RamliMusa.com

Perlukah berjumpa pakar? Bilakah masa perlu jumpa?

by Prof Dr Ramli Musa under 2. Islam & Rawatan Hospital February 28 2019

As salam,

Saya nyatakan sekali lagi panduan bagaimana mengetahui sama ada anda perlu mendapatkan rawatan dari klinik pakar psikiatri;

Ada 5 indikator utama untuk difikirkan

Walaupun skor DASS tinggi, (perhatian lebih pada skor sangat teruk).

Keputusan mendapatkan rawatan pakar psikiatri bukan hanya berdasarkan DASS skor.

Ada 4 indikator perlu mendapatkan rawatan lebih serius

  1. Kemurungan sehingga banyak tanda-tanda fizikal seperti hilang berat badan, lemah badan, ganguan haid, sembelit.
  2. Menggangu fungsi minda seperti tumpuan dan fokus
  3. Tanda ini sangat penting; keadaan kemurungan atau anxiety sehingga menggangu prestasi kerja atau pelajaran serta orang sekeliling.
  4. Mempunyai niat serius untuk menamatkan riwayat.

ENGLISH

However as I said in the explanation of DASS interpretation, we don’t only judge based on the score.
There are 4 other indicators to say the condition is alarming.
1. affect your body or presence of physical symptoms; in your case constipation which leads to haemorrhoid and significant weight loss
2. affect mind function; thinking and concentration,
3, affect your work function; which you did not really elaborate on it.

INI ADALAH POST PENDUA SAYA KERANA RAMAI BERTANYA SOALAN INI

39 Comments

  • sepet says:

    Salam Dr. saya cuma ada indikator kedua tu saja. no.3 tu saya tak pasti. saya tengah menyiapkan tesis, dan saya memang rasa saya kurang tumpuan dan fokus. kalau ada pun , cuma sekejap. saya boleh buat aktiviti lain seperti makan, minum memandu dan sebagainya. setiap kali saya nak menyiapkan tesis saya, saya rasa saya tak boleh, saya dah baca ayat yang sama berkali kali tapi masih tak faham.
    adakah saya perlu refer kepada pakar? saya tak tahu nak cakap apa kat nurse di kaunter saringan sebelum berjumpa dengan doktor KK. adakah saya perlu menyatakan indikator kedua tersebut?

    • Fi says:

      Assalamualaikum doktor…

      Saya ada persoalan. Adakah saya hadapi tekanan perasaan.? Hati, perasaan & dalaman saya rasa kosong shj.
      Ada masanya bila saya sendirian dengan tetiba shj saya akan menangis.. Mudah terasa, sensitif tp saya pendamkan shj..
      Saya seorang suri rumah sepenuh masa kepada 3 org permata..
      Saya lebih rasa tertekan bila suami ada kat rumah. Sebabnya kami takde sefahaman. Hanya saya shj perlu faham dia sejak 16thn berkahwin.. Bila suami ada saya akan cari alasan utk keluar.sbb bosan rimas. Dia takde rumah saya elok je tak keluar.. 😅
      Kekuatan saya hanya la anak3.
      Mohon doktor bg pencerahan. & t kasih..

  • Malina ina says:

    Saya ibu kepada 4 anak..sejak kebelakangan ni saya cepat marah…saya mudah stress..mudah menangis…jiwa saya sakit…doktor bantu saya sbb anak2 srlalu jd mangsa kemarahan….saya takut emosi mereka terganggu

  • piqah says:

    salam alaik DR. kputusan dass sy teruk, sgt teruk, teruk. sy tgh dilema utk terus bkerja atau berhenti. sy sukar kawal kemarahan tapi saya faham x boleh lepaskan kpd org tdk bsalah. prsaan bunuh diri tu ada bilamana kita rasa kita insan x berguna tp takut dgn Allah tu jauh lebih tggi.

  • nurul says:

    salam, saya ingin bertanya bagaimanakah prosedur untuk mendapatkan pemeriksaan atau rawatan.

  • lili says:

    Salam doctor. Bagaimana untuk buat appointment di hospital yg disenaraikan?

  • sdnms says:

    assalam, Dr. saya pelajar master umur 24 perempuan. kebelakangan ini, saya selalu rasa sedih walau dh berkali2 saya tenangkan diri. dulu saya rasa saya kuat, skrg saya banyak sgt hilang keyakinan pd diri, mudah hilang fokus, mudah sgt terasa dgn benda kecil, selalu menangis sendiri. saya juga slalu rasa takut untuk jumpa kaunselor atau psikiatrik. saya takut nak cerita ap yg saya rasa pd family dan org lain sbb saya rasa respon yang akn diberi pd saya tidak mmbantu, tetapi hanya skadar membuka cerita sedih saya shj. sy rasa takut, Dr. xtahu mcm mana saya nak jelaskan. ini pertama kali saya luahkan pd manusia ttg ap yg saya rasa skrg ni. sbnrnya rasa ni dh lama, cuma dlm 4 bulan ni, sy prasan yg diri sy tidak produktif spt dhulu.

  • Hariz says:

    Assalamulaikum , dok sy mau bertanya berkaitan anxiety ni . Setiap hari bila terjaga diri tidur automatik badan terus lesu , rasa tak bermaya je . Adakah ni punca kesan anxiety ? Mintak bagaimana nak mengatasi masalah ni dok .. sy hampir 2 thn mengalaminya dan masih dalam rawatan .. terima kasih

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari mereka.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn mereka saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari ibu dan ayah sya.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn ibubapa saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • sya says:

    Saya pernah alami indikator yg no 4..saya masih boleh bergaul dgn org ramai cuma terkadg tu cepat sangat nk marah.. Bila terfikir apa yg saya alami menangis smpai rasa nak buat sesuatu pda diri.. perlu ke saya rujuk ke bahagian psikatri?

  • fara says:

    Salam doc, I do take the test often and I keep deny the result. I keep tell myself that I’m okey but I wasn’t. Do you have any case where they just fake their illness about the depression /anxiety just for attention.

    How to know its real or not. Somehow I saw many ppl today proudly telling them at their socmed they’re depressed I hope its not trend. I do read the bad comment how ppl lookat this illness it make me feel scared to meet psychiatric to confirm what I feel right now is one of the mental illness.

    Other than meet psychiatric what should I do to free from this. I don’t have any courage to meet any doctor. but it getting worse. Not only effect my mental health but also physically.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Interesting.
      You did the test a few times and the results are consistent.
      The only way to ascertain whether you are ok or not is yourself AND YOU have confirmed that you are not well based on this statement; “I kept telling myself that I’m okay but I wasn’t”
      The DASS test is widely proven reliable and valid.

      Nothing much I could offer if seeing a psychiatrist is a hindrance, because of the way to get out from depression is antidepressant and counseling.
      BREAK THE BARRIER WITHIN US.

  • byem says:

    assalamualaikum.. saya dalam kemurungAN, kegagalan dalam kerjaya dan rumahtangga serta kes civil yang menyebabkan saya berada pd faktor ke 4. adakah saya ada peluang untuk kehidupan yang berjaya dunia dan akhirat

  • Arif says:

    Assalamualaikum Doktor,
    Saya baru sahaja habis belajar dari universiti dan sedang mencari kerja. Waktu belajar dulu selalu sebelum exam saya akan ada ‘anxiety attack’ dan tak dapat berbuat apa-apa selain baring atas katil. Sekarang, sementara mencari kerja dan duduk rumah, saya macam hilang arah dan sentiasa berasa berang dan suka menyendiri. Selalu sahaja marah orang dan sentiasa annoyed dengan segala benda. Semua hobi saya, saya dah hilang minat. Macam mana nak dapatkan pertolongan?

  • Jiwa patah says:

    Salam Dr..skor depresi utk DASS saya jatuh kepada teruk/severe and lately saya perasan saya mempunyai indikator kedua dan ketiga. Saya sekarang menjalani latihan siswazah farmasi dan berada di wad untuk klinikal posting. Saya rasa sangat sukar untuk fokus dan asyik rasa penat tanpa sebab. Revision saya asyik tertunda, begitu juga dengan requirement logbook saya yang banyak lagi lompong. Adakah saya perlu dapatkan nasihat dari Dr?

  • normaizatul akhmar binti nordin says:

    Salam ,

    Saya ada kawan. Dah setahun mempunyai masalah mental . Kami dh anta pergi berubat kaedah islam tp masalahnye si lelaki ni xnk makan ubat seperti disarankan doktor. Dan die juga baru lari dr pusat tu. Sekarang ni die nampak normal tp die dah merepek ckp die anak raja. Die sembahyang ape sume tp masih lagi dlm keadaan mcm tu. Bile kami suruh makan ubat die ckp die sihat and x gila. Bole x doc suggestkan jalan lain untuk saya yakinkan si lelaki ni untuk berjumpa kaunseling atau makan ubat ?

  • shida says:

    as salam doc..
    saya rasa saya kena anxiety..kerana kisah silam saya..
    saya jadi terbawa2 sehingga sekarang..ada masa saya merasa was2 dengan org sekeliling saya..penah saya tggal anak saya sorang2 dlm kereta sekejap..masuk kereta terus saya terbayang ada org bukak pintu belah dia dan suntik dia dengan sesuatu..seluruh badan dia saya check..xde apa2 yg meragukan..klu betul org suntik mesti ada tanda merahkan..sebab masa ti dia tido….tp mmg xde merah pun..last2 saya cubit dia nak tgk merah x..setiap hari saya check badan dan tangan dia..dia aktif je mcm biasa..xde pun nampak x sihat ke..mengadu sakit ke..tp byk sgt BERKALAU dalam pikiran saya..
    sampai hari ni saya terbayang2..tolong la doc..saya x tahan..penat saya pikir dan terbayang2..

  • Hidayah says:

    Assalamualaikum doktor saya nk tahu mcm mna nk jumpa doktor bahagian nie saya selalu stress emosi terganggu dan sampai lukakan diri sendiri suka bersendirian dan mudah menangis sya dh lama nk jumpa doktor tapi xatahu mcm tahu apa masalah saya yg sebenar saya sakit ke?

  • Siapa Aku says:

    Salam doktor. Saya nak tanya.. saya berumur 24 tahu. Saya ada sifat bila saya rasa marah atau tertekan, saya akan memukul kepala lebih kurang 2 3 kali. Apabila ada masalah saya akan banyak pendam dalam hati. Saya juga banyak merasakan hidup saya tak berguna.. orang2 sekeliling saya tak sayangkan say n saya pernah terpikir nak bunuh diri.

  • Ayah Rungsing says:

    Salam Dr,

    Saya mempunyai seorang anak lelaki yang hampir berumur 21tahun. Dia mengalami kecenderungan menipu sesiapa dan berkenaan apa sahaja, termasuk menipu dan memberikan harapan kepada org lain. Contohnya, bila terdengar ada org sedang mencari kerja, dia akan terus mula menipu mengatakan ayahnya memerlukan seorang driver bermula seminggu akan datang, atau mengatakan neneknya berpangkat tinggi boleh mengaturkan pemberian rumah PRT. Atau berlakon menelefon seseorang untuk kononnya membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang tersebut. Paling terbaru, anak saya masuk meminang teman wanitanya tanpa pengetahuan saya dan isteri, dengan menipu pihak keluarga perempuan, menipu seorang pakcik dengan menjemput ke majlis nya, yg kemudian menjadi wakil untuknya.

    Adakah anak saya ini tergolong dalam pesakit mental?

  • EM says:

    Assalam doc
    Sy ibu kpd 4 org anak
    Skrg sy selalu marah2
    Anak jd mangsa kemarahan sy
    cepat letih
    selalu demam
    skrg sy jumpa pakar fisio sbb ada masalah saraf,sebelah bdn sy pernah tak boleh digerakkan 😔
    sy rasa stress dgn anak no 2 sy ,sbb tiap hari nangis tak nk naik van sek,tp kat sek dia ok 😔
    sy juga rasa stress sbb anak yg bongsu ada masalah saluran jantung bengkak sbb Kawasaki,tp dah 1 thn berlalu saluran jantungnya masih bengkak & dia jugak dilahirkan dgn sebelah mata mempunyai katarak,sudah menjalani operation & psg implant dlm mata tp masih tak boleh melihat dgn jelas 😭
    anak no 3 sy pulak ada masalah speech delay 😔
    sy sgt2 stress & sedih 😭😭😭😭

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jelas puan ada masalah kemurungan yan dikeluarkan melalui simptom somatik atau fizikal.
      Dapatkan rawatan pakar awal mengelak anak2 menjadi mangsa keadaan.

  • Faizal says:

    Salam DR, skor dass saya sgt teruk dan sejak akhir2 ni saya tak boleh control perasaan marah, terasa sunyi buat semua benda tak kena, perasaan takut menghantui saya, saya tak boleh buat dicision, denyutan jantung kdg2 laju membuatkan saya xselesa utk saya tenangkan diri saya push berjln atau joging to the max, bagaimana utk saya naikkan semangat positif saya

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires