RamliMusa.com

Perlukah berjumpa pakar? Bilakah masa perlu jumpa?

by Prof Dr Ramli Musa under 2. Islam & Rawatan Hospital February 28 2019

As salam,

Saya nyatakan sekali lagi panduan bagaimana mengetahui sama ada anda perlu mendapatkan rawatan dari klinik pakar psikiatri;

Ada 5 indikator utama untuk difikirkan

Walaupun skor DASS tinggi, (perhatian lebih pada skor sangat teruk).

Keputusan mendapatkan rawatan pakar psikiatri bukan hanya berdasarkan DASS skor.

Ada 4 indikator perlu mendapatkan rawatan lebih serius

  1. Kemurungan sehingga banyak tanda-tanda fizikal seperti hilang berat badan, lemah badan, ganguan haid, sembelit.
  2. Menggangu fungsi minda seperti tumpuan dan fokus
  3. Tanda ini sangat penting; keadaan kemurungan atau anxiety sehingga menggangu prestasi kerja atau pelajaran serta orang sekeliling.
  4. Mempunyai niat serius untuk menamatkan riwayat.

ENGLISH

However as I said in the explanation of DASS interpretation, we don’t only judge based on the score.
There are 4 other indicators to say the condition is alarming.
1. affect your body or presence of physical symptoms; in your case constipation which leads to haemorrhoid and significant weight loss
2. affect mind function; thinking and concentration,
3, affect your work function; which you did not really elaborate on it.

INI ADALAH POST PENDUA SAYA KERANA RAMAI BERTANYA SOALAN INI

161 Comments

  • sepet says:

    Salam Dr. saya cuma ada indikator kedua tu saja. no.3 tu saya tak pasti. saya tengah menyiapkan tesis, dan saya memang rasa saya kurang tumpuan dan fokus. kalau ada pun , cuma sekejap. saya boleh buat aktiviti lain seperti makan, minum memandu dan sebagainya. setiap kali saya nak menyiapkan tesis saya, saya rasa saya tak boleh, saya dah baca ayat yang sama berkali kali tapi masih tak faham.
    adakah saya perlu refer kepada pakar? saya tak tahu nak cakap apa kat nurse di kaunter saringan sebelum berjumpa dengan doktor KK. adakah saya perlu menyatakan indikator kedua tersebut?

    • Fi says:

      Assalamualaikum doktor…

      Saya ada persoalan. Adakah saya hadapi tekanan perasaan.? Hati, perasaan & dalaman saya rasa kosong shj.
      Ada masanya bila saya sendirian dengan tetiba shj saya akan menangis.. Mudah terasa, sensitif tp saya pendamkan shj..
      Saya seorang suri rumah sepenuh masa kepada 3 org permata..
      Saya lebih rasa tertekan bila suami ada kat rumah. Sebabnya kami takde sefahaman. Hanya saya shj perlu faham dia sejak 16thn berkahwin.. Bila suami ada saya akan cari alasan utk keluar.sbb bosan rimas. Dia takde rumah saya elok je tak keluar.. 😅
      Kekuatan saya hanya la anak3.
      Mohon doktor bg pencerahan. & t kasih..

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Ya, marital counseling adalah penyelesaiannya

        • Nadiha says:

          Assalamualaikum
          Adik sya ugut nak bunuh anak n makayah sya.. Dia lari dgn bf.. Makayah report polis n bwk balik.. Dia dh gila ke doktor

          • Ramli Musa says:

            Wallahhualam, tiada symptoms lain dinyatakan, Saya bukan tukang tilik

          • - says:

            Assalammualaikum dr, saya selalu rasa gelisah tengah type nak tulis ni pun saya gelisah. Saya cepat sangat terasa dan macam macam simptom dia atas saya dah alami. Saya tak tahu nak bagitau macam mana Tapi saya selalu rasa saya ni tak berguna. Sumpah saya rasa nak bunuh diri. Saya akan menangis macam orang gila bila saya tak dapat buat apa saya nak. Banyak benda alami dr. Saya tak tahu nak start dari mana.

          • Ramli Musa says:

            salam,
            Jumpa pakar

        • AiLily says:

          Assalam doc..indicator no 1 sy ad ganguan fizikal spt hilang berat badan,haid tak teratur,paling lama 5bulan xdtg period dan lemah badan..indicator 2 dan 3 sy ad..no 4.sy pernh cuba bunuh diri 2x tp xberjaya..but never warded..sy cuma telan ubat bnyak dan muntah2 seharian smp xde ape dah keluar dan sy dmm..ke2 sy cuba kelar nadi tp xberjaya..ujian dass sy thp kemurungan 38 , anxiety 24 , stress 30 ..tp sy tak tahu macam mana nk jmpe doc dan pakar..saya takut nak jumpe jelaskan semuanya..sy trauma dr kecil dgn parents.siblings and now my environment..sy rase mcm selalu terasing..sbb sy sgt pemalu..senang dibuli..dibodohkan..ape perlu saya buat utk diri saya?

    • Norwahida patuan says:

      Saya mengalami anxiety lebih kepada takut kepada kematian..sy punya masalah jantung walaupun tidak serius tp sy sering mengangap ini besar asyik berfikir tentang masalah ini hingga hilang fokus fizikal sy terganggu sy sering sakit badan telinga berdesing sakit kepala malah badan menjadi lemah Dan lesu..bila jumpa doktor semuanya ok..sy penat dgn keadaan mcm ni sy tak dpt tido malam

    • tyra says:

      assalamualaikum doktor saya ade sedikit pertanyaan. hampir 6 bulan saya kerap tak sihat sakit kepala, angin, kadang ade rasa mual, bile cek utk pregnancy negative. tak tau nk buat ape, jmpe doktor doktor bg ubat je. sya jugak kerap rasa sensitif. mudah menangis hampir setiap malam sya menangis. saya sentiasa rasa diri ni x berguna dan sya lebih suka hidup dalam dunia saya (fantasi ) , sya sgt kerap berfantasi dn suka brckp seorang diri. kadang sya lebih suka bersendirian dlm bilik dan lebih suka tggal di rumah seorang diri. bila suami sya blik rumah akn dtg satu perasaan mcm gelisah je. suami sya baik org nye bkn kaki pukul atau ape tp sya x tau sentiasa ade perasaan takut pd dia nak2 bile die balik kje hati tu berdebar je bile die msuk rumah. ade kah sya ni ade msalah dr segi mental? harap doktor boleh beri pencerahan terima kasih.

    • Qila says:

      Assalammualaikum dr.
      Saya ingin bertanya . Test results saya adalah sgt teruk , sgt teruk dan teruk. Saya kerap berasa sedih tetapi sy tidak tahu sama ada sy betul betul mngalami depresi atau tidak. Ini kerana saya banyak baca bhwa orang y mngalami depresi akan memendam diri tetapi saya banyak bercerita kpd rakan sekililing saya ttapi saya masih mmpunyai kesedihan atau rasa tidak bersemangat . Sy ingin tahu bahwa apa yang saya alami adalah depresi atau hanya imaginasi saya . Mohon penerangan . Terima kasih

    • min ibrahim says:

      Assalamualaikum Dr. saya selalu menagis dan kadang2 fokus saya selalu tergangu. semasa saya sekolah rendah sehingga menegah saya selalu di buli. apa bila saya sudah melanjutkan pelajaran ke uni, ibu bapa saya meninggal dan saya semakin menggalami masalah tersebut. saya ada bergaul dengan orang, sentiasa cerita masalah saya. tapi saya tetap rasa sunyi,sintom itu datang kembali. patut tak saya jumpa pakar?

    • Arash Haykal says:

      Salam doc.. Saya seorang pelajar tingkatan 4 dan cikgu nasihatkan saya untuk pergi berjumpa dengan pakar.. Sebabnya saya seorang wakil pelajar tapi kebelakangan ni mark exam saya dah jatuh teruk and tingkah laku saya aggresif sebulan dua ni.. Mohon pencerahan doc, perlu ke saya berjumpa dengan pakar and bagaimana caranya

      • Ramli Musa says:

        Salam, ada post saya berkenaan bagaimana berjumpa pakar. boleh baca

        • Nur says:

          Salam doktor.

          I scored extremely severe for depression but I don’t have all the 4 indicators (only 2 and 3). Do I need to consult pakar?

          I’m an oversea medical student and I’ve been having some depression symptoms for almost a year now and I messed up my fourth uni year quite significantly at least in my view. I was having problems to stay motivated to study and complete my assignments all year only to cram a week before final examination resulting in a declined exam result. (I wasn’t like this before for my first 3 years in fact I was one of the top students in my class).
          I went to klinik kesihatan once for checkup only to get mocked by the gp that I don’t have depression because I don’t have insomnia.
          I’m also contemplating whether there are really problems with my mental health or I’m just having some normal hard times coping with life.

  • Malina ina says:

    Saya ibu kepada 4 anak..sejak kebelakangan ni saya cepat marah…saya mudah stress..mudah menangis…jiwa saya sakit…doktor bantu saya sbb anak2 srlalu jd mangsa kemarahan….saya takut emosi mereka terganggu

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      dapatkan pertolongan doktor. Kesian anak

      • sayasedih says:

        salam Dr, saya kebelakangan ini mengalami palpitation dan sering terlalu risau akan sesuatu , risau yg berlebihan . saya tak pasti sama ada saya ada masalah depresi atau tidak tp selalu rsa skit dada, palpitation dn hujung jari bergetar . dan kalau saya geram akan seusuatu saya cenderung untuk tampar kepala saya smbil menangis

        • Ramli Musa says:

          Salam mungkin antara abxiety atau depression

          • amalina says:

            salam doktor . adakah sya perlu jumpa dr pakar psikologi sya bnyk kmurungan rsa nk bnuh diri , sya ad mslh kluarga yg xprnh fhm sya mcm mna sya nk slesaikan hal rumahtgga sya .. kdg2 sya xtidur 2 hari susah tdr bila ad mslh sya akn skitkn dri sya sndri slalu pndm xckp dgn orang sntiasa ddk dlm blik xblh ddk dlm keadaan rmai kna brrsendirian

          • Ramli Musa says:

            Salam,
            Salah satu indikator berjumpa pakar adalah bila ada rasa menamatkan riwayat sendiri.
            Anda juga ada tanda kemurungan lain.
            Nasihat saya jumpa pakar. In shaa Allah membantu

      • vannessa says:

        https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=OJ9M4E
        Hi doctor, keputusan kemurungan, keresahan, stress adalah tahap sangat teruk. Saya tidak menyangka keputusan ini yg sy dapat, ini adalah kali pertama sy mencuba dass ini. Saya mempunyai masalah tertekan anxiety sudah hampir 5tahun dan sampai tahap ini saya pernah ingin cuba mencalar tangan dan berfikir tentang bunuh diri, kerana keluarga tidak pernah menyedari perubahan sy selama ini, saya juga mempunyai masalah sukar tidur waktu malam setiap hari sehingga subuh dan kerap sakit kepala yang teramat sangat, sy lebih kerap tidur waktu siang dan saya memilih untuk tidur saja yang dapat sy rasa kurangkan tertekan dan sakit kepala, tetapi itu hanya sementara, hari seterusnya sentiasa berulang. Sejak saya mengalami masalah ini, saya kurang keyakinan pada diri sendiri, fikiran sentiasa rasa kusut, dahulunya saya seorang yang sangat active dan ceria, sejak 5tahun ini sy tidak blh rasa gembira, selalu sedih, rasa tertekan dengan semua keadaan sehingga menganggu perkerjaan, sy tiada semangat utk berkerja, saya tidak boleh rasa tenang, bila saya mendengar sesuatu teguran yang agak sensitive, mood saya boleh berubah dalam sesaat saja, sy lebih memilih utk pendam daripada bersuara dan saya akan hilang focus, saya rasa marah, benci dengan keadaan ini, perasaan saya boleh berubah setiap saat dan di mana-mana sana, sy jg mudah tersinggung. Saya lebih suka bersendirian dan saya tidak suka di ganggu serta dengar bising2, selera makan saya juga semakin hari semakin kurang, saya tidak rasa lapar tidak makan seharian dan hampir setiap hari. Saya selalu suka termenung dan overthinking banyak hal, kadang2 sy merasa sy tidak normal, senyum pun sy tak mampu. Apakah pandangan doctor tentang diri sy? Sy harap doctor dpt memberi maklum balas email sy. Terima kasih.

        • Ramli Musa says:

          Hi, Anda ada symptoms kemurungan yang ketara,
          nasihat saya elok berjumpa pakar psikiatri untuk rawatan.
          Jangan dibiarkan kerana ia kini sudah mengganggu kehidupan anda

    • Enie says:

      Doktor,sya seorang suri rumah..anak saya yg berumur 7 tahun sangat aktif dan nakal..tak nak dengar ckap,kuat melenting,bila disuruh buat sesuatu anak saya akan teriak berkata fham sebelum saya habis kn percakapan saya…bila saya sedang bercakap dengan org tidak kira siapa pun dia akan memanggil saya tidak henti2..smpai lh saya diam bru lh dia akan diam..adakah itu adhd?

  • piqah says:

    salam alaik DR. kputusan dass sy teruk, sgt teruk, teruk. sy tgh dilema utk terus bkerja atau berhenti. sy sukar kawal kemarahan tapi saya faham x boleh lepaskan kpd org tdk bsalah. prsaan bunuh diri tu ada bilamana kita rasa kita insan x berguna tp takut dgn Allah tu jauh lebih tggi.

  • nurul says:

    salam, saya ingin bertanya bagaimanakah prosedur untuk mendapatkan pemeriksaan atau rawatan.

  • lili says:

    Salam doctor. Bagaimana untuk buat appointment di hospital yg disenaraikan?

  • sdnms says:

    assalam, Dr. saya pelajar master umur 24 perempuan. kebelakangan ini, saya selalu rasa sedih walau dh berkali2 saya tenangkan diri. dulu saya rasa saya kuat, skrg saya banyak sgt hilang keyakinan pd diri, mudah hilang fokus, mudah sgt terasa dgn benda kecil, selalu menangis sendiri. saya juga slalu rasa takut untuk jumpa kaunselor atau psikiatrik. saya takut nak cerita ap yg saya rasa pd family dan org lain sbb saya rasa respon yang akn diberi pd saya tidak mmbantu, tetapi hanya skadar membuka cerita sedih saya shj. sy rasa takut, Dr. xtahu mcm mana saya nak jelaskan. ini pertama kali saya luahkan pd manusia ttg ap yg saya rasa skrg ni. sbnrnya rasa ni dh lama, cuma dlm 4 bulan ni, sy prasan yg diri sy tidak produktif spt dhulu.

  • Hariz says:

    Assalamulaikum , dok sy mau bertanya berkaitan anxiety ni . Setiap hari bila terjaga diri tidur automatik badan terus lesu , rasa tak bermaya je . Adakah ni punca kesan anxiety ? Mintak bagaimana nak mengatasi masalah ni dok .. sy hampir 2 thn mengalaminya dan masih dalam rawatan .. terima kasih

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari mereka.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn mereka saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari ibu dan ayah sya.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn ibubapa saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • sya says:

    Saya pernah alami indikator yg no 4..saya masih boleh bergaul dgn org ramai cuma terkadg tu cepat sangat nk marah.. Bila terfikir apa yg saya alami menangis smpai rasa nak buat sesuatu pda diri.. perlu ke saya rujuk ke bahagian psikatri?

  • fara says:

    Salam doc, I do take the test often and I keep deny the result. I keep tell myself that I’m okey but I wasn’t. Do you have any case where they just fake their illness about the depression /anxiety just for attention.

    How to know its real or not. Somehow I saw many ppl today proudly telling them at their socmed they’re depressed I hope its not trend. I do read the bad comment how ppl lookat this illness it make me feel scared to meet psychiatric to confirm what I feel right now is one of the mental illness.

    Other than meet psychiatric what should I do to free from this. I don’t have any courage to meet any doctor. but it getting worse. Not only effect my mental health but also physically.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Interesting.
      You did the test a few times and the results are consistent.
      The only way to ascertain whether you are ok or not is yourself AND YOU have confirmed that you are not well based on this statement; “I kept telling myself that I’m okay but I wasn’t”
      The DASS test is widely proven reliable and valid.

      Nothing much I could offer if seeing a psychiatrist is a hindrance, because of the way to get out from depression is antidepressant and counseling.
      BREAK THE BARRIER WITHIN US.

  • byem says:

    assalamualaikum.. saya dalam kemurungAN, kegagalan dalam kerjaya dan rumahtangga serta kes civil yang menyebabkan saya berada pd faktor ke 4. adakah saya ada peluang untuk kehidupan yang berjaya dunia dan akhirat

  • Arif says:

    Assalamualaikum Doktor,
    Saya baru sahaja habis belajar dari universiti dan sedang mencari kerja. Waktu belajar dulu selalu sebelum exam saya akan ada ‘anxiety attack’ dan tak dapat berbuat apa-apa selain baring atas katil. Sekarang, sementara mencari kerja dan duduk rumah, saya macam hilang arah dan sentiasa berasa berang dan suka menyendiri. Selalu sahaja marah orang dan sentiasa annoyed dengan segala benda. Semua hobi saya, saya dah hilang minat. Macam mana nak dapatkan pertolongan?

  • Jiwa patah says:

    Salam Dr..skor depresi utk DASS saya jatuh kepada teruk/severe and lately saya perasan saya mempunyai indikator kedua dan ketiga. Saya sekarang menjalani latihan siswazah farmasi dan berada di wad untuk klinikal posting. Saya rasa sangat sukar untuk fokus dan asyik rasa penat tanpa sebab. Revision saya asyik tertunda, begitu juga dengan requirement logbook saya yang banyak lagi lompong. Adakah saya perlu dapatkan nasihat dari Dr?

  • normaizatul akhmar binti nordin says:

    Salam ,

    Saya ada kawan. Dah setahun mempunyai masalah mental . Kami dh anta pergi berubat kaedah islam tp masalahnye si lelaki ni xnk makan ubat seperti disarankan doktor. Dan die juga baru lari dr pusat tu. Sekarang ni die nampak normal tp die dah merepek ckp die anak raja. Die sembahyang ape sume tp masih lagi dlm keadaan mcm tu. Bile kami suruh makan ubat die ckp die sihat and x gila. Bole x doc suggestkan jalan lain untuk saya yakinkan si lelaki ni untuk berjumpa kaunseling atau makan ubat ?

  • shida says:

    as salam doc..
    saya rasa saya kena anxiety..kerana kisah silam saya..
    saya jadi terbawa2 sehingga sekarang..ada masa saya merasa was2 dengan org sekeliling saya..penah saya tggal anak saya sorang2 dlm kereta sekejap..masuk kereta terus saya terbayang ada org bukak pintu belah dia dan suntik dia dengan sesuatu..seluruh badan dia saya check..xde apa2 yg meragukan..klu betul org suntik mesti ada tanda merahkan..sebab masa ti dia tido….tp mmg xde merah pun..last2 saya cubit dia nak tgk merah x..setiap hari saya check badan dan tangan dia..dia aktif je mcm biasa..xde pun nampak x sihat ke..mengadu sakit ke..tp byk sgt BERKALAU dalam pikiran saya..
    sampai hari ni saya terbayang2..tolong la doc..saya x tahan..penat saya pikir dan terbayang2..

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      kemungkinan besar ada masalah Obsessive Compulsive disorder. (OCD)
      Jumpa pakar. ada rawatan sebelum semakin teruk

    • shida says:

      adakah dengan berubat secara islam dpt membantu..sebab sekarang saya tgh berubat..

    • Faridah binti Mohd says:

      Assalammualaikum doc, sy sakit hampir 2y dh dirawat oleh pengamal perubatan Islam disahkan ada gangguan jin,. apabila dtg sakit saya menangis marah sampai 1 tahap ingin merosakkan diri n ahli keluarga,.Sya ibu kepada 4org ank n suami kami bekerja sendiri berniaga k edai makan n smpi 1 tahap sy xingin kedai n tutup restoran,rasa benci pada org sekeliling ,.suka menyendiri,.sgt sensitif,adakah Sya dikategorikan sebagai axiety disorder perluka sy berjumpa pakar

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Saya melihat symptoms yg puan nyatakan lebih kepada kemurungan.
        Namun tak semua dinyatakan.
        Saya cadangkan berjumpa doktor kerana sudah lama mengidap serta tidak sembuh dengan rsawatan traditional.
        Isu Saka penyebab boleh membuatkan kita syirik

  • Hidayah says:

    Assalamualaikum doktor saya nk tahu mcm mna nk jumpa doktor bahagian nie saya selalu stress emosi terganggu dan sampai lukakan diri sendiri suka bersendirian dan mudah menangis sya dh lama nk jumpa doktor tapi xatahu mcm tahu apa masalah saya yg sebenar saya sakit ke?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      ya
      ada dinyatakan bagaimnana cara berjumpa pakar.
      Rajinkan mencari

    • Paan says:

      Salam doctor saya ntah laaa ngan diri saya takut gila kadang bila terbayang wajah pon jadi takut kalo terbayang susah nak lupakan pulak tu tk tau laaa ni perasaaan ke atau mental kadang dia mcm takut jeee padahal tk de pe jadi pon terbayang ni takot bayang ni takot tk paham laaaa pastu ntah laaa perasaan jadi penyakit apa nama ni tk paham laaa

  • Siapa Aku says:

    Salam doktor. Saya nak tanya.. saya berumur 24 tahu. Saya ada sifat bila saya rasa marah atau tertekan, saya akan memukul kepala lebih kurang 2 3 kali. Apabila ada masalah saya akan banyak pendam dalam hati. Saya juga banyak merasakan hidup saya tak berguna.. orang2 sekeliling saya tak sayangkan say n saya pernah terpikir nak bunuh diri.

  • Ayah Rungsing says:

    Salam Dr,

    Saya mempunyai seorang anak lelaki yang hampir berumur 21tahun. Dia mengalami kecenderungan menipu sesiapa dan berkenaan apa sahaja, termasuk menipu dan memberikan harapan kepada org lain. Contohnya, bila terdengar ada org sedang mencari kerja, dia akan terus mula menipu mengatakan ayahnya memerlukan seorang driver bermula seminggu akan datang, atau mengatakan neneknya berpangkat tinggi boleh mengaturkan pemberian rumah PRT. Atau berlakon menelefon seseorang untuk kononnya membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang tersebut. Paling terbaru, anak saya masuk meminang teman wanitanya tanpa pengetahuan saya dan isteri, dengan menipu pihak keluarga perempuan, menipu seorang pakcik dengan menjemput ke majlis nya, yg kemudian menjadi wakil untuknya.

    Adakah anak saya ini tergolong dalam pesakit mental?

  • EM says:

    Assalam doc
    Sy ibu kpd 4 org anak
    Skrg sy selalu marah2
    Anak jd mangsa kemarahan sy
    cepat letih
    selalu demam
    skrg sy jumpa pakar fisio sbb ada masalah saraf,sebelah bdn sy pernah tak boleh digerakkan 😔
    sy rasa stress dgn anak no 2 sy ,sbb tiap hari nangis tak nk naik van sek,tp kat sek dia ok 😔
    sy juga rasa stress sbb anak yg bongsu ada masalah saluran jantung bengkak sbb Kawasaki,tp dah 1 thn berlalu saluran jantungnya masih bengkak & dia jugak dilahirkan dgn sebelah mata mempunyai katarak,sudah menjalani operation & psg implant dlm mata tp masih tak boleh melihat dgn jelas 😭
    anak no 3 sy pulak ada masalah speech delay 😔
    sy sgt2 stress & sedih 😭😭😭😭

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jelas puan ada masalah kemurungan yan dikeluarkan melalui simptom somatik atau fizikal.
      Dapatkan rawatan pakar awal mengelak anak2 menjadi mangsa keadaan.

  • Faizal says:

    Salam DR, skor dass saya sgt teruk dan sejak akhir2 ni saya tak boleh control perasaan marah, terasa sunyi buat semua benda tak kena, perasaan takut menghantui saya, saya tak boleh buat dicision, denyutan jantung kdg2 laju membuatkan saya xselesa utk saya tenangkan diri saya push berjln atau joging to the max, bagaimana utk saya naikkan semangat positif saya

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Berjumpalah doktor pakar yang terdekat.
      Ada simptom ketara

    • Tolong saya says:

      Salam doc. Sy seorg perempuan yg berumur 25 tahun yg berasal dr taiping. Sy dh buat test yg ada kat page doc ni & result dia teruk. Sy tak pasti mmg betul atau tidak. Sy selalu rasa rendah diri bila adik bradik sy balik (sbb sy penganggur) & akan bnyk duduk dlm bilik. Keluar hanya untk pergi ke tandas & untk makan je. Sy selalu rasa my family tk sygkan sy & sy jadi terlalu sensitif. Kalau ada masalah sy akan pendam sorg2 sbb sy selalu fikir “dorg bukan kisah pasal aku” & bila ada yg tk kena, sy susah nk jd positif & selalu fikir “kalau aku mati dorg bukan ada rasa ape pun”. Sy juga ada masalah suka pukul kepala berkali2 tp yg peliknya masa pukul tu sy tk rasa sakit. Sy juga perlu buat perkara bodoh iaitu sy minum ubat batuk sebotol sbb sy rasa sy perlukan rehat & tido secukupnya. Bila sy rasa tertekan jantung sy rasa berdebar & susah untk bernafas. Pendapat doc, ni kemurungan ke??? Tolong sy doc 😔

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Banyak boleh dialkukan melalui sesi bersemuka bersama pakar psikiatri atau pakar psikologi.
        Tidak mudah untuk saya membantu melalui penulisan alam maya.
        Hanya nasihat boleh diberikan
        So elok buat surat rujukan oleh mana-mana doktor ke Hospital Taiping

      • WunnyJamil says:

        Sama mcm saya.. Rsa disisihkan rsa xselesa bila duk gn family.. Ank2 jdi mangsa marahan saya. Selalu fikir berlebih2. Bdn makin kurus otak berserabut xleh nak fokus.

  • Faiezatul Shaznie says:

    Salam Dr. Saya merasa tidak bahagia di tempat kerja. Saya mengalami tekanan kerja dari boss saya. Boss saya terlalu push saya. Saya pernah menghantar surat resign sebanyak dua kali, tapi dia tak approve. Bagi saya, saya seperti mendapat penderaan di tempat kerja. Saya tidak pernah merasa sedikit kebahagiaan pun di tempat kerja ini. Malah, pada setiap malam, saya sukar untuk tidur kerana terlalu memikirkan hal kerja yg akan berlaku pada keesokan harinya.

  • Help says:

    Salam doc, sy still umo 19..dr, Kdg2 sy rsa life sy kosong.. Kadang2 menangis, kadang2 rsa mcm org gila… Bila sy sorang2 smua Mslh sy akn fikir wlwpun sudah lepas.. Sometimes tu sy pernah ign rsa nk bunuh diri. Sy hentak kepala say a.. Sy lukakn dri sy.. Sy tampar muka Sy smpai lebam.. Tapi smua xrasa sakit.. Tpi sakit nya Di dalam jiwa sy n hati.. Hati sy rsa mcm kene guris.. Sy rsa diri sy ni xde bermakna suka susahkn org bt org rsa beban.. Stiap mlm sy mngis… Pernah dlu sy ambik pisau utk bunuh diri.. Sy nak hentikn life sy sb sy rsa hidup sy x bermakna.. Sy slalu rsa sedih krna org sekeliling, Mslh yg dtg… Shngga bt sy rsa xmmpu untuk hidup.. Dan dduk dlm blik dgn suasana gelap.. Sy xde org nk d luahkn..

    • Ramli Musa says:

      Salam ada elements low mood, hopelessness dan worthlessness (tak tahu tujuan hidup atau hidup utk apa). Juga ditambah fikiran menamatkan riwayat.
      Maka kemungkinan besar ada Kemurungan ketara.
      Berjumpa pakar utk rawatan

  • Hasnah says:

    Assalam, ini.berkenaan anak perempuan saya berumur 25tahun. Sudah tamat kolej dan pernah bekerja utk 10 bulan tapi berhenti kerana menghadapi kemurungan sebab boss di pejabat garang, dan dia melukakan diri sendiri. Masalah dgn teman lelaki juga sering membuat dia murung. Selps berhenti, dia sambung belajar Master. Tapi dia maseh lagi melukakan diri sendiri apabila bermasaalah dgn teman lelakinya.
    Dia petnah berjumpa doktor, tapi mengikut anak saya doktor tidak memberi nasihat yg sesuai.
    Apakah yg patut saya buat sebagai ibu.

  • Hasan says:

    Saya pelajar lelaki, belajar jauh, kekuatan utk hidup saya x de, saya buntu, saya dah penat sangat, dan keadaan saya skrg takde mood, sy mkin takut bila sakit ni mula kacau solat, hilang fokus, saya takut, sy buntu teruk

  • Hamba allah says:

    Dr. Skor DASS saya sangat teruk untuk kemurungan dan keresahan… Stress saya ringan sahaja… Saya pelajar sek menengah… Sekarang ni sudah lebih kurang 2 minggu sya tidak pergi ke sek… Pada mulanya memang saya demam pada minggu pertama… Selepas itu sya mahu pergi ke sekolah tapi saya rasa takot dan saya berfikir macam2 sampai terbawa ke mimpi.. Hal ini membimbangkan ibu sya… Adakah saya perlukan rawatan?

  • Zarif says:

    Assalamualaikum Prof. Saya seorang lelaki berusia 24 tahun. Anak tunggal & tinggal bersama ibu ayah saya di KL. Sejak tahun 2014 saya ada merasai petanda2 stress yg bukan common. Sehingga skrg. Setiap org lelaki mesti ada niat & ikhtiar utk mencari rezeki/duit dgn usaha sendiri. Dan saya juga dan berulang kali berusaha sebegitu. Tapi malangnya saya banyak kali berhenti/lari dari kerja. Sebab ada sesuatu yg menghalang yg buat saya tak boleh bercampur dgn org. Saya rasa rimas, serabut, benci lihat org lain bergaduh/tak bersatu. Saya rasa rimas) serabut teramat. Entahlah, saya tak mampu nak describe ia melalui penulisan apalagi dgn kata2. Saya nak jadi mcm lelaki yg lain tapi saya tak boleh. Saya terseksa dgn jalan kegelapan yg saya lama terperangkap ini. Saya rasa seperti diikat terlalu kuat dgn sesuatu. Saya rasa terseksa. Dah tak mampu utk luahkan apa lagi.

  • M says:

    Salam prof , sejak kebelakangan ini saya rasa sendiri .. acap kali air mata saya mengalir bile saya berseorangan , kadang-kadang saya rasa saya sangat tak berguna . Saya nak kawan-kawan saya ada dengan saya tapi dalam masa yang sama saya perlukan masa berseorangan . Adakah saya perlu berjumpa pakar ?

  • junee says:

    Hi, saya no 2 dn 4 .and apa perlu saya buat ?
    Saya umur 15 tahun dn x berskolh *masalh peribadi*. Selalu hilang fokus bila ada orang ajk borak macam sya masuk dalam dunia sendiri . Cepat marah dan hilng akal sihat saya. Dua minggu lepas tangan sya bleeding sbb tumbuk cermin and i cut my hair….. my hand shaking that time .

  • Shaa says:

    Salam doktor. Untuk saya dapatkan surat rujukan ke hospital, adakah saya perlu pergi ke klinik kesihatan biasa dulu atau saya boleh terus pergi ke klinik pesakit luar di hospital?

  • Muhamad Taufiq Bin Ramli says:

    Assalamualaikum DR.

    DASS skor sy sangat teruk bagi depression dan anxiety dan untuk stress hnya teruk.. sy sedar dan akui masalah ini tanpa memerlukan skor dari DASS.

    Banyak faktor kemurungan dan keresahan yg sy terpaksa hadapi dari kanak-kanak. Bermula dari zaman persekolahan sehingga zaman perkerjaan kini.
    Dari faktor dibuli, dibanding-bandingkan dengan saudara mara, gagal dalam percintaan yang membuatkan sy kehilangan berat badan dari 118KG sehingga 62KG dlm masa beberapa bulan sahaja hinggalah faktor kawasan persekitaran kerja yang kurang sihat untuk emosi dan mental.
    Dan banyak perkara-perkara yang membuatkan saya over-thinking sehingga mengalami anxiety yang kadang-kadang saya berasa amat mengjengkelkan, terfikir hingga membayangkan masih belum berlaku atau tidak akan berlaku dan sesuata yang langsung tidak logik seperti jika tersentuh dinding yang pandangan matanya tidak kotor dan sy menghelai rambut tetapi fikiran akan tetap mengandaikan yang dinding tu kotor dan akan membuatkan rambut sy gugur sehingga botak kerana menghelai rambut selepas tangan tersentuh dinding itu.
    Dan bagi soal stress, cukup dengan tekanan dan keresahan tersebut mampu membuatkan sy tersangat stress. Belum lagi diambil kira stress daripada tempat kerja, kewangan, keluarga dan lain2..

    Segala permasalah ini cukup mengganggu kitaran tidur, sosial, fokus, selera makan, membuatkan badan terlalu cepat merasa letih dan lesu, hilang minat dengan apa yang sebelum ini sy minati.

    Dimana perlu sy mendapatkan kaunseling atau diagnosis? Hospital manakah yang menyediakan khidmat berikut?

  • Help says:

    Saya pelajar di sebuah negara arab dan tak tahu nak dapatkan bantuan bagaimana. Keputusan saya depression 40, anxiety 32 dan stress 36.

    Housemate saya takut dengan saya sebab saya makin suka sendiri. Saya tak ada tempat bercerita. Saya tak tahu nak jumpa psiaktri kat sini macamana, dan takut tak faham apa mereka terangkan nanti. Saya pernah jumpa sekali psiaktri di malaysia masa cuti semester lepas dan was diagnosed with bipolar type 2 masa tu. Dr bekalkan saya epilim tapi bila balik negara study, saya stop makan sebab ingatkan dah ok. Lepas 8 bulan, dia jadi balik. Saya tak nampak saya ada bipolar, saya rasa saya lebih kepada depressed, sebab tu saya stop makan epilim.

    Sekarang ni dia datang balik dan saya tak tahu nak buat apa. Saya takut ramadhan saya kali ni jadi sia sia sebab saya tak mampu buat banyak ibadah. Bantu saya dr.

  • Ana says:

    Assalamualaikum dr. Saya tak pernah pergi ke mana2 klinik atau hospital. Tapi sudah 5 tahun saya selalu rasa resah. Kalau ada exam, atau presentation, saya tak boleh berhenti fikir, sampai tahap bila saya buat kerja lain, tangan saya rasa tak boleh nak menulis, kadang2 menggeletar. Fokus pon akan hilang. Dua atau 3 hari sebelum exam saya akan rasa bloated. Muntah2, makan tk lalu, berpeluh, dan akan rasa selalu sakit perut dan pergi ke tandas untuk buang air besar dengan kerap. Adakah saya perlu pergi berjumpa pakar?

  • Sha says:

    Keputusan dass sy sangat terok/severe. Kalau sy ke KK utk consultation,apa yang perlu sy beritahu pada nurse di kaunter saringan sebelom berjumpa doktor?

  • nor says:

    kemurungan saya 34
    kerrsahan 32
    stress 36.

    ap ptt sy buat. sy sllu mencederakan diri sndri, org sllu kata sbb kau(sy) x kuat iman x dkt dgn Allah.

  • Hamba Allah yg mencari jwpn says:

    Assalamualaikum dr.. Mslh saya adalah saya akan merasa pening dan gelisah bila berada di khalayak ramai. Saya juga tak dpt nak fokus pada keadaan sekeliling kerana ada perkara lain yg selalu brmain2 di fikiran saya wpun bukan saya yg memikirkannya. Disebabkan mslh ini, saya menjadi lemah dalam brkomunikasi dgn org lain dan saya akan menjauhkan diri dari sesiapa pun kerana saya lebih selesa macam itu. Adakah saya perlukan rawatan dr?

  • Hamba allah says:

    Salam….Dr. Keputusan dass saya pd kerisauan sangat teruk… Dan pd realiti mmg hidup saya stress sangat.. Dh berpuluh tahun saya hidup ngan fobia sosial… Ia sangat mengganggu kehidupan harian sy.. Sy hendak dirawat, tp tk tau kemana sy perlu dptkan rawatan… Klu sy ke htaa klinik psikology atau psikiatri yg sy kena pergi? Kalau sy dptkan rawatan dgn klinik dr. berapa kos nya pula?

    • Ramli Musa says:

      Salam
      Kos rawatan di hospital kerajaan bukan shj di HTAA adalah hampir percuma. Namun perlu mengikuti prosedur tertentu yg saya nyatakan dlm post terdahulu

  • Zehra says:

    Assalamualaikum doc. Dari sy kecil sampai 18 thun, sy dapati sy terlampau emosi/mudah tersentuh. Bermaksud kerap menangis walaupun hal2 kecil. Senang marah dan baling barang lepas tu sambung menangis(sebab serba salah) . Ya sy mudah serba salah. Sy suka menyendiri(sampai sekarang), sy byk diamkan diri dan byk termenung. Sebab tu bila berjalan, sy tak sedar yg pergerakkan sy terhenti sampailah abg ipar atau sesiapa yg brjln di blkg sy, akan menegur sy. Adakah itu normal sebagai remaja yg sedang membesar? sy ada buku diari yg koyak rabak. Kebanyakkan emosi sy ekspresikan dalam dairi tu. Sy suka br puisi.
    Slps 19 thun, sy dah masuk kolej. Sy percaya yg sy kena ubah diri sy. Sbb sy tak nak membesar sbg org dewasa yg murung dan malap. Sy buang diari tu sbb nampak teruk jugak 🤣
    Kadang2 sy fikir ada yg tak kena dgn sy. Mudah sgt tersentuh, mnyendiri, cpt sedih dan murung.sy d kelilingi keluarga dan kwn2 yg jenis pghibur, ceria. Tp bila dduk mnyendiri, sy rasa kosong. Thun ni umur sy 23 tahun. Tp skrg sy mudah kwl emosi. Marah dan nangis pun tak melampau mcm dulu. Cuma berat sy susut, cpt letih,sy mmg lebih suka tidur dr beraktiviti luar. Tp hiking tetap jd kegemaran sy. Sy suka hutan, sungai,laut. Sy dah try test DASS. Depression Teruk, Anxiety Sangat Teruk, Stress Sederhana. Tapi saya tak pernah ada niat utk bunuh diri. Waktu sekolah rendah ada lah, sy selalu bygkan untuk terjun dr kelas sy(tingkat 4) utk tahu apa rasanya bila dah mati. Tapi itu waktu sekolah. Adakah sy normal? Perlukah sy jumpa pakar? Atau sekrang sy dah ok? Tlg bantu sy

  • Saifuddin says:

    Hello Prof , saya mempunyai masalah tido time lapse saya terbalik . Banyak berfikir , setiap malam kemurungan. Selalu keseorangan , ada niat nak bunuh diri And ada niat nak bunuh orang . Cepat tersentuh , perlu ke saya berjumpa dengan pakar ?

  • anonymous says:

    assalamualaikum prof. Saya ni jenis happy ,jenis kalau orang tengok takde masalah..hahaha..Tapi saya selalu down secara tiba-tiba tanpa sebab ..saya selalu fikir macam nak terjun bangunan .Bila marah ,cara untuk redakan marah saya yg meluap2 tu hanya dengan cederakan diri sendiri..slalu saya akan tumbuk dinding sampai tgn saya luka @ puas baru saya berhenti..simptom2 ni saya dah lalui sejak umur saya 14tahun..now saya dah 22tahun..sebelum ni saya dapat kawal semuanya ..tapi skrg dah kerap jadi balik macam masa 14tahun dulu..perlu ke saya buat checkup ?saya buat test tdi tahap depression saya 32 ,anxiety 34,stress 34…hmmm

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jenis happy tapi selalu down?
      saya agak kurang faham.
      Indicator sama ada perlu dirawat pakar telah saya nyatakan.
      Mungkin “anger management” dapat membantu.

  • Athirah says:

    Dr kawan saya selalu kelar tangan dia sendiri. Bukan setakat tangan tapi dekat badan pun bayar dia kelar.Dan dia pernah ckap dia pernah nampak bayang diri sendiri tengah kelar nadi sampai keluar darah banyak. Also dia cakap dia rasa puas bila tengok gore video. Video orang kene bunuh, orang kene penggal kepala. Dr as a friend saya nak sgt tolong dia. Tapi dia taknk pergi hospital. Saya takthu nak buat macam mana. Boleh saya dapat no phone hospital dekat kelantan untuk Sesi kauselor?

  • Farahani says:

    Assalamualaikum dr,

    Saya pernah mengalami kesedihan selama 3 minggu dan stress, sehingga mengakibatkan saya hilang minat untuk melakukan perkara yang saya ingin lakukan, dan saya berasa saya tak normal. Apa yang paling ketara saya lihat, saya hilang selera makan.

    Perlukah saya berjumpa dengan pakar? Terima kasih dr.

  • Ciksiti says:

    Salam.. sy ad kemurungan dan pernah cuba mencederakan diri sendiri.. pernah terniat nak mengapa apakan anak sy.. sy ad kisah silam semasa sy kecil yg x dpt dilupakan

  • IJA saja says:

    Dr……Stress dgn kemurungan saya masih ringan cuma anxiety saya Sgt teruk.. Saya asyik pikir pasal kematian dan rasa kematian semakin dekat dengan saya.. 2017 saya mengalami perkara yg sama dan sangat teruk saya menangis setiap hari tpi tahun 2019 ni perasaan gelisah dan takut datang kembali cuma tidak seteruk awal yg dulu mungkin saya sudah faham penyakit ni.. Saya kerap terjaga bila sya tidur wktu malam dan jantung Saya kuat berdebar.. Saya selalu marah pada banda kecil adakah Saya normal Dr?.

  • SHAIFUL ASWADY ASHARY says:

    Assalamualaikum dan selamat hari raya prof.saya shaiful aswady dari tumpat kelantan.berumur 39 tahun.utk makluman prof,saya mengalami sakit anxiety ini sudah 6 tahun.dulu saya ada diberi ubat zanax dan lexapro tapi saya dah tak makan ubat tu.tapi skrg system panic ni makin kuat.saya mengalami batuk2 dan sesak nafas dan berpeluh dgn banyaks bila ada masalh yg saya tak dpt handle,walaupun anak warding dekat hospital.apa pandangan prof?

  • Maizatul Amira says:

    Saya ada kesemua tu. 🙂

  • Nona says:

    Assalamualaikum…. Saya ada sedikit pertanyaan dan perlukan
    sedikit pertolongon, suami saya skrg berumur 39 tahun dan telah disahkan menghidap schizoprenia pada tahun 2015 dan sejak daripada itu saya xpernah miss bwk suami pergi ke klinik psikiatri untuk mendapatkan rawatan sususalan pelbagai ubat jga telah diberi & tukar demi kesesuain dan keserasian, tapi apabila kami berpidah kekampung pula pafa awal bulan April 2018 suami saya sempat menjalani sesi rehabsilasi di hospital kerajaan yg berhampiran dgn tempat tinggal kami… Hanya beberapa bulan sempat menjalani sesi rehabsilasi dan juga3-4 kali rawatan susulan dgn klinik pakar psikiatri deberi 2 jenis ubat: ubat olanzapine 10mg dan artine 2mg keadaan menjadi berubah apabila ada family sebelah suami telah bawa kami pergi mendapatkan rawatan tradisional pada awal bulan disember 2018 dan disuruh stopkan ubat hospital, sudah beberapa kali saya maklumkan kpda mereka ubt hospital tidak boleh stop sesuka hati, sejak daripada hal itu suami saya smpai sekarang dah tak makan ubat & tidak mahu pergi hospital dah untuk berjumpa dgn pakar untuk rawatan susulan, kira2 hampir 4-5 bulan suami dah xmau makan ubat dgn alasan dia dah sihat, nampak luaran memang keadaan suami nampak sihat dan gagah bila berjalan, nampak lebih berkeyakinan tapi sekarang yg menjadi masalahnya perangai suami Agak nampak lain dia suka buat provokasi untuk menaikan kemarahan saya…bila suami duduk saja dia suka mengeluarkan bunyi dari mulut dia macam adabunyi dari lidahnya saya xtau mcm mana nak terangkan kat sini😅 dan persoalannya sekarang adakah penyakit suami sata dah kembali tanpa dia sedari atau sesuatu yang normal & biasa setakat ini, saya xtahu nak tanya siapa sedangkan suami saya dah xmau dah pergi hospital cek malah sekarang dia sekan macam marah dan membenci saya …

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Terima kasih kerana berkongsi kehidupan,
      Saya memang selalu mendengar pihak rawatan altenative menasihatkan pesakit dan keluarga berhenti ubat hospital.
      Namun pihak kami/saya tidak pernah menghalang rawatan mereka. Nak jumpa bomoh silakan tapi jangan berhenti ubat hospital.
      Schizophrenia tidak selalunya berulang dalam masa 2-3 bulan. namun lambat laung pasti penyakit berulang. Suami ada tanda awal dari aspek tingkahlaku. namun saya perlu tahu symptoms lain.
      Bila dah tak sihat selalu nak pujuk makan ubat balik dia akan cepat marah. Masalah

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Reality pyakit Schizophrenia adalah;
      1. akan berulang jika berhenti ubat
      2. Untuk kekal seperti manusia lain, perlu makan ubat sepanjang hidup.

      Suami puan dalam peringkat untuk mendapatkan penyakit atau relapse semula.
      Sedikit lagi keadaannya akan bertambah teruk sehingga kemasukan wad semula diperlukan.

      Amat malang di kalangan masyarakat Melayu, terlalu banyak prasangka pd rawatan hospital.
      Ia perit diterima namun demi kebaikan bersama, saya nyatakan.

  • Ahmad says:

    Salam doktor..sy ahmad dari sabah,berumur 30 tahun.
    sy sebenrnya sllu merasa panic attack sejak 5 tahun lepas..ia dimulai dengan kerap google tentang simptom sakit dari badan sy,dan akhirnya sy terbaca bermacam simptom penyakit berbahaya,kemudian setiap hari sy merasa takut dan merasa seakan2 semua itu akan menyerang sy..dan akhirnya..apa yg sy baca itu menapak dalam.badan sy.. dulu sy sering rasa tkut akan serangan jantung.. kemudian smua simptom serangan jantung akan dtg bersama panic..kemudian sy ke hospital,ecg, test blood dan xray..semuanya normal.. asal ke hospital saja normal..

    kemudian start tahun lepas.. sakit badan sy mulai datang tanpa ada rasa panic.. sakit kepala depan,belakang,atas,kepala rasa panas dalam..sakit cucuk di telinga,lidah ledih, lengan sakit cucuk,jari sakit cucuk,dada rasa tertekan dan jantung laju,pernah cecah 199bpm. kemudian kaki sakit cucuk,tapak kaki sakit cucuk,lutut sakit,belakang badan sakit,pedih.. ulu hati sakit.. perut sakit.. semua ni datang menyerang sy setiap hari.. dan bila ia datang,sy akan mula rasa panic.. dan berfikir yg sy akan mati.. mula terbayang perpisahan yg dahsyat dengn keluarga..rasa sedih dan takut sgt..

    sy juga sering mata berkunang,nampak kilatan,floashers, sesak nafas,sy sering terjaga subuh hari dengan cemas dan sesak nafas,jantung laju..tp bila bangun sy kembali ok..cuma simptom sakit kepala hingga ke kaki itu pasti dtang..tekanan drah juga tgi sewaktu pemeriksaan dlm keadaan takut..

  • Han says:

    Salam dr. Saya nak check up utk depression. Sebab kebelakangan ni saya sering murung dan ada rasa utk cederakan diri 🙁 . Kat mana saya harus pergi dulu? Kalau ke hospital, kat mana harus saya pergi (department), dan apa harus saya cakap. Sebab saya rasa betul2 perlukan bantuan 🙁
    Tak tau ini depression atau perasaan saya je

  • Zue zue says:

    Salam doktor.. Sy seorang suri rumah.. Sedang hamil anak pertama.. Ada masalah keluarga, keluarga mertua, dan skrg kerap bermasalah dgn suami sbb suami tak faham perasaan sy setiap kali sy cerita tentang masalah2 sy.. Akhirnya sy pilih utk berdiam diri dan pendam rasa.. Tapi depan suami, sy sellau ketawa mcm tak ada masalah.. Bila suami pegi kerja, sy mula termenung, menangis.. Kadang2 tidur sepanjang hari sampai suami balik kerja.. Sejak 3 bulan ni, sy tak boleh tidur malam.. Sy tak suka jumpa org ramai.. Sy selalu menangis.. Mudah terasa hati.. Rasa malas nak hidup.. Dan sering mimpi tentang kematian sy.. Tp sy tak berniat nak bunuh diri sbb sy masih tahu hukum agama.. Adakah ini tanda kemurungan, atau emosi sy tak stabil kerana sy hamil?

  • siti hajar says:

    Salam doktor. Sy Puan Hajar dari Melaka. Seorang guru di sebuah sekolah menengah. Saya mengalami masalah pening smpai tahap tak boleh drive. Hampir 3 tahun dah. Kemudian sakit kepala yang teramat di kedua2 belah. Dah buat city scan kepala dan sinus due2 result normal. Bila drive jauh rasa nak berpusing kepala. Tapi sy masih drive untuk perjalanan yang dekat2 sekitar taman sahaja. Sekarang kerap berdebar2 rasa nak pengsan hampir setiap hari lately. Rasa takut tanpa sebab terutama kalau sendirian. Rasa takut tu smpai terfikir yang bukan2. Badan rasa sakit2 dan lenguh2 yang teramat. sy dah buntu nak check apa lagi untuk cari jalan penyelesaian..tq doktor.

    • Ramli Musa says:

      Salam, DASS ujian bagaimana?
      Ada tanda kemurungan?

    • Ikha says:

      Assalamualaikum doc. Baru2 ni doc klinik kata saya ada anxiety. Doc kata malam tu atau esok nya kalau x elok lagi, pergi hospital. Tapi sampai sekarang sesak nafas dan debar tanpa sebab x berhenti. Saya rasa debar, sesak nafas, dada terbakar, sakit perut macam gastrik dari awal bulan 7.tapi saya x pernah ada sejarah sakit gastrik. Saya xnak cek hospital. Saya usaha untuk kawal anxiety. Ada x cara untuk saya hilangkan debar x berhenti ni ye doc? Dan adakah bahaya jika x pergi ke hospital? Terima kasih doc.

  • El says:

    Assalamu’alaikum Doctor. Saya berada di sini sebab nak tahu kalau saya ni depression atau tak, sebab saya rasa biasa saja. Sebelum ni memang perasaan tunggang langgang, tapi saya memilih utk mematikan perasaan saya. Pertama saya tak percaya jika perasaan tu bole mati begitu sahaja. Tapi ya, ni hasilnya. Saya tak ada emosi langsung, tak rasa apa2 langsung dah. Paling best, dah tak sedih macam sebelum ni. Biasa kita akan sedih bila dgr lagu sedih kan, atau pun teringat kenangan ataupun apa2 yg buat sedih sebelum ni, tapi saya betul2 dah takda rasa apa2. Perasaan tu just biasa. Tak ada emosi langsung, tak ada perasaan langsung, dan tak kisah langsung dengan semua perkara dah. Bila saya memilih utk matikan emosi saya, takda dah perasaan nak marah, nangis, kesunyian, kosong seperti sebelum ni. Bahkan saya sendiri lupa rasa sebelum ni macam mana. Oh ya, saya takda rasa nak bunuh diri macam org lain. Saya rasa fikiran saya tgh positif saya skrg, cuma dah tak rasa apa2 dah. Saya tahu, adakah saya perlu berjumpa dgn pakar?

    • cik says:

      boleh x saya tau mcm mana awak buat? saya dh lama cuba nak buat macam tu tapi perasaan cemas, takut dan pelbagai tu selalu datang walau saya x mahu fikir

  • Aura Zara says:

    Salam sejahtera Doktor,

    Disini, saya mahukan pendapat dan jawapan. Saya masih bujang dan berumur 27tahun.
    Saya telah mengalami perasaan tiada semangat nk buat apa-apa aktiviti (seperti pergi ke kerja , melakukan senaman)

    Saya sering sedih berpanjangan, rasa seperti tiada harapan untuk hidup. (saya tiada kawan rapat untuk bercerita) masalah yang saya hadapi. kerana jika saya bercerita pada kawan. mereka mesti tidak mahu mendengar. Saya nampak seperti orang biasa, keadaan normal. Hidup saya banyak menghabiskan masa di rumah, saya jarang keluar, scroll @ stalk life orang di dalam media social.. bila berseorangan, saya sering termenung, kuat berfikir. adakah saya ini kategori ”LONELY??”

    Saya perlukan jawapan doctor.. adakah saya mengalami gejala kemurungan dan bagaimana cara saya hendak mengatasi kemurungan ini.. kerana saya malu, segan untuk bergaul @ berkomunikasi dengan orang.

    Diharapkan doktor sudi menjawab segala pertanyaan saya.

    Sekian, terima kasih.

    -saya sudah lama pendamkan perasaan ini-

    • Ramli Musa says:

      Salam
      Ya banyak tanda kemurungan,
      symptom paling atas adalah Anhedonia

      Tidak mudah keluar dari kemurungan jika teruk tanpa ubat
      So perlu ubat kena jumpa doktor.
      Banyak boleh diceritakan dari menaip panjang jela

  • Puan Suhaili says:

    Asalamualaikum Doctor….saya ada ank umur 11thn,bermasalah untuk ke sekolah.dari tadika lagi dia sering ketakutan.saya dah cuba buat rawatan islam..Namun hasil hanya sementara saja dia akan ke sekolah dan akan berulang semula hal yg sama.

    saya ingin minta pendapat doctor patutkah saya dpt kan rawatan psikitari pula untuk anak saya,sb saya sendiri juga rs tertekan dan sedih bila melihat anak saya tak mau ke sekolah..bila di soal kenapa? ada org buli?ada cikgu pukul/marah?ada org buat benda tak elok dia tak pernah jawab..sesi kaunseling sekolah juga dah buat 2 kali namun tak dapat membantu apa masalah yang dia alami.

    • Ramli Musa says:

      waalaikum salam,
      Ya boleh mendapatkan hidmat pakar psikiatri.
      dalam psikiatri kami juga handle isu ini “school refusal”. ia boleh berkaitan dengan anxiety, depression, bully, learning problems dan lain-lain.

      • ilyia nabilah says:

        salam dr, keputusan saya kemurungan -40, keresahan -18, stress -20. dan saya ada. hilang berat badan, haid tk teratur, sembelit, lemah badan, tidur tk teratur. saya bercadang nak ke hospital untuk berjumpa pakar. perlu hubungi hospital untuk temu janji atau tidak ?

  • Izzaty says:

    Assalamualaikum dr. If saya ada low confident it is necessary for me to get any help from pakar? If contoh la if i have presentation, before presentation i always remind myself than i can do this i can do this but when the time come and i need to speak infront of people like my classmate yg dh kenal lama pon i still get nervous and my voice akan mengeletar and my shaking an so on. What i perasan it happen when it come about to speak infront of a lot of people and also another situation if i dengar about interview or something like that i get so nervous and my hand shaking . I want to try it but i just can’t go .i jadi takut. It is normal? Or i still need to get some help from dr ? I dont know how to explain futher to you. Did you get what i’m trying to say?

    • Ramli Musa says:

      As salam,
      Seperti simptom Social Phobia atau Social Anxiety Disorder.
      Boleh baca lebih lanjut di GOOGLE
      Jika simptom teruk, perlu jumpa pakar.
      Boleh rujuk post saya :Bila perlu Jumpa Pakar”

  • fatin says:

    assalammualaikum doc, saya seorang yang sangat malu dan tak suka bercakap banyak dengan orang sekeliling kecuali keluarga,saya takut untuk tukar kerja ditempat baru,risau saya akan panic dan tak tahu buat kerja.bila tak ditemani keluarga di khalayak ramai atau berjalan seorang di shopping saya akan panic,saya rasa badan saya seperti ringan macam nak tumbang

  • Nana says:

    Assalamualaikum doc. Saya rasa saya mengalami depresi teruk tapi saya takut utk pergi dptkan rawatan. Setiap hari saya rasa makin down. Rase diri tak berguna. Rase tak membawa apa2 kebaikan pada org sekeliling. Hilang Fokus pada perbualan seharian dengan org sekeliling.

    Hinggakan butir2 yang dibincangkan saya hampir tidak ingat semuanya. Saya rasa dalam dunia ni da tak perlu buat apa2. Kerana semua yang saya lakukan akan nampak salah dimata orang.

    Boleh ke doctor bantu saya bagaimana saya nak selesaikan masalah saya ni. Saya bimbang. Kadang2 saya rasa tak mampu nk kawal diri. Takot mencederakan diri tanpa sedar. Kesihatan pula makin merudum. Badan semakin hari rasa semakin lemah. Dan rase letih yg amat walaupun tak lakukan aktiviti fizikal seperti bersenam. Tidur umpama tak mampu freshkan balik diri pada keesokan harinye.

    Tolong saya doktor. Bantu saya macam mana utk atasi semua ni.

  • min ibrahim says:

    Assalamualaikum Dr. saya selalu menagis dan kadang2 fokus saya selalu tergangu. semasa saya sekolah rendah sehingga menegah saya selalu di buli. apa bila saya sudah melanjutkan pelajaran ke uni, ibu bapa saya meninggal dan saya semakin menggalami masalah tersebut. saya ada bergaul dengan orang, sentiasa cerita masalah saya. tapi saya tetap rasa sunyi,sintom itu datang kembali. patut tak saya jumpa pakar?

  • min ibrahim says:

    assalamualaikum Dr. nama sa min dari johor berumur 20 tahun. semasa saya di sekolah rendah sehingga menegah saya tiada kawan dan sering di buli. saya ada juga ponteng sekolah sebb taknak jumpa orang yang buli saya tu. tapi bilaa dah masuk uni ni ibu bapa saya pula meninggal dunia dan saya semakin parah. ada juga saya luahkan kat orang tetapi tetap megalami masalah ini. saya sering menagis bila malam dan waktu pagi. perut saya tidak meghadam dengan baik. kadang2 saya selalu pening dan muntah2. saya selalu tido dan tiada minat untuk membuat aktiviti. kadang2 saya sesak nafas yang melanpau. patut kah saya pergi jumpa pakar. saya dah buat ujian DSS dan keputusannya sangat tinggi.

  • Munira says:

    Assalamualaikum, hai Dr. Saya Ira. Saya rasa ada sesuatu yang tak kena pada diri saya. Rutin harian saya bgun pagi pergi kerja balik malam tidur dan berulang-ulang setiap hari.Saya memang suka bekerja. Kebelakangan ni saya kurang rehat. Terlalu fikirkan pasal kerja. Kadang-kadang mimpi pun pasal kerja. Tiap tiap malam terjaga dari tidur merisaukan hal-hal kerja. Padahal kerja tu tak penting tak urgent sangat pun. Tengah rehat – rehat di hari cuti tengok tv tiba tiba saya cemas fikir kerja yang tak buat. Kerja tu kalau saya fikir balik tak perlu buat pun tak apa. Kadang-kadang risau benda yang tak wujud. Berat saya turun mendadak jadi terlalu kurus. Hari ni saya duduk makan dgn kawan kerja yang lain dan cuba berborak selalu saya makan dan mendiamkan diri. Saya rasa terlalu janggal untuk senyum dan ketawa dgn mereka. Saya menangis tiba tiba bila saya tak mampu siapkan kerja yang orang atas saya bagi. Sekarang fokus kerja memang tak ada. Buat ini tak kena buat itu tak kena. Ini semua normal ke? Atau cuma ganguan hormon sahaja?

  • Yana says:

    Salam doc . Saya nak tnya saya mmg mudah lupa bila time kerja no3 . Dgn saya susah nak faham lmbt buat kerja . Perlu ke saya jumpa doc pakar …

  • Shafeera says:

    Aslm tuan. Keputusan ujian DASS sy mnunjukkan ktiga2 komponen brada dlm keadaan sgt teruk. Sy jg mngalami keempat2 indikator spt yg djelaskn. Skrg sy berada dlm keadaan yg sgt tidak stabil. Mood berubah2 & sering menangis. Tiada sokongan drpd kluarga sbaliknya sy dikatakan mengada2. Boleh bantu sy?

  • Sedih71 says:

    Rasa tak ingin hidup lagi.

  • Siti says:

    Dr.. saya pn baru 5 bulan menyambung phd..dlm masa 5bulan saya sgt stress dan tak tahu apa yg saya lakukan..saya hilang fokus dan tiada semangat untuk meneruskan pelajaran ,lebih2 lagi sv yang sgt tegas dan berulang kali menekankan perkataan failure pada saya. Selain itu saya juga mengalami masalah rumah tangga ,semenjak saya belum memulakan pengajian lagi. Saya juga pernah mengalami depressi semasa remaja..dimana saya rasa keseorangan dan akan mengunci diri didalam bilik berjam lamanya dan duduk termenung tanpa melakukan apa2 selama berjam2.. dan saya rasa perasaan tu kembali lagi.. saya sering rasa berdebar2 , xdpt tidur malam dan panik lebih2 lagi jika perlu bertemu dgn sv.. effect dari depressi waktu remaja dulu pn menjadikan saya seorang yang sgt pendiam, bila bersuara pn saya perasan yg suara saya mcm xberapa keluar ,amat perlahan kerana org sekeliling akan mengerut muka dan xpaham apa yang saya ingin sampai kan..suara saya pun seakan2 bergetar dan takut.. tapi waktu tu saya berjaya mengatasi depressi tersebut sehingga lah saya berkahwin dan bersalin dan kini menyambung pelajaran, ketakutan saya datang kembali.. saya langsung xdapat memberikan sepenuh tumpuan terhadap pelajaran saya. Adakah saya perlu berhenti belajar dan berterus terang dengan sv saya? Atau mendapatkan rawatan susulan? Pekerjaan saya juga dlm bidang akademik. Skor saya untuk depressi dan anxious juga sgt extreme. Tlg bantu saya.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Episode depression lalu membuatkan anda lebih predisposed kepada depression sekarang.
      Sekarang ada 2 perkara yg mencetus depression terbaru. Isu rumahtangga dan stress PhD.
      Nasihat saya jumpa kaunselor dan rujuk ke pakar psikiatri,
      Jika tidak dirawat akan menggangu perjalanan hidup termasuk PhD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires