaikum Doc. Umur saya 23 tahun. Ini ujian DASS saya
      D- 18
      A-20
      S-20

      Lately, saya makin cepat marah walaupun pada perkara yang kecil, hati rasa kosong, cepat terasa walaupun apa yang dikatakan hanya perkara kecil. Saya juga susah nak tidur bila malam, sentiasa rasa penat, kadang-kadang terfikir untuk bunuh diri dan lately saya kerap nak melukakan badan sendiri. Kadang-kadang bila saya terlalu marah saya kerap pendam dan terasa sesak nafas.Bila saya terlalu nervous atau overthinking saya cepat terasa mual dan badan saya menggeletar. Saya juga rasa takut nak berdepan dengan orang ramai disebabkan saya terlalu pendiam. Saya rasa makin hari saya semakin takut untuk bercakap dengan orang lain even dengan parent saya sendiri. Saya juga akan overthinking kalau ada sesuatu perkara yang memalukan saya.Kadang-kadang bila saya melakukan kesalahan walaupun saya sentiasa terfikir kalau saya mati lebih baik. Saya mengalami perasaan ini sejak saya di semester 2 di Universiti. Saya takut nak bercerita dengan parent dan kawan-kawan saya tentang perkara ini sebab takut mereka tidak memahami saya. Apa yang perlu saya lakukan?

    • AMIRA DIYANA says:

      Assalammualaikum Doc. Saya berumur 23 tahun. Ini adalah ujian DASS saya.

      DEPRESSION – 20 (Sederhana/moderate)
      ANXIETY – 18 (Teruk/severe)
      STRESS – 22 (Sederhana/moderate)

      Saya mengalami perkara ini sejak semester 2 tahun kedua di Universiti. Saya tidak pernah berjumpa dengan mana-mana doctor. Tetapi, sejak kebelakangan ini ia jadi lebih teruk. Saya jadi cepat marah dan tiba-tiba mempunyai perasaan benci terutama terhadap family. Saya tidak boleh tidur malam dan selalu overthinking. Selalu menangis atau terasa hati tanpa sebab. Saya selalu fikir tentang bunuh diri dan kadang-kadang sampai nak self harm tapi saya tak pernah lagi buat sebab sentiasa tahan diri dari melakukannya. Sejak kebelakangan ini juga saya jadi lebih pendiam dari biasa, saya jadi takut untuk bercakap dan berjumpa dekat orang luar serta family sendiri terutama parent. Setiap kali jumpa orang saya jadi nervous untuk bercakap. Kadang-kadang saya takut kalau saya memalukan diri sendiri jika bercakap dengan orang. Saya jadi cepat sensitive dengan kata-kata orang dan cepat overthinking kalau saya melakukan kesalahan walaupun perkara itu kecil. Saya takut nak menceritakan keadaan saya ini kepada family dan kawan-kawan sebab saya takut mereka tidak memahami saya. Apa yang perlu saya lakukan?.

    • Minta penjelasan says:

      Assalamualaikum
      Saya mahu tanya betul ka orang yang ada masalah mental atau simptom dia, susah diterima universiti atau kerja. Dengan kata lain masa depan dia akan musnah. Ramai orang yang tidak mahu ke psikiatri kerana takut ada rekod. Sedangkan mereka perlu dirawat untuk sembuh.

    • lily says:

      assalam doktor, saya baru 17 tahun. saya sering mengalami rasa takut or insecure. contohnya saya rasa semua orang macm benci saya. saya ada sorang kawan baik. ada sekali saya tak bercakap dengan dia sebab saya cemburu dia macam rapat sikit dengan orang lain. bila saya tak bercakap dengan dia, dia pun tak bercakap dengan saya. jadi, saya overthinking and rasa stres sangat2 sampai ada cederakan diri sendiri, macam gores tangan pakai gunting or gigit tangan saya. saya rasa puas sangat bila buat macam tu. lepastu, saya juga selalu rasa macam semua yang saya buat macam tak kena, contohnya saya akan check benda tu berkali-kali. ya, saya tahu dia macam ocd tapi boleh saya tahu apa lagi simptom ocd? selain itu, saya juga cepat berasa traumatise. contoh macam saya pernah nampak ada biawak kat tanah and berumput. saya jadi takut nak pergi dekat tanah yang berumput. saya rasa macam ada biawak berjalan kat kaki saya. saya pun selalu overreact. kadang2 susah nak bertenang jugak. cepat rasa takut, berdebar. bila saya tak dapat seperti apa yang saya nak, saya stress and down sangat2, rasa marah jugak. saya pun lately suka menyendiri. selalu diam. kawan2 saya ramai cakap saya macam berubah. sebab i was a happy-go-lucky girl. tapi sekarang saya memang masih macam happy-go-lucky sikit, tapi saya selalu termenung and menyendiri. dulu saya tak macam tu. saya selalu overthink, macam paranoid la. selalu terfikir that something negative would happen. rasanya saya ada apa2 ke doctor? saya pernah ambik test ocd jugak kat internet tapi dapat moderate je. result dass saya:-
      depression-28
      anxiety-38
      stress-40

    • Trah says:

      Assalamualaikum doktar… umur saya 19 tahun dan berasal dari kelantan… situasi nih mula berlaku semasa saya berjalan lama dalam mall… saya mula mengalami lower back pain… saya x tahulah sakit tuh disebabkan period atau jalan dan berdiri terlalu lama dalam mall… waktu tuh mood saya terus berubah dan saya mula ada depression selama sebulan dan sembelit berpanjangan (dah masuk 4 bulan selepas kejadian dan masih bergantung dengan ubat lawas sembelit), irritability… lepas sebulan tuh, saya dah mula ok selama sebulan… dan selepas bulan ok tuh pulak, situasi dalam mall berlaku semula pada saya (lower back pain, sedang period waktu tuh) dan depression, mood berubah datang balik…irritability semakin teruk sampai saya geram jerr nak lempar barang kalau saya nak marah… emosi saya sering berubah2… kalau saya main phone tngk benda lawak dan chat nga kawan saya ok gelak dan happy jer… tapi bila dengan family saya depan mata even diorang lalu jer emosi saya berubah… mulalah negative thoughts dan irritability tuh ada… reaksi wajah pun berubah jadi masam muka… kalau ada time mak saya cakap sesuatu yang boleh buat saya mudah tersinggung (mak saya ada cakap kenapa senyap tak bercakap berbulan2 nati tak berkat hidup)… mulalah nangis sorang2, mintak nga Allah nak mati, rasa hopeless sangat2, nak lari rumah, nak marah, rasa macam tak berguna… kadang2 kalau ada orang ketuk pintu rumah pun saya tak nak layan… saya rasa masa depan saya dah hancur… saya dah x bercakap dgn family berbulan2 dah doktar… saya rasa family saya pun tak faham keaadaan saya, yang mak saya cakap saya nih terlebih perasaan lah masuk hantu lah…saya depressed doktar sampaikan kadang2 saya rasa ada hari tuh rasa kosong jerr… Jadi soalan saya:
      1) Saya sakit apa doktar?
      2) Normal ke doktar emosi saya sering berubah setiap hari dan masa?
      3) Adakah depression saya nih mula berpunca daripada lower back pain ataupun pms?
      4) Kalau saya ada sakit, hospital kerajaan ada psikiatri ke doktar?

      Kemurungan/Depression:
      30 (Sangat Teruk/Extremely Severe)
      Keresahan/Anxiety:
      8 (Ringan/Mild)
      Stress:
      20 (Sederhana/Moderate)

    • Nadia says:

      Assalamualaikum Dr, saya nak bertanya tentang keadaan saya.
      Dulu saya pernah stress akibat ditekan oleh ibu untuk masuk ke MRSM sedangkan saya tak mahu. Saya pada mulanya hanya menurut, tapi tidak sampai setahun, saya mula bercakap seorang diri tanpa sedar. Saya dikeluarkan dari MRSM dan masalah bercakap seorang diri mula hilang.

      Baru-baru ni saya berasa macam terlalu banyak masalah, seperti tugasan pelajaran dan sebagainya. Saya juga telah kehilangan seseorang yang menyebabkan saya berasa down. Saya hilang selera makan, saya juga boleh dengar jantung berdegup laju walaupun tak buat apa2 kerja dan cepat penat. Kadang-kadang saya tersedar bahawa saya bercakap seorang diri. Saya tidak boleh dimarahi sebab cepat terasa dan menangis.

      Saya telah membuat DASS, dan keputusannya saya hantarkan sekali dengan emel ini.

      Pandangan Dr, saya perlu berjumpa pakar atau perkara ini normal?

      Terima kasih Dr.

    • Bella says:

      Salam doktor, stlh lama sy xbuat ujian dass sy tgok result ujian dass sy smkin teruk thap depression n stress. Kebelakangan ni sy mudah jadi panas baran, rasa kosong, rasa nak mati setiap hari, rasa mcm xbrguna nk hidup. Sy cuba kawal diri sy dri selfharm tp saya rasa sakit doc. Saya suka pendam masalah sorg2, saya trlalu pentingkan perasaan org lain brbanding diri saya sndiri. Saya xtahu kenapa sy cpat kesian ngn org brbanding diri sndiri… Bila sy trlalu mrah n sedih n pendam sorg2 sy rsa sesak nafas, jantung saya dpt rsa brdegup perlahan. Knp ye doc? ‘) Tp mostly saya mmg rsa nak mati, saya penat dgn rsa sakit yg sy rsa.. saya penat. Hmm

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    RamliMusa.com

    Loading... | Memuatkan...

    Try My Online Questionnaires