Maklumbalas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP & Mereka yang Telah Sembuh

by Prof Dr Ramli Musa under 2. Rawatan Islam & Rawatan Hospital March 27 2021

Ini adalah semua maklumbalas sesi “online” dan mereka yang telah sihat. Paparan ini tanpa saya memilih mana yg elok sahaja. ­čÖé

______________________

______________________

______________________


______________________

MAKLUMBALAS MEREKA YG TELAH SIHAT

56 Comments

  • […] TALIAN (ONLINE CONSULTATION) melalui Skype secara berbayar. MAKLUMBALAS konsutasi atas talian. Maklum balas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP Urusan temujanji juga boleh dibuat melalui email; ramlidr@yahoo.com Setakat ini sudah hampir 100 […]

    • Saya dari bulan satu 2021 hinggalah bulan 12 ni.fikiran saye rasa macam lain saye pun meminum ubat yg Dr berikan dari bukit padang itu ubat ada ubat pun teda ubat fikiran saya makin teruk saya kadang ternampak bayangan dia seperti org namun dia bkn menusia dia selalu ada bila saye stres dia mula melawan Saya.dn jgk saye rasa inggin terus terusan mati inggin mau akhiri hidup saye sbb penyakit saya dah lama saya pun rasa tdk sabar untuk membuat nya akan tetapi saya cbh untuk halang nya oleh itu saya meminta pertolongan

  • […] Maklum balas Sesi Konsultasi Atas Talian sepanjang PKP […]

    • Nur says:

      Dr , saya still students under 17 ,perlu ke jumpe pakar results DASS byk teruk . Saya kerap menangis,overthinking, rasa diri tak bermakna dkt dunia ada sampai satu tahap saya nekad cederakan diri . Saya rasa macam orang sekeliling mcm pandang tak kena dengan saya . Kalau keluar pun saya shaking teruk . Nak control shaking tu susah malu lah jugak dkt counter nampak tangan shaking . Saya takut org judge saya . Sya start shaking klau public ni sbb saya ada kes yang saya trauma . Sya biasa kena marah depan public then org pandang saya semacam saya malu sgt masa tu balik terus nangis and rsa mcm trauma nak keluar . Saya amik masa berbulan jugak nak keluar , klau fmily ajak saya mengelak . Saya lebih rasa selamat dalam bilik saya . Msa sekolah rendah saya mangsa buli sampai tingkatan 1 . Ada pernah sampai org buat bahan ckp saya lupa diri lupa kawan pdahal saya memang suka berkawan dulu tak kesah laki ke perempuan memang saya friendly sgt dulu . Tpi skrg saya trust issue dkt semua org ,) . Maaf , saya luah and nak tahu perlu ke jumpa pakar klau kes mcm ni dr?

    • Anonymous says:

      Assalamualaikum Dr,

      saya berumur 24 dan baru sahaja membuat ujian DASS. Keputusan DASS adalah D:36, A:32, S:24. Saya perasan perubahan saya sejak saya belajar 4 tahun lepas di mana saya susah untuk tidur, rasa gelisah, cepat panik dll. Saya dah pernah buat DASS waktu tu tapi saya ingat benda ni biasa je. Bila saya susah tidur, saya pergi minum ubat batuk atau mana2 ubat yang boleh buat saya cepat mengantuk. Lepas beberapa bulan, saya rasa mcm dah okay tetapi sejak tahun lepas saya mula rasa balik perubahan tu tapi makin menjadi di mana, saya lagi susah tidur (kadang malam berjaga, pagi baru tidur 3 4 jam), tangan kerap shaking, gelisah sentiasa, susah nak relaxe, kerap menangis tanpa sebab, sesak nafas, dll. Dan yang lebih saya perasan, saya kerap fikir nak bunuh diri. Segala belajar, saya rasa mcm x mampu nak buat, tak mampu nak habiskan. Sekarang saya berada di final year, tetapi segala assignment saya x dpt focus nak buat. Saya rasa hilang semangat. Dan baru-baru ni, ada masalah family, dan sejak dari case tu, saya cepat rasa pressure dan rasa nak marah, terasa hati, sedih. Dalam 2 3 hari ni, saya plan untuk asingkan diri dari family buat sementara, sbb saya rasa pressure yang kuat datang dari rumah.

      Adakah saya patut stay di rumah sahaja dan dapatkan rawatan atau asingkan diri buat sementara waktu dari family dan dapatkan rawatan?

      Terima kasih Dr.

      • Ramli Musa says:

        waalaikum salam

        Masalah tidur sebenarnya masalah secondary (ke2) masalah utama sebenarnya kemurungan dan anxiety.
        Makan ubat tidur bukan menyembuh tapi hanya merawat luaran sahaja

        Jika sudah lama kita cuba kuatkan diri dan tidak berjaya, dan keadaan semakin lama semakin teruk, ia petanda perlu rawatan psikiatri secara betul

  • Nurul says:

    Saya rasa tidak berharga n menyusahkan org sekeliling sahaja

  • Runia says:

    Assalamualaikum, saya selalu bayangkan yang saya nak bunuh diri hampir setiap hari lepas tu jadi stress yang terlalu.. mohon beri penjelasan

  • Madzalina salleh says:

    Sy sudah menghadapi 19 tahun yang lepas pernah dirujuk ke pakar tapi saya berhenti jumpa pakar secara sendiri sebab tiada apa pun yang dapat bantu sebab doktor saya jumpa dia pun macam mental cakap nak matah marah .tapi saya tetap hadapinya kerisauan hingga saya cam gagal untuk menguruskan kehidupan dengan lebih baik saya jadi seorang pemarah lepas marah saya jadi seorang ketakutan . Derita saya sendiri laluinya hingga saya fobia untuk berkawan hari hari rasa tak happy usia 44 kita rasa tidak kuat nak laluinya.

  • Maryam says:

    Assalamualaikum , saya tak tahu kenapa dengan diri saya , akan ade satu masa saya happy sangat2, akan ade satu masa saya sedih yang melampau, tangan saya mengigil, terfikir nak cederakan diri sendiri, kadang2 saya dengar diri saya sendiri bergaduh dengan diri saya sendiri, lepastu gelak2, sedih lepastu saya kembali normal macam biasa, saya rasa pelik sangat.

  • Afrina says:

    Aslm doctor..sy baru 14 tahun tpi sy rsa mcm ada simptom anxiety nk pergi jmpa pakar tpi tk confident mcm mna ye..tiap mlm tk leh tido and slalu je nangis

  • Anita says:

    Salam Prof,
    Saya adalah bekas pesakit +ve. Swaktu di PKRC (pusat Kuarantin) saya hadapi masalah jantung berdebar sejuk ..dan mghadpi ksukaran tidur dan berpeluh. Saya telah bjumpa doktr disana dan saya kena check nadi dan okxigen. Tnyata nadi dan okxigen normal..stelah discharge perkara sama berlaku..saya binggung mgenai hal ini..dirumah saya akan gelisah apabila melihat skala kes covid i.e. Kdgkala sperti nak mati alami masalah ni..mohon bantu prof

  • Izzati says:

    Assalamualaikum doktor saya rasa takut selalu tolong saya doktor saya rasa nak mati je doktor sebb saya cakp sorng saya nak baiki doktor saya strees sangt2 doktor…

  • Izzat says:

    Assalamualaikum dr, saya ingin bertanya pendapat dr berkenaan adik saya yang saya syak mgkin ad masalah berkenaan mental

    Kami sekeluarga dah bawa ke merata tempat untuk rawatan islam termasuk menjemput Ust Syarhan Syafie, tetapi masih tiada tanda kesembuhan. Saya nak rekomen ke pakar psikiatri tetapi ibu bapa tak percaya dan menafikan. Adik saya semasa di.maahad sering bersendirian di tempat keras sambil.berkumat kamit seorangan. Di rumah kadangkala menjerit menyoal kewujudan Tuhan, sembah kaabah/kiblat dll. Kebanyakan masa memang senyap dan amat susah bangun pagi. Kalau kejut secara paksa dia akan menjerit dan menyebut persoalan sprti td. Boleh saya minta pendapat dr? Kalau boleh saya nak rujuk ke hosp slpas pkp kalau mental ­čśč

  • NUR FARHANA says:

    Assalamualaikum Prof. Saya berumur 22 tahun. Saya nak tanya prof.. Ada tak pesakit prof yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam semut2? Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni jadi susah nak tidur­čą▓Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik otot­čą▓saya takur sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

  • Nur Farhana says:

    yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam semut2? Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni saya dah susah nak tidur­čą▓Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik otot­čą▓saya takut sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

  • Nur Farhana says:

    Assalamualaikum prof. Saya Nur Farhana Binti Mohd Amin. Saya nak tanya prof.. Ada tak pesakit prof yang anxiety dia jadi macam dalam badan tu rasa getaran & at the same time kaki and tangan dia macam kena cucuk2? Getaran macam slow vibrate camtu. Saya memang ada anxiety sebab dah selalu check doctor tapi doctor kata memang takde sakit jantung & darah semua normal.. Tapi saya rasa getaran elektrik dalam badan saya. Selalunya kan anxiety selalunya menggigil yang nampak dari luaran kan. Tapi saya tak, dia cam elektrik kat dalam. Syaa tak selesa sangat2 prof. Sekarang ni pukul 1:20 pagi and saya tak boleh tidur­čą▓Jadi saya nak tahu sangat. Adakah getaran elektrik dalam badan ni penyakit selain anxiety atau memang ada penyakit anxiety sebegini? kadang rasa sakit bahagian dada macam tarik otot­čą▓saya takur sgt nak tidur takut mati. tolong saya prof.

    • Ramli Musa says:

      Salam, memang ada,
      symptom anxiety ini macam2,
      boleh baca post saya dlm section anxiety. macam2 sudah saya terangkan

      • Nur Farhana says:

        Tapi kan prof, getaran tu saya tak sure datang dari anxiety atau kesan sampingan vaksin? sebab saya vaksin 29.6. And saya getaran tu start 30.6. Saya tak sure lah prof. Sampai sekarang masih ada getaran.

  • Shahidah says:

    Hi doktor , boleh bagi pendapat tak bagi parent yang takpercaya dengan rawatan2 ni , mcm mana ye kita nk dptkan rawatan sbb saya masih smk , tangan sy selalu menggigil dan peluh , jantung sy berdebar , perasaan nak bunuh diri dan cederakan orang sekeliling sangat kuat , sy mmg tkblh kawal diri sy sampai sy lukakan diri sy sendiri , ambil ubat berlebihan , kaunseling sekolah ada cari sy dan minta sy buat rawatan depress anxiety tapi parent saya takpercaya dengan psikatri apa semua , boleh bgtau mcm mana sy nak dptkan rawatan ? Sy kerap sesak nafas , sakit kepala dan rasa penat sangat

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      saya menyokong dengan masalah yg anda alamai dan anda tidak keseorangan.
      Isu ini telah saya ulas dalam 2 posting sebelum ini;

      https://www.ramlimusa.com/jangan-jadi-seorg-ibu-bapa-yang-toxic-pada-anak-anak-belajarlah-mendengar-dan-menerima/

      https://www.ramlimusa.com/dilema-tidak-mendapat-sokongan-ibubapa-untuk-mendapatkan-rawatan-apa-solusi/

      Boleh baca untuk mendapatkan sedikit penjelasan, harap ia membantu

      • Fa says:

        Assalamualaikum doc, saya berumur 17 tahun, saya nak tanya tentang keadaan mental saya, adakah ianya normal atau tidak. Ibu bapa saya selalu gaduh, abang2 dengan kakak saya pun selalu gaduh antara satu sama lain di depan saya, saya selalu ditinggalkan dan dikhianati oleh kawan baik saya sendiri, sampai saya takut nak pergi sekolah, takut takde kawan. Dulu saya happy walaupun keadaan sekeliling teruk sebab saya ada nenek saya, tapi dia dah meninggal tahun lepas sebab sakit tua, saya sedih sangat. Saya pernah commit suicide beberapa kali dengan overdosed ubat, hantuk kepala dekat dinding, cuting arms and tak makan selama beberapa hari, sampai terpaksa di warded. Benda ni dah berlarutan selama 5 tahun lebih, saya jarang keluar bilik dan lebih suka duduk dalam bilik sendiri, kadang2 menangis sorang2 dalam bilik, merayu supaya rasa sakit ni hilang. Sentiasa rasa malas & taknak bercakap dengan ibu bapa sebab takut bergaduh. Dulu, ketika saya masih kecil dan umur masih dalam lingkungan 5-8 tahun, abang saya selalu abused mental dan fizikal saya, dia pernah cuba untuk membunuh saya beberapa kali badan saya selalu lebam2 dan luka. Bila saya mengadu pada ibu bapa, ibu bapa saya akan menangkan dia dan salahkan saya, apa yang dia mintak semua dia dapat, tak kesah la laptop yang harga sampai beribu ke apa, dia akan dapat juga. Tapi, bila saya yang mintak, semua benda tak boleh, walaupun benda yang saya nak beli tu tak mahal, contohnya seperti makanan. Ibu bapa saya sentiasa fikir pasal abang saya, kadang2 saya rasa seperti diabaikan dan anak yang terbuang. Bila tidur, saya selalu bermimpi buruk pasal abang and kawan2 yang betrayed saya tu, takut nak tidur. Adakah ini semua ada berkaitan dengan keadaan mental saya yang sekarang? Saya ada buat DASS test beberapa kali dan keputusan dia sangat teruk, saya ada beritahu tentang ni dekat keluarga saya, diorang tak buat apa2 tindakan. Saya penat

  • Assalam…boleh saya bercakap dgn doc …saya telah melalui ujian stress …stress dan kemurungan saya normal tp anxiety saya 24

  • Bels says:

    Saya selalu rasa sedih tanpa sebab yang tertentu..

  • nrul says:

    Assalamualaikum.slmt pg doktor..baru baru ni saya sering rasa takut,sedih,menangis ,bimbang yg terlampau ekoran dgn kes covid19 yg semakin meningkat dan pelbagai cerita2 yg sedih dan menakutkan..buat masa skrg sy rasa xberani nk tgk apa2 dlm media sosial..lpas tu fikir bukan-bukan..tugasan harian saya xdpt laksana dgn baik..tiba2 nk nangis saja.tapi kdg2 ok,,kdg2 x ok..kdg pujuk juga hati supaya jgn fikir bukan2…tp tak boleh..saya juga ada rasa lemah badan,kadang2 telinga berdesing juga,seram sejuk, mudah tersinggung,gastrik,kurang selera makan..pandangan saya kabur..apa perlu saya buat..

  • syaaaaaaaaaa says:

    assalammualaikum doktor…slps syg buat ujian dass sy dapati sy punya keputusan sgt teruk…bru┬▓ ni sy rasa nk bunuh diri…atcually benda ni dh lme sy rse since sy umur 13 sy dh start toreh tngan mcm┬▓ lh sy bt hingga sy puas smpai 1 thp toreh tngh tu sy langsung x sakit dn mnjd satu ketagihan…sy mrupakan seorg yg pndam…bru┬▓ ni sy bru kluar pusat dan ia menambah kan lagi keadaan bila sy cuba bgtau mak ayah sy yg sy depress trukk but merekaa still x prcaya saya…..24 jam sy d rumah dan mereka tidak benarkan sy untuk kluar walau hnya depan rumah…atcually sy d besarkan nenek sy dan sy kurang rpt dgn family…mak ayah sy juga tidak bemrkan sy utk ddk dgn nenek sy semula dan mngatakan nenek sy cuma mnghasut sy…mak ayah sy seorang yg bz brkerja…now umur sy dh 19…but sy still x bleh nk hidup mcm org lain…mak ayah sy tdak benarkan sy brkerja dan kluar rumah even dpn rumah…sy btul┬▓ rse d kurung….sy cuba mmbritahu sy ingin ke hospital utk brjmpa pakai psikatri namun mereka hnya brkata bahawa itu cuma perasaan dan tak perlu d risaukan sgt…makin lme sy makin depress dan. rse ingin bunuh diri yg kuat sehinggakan suatu hri sy mnikam bantal mngunakn gunting utk melepaskn kemarahan dan ketika itu sy tidak dpt kawal diri sy…perlu ke sy jmpa doktor?…tpi bagaimana dgn keadaa fmily sy tidak mngizinkan utk sy kluar brjumpa doktor

  • Nor says:

    As salam doc… bagaimana saya nak dapatkan consultancy secara online.. saya sedang jaga anak tiri berumur 12 thn yg d diagnose mental disorder.. saya rasa keadaan saya makin teruk dan kadang2 tak dapat control keadaan… anak tiri saya selain d diagnose masalah mental dia juga ada masalah sikap yg saya rasa dah tak blh handle.. untuk pengetahuan doc saya ada 4 anak kandung yang juga tinggal bersama..

  • nur syafiqah says:

    Assalammualaikum doc, saya berumur 26 tahun dri selangor dan telah mendirikan rumahtangga setahun yg lalu..ini adalah ujian DASS saya https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=E0NYYQ .saya memang ada masalah kemurungan sejak dari sebelum saya berkhawin lagi tapi semenjak berkhawin ia nampak seperti semakin teruk hari demi hari sehinggakan saya asyik terbyang2 bagaimana rasanya kalau pisau di leher dan sebagainya, saya juga kerap lupa apa yg saya buat pada hari2 sebelumny, sgt susah tidur malam, mood saya senang berubah2 membuatkn hubungan saya dengan suami tidak begitu baik, senang mengamuk marah xtentu pasal sehinggakan suami sendiri ckp saya gila..saya juga cepat tersentuh pd sekecil2 perkara sehingakan menangis teresak2 seperti budak kecil..degupan jantung juga rasa laju, saya selalu hilang fokus, bdn selalu letih walaupun tidak melakukan aktivity yg heavy pn..sudah lama terasa nk jumpa doc psikologi tetapi takut, itu pn saya xtau takut pd siapa..saya sentiasa rasa diri saya menyusahkan suami, selalu rasa saya punca kepada semua msalah yg terjdi sehinggakan saya rasa bercerai adalah jalan terbaik utk biarkn dia hidup bhgia.

  • wan says:

    assalamualaikum w.b.t. dr, mf ggu malam2. mcm mne nk private contct dgn dr? sy dah beberapa minggu stress dan nak berhenti kerja disebabkan tekanan dr ketua jabatan. sy baru beberapa bulan kerja. mf xdpt detailkan dlm ni. kalau blh private msg dgn dr utk sy jelaskan. harap dr dpt bantu sy.

    muhdnawfas@gmail.com

  • Nur Juwaink bt Jamal Abd Nasir says:

    Assalam doktor.. saya dh buat test ..tp saya xtahu condition saya perlu rujuk ke pakat atau tidak .tlg suggest..saya umur35 tahun.. kakitgn awam .ibu tunggal..anak 3 org.

  • Vigiesvaran says:

    Boleh berjumpa bila bila pun saya tak kisah itu pun kalau awak sudi nak berjumpa Dan kalau terus nak berjumpa terpulang pada awak sebelum itu saya ada beberapa soalan nak ditanya dengan iklas kena jawab soalan yang saya Tanya baru saya boleh berfikir Dan memberikan jawapan sekian terima kasih

  • Assalamualaikum… saya telah buat operate tiroid thun 2020..slpss brapa bulan berat naik mendadak…saya selalu stress,nangis sorang┬▓ sbb dgr orang sekeliling mngata saya apa semua ..stress dgn orang ckp saya makan byak apa .sjk berat naik jugak saya selalu murung dan suka duduk sorang┬▓..hal family saya rasa diri macam org gaji…semua saya kene buat

  • Shafa says:

    Salam doc.
    Sy seorang ibu dan suri rumah tak bekerja, berumur 28 tahun.
    Saya sering rasa tak di hargai, rasa sedih dan kecewa. Rasa penat sangat dan kadang rasa nak mati. Tapi tahu benda tu salah.
    Saya cuba meluah pada suami tentang apa yang daya rasa. Dia menunjukkan respon dia paham tapi seminit selepas tu bukti dia pura2 paham saja. Dia buat saya rasa macam saya ni robot dan tiada perasaan. Suka suruh ituni dan kata saya itu ini yang tak baik. Kata saya giladan kawan dgn syaitan la. Padahal saya dah explain saya tak larat dan penat. Saya uruskan anak sendiri. Suami saya kerap juga tinggal bekerja berbulan. Dia keje offshore. Bila ada pun takselalu nk bantu tp mengutuk memerli. Saya tertekan dan selalu pendam. Skor dass sy sngt teruk untuk depression. Dan yg lain tu teruk. Adakah sy perlu jumpa doc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

<textarea name="ak_hp_textarea" cols="45" rows="8" maxlength="100" style="display: none !important;">

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires