Maklumbalas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP & Mereka yang Telah Sembuh

by Prof Dr Ramli Musa under 2. Rawatan Islam & Rawatan Hospital March 27 2021

Ini adalah semua maklumbalas tanpa saya memilih mana yg elok sahaja. šŸ™‚

______________________

______________________

______________________


______________________

MAKLUMBALAS MEREKA YG TELAH SIHAT

31 Comments

  • […] TALIAN (ONLINE CONSULTATION) melalui Skype secara berbayar. MAKLUMBALAS konsutasi atas talian. Maklum balas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP Urusan temujanji juga boleh dibuat melalui email; ramlidr@yahoo.com Setakat ini sudah hampir 100 […]

  • […] Maklum balas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP […]

  • Nurul says:

    Saya rasa tidak berharga n menyusahkan org sekeliling sahaja

  • Runia says:

    Assalamualaikum, saya selalu bayangkan yang saya nak bunuh diri hampir setiap hari lepas tu jadi stress yang terlalu.. mohon beri penjelasan

  • Madzalina salleh says:

    Sy sudah menghadapi 19 tahun yang lepas pernah dirujuk ke pakar tapi saya berhenti jumpa pakar secara sendiri sebab tiada apa pun yang dapat bantu sebab doktor saya jumpa dia pun macam mental cakap nak matah marah .tapi saya tetap hadapinya kerisauan hingga saya cam gagal untuk menguruskan kehidupan dengan lebih baik saya jadi seorang pemarah lepas marah saya jadi seorang ketakutan . Derita saya sendiri laluinya hingga saya fobia untuk berkawan hari hari rasa tak happy usia 44 kita rasa tidak kuat nak laluinya.

  • Maryam says:

    Assalamualaikum , saya tak tahu kenapa dengan diri saya , akan ade satu masa saya happy sangat2, akan ade satu masa saya sedih yang melampau, tangan saya mengigil, terfikir nak cederakan diri sendiri, kadang2 saya dengar diri saya sendiri bergaduh dengan diri saya sendiri, lepastu gelak2, sedih lepastu saya kembali normal macam biasa, saya rasa pelik sangat.

  • Afrina says:

    Aslm doctor..sy baru 14 tahun tpi sy rsa mcm ada simptom anxiety nk pergi jmpa pakar tpi tk confident mcm mna ye..tiap mlm tk leh tido and slalu je nangis

  • Anita says:

    Salam Prof,
    Saya adalah bekas pesakit +ve. Swaktu di PKRC (pusat Kuarantin) saya hadapi masalah jantung berdebar sejuk ..dan mghadpi ksukaran tidur dan berpeluh. Saya telah bjumpa doktr disana dan saya kena check nadi dan okxigen. Tnyata nadi dan okxigen normal..stelah discharge perkara sama berlaku..saya binggung mgenai hal ini..dirumah saya akan gelisah apabila melihat skala kes covid i.e. Kdgkala sperti nak mati alami masalah ni..mohon bantu prof

  • Izzati says:

    Assalamualaikum doktor saya rasa takut selalu tolong saya doktor saya rasa nak mati je doktor sebb saya cakp sorng saya nak baiki doktor saya strees sangt2 doktor…

  • Izzat says:

    Assalamualaikum dr, saya ingin bertanya pendapat dr berkenaan adik saya yang saya syak mgkin ad masalah berkenaan mental

    Kami sekeluarga dah bawa ke merata tempat untuk rawatan islam termasuk menjemput Ust Syarhan Syafie, tetapi masih tiada tanda kesembuhan. Saya nak rekomen ke pakar psikiatri tetapi ibu bapa tak percaya dan menafikan. Adik saya semasa di.maahad sering bersendirian di tempat keras sambil.berkumat kamit seorangan. Di rumah kadangkala menjerit menyoal kewujudan Tuhan, sembah kaabah/kiblat dll. Kebanyakan masa memang senyap dan amat susah bangun pagi. Kalau kejut secara paksa dia akan menjerit dan menyebut persoalan sprti td. Boleh saya minta pendapat dr? Kalau boleh saya nak rujuk ke hosp slpas pkp kalau mental šŸ˜Ÿ

  • NUR FARHANA says:

    Assalamualaikum Prof. Saya berumur 22 tahun. Saya nak tanya prof.. Ada tak pesakit prof yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam semut2? Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni jadi susah nak tiduršŸ„²Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik ototšŸ„²saya takur sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

  • Nur Farhana says:

    yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam semut2? Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni saya dah susah nak tiduršŸ„²Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik ototšŸ„²saya takut sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

  • Nur Farhana says:

    Assalamualaikum prof. Saya Nur Farhana Binti Mohd Amin. Saya nak tanya prof.. Ada tak pesakit prof yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam kena cucuk2? Getaran macam slow vibrate camtu. Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni pukul 1:20 pagi and saya tak boleh tiduršŸ„²Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik ototšŸ„²saya takur sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

    • Ramli Musa says:

      Salam, memang ada,
      symptom anxiety ini macam2,
      boleh baca post saya dlm section anxiety. macam2 sudah saya terangkan

      • Nur Farhana says:

        Tapi kan prof, getaran tu saya tak sure datang dari anxiety atau kesan sampingan vaksin? sebab saya vaksin 29.6. And saya getaran tu start 30.6. Saya tak sure lah prof. Sampai sekarang masih ada getaran.

  • Shahidah says:

    Hi doktor , boleh bagi pendapat tak bagi parent yang takpercaya dengan rawatan2 ni , mcm mana ye kita nk dptkan rawatan sbb saya masih smk , tangan sy selalu menggigil dan peluh , jantung sy berdebar , perasaan nak bunuh diri dan cederakan orang sekeliling sangat kuat , sy mmg tkblh kawal diri sy sampai sy lukakan diri sy sendiri , ambil ubat berlebihan , kaunseling sekolah ada cari sy dan minta sy buat rawatan depress anxiety tapi parent saya takpercaya dengan psikatri apa semua , boleh bgtau mcm mana sy nak dptkan rawatan ? Sy kerap sesak nafas , sakit kepala dan rasa penat sangat

  • Assalam…boleh saya bercakap dgn doc …saya telah melalui ujian stress …stress dan kemurungan saya normal tp anxiety saya 24

  • Bels says:

    Saya selalu rasa sedih tanpa sebab yang tertentu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires