Is DASS scale really measuring your depression, anxiety and stress levels?

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar January 23 2018

The answer is; Yes definitely. Below are a few articles to prove that DASS is valid and reliable.

Adakah DASS benar-benar mengukur tahap kemurungan, anzieti dan stres anda? Jawapannya YA, ini dibuktikan oleh hasil kajian yang banyak seperti disenaraikan di bawah;

DASS also has been translated and validated to 45 other languages in this world. However in comparison to clinical assessment by a qualified psychiatrist, clinical assessment is the gold standard.

  1. Lovibond SH, Lovibond PF. Manual for the Depression Anxiety Stress Scales. 2. Sydney: Psychology Foundation of Australia; 1995.
  2. Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: comparison of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) with the Beck Depression and Anxiety Inventories. Behav Res Ther. 1995;33(3):335–343.
  3. Ng F, Trauer T, Dodd S, Callaly T, Campbell S, Berk M. The validity of the 21‐item version of the Depression Anxiety Stress Scales as a routine clinical outcome measure. Acta Neuropsychiatrica. 2007;19(5):304–310
  4. Brown TA, Chorpita BF, Korotitsch W, Barlow DH. Psychometric properties of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS) in clinical samples. Behav Res Ther. 1997;35(1):79–89.
  5. Antony MM, Bieling PJ, Cox BJ, Enns MW, Swinson RP. Psychometric properties of the 42-item and 21-item versions of the Depression Anxiety Stress Scales in clinical groups and a community sample. Psychol Assess. 1998;10(2):176–181.
  6. Henry JD, Crawford JR. The short-form version of the Depression Anxiety Stress Scales (DASS-21): Construct validity and normative data in a large non-clinical sample. Br J Clin Psychol. 2005;44:227–239.
  7. Chan RC, Xu T, Huang J, Wang Y, Zhao Q, Shum DH, O’Gorman J, Potangaroa R. Extending the utility of the Depression Anxiety Stress scale by examining its psychometric properties in Chinese settings. Psychiatry Res. 2012. in press. [PubMed]
  8. Musa R, Fadzil MA ZZ. Translation, validation and psychometric properties of Bahasa Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS) ASEAN Journal of Psychiatry. 2007;82(2):82–89.
  9. Severino GA, Haynes WDG. Development of an Italian version of the Depression Anxiety Stress Scales. Psychol Health Med. 2010;15(5):607–621.
  10. Bados A, Solanas A, Andres R. Psychometric properties of the Spanish version of depression, anxiety and stress scales (DASS) Psicothema. 2005;17(4):679–683.
  11. Tran TD, Tran T, La B, Lee D, Rosenthal D, Fisher J. Screening for perinatal common mental disorders in women in the north of Vietnam: a comparison of three psychometric instruments. J Affect Disord. 2011;133(1–2):281–293. [PubMed]
  12. Tuan T, Harpham T, Huonh N. Validity and reliability of the self-reporting questionnnaire 20 items in Vietnam. Hong Kong J. 2004;14(3):7–10.
  13. Fisher J, Tran T, La BT, Kriitmaa K, Rosenthal D, Tuan T. Common perinatal mental disorders in northern Viet Nam: community prevalence and health care use. Bull World Health Organ. 2010;88(10):737–745.
  14. First M, Gibbon M, Spitzer R, Williams J. User’s Guide for the Structured Interview for DSM-IV Axis 1 Disorders – Research Version. New York: Biometrics Research; 1996.
  15. Maruyama G. Basics of structural equation modeling. Thousand Oaks, Calif: Sage Publications; 1997.
  16. Kline P. An easy guide to factor analysis. London: Routledge; 2002.
  17. Warner J. Clinicians’ guide to evaluating diagnostic and screening tests in psychiatry. Adv Psychiatr Treat. 2004;10:446–454.
  18. GSO. Viet Nam Multiple Indicator Cluster Survey 2006, Final Report. Ha Noi, Viet Nam: General Statistics Office; 2007.
  19. Tran TD, Tran T, Fisher J. Validation of three psychometric instruments for screening for perinatal common mental disorders in men in the north of Vietnam. J Affect Disord. 2012;136:104–109.

Local data

  1. Ramli M, Ariff MF, & Zaini Z. Translation, validation and psychometric properties of Bahasa  Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry 2007;8 (2):82-89.              http://www.med.cmu.ac.th/dept/psychiatry/AJP_Contents-vo%20l%208-2.htm
  1. Ramli M., Salmiah MA, Nurul Ain M. Validation and psychometric properties of Bahasa Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS) among diabetic patients. Malaysian Journal of Psychiatry, Nov 2009 Vol 18 No. 2, page 40-45. http://ejournal.psychiatry-malaysia.org/article.php?aid=65
  1. Ramli Musa, Roszaman Ramli, Kartini Abdullah, Rosnani Sarkarsi Concurrent Validity Of The Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry, Vol.12(1), Jan – June 2011:. http://www.aseanjournalofpsychiatry.org/online_12_1.htm
  1. Ramli M, Rosnani S, Aidil Faszrul AR. Psychometric Profile of Malaysian version of the Depressive, Anxiety and Stress Scale 42-item (DASS-42). Malaysian Journal of Psychiatry, 2012 Vol 20, MJP Early Online 1-1-12. http://www.psychiatry-malaysia.org/file_dir/6825599714f1398ee31bd6.pdf
  1. Wen Jiun Liu, Ramli Musa, Thian Fook Chew, Christopher Thiam Seong Lim, Zaki Morad, Mohamad Adam Bujang. DASS21; Useful tool in the psychological Profile evaluation of dialysis patients. The American Journal of the Medical Sciences 2018, 355 (4), 322- 330.

22 Comments

  • Nik says:

    I did answer the questionnaire truthfully.
    Seems that I’m ok.
    Is this for real ?

    • Sha says:

      when u answer it, it is based on 1 or 2 weeks interval of happenings in your life.. hang on there, Nik.. every day of our life is not the same..

  • nana says:

    slm prof , sy nana asal trg umo 22.. sy nk tye knp sy bila berada dikhalayak ramai jantung sy berdegup dengan kecang… bila nk bergambar sy jd xselesa ekpresi muka mcm ketar2sangat2 menganggu sy.. bila sy nk senyum sorang2 pun sy jd mcm takut , jantung terus panic… sy xsuka keadaan mcm ni , ia mnganggu sngt sy smp sy rs nk nngs dgn keadaan mcm ni.. sy perlukan ubat untk hilang kan pnyakit ni tp doc xbg dia suruh sy jumpa kaunseling , pnyakit sy ni dh lama , lbh dr 5tahun.. sy rs sngt2 memderita. setiap ari sy rs panic , nk tdo mlm pun jntung sy still kuat berdegup.. sy xtau nk luah mcm mne lg perasaan ni.. sy rs doc2 pun xmemahami keadaan sy . sy lost bnuk brt badan , actually dr form 1 dh

  • Haluuuu says:

    Saya selalu hidap heartbeat 200+bpm start umur 14, masuk redzone. Doktor said that mungkin anxiety/panic attack,.. And bila jumpa pakar psikiatri kanak kanak, results say that saya tak ada menunjukkan sebarang tanda anxiety, depress or panic attack tho..
    Tapi bila buat DASS online, Anxiety = Severe XD

    Currently im 21… And end up doctor diagnosed that i have supraventricular tachycardia.. 🙂

    • Ramli Musa says:

      Supraventricular tachycardia is not a real diagnosis, it just a heart symptom. So need to find the actual cause as to why the heart beats so fast. And it is real fast up to 200+

      Saya x pasti mengapa anda senyum bila tahu masalah sebenarnya jantung. Jika saya diberi pilihan antara anxiety dan masalah jantung, saya jauh lebih suka anxiety kerana anxiety mudah dirawat dan senang sembuh. Masalah jantung lebih critical dan sudden death may happen due to irregular heart beats etc. That was the reason why the doctor put you to redzome.

    • Mashi says:

      Saya selalu sukar untk bernafas ..terasa mcm ad something yg mengahalang

  • Nor says:

    Bila lah dunia ni nak kiamat.. aku dah penat dgn dunia… Penat sgt sgt sgt penat..

  • biarlahrahsia says:

    kemurungan :42
    anxiety :30
    stress:38

    perlukah saya berjumpa dengan pakar?

  • boni says:

    salam dr,

    skor dass saya depression -36, anxiety – 22, stress – 26. untuk tempoh dua tahun, saya ada beberapa kali mengambil ujian dass apabila saya beras tidak okay dan keputusan mesti extremely severe or severe. saya ada masalah apabila saya terkenangkan bekas kekasih saya sedih kerana dia buat macam macam dekat saya dan masih berlagak baik dan saya tak boleh berkongsi apa yang dia lakukan pada saya kepada rakan rakan. saya ada cuba memberitahu rakan rakan namun saya menjadi makin marah kerana rakan hanya berkata berdoa untuk dia berubah. tetapi saya perlu hidup dengan perasaan takut dan sukar untuk tidur jika saya teringatkan dia menengking saya dan apabila ada orang sebut nama dia. kadang-kadang badan saya menggigil. akibat itu, jika saya terdengar bunyi kuat seperti ribut petir badan saya menggigil. saya pernah mengalami satu episod ketika ribut petir saya berasa sangat helpless dan mengalami kesukaran bernafas. hampir dua tahun saya putus dan tidak berhubung dengannya namun saya masih seperti trauma with his traces. disebabkan pandemik juga, saya berasa makin kesepian dan sering berfikir perkara sedih. saya ada berjumpa doktor kerana saya sakit dada namun apabila doktor assured me that i wont die….i cried because i really want to die. adakah saya perlu berjumpa pakar dan mendapatkan rawatan?

  • Anonymous says:

    Salam… Sy remaja perempuan umur 17. Sebulan yg lepas sy mengalami overthinking teruk smpai jadi berdebar, sedih dan stres. Benda yg sama bermain di fikiran sy smpai sy jadi mcm tu. Dah sebulan berlalu, keresahan tu masih ada. Sy buat ujian ni skor sy semuanya moderate. Adakah sy betul2 menghidap penyakit mental?

  • azzahra says:

    salam doctor, saya seorang pelajar perempuan berumur 20 tahun. lately ni saya rasa diri saya jadi tak tentu arah. dah hampir satu tahun saya belajar through online classes. masa pkp 1 saya masih boleh menerima semuanya. alhamdulillah pointer saya 3.89. tetapi setelah berbulan bulan belajar secara online, result saya makin merosot ke 3.48 untuk sem seterusnya. sepajang sem tersebut saya kerap kali stress dan serabut dengan kerja kerja tugasan saya. tambahan pula dengan bakal tunang saya yang sukar untuk fahami situasi saya. berkali saya minta supaya jangan timbulkan masalah dan fahamkan situasi saya sebagai student namun jawapan dan reaksi yang diberikan langsung tidak membantu saya tetapi lagi menyerabutkan keadaan. ada masa saya boleh control marah saya dan admitted semua salah supaya kami tak jadi lagi teruk dan ada masa saya terlepas dengan kata kata yang kasar. kadang kadang bila saya terlampau stress saya abuse diri dengan cara memukul kepala saya dengan benda yang tumpul. saya kerap kali rasa nak bunuh diri tapi saya tak mampu. bunuh diri takkan selesaikan masalah saya tetapi i tranfer all the pain that i tanggung to other people and i don’t want that. saya tahu tindakan itu akan memakan diri

    saya dah ambil DASS dan score saya
    Depression: 42
    anxiety: 20
    stress: 36

    patut ke saya berjumpa dengan doctor? atau ada cara lain saya boleh atasi masalah saya?

  • Farzana says:

    Depression 24
    Anxiety 20
    Stress 18 klu x silap

    Saya 20 thun dari umur 6 smpi ke 9 saya jdi mangsa pedophile ..saya diam smpi skng sbb saya rse x de sapa pon bole bntu saya ..strt skolah mnengah saya slalu sedih x bersebab ..murung sgt ..tknk bercampur lbih selesa bt hal sndri .. selfharm tu ade toreh tgn ..tumbuk dinding …then saya perasan lpas saya ada issue dgn ex bf ..saya jdi lg murung n brtambh sedih ..nangis tk de sebab ..hati rase kosong tkde smngat lgsg ..dh dua tahun doc tpi msih lagi bersedih mnangis tk tentu pasal ..should i jmpa doc pgi psy utk bt rawatan atau kaunseling ? Thankd doc

  • Jean says:

    Hello, nak tanya..sy ni ada 3 org anak..yg kecil baru 9 bulan..since dulu sy selalu tdk tau apa sebenarnya sy mau sebab apa2 sy cuba buat semua tdk happy..sy merasakan diri sy useless. Sometimes down walaupun apa yg sy mau sy dpt,sy cepat marah rasa nak lempar brg, selalu rasa diri bersalah. I am not happy with my life..sy sendiri blur tak tau apa sebenarnya sy mau. Apa masalah gini yah?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires