RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

JAWAPAN PADA BANYAK SOALAN-SOALAN DI SINI

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorder, Panic disorder & Rawatan September 4 2019

Salam,

Banyak yang bertanya PERLUKAH SAYA JUMPA DOKTOR?.

Ada yang beri info pendek tapi bertanya soalan di atas. Maaf saya bukan ada supernatural ability boleh menilik dari jauh.

Jadi saya akan copy & paste jawapan di bawah..

Happy reading…

LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

  1. Buat ujian DASS di website ini
  2. Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
  3. Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
  4. Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
  5. Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar.
  6. Bila sudah buat keputusan mahu jumpa pakar psikiatri, baca “Bagaimana mahu berjumpa doktor psikiatri”.
  7. Lihat senarai hospital di website ini.
  8. Jika berminat ingin membuat temujanji dgn saya di klinik swasta saya di KCDC Kuantan, ini nombor untuk dihubungi;

Private Clinic/Service

SEMUA ADO di sini..

PERTANYAAN MELALUI EMAIL TIDAK DIGALAKKAN KECUALI DALAM KEADAAN TERTENTU..

34 Comments

  • Amy says:

    Salam Dr, I am 18 y/o and I want to know either I am depressed or just lonely. I like to isolate myself in room when my friends ajak lepak and everytime saya mengadu dkt my bestfriend yang saya ni sedih, she will just ignore me and that made me so sad that made me think that nobody loves me. Pernah tahun lepas, when I was 17 y/o, during my SPM year, I isolate myself in an abandoned room at my hostel starting from 10 a.m. until 8 p.m. And on that time, I was just wasting my time to cry and sleep even tho on that time, SPM just around the corner. Perasaan tu berhenti seketika until on last 2 months, my beloved grandpa passed away and saya buat status WhatsApp about my late grandpa spy ada kwn yg ucap takziah apa sume but my expectation gone wrong. Tak sampai 10 org pun yg ucap takziah and it makes me feel so sad again. And until now, I feed sad. I don’t know either I am depressed or just lonely. Because sometimes, I feel happy but not too happy. Oh actually saya jarang pergi makan because I have no one to accompany me to go to the cafe and because of that I like to isolate myself in my room

  • Ema says:

    Salam dr, saya seorang penjawat awam. Saya pernah ditempatkan di wad psikiatri kerana menghidap penyakit Bipolar Disorder. Awal tahun lepas saya rasa saya telah sihat dan pihak hospital minta saya ke hospital untuk tanda tangan surat pengesahan bebas rawatan untuk dihantar kepada pihat kementerian pendidikan. Baru baru ini saya merasai sakit saya datang balik. Untuk makluman doktor, saya tidak dapat galakan dari keluarga untuk mendapatkan rawatan dan saya tidak dipreskripsikan sebarang ubatan oleh pihak hospital. Soalan saya, sekiranya saya ingin mendapatkan rawatan semula, adakah ia akan menjejaskan pekerjaan saya?

    • Ramli Musa says:

      Salam
      Yg lebih penting dapat rawatan untuk sihit. Kalau tak mahu dapatkan rawatan kerana takut hilang kerja, penyakit itu sendiri merencat keupayaan bekerja

    • Erman says:

      Saya seorang pelajar tingkatan 5′
      Saya baru sahaja habis examination. Masa exam saya tidak dapat menyiapkan soalan dalam beberapa subjek. Saya sering tefikir kan benda tu hingga berminggu minggu…Bila saya terfikir pasal tu saya akan rasa sesak nafas, kejang, n berpeluh., jantung berdegup laju..rasa nak muntah, perut sakit…sehingga saya kena hiperventilation. Benda tu yang triggered sampai saya kena macam tu…n saya rasa trauma dekat apa yang pernah jadi dkt saya sebelum ni…menyebabkan saya rasa risau,gelisah yang amat sangat..

  • Nurul says:

    Sya
    Kemurunggan 20
    Keresahan 12
    Strees 16

    Sya tak thu sma ada sya ok ataupun tidak tp sya kerap rasa strees bila pulang ke rumah . Dan sya lebih suka menyendiri apabila di rumah . Pernh jga sya rasa ingin bunuh diri atau cederakan diri apabila sesuatu perkara kecil terjadi di rumah

  • Nureen says:

    Sy pelajar sek menengah agama. Sy jadi murung sbb masalah kawan. Gaduh dgn kawan , kawan baik pindah dan disisihkan kawan. Sy pernah menangis teruk , menyendiri dan pernah terfikir kenapa saya takboleh mati je. Sy taktau sy ok tak tapi sy sering rasa stres bila ke sekolah dan sering takmahu datang ke sekolah. Inilah hasil ujian DASS saya :
    Kemurungan – 22
    Keresahan – 18
    Stres – 18

  • Aaaaaaaa says:

    Saya sebelum ni ada masalah gastrik,sembelit,kadang rasa pening, saya banyak minum air tapi bibir sntiasa kering, sejak sakit saya sering mengis sndiri tanpa sebab, dan kadang kadang sya bedebar lebih dri 30 minit, kadang2 juga sya susah untuk benafas, sya selalu fikir tetang mati, kaki tgn sya banyak dn kerap kebas, jatung sya bedegup laju. adaka sya salah seorang pesakit panic attack atau anxiety?

  • Farah says:

    Salam..sblm ni sy pnh jmpa seorg doc di klinik kesihatan dn bila sy nyatakan mslh sy doc ade sebut tntg anxiety dan cdgkn sy rujuk ke psikitari utk terapi tp sy tolak sbb sy rasa sy ok..tp bila sy buat ujian dass tahap anxiety sy 24(sgt teruk)..ape pndpt doc..?

  • nunas says:

    Assalam doktor.sy seorg suri rumah.sy dh buat ujian dass resultnya teruk,sgt teruk dan teruk.selepas habis berpantang ank sulong sy,sy alami gangguan kebimbangan yg berlebih2 sy takut tgk pisau,tali,loji air,sungai,bangunan tinggi. sy takut sy akan bunuh diri. sy takut dgr kematian mengenai org bunuh diri.sy merasakan perkara tu akan terjadi pada sy dan membuatkan sy rasa bimbang. sejak akhir2 ni. sy x boleh pergi tempat yg sesak seperti mall,pasar mlm membuatkan sy terasa nk pitam seperti tidak cukup oksigen. sy dh pergi klinik kesihatan. doktor cakap sy agrophobia. tapi belum tahap teruk. dia x buat surat utk rujuk pakar psy pun. tapi gangguan tu on off doktor. dh 8 bulan sy hadapi derita ni. satu lagi apabila sy berfikir berlebih2an contohnya sy tidak bekerja sy akan down teruk, rasa tidak berguna. apa yg perlu sy buat doktor? penyakit apa yg sy hadapi skrg ni

  • atiqah says:

    hai doktor, saya berusia 21 tahun. Saya tak tahu sama ada saya ni depression atau hanya perasaan. But saya dah buat ujian DASS ini dan resultnya Sangat Teruk pada Depression. Saya sentiasa busykan diri eventhough kawan saya ajak lepak, keluar. Because to me, macam takde faedah. Saya banyak habiskan masa berseorangan. Which is, semua yang saya buat adalah seorang. Kadang saya rasa macam tak ada guna hidup saya ni. Saya pernah terfikir nak lari rumah, nak bunuh diri. Some part, saya menangis tanpa sebab, gelak tanpa sebab, dan buat something yang tak masuk akal. Bila saya cuba beritahu apa yang saya alami, keluarga akan kata saya ‘Meroyan’ ‘bebel’ dan ‘merepek’… Saya penat doktor, saya berharap kematian saya berharga dari kehidupan saya.

  • Raden says:

    Assalammualaikum doctor,

    Setiap kali jantung saya rasa gelisah.
    Tak keruan, rasa marah, nak nangis. Sedih.

    Pasti selang 2 hari akan ada orang terdekat meninggal.

    Perkara ini bukan lah baru, sebelum ini saya buat tidak endah,
    Dan sejak baru2 ni ianya terjadi sangat kuat, semalaman saya tidak tidur, esoknya makcik saya meninggal di langgar oleh lori,

    Jantung saya, rasa anxiety tu berkurangan dan hilang,

    2 hari lepas datang lagi.
    Pakcik sebelah isteri saya meninggal.

    Saya tak pasti kenapa,
    Kerana yang saya perasan, setiap kali orang terdekat akan meninggal dunia, rasa anxiety tu akan datang. Biasanya setiap mahgrib.

    Harap dapat membantu.

    Terima kasih

  • Razalia says:

    Salam doc, saya mengalami tekanan emosi bila berhadapan dgn masalah. Saya kerap bimbang org x syg saya lg. Saya salahkan diri saya sbb saya x dpt perhatian. Lebih trok jika masalah x dpt diselesaikan saya akan menyalahkan diri sehingga melukakan diri sdri. Contoh saya cucuk diri dgn gunting, ketuk kepala sehingga luka. Saya kerap Sedih dan menangis dan terlalu emotional bila dpt tahu sesuatu yg saya x suka. Tekanan lebih berat jika xde penyelesaian. Saya akan keluar bersendirian bila saya menghadapi tekanan. Saya boleh berjalan kaki seorg diri dalam jarak yg jauh bila tekanan berlaku.

  • aiza says:

    Assalamualaikum Dr.,

    Can someone/a person(A) be the cause for someone else’s (B) anxiety?
    If so, should A leave B’s life?

    Thank you Dr.

  • Wawa says:

    Assalamualaikum doctor. Saya nak tanya, saya sejak tingkatan 1 dihina oleh kawan2 and then saya diam tk bagitau siapa2 tentang isu ini Dan setiap malam saya akan jadi gelisah, gelak ketawa seorang. Without knowing umur 17 tahun saya kena tremor but dah buat mri scan and everything takde tanda2 apepun everything normal. Now I’m 21 years old and the thought nak mati makin kuat but saya tkde peluang nak buat sedemikian sebab duduk rumah Sewa with friends. Saya tak de any problem with sudden weight loss but sudden increase of weight tu ada. My dass score
    Kemurungan : 32
    Anxiety : 38
    Stress:40

    Adakah saya dikira sebagai depression atau anxiety?

  • Azie says:

    Assalamualaikum dr, sy seorang berumur 43thn,pd umur 27thn sy pernah mengalami anxiety dan mkn ubat, sy lupa nama ubat utk kawal cecair kimia dlm otak selama 10 thn. Tp sy dah berhenti ambil ubat tu, skrng sy Cuba kawal stress dgn sendiri tp rasa mcm tk hilang sbb tekanan sekeliling sy masih ada, macamana caranya sy nak hadapi, sy suka memikir apa yg jadi pd sy

  • Ocoh says:

    salam dokter, sejak 1-2 bulan kebelakangan ini sya ada masalah utk tdur, sya rasa cepat marah, cepat gelisah dan takut tanpa sebab..saya juga ada perasaan untuk cederakan orang dan saya juga terasa ingin mati..apa patut saya buat

  • salam doctor . Saya dah alami penyakit seperti ini dah 3 tahun lebih . sekali dia serang saya tak boleh bernafas , jantung saya teramat amat laju , badan saya jadi terketar ketar dan kebas , bibir saya jadi putih pucat , mata jadi kabur … dah bermacam hospital saya pergi check . dari kerajaan sampai ke swasta semua result normal , doc ckp saya sihat . perlu ke doctor saya buat rawatan dass test ni doc? brp lama jalani rawatan ni ? penyakit seperti ni boleh sembuh ke ?

  • Aina says:

    Assalamualaikum, dr. Saya aina, 17. Result dass 30 for depression, 30 for anxiety and 32 for stress. Agak risau sbb hampir sangat dgn spm but susah nak focus sebab masalah persekitaran. Even bila kawan kawan baca every letter yg saya tulis, mereka kata saya kurang sihat. So how should i cope with this situation without telling my family abt my problem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires