RamliMusa.com

Perlukah berjumpa pakar? Bilakah masa perlu jumpa?

by Prof Dr Ramli Musa under 2. Islam & Rawatan Hospital February 28 2019

As salam,

Saya nyatakan sekali lagi panduan bagaimana mengetahui sama ada anda perlu mendapatkan rawatan dari klinik pakar psikiatri;

Ada 5 indikator utama untuk difikirkan

Walaupun skor DASS tinggi, (perhatian lebih pada skor sangat teruk).

Keputusan mendapatkan rawatan pakar psikiatri bukan hanya berdasarkan DASS skor.

Ada 4 indikator perlu mendapatkan rawatan lebih serius

  1. Kemurungan sehingga banyak tanda-tanda fizikal seperti hilang berat badan, lemah badan, ganguan haid, sembelit.
  2. Menggangu fungsi minda seperti tumpuan dan fokus
  3. Tanda ini sangat penting; keadaan kemurungan atau anxiety sehingga menggangu prestasi kerja atau pelajaran serta orang sekeliling.
  4. Mempunyai niat serius untuk menamatkan riwayat.

ENGLISH

However as I said in the explanation of DASS interpretation, we don’t only judge based on the score.
There are 4 other indicators to say the condition is alarming.
1. affect your body or presence of physical symptoms; in your case constipation which leads to haemorrhoid and significant weight loss
2. affect mind function; thinking and concentration,
3, affect your work function; which you did not really elaborate on it.

INI ADALAH POST PENDUA SAYA KERANA RAMAI BERTANYA SOALAN INI

103 Comments

  • sepet says:

    Salam Dr. saya cuma ada indikator kedua tu saja. no.3 tu saya tak pasti. saya tengah menyiapkan tesis, dan saya memang rasa saya kurang tumpuan dan fokus. kalau ada pun , cuma sekejap. saya boleh buat aktiviti lain seperti makan, minum memandu dan sebagainya. setiap kali saya nak menyiapkan tesis saya, saya rasa saya tak boleh, saya dah baca ayat yang sama berkali kali tapi masih tak faham.
    adakah saya perlu refer kepada pakar? saya tak tahu nak cakap apa kat nurse di kaunter saringan sebelum berjumpa dengan doktor KK. adakah saya perlu menyatakan indikator kedua tersebut?

    • Fi says:

      Assalamualaikum doktor…

      Saya ada persoalan. Adakah saya hadapi tekanan perasaan.? Hati, perasaan & dalaman saya rasa kosong shj.
      Ada masanya bila saya sendirian dengan tetiba shj saya akan menangis.. Mudah terasa, sensitif tp saya pendamkan shj..
      Saya seorang suri rumah sepenuh masa kepada 3 org permata..
      Saya lebih rasa tertekan bila suami ada kat rumah. Sebabnya kami takde sefahaman. Hanya saya shj perlu faham dia sejak 16thn berkahwin.. Bila suami ada saya akan cari alasan utk keluar.sbb bosan rimas. Dia takde rumah saya elok je tak keluar.. 😅
      Kekuatan saya hanya la anak3.
      Mohon doktor bg pencerahan. & t kasih..

    • Norwahida patuan says:

      Saya mengalami anxiety lebih kepada takut kepada kematian..sy punya masalah jantung walaupun tidak serius tp sy sering mengangap ini besar asyik berfikir tentang masalah ini hingga hilang fokus fizikal sy terganggu sy sering sakit badan telinga berdesing sakit kepala malah badan menjadi lemah Dan lesu..bila jumpa doktor semuanya ok..sy penat dgn keadaan mcm ni sy tak dpt tido malam

  • Malina ina says:

    Saya ibu kepada 4 anak..sejak kebelakangan ni saya cepat marah…saya mudah stress..mudah menangis…jiwa saya sakit…doktor bantu saya sbb anak2 srlalu jd mangsa kemarahan….saya takut emosi mereka terganggu

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      dapatkan pertolongan doktor. Kesian anak

      • sayasedih says:

        salam Dr, saya kebelakangan ini mengalami palpitation dan sering terlalu risau akan sesuatu , risau yg berlebihan . saya tak pasti sama ada saya ada masalah depresi atau tidak tp selalu rsa skit dada, palpitation dn hujung jari bergetar . dan kalau saya geram akan seusuatu saya cenderung untuk tampar kepala saya smbil menangis

    • Enie says:

      Doktor,sya seorang suri rumah..anak saya yg berumur 7 tahun sangat aktif dan nakal..tak nak dengar ckap,kuat melenting,bila disuruh buat sesuatu anak saya akan teriak berkata fham sebelum saya habis kn percakapan saya…bila saya sedang bercakap dengan org tidak kira siapa pun dia akan memanggil saya tidak henti2..smpai lh saya diam bru lh dia akan diam..adakah itu adhd?

  • piqah says:

    salam alaik DR. kputusan dass sy teruk, sgt teruk, teruk. sy tgh dilema utk terus bkerja atau berhenti. sy sukar kawal kemarahan tapi saya faham x boleh lepaskan kpd org tdk bsalah. prsaan bunuh diri tu ada bilamana kita rasa kita insan x berguna tp takut dgn Allah tu jauh lebih tggi.

  • nurul says:

    salam, saya ingin bertanya bagaimanakah prosedur untuk mendapatkan pemeriksaan atau rawatan.

  • lili says:

    Salam doctor. Bagaimana untuk buat appointment di hospital yg disenaraikan?

  • sdnms says:

    assalam, Dr. saya pelajar master umur 24 perempuan. kebelakangan ini, saya selalu rasa sedih walau dh berkali2 saya tenangkan diri. dulu saya rasa saya kuat, skrg saya banyak sgt hilang keyakinan pd diri, mudah hilang fokus, mudah sgt terasa dgn benda kecil, selalu menangis sendiri. saya juga slalu rasa takut untuk jumpa kaunselor atau psikiatrik. saya takut nak cerita ap yg saya rasa pd family dan org lain sbb saya rasa respon yang akn diberi pd saya tidak mmbantu, tetapi hanya skadar membuka cerita sedih saya shj. sy rasa takut, Dr. xtahu mcm mana saya nak jelaskan. ini pertama kali saya luahkan pd manusia ttg ap yg saya rasa skrg ni. sbnrnya rasa ni dh lama, cuma dlm 4 bulan ni, sy prasan yg diri sy tidak produktif spt dhulu.

  • Hariz says:

    Assalamulaikum , dok sy mau bertanya berkaitan anxiety ni . Setiap hari bila terjaga diri tidur automatik badan terus lesu , rasa tak bermaya je . Adakah ni punca kesan anxiety ? Mintak bagaimana nak mengatasi masalah ni dok .. sy hampir 2 thn mengalaminya dan masih dalam rawatan .. terima kasih

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari mereka.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn mereka saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • mel says:

    assalamualaikum, saya dah buat ujian DASS tu tapi resultnya sangat teruk, sangat teruk, teruk. sy selalu teringat dengan kisah silam smpai buat sy sedih dan tak nak cakap dengan orang. suka menyendiri, suka marah² . sy tak boleh berjumpa dgn orang sbb takut dan fikiran sy akan fikir yang bukan². bila sy stress atau ada masalah sy kerap sakit dada dan fikir untuk bunuh diri tapi disebabkan takut dgn allah dan masih ingat ibubapa so sy tak buat benda tu. exam nak dekat tapi bila nak bukak buku saja rasa tak tahu nak buat apa , buntu. bila exam nak dekat pula sy kne fitnah dgn kwn² saya. sya loss sangat² . ada kwn yg bagi sya semangat tapi sy yang tak kuat nak lalui benda ni sorang dah la belajar jauh sikit dari ibu dan ayah sya.lagipon sya baru nak belajar hidup berdikari sbb sebelum ni slalu duduk dgn ibubapa saja.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah DASS terbukti mampu mengesan masalah psikologi seseorang.
      Keadaan yg ketara akan menyebabkan ganguan pada fungsi kognitif atau pemikiran seseorang.

  • sya says:

    Saya pernah alami indikator yg no 4..saya masih boleh bergaul dgn org ramai cuma terkadg tu cepat sangat nk marah.. Bila terfikir apa yg saya alami menangis smpai rasa nak buat sesuatu pda diri.. perlu ke saya rujuk ke bahagian psikatri?

  • fara says:

    Salam doc, I do take the test often and I keep deny the result. I keep tell myself that I’m okey but I wasn’t. Do you have any case where they just fake their illness about the depression /anxiety just for attention.

    How to know its real or not. Somehow I saw many ppl today proudly telling them at their socmed they’re depressed I hope its not trend. I do read the bad comment how ppl lookat this illness it make me feel scared to meet psychiatric to confirm what I feel right now is one of the mental illness.

    Other than meet psychiatric what should I do to free from this. I don’t have any courage to meet any doctor. but it getting worse. Not only effect my mental health but also physically.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Interesting.
      You did the test a few times and the results are consistent.
      The only way to ascertain whether you are ok or not is yourself AND YOU have confirmed that you are not well based on this statement; “I kept telling myself that I’m okay but I wasn’t”
      The DASS test is widely proven reliable and valid.

      Nothing much I could offer if seeing a psychiatrist is a hindrance, because of the way to get out from depression is antidepressant and counseling.
      BREAK THE BARRIER WITHIN US.

  • byem says:

    assalamualaikum.. saya dalam kemurungAN, kegagalan dalam kerjaya dan rumahtangga serta kes civil yang menyebabkan saya berada pd faktor ke 4. adakah saya ada peluang untuk kehidupan yang berjaya dunia dan akhirat

  • Arif says:

    Assalamualaikum Doktor,
    Saya baru sahaja habis belajar dari universiti dan sedang mencari kerja. Waktu belajar dulu selalu sebelum exam saya akan ada ‘anxiety attack’ dan tak dapat berbuat apa-apa selain baring atas katil. Sekarang, sementara mencari kerja dan duduk rumah, saya macam hilang arah dan sentiasa berasa berang dan suka menyendiri. Selalu sahaja marah orang dan sentiasa annoyed dengan segala benda. Semua hobi saya, saya dah hilang minat. Macam mana nak dapatkan pertolongan?

  • Jiwa patah says:

    Salam Dr..skor depresi utk DASS saya jatuh kepada teruk/severe and lately saya perasan saya mempunyai indikator kedua dan ketiga. Saya sekarang menjalani latihan siswazah farmasi dan berada di wad untuk klinikal posting. Saya rasa sangat sukar untuk fokus dan asyik rasa penat tanpa sebab. Revision saya asyik tertunda, begitu juga dengan requirement logbook saya yang banyak lagi lompong. Adakah saya perlu dapatkan nasihat dari Dr?

  • normaizatul akhmar binti nordin says:

    Salam ,

    Saya ada kawan. Dah setahun mempunyai masalah mental . Kami dh anta pergi berubat kaedah islam tp masalahnye si lelaki ni xnk makan ubat seperti disarankan doktor. Dan die juga baru lari dr pusat tu. Sekarang ni die nampak normal tp die dah merepek ckp die anak raja. Die sembahyang ape sume tp masih lagi dlm keadaan mcm tu. Bile kami suruh makan ubat die ckp die sihat and x gila. Bole x doc suggestkan jalan lain untuk saya yakinkan si lelaki ni untuk berjumpa kaunseling atau makan ubat ?

  • shida says:

    as salam doc..
    saya rasa saya kena anxiety..kerana kisah silam saya..
    saya jadi terbawa2 sehingga sekarang..ada masa saya merasa was2 dengan org sekeliling saya..penah saya tggal anak saya sorang2 dlm kereta sekejap..masuk kereta terus saya terbayang ada org bukak pintu belah dia dan suntik dia dengan sesuatu..seluruh badan dia saya check..xde apa2 yg meragukan..klu betul org suntik mesti ada tanda merahkan..sebab masa ti dia tido….tp mmg xde merah pun..last2 saya cubit dia nak tgk merah x..setiap hari saya check badan dan tangan dia..dia aktif je mcm biasa..xde pun nampak x sihat ke..mengadu sakit ke..tp byk sgt BERKALAU dalam pikiran saya..
    sampai hari ni saya terbayang2..tolong la doc..saya x tahan..penat saya pikir dan terbayang2..

  • Hidayah says:

    Assalamualaikum doktor saya nk tahu mcm mna nk jumpa doktor bahagian nie saya selalu stress emosi terganggu dan sampai lukakan diri sendiri suka bersendirian dan mudah menangis sya dh lama nk jumpa doktor tapi xatahu mcm tahu apa masalah saya yg sebenar saya sakit ke?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      ya
      ada dinyatakan bagaimnana cara berjumpa pakar.
      Rajinkan mencari

    • Paan says:

      Salam doctor saya ntah laaa ngan diri saya takut gila kadang bila terbayang wajah pon jadi takut kalo terbayang susah nak lupakan pulak tu tk tau laaa ni perasaaan ke atau mental kadang dia mcm takut jeee padahal tk de pe jadi pon terbayang ni takot bayang ni takot tk paham laaaa pastu ntah laaa perasaan jadi penyakit apa nama ni tk paham laaa

  • Siapa Aku says:

    Salam doktor. Saya nak tanya.. saya berumur 24 tahu. Saya ada sifat bila saya rasa marah atau tertekan, saya akan memukul kepala lebih kurang 2 3 kali. Apabila ada masalah saya akan banyak pendam dalam hati. Saya juga banyak merasakan hidup saya tak berguna.. orang2 sekeliling saya tak sayangkan say n saya pernah terpikir nak bunuh diri.

  • Ayah Rungsing says:

    Salam Dr,

    Saya mempunyai seorang anak lelaki yang hampir berumur 21tahun. Dia mengalami kecenderungan menipu sesiapa dan berkenaan apa sahaja, termasuk menipu dan memberikan harapan kepada org lain. Contohnya, bila terdengar ada org sedang mencari kerja, dia akan terus mula menipu mengatakan ayahnya memerlukan seorang driver bermula seminggu akan datang, atau mengatakan neneknya berpangkat tinggi boleh mengaturkan pemberian rumah PRT. Atau berlakon menelefon seseorang untuk kononnya membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang tersebut. Paling terbaru, anak saya masuk meminang teman wanitanya tanpa pengetahuan saya dan isteri, dengan menipu pihak keluarga perempuan, menipu seorang pakcik dengan menjemput ke majlis nya, yg kemudian menjadi wakil untuknya.

    Adakah anak saya ini tergolong dalam pesakit mental?

  • EM says:

    Assalam doc
    Sy ibu kpd 4 org anak
    Skrg sy selalu marah2
    Anak jd mangsa kemarahan sy
    cepat letih
    selalu demam
    skrg sy jumpa pakar fisio sbb ada masalah saraf,sebelah bdn sy pernah tak boleh digerakkan 😔
    sy rasa stress dgn anak no 2 sy ,sbb tiap hari nangis tak nk naik van sek,tp kat sek dia ok 😔
    sy juga rasa stress sbb anak yg bongsu ada masalah saluran jantung bengkak sbb Kawasaki,tp dah 1 thn berlalu saluran jantungnya masih bengkak & dia jugak dilahirkan dgn sebelah mata mempunyai katarak,sudah menjalani operation & psg implant dlm mata tp masih tak boleh melihat dgn jelas 😭
    anak no 3 sy pulak ada masalah speech delay 😔
    sy sgt2 stress & sedih 😭😭😭😭

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jelas puan ada masalah kemurungan yan dikeluarkan melalui simptom somatik atau fizikal.
      Dapatkan rawatan pakar awal mengelak anak2 menjadi mangsa keadaan.

  • Faizal says:

    Salam DR, skor dass saya sgt teruk dan sejak akhir2 ni saya tak boleh control perasaan marah, terasa sunyi buat semua benda tak kena, perasaan takut menghantui saya, saya tak boleh buat dicision, denyutan jantung kdg2 laju membuatkan saya xselesa utk saya tenangkan diri saya push berjln atau joging to the max, bagaimana utk saya naikkan semangat positif saya

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Berjumpalah doktor pakar yang terdekat.
      Ada simptom ketara

    • Tolong saya says:

      Salam doc. Sy seorg perempuan yg berumur 25 tahun yg berasal dr taiping. Sy dh buat test yg ada kat page doc ni & result dia teruk. Sy tak pasti mmg betul atau tidak. Sy selalu rasa rendah diri bila adik bradik sy balik (sbb sy penganggur) & akan bnyk duduk dlm bilik. Keluar hanya untk pergi ke tandas & untk makan je. Sy selalu rasa my family tk sygkan sy & sy jadi terlalu sensitif. Kalau ada masalah sy akan pendam sorg2 sbb sy selalu fikir “dorg bukan kisah pasal aku” & bila ada yg tk kena, sy susah nk jd positif & selalu fikir “kalau aku mati dorg bukan ada rasa ape pun”. Sy juga ada masalah suka pukul kepala berkali2 tp yg peliknya masa pukul tu sy tk rasa sakit. Sy juga perlu buat perkara bodoh iaitu sy minum ubat batuk sebotol sbb sy rasa sy perlukan rehat & tido secukupnya. Bila sy rasa tertekan jantung sy rasa berdebar & susah untk bernafas. Pendapat doc, ni kemurungan ke??? Tolong sy doc 😔

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Banyak boleh dialkukan melalui sesi bersemuka bersama pakar psikiatri atau pakar psikologi.
        Tidak mudah untuk saya membantu melalui penulisan alam maya.
        Hanya nasihat boleh diberikan
        So elok buat surat rujukan oleh mana-mana doktor ke Hospital Taiping

      • WunnyJamil says:

        Sama mcm saya.. Rsa disisihkan rsa xselesa bila duk gn family.. Ank2 jdi mangsa marahan saya. Selalu fikir berlebih2. Bdn makin kurus otak berserabut xleh nak fokus.

  • Faiezatul Shaznie says:

    Salam Dr. Saya merasa tidak bahagia di tempat kerja. Saya mengalami tekanan kerja dari boss saya. Boss saya terlalu push saya. Saya pernah menghantar surat resign sebanyak dua kali, tapi dia tak approve. Bagi saya, saya seperti mendapat penderaan di tempat kerja. Saya tidak pernah merasa sedikit kebahagiaan pun di tempat kerja ini. Malah, pada setiap malam, saya sukar untuk tidur kerana terlalu memikirkan hal kerja yg akan berlaku pada keesokan harinya.

  • Help says:

    Salam doc, sy still umo 19..dr, Kdg2 sy rsa life sy kosong.. Kadang2 menangis, kadang2 rsa mcm org gila… Bila sy sorang2 smua Mslh sy akn fikir wlwpun sudah lepas.. Sometimes tu sy pernah ign rsa nk bunuh diri. Sy hentak kepala say a.. Sy lukakn dri sy.. Sy tampar muka Sy smpai lebam.. Tapi smua xrasa sakit.. Tpi sakit nya Di dalam jiwa sy n hati.. Hati sy rsa mcm kene guris.. Sy rsa diri sy ni xde bermakna suka susahkn org bt org rsa beban.. Stiap mlm sy mngis… Pernah dlu sy ambik pisau utk bunuh diri.. Sy nak hentikn life sy sb sy rsa hidup sy x bermakna.. Sy slalu rsa sedih krna org sekeliling, Mslh yg dtg… Shngga bt sy rsa xmmpu untuk hidup.. Dan dduk dlm blik dgn suasana gelap.. Sy xde org nk d luahkn..

    • Ramli Musa says:

      Salam ada elements low mood, hopelessness dan worthlessness (tak tahu tujuan hidup atau hidup utk apa). Juga ditambah fikiran menamatkan riwayat.
      Maka kemungkinan besar ada Kemurungan ketara.
      Berjumpa pakar utk rawatan

  • Hasnah says:

    Assalam, ini.berkenaan anak perempuan saya berumur 25tahun. Sudah tamat kolej dan pernah bekerja utk 10 bulan tapi berhenti kerana menghadapi kemurungan sebab boss di pejabat garang, dan dia melukakan diri sendiri. Masalah dgn teman lelaki juga sering membuat dia murung. Selps berhenti, dia sambung belajar Master. Tapi dia maseh lagi melukakan diri sendiri apabila bermasaalah dgn teman lelakinya.
    Dia petnah berjumpa doktor, tapi mengikut anak saya doktor tidak memberi nasihat yg sesuai.
    Apakah yg patut saya buat sebagai ibu.

  • Hasan says:

    Saya pelajar lelaki, belajar jauh, kekuatan utk hidup saya x de, saya buntu, saya dah penat sangat, dan keadaan saya skrg takde mood, sy mkin takut bila sakit ni mula kacau solat, hilang fokus, saya takut, sy buntu teruk

  • Hamba allah says:

    Dr. Skor DASS saya sangat teruk untuk kemurungan dan keresahan… Stress saya ringan sahaja… Saya pelajar sek menengah… Sekarang ni sudah lebih kurang 2 minggu sya tidak pergi ke sek… Pada mulanya memang saya demam pada minggu pertama… Selepas itu sya mahu pergi ke sekolah tapi saya rasa takot dan saya berfikir macam2 sampai terbawa ke mimpi.. Hal ini membimbangkan ibu sya… Adakah saya perlukan rawatan?

  • Zarif says:

    Assalamualaikum Prof. Saya seorang lelaki berusia 24 tahun. Anak tunggal & tinggal bersama ibu ayah saya di KL. Sejak tahun 2014 saya ada merasai petanda2 stress yg bukan common. Sehingga skrg. Setiap org lelaki mesti ada niat & ikhtiar utk mencari rezeki/duit dgn usaha sendiri. Dan saya juga dan berulang kali berusaha sebegitu. Tapi malangnya saya banyak kali berhenti/lari dari kerja. Sebab ada sesuatu yg menghalang yg buat saya tak boleh bercampur dgn org. Saya rasa rimas, serabut, benci lihat org lain bergaduh/tak bersatu. Saya rasa rimas) serabut teramat. Entahlah, saya tak mampu nak describe ia melalui penulisan apalagi dgn kata2. Saya nak jadi mcm lelaki yg lain tapi saya tak boleh. Saya terseksa dgn jalan kegelapan yg saya lama terperangkap ini. Saya rasa seperti diikat terlalu kuat dgn sesuatu. Saya rasa terseksa. Dah tak mampu utk luahkan apa lagi.

  • M says:

    Salam prof , sejak kebelakangan ini saya rasa sendiri .. acap kali air mata saya mengalir bile saya berseorangan , kadang-kadang saya rasa saya sangat tak berguna . Saya nak kawan-kawan saya ada dengan saya tapi dalam masa yang sama saya perlukan masa berseorangan . Adakah saya perlu berjumpa pakar ?

  • junee says:

    Hi, saya no 2 dn 4 .and apa perlu saya buat ?
    Saya umur 15 tahun dn x berskolh *masalh peribadi*. Selalu hilang fokus bila ada orang ajk borak macam sya masuk dalam dunia sendiri . Cepat marah dan hilng akal sihat saya. Dua minggu lepas tangan sya bleeding sbb tumbuk cermin and i cut my hair….. my hand shaking that time .

  • Shaa says:

    Salam doktor. Untuk saya dapatkan surat rujukan ke hospital, adakah saya perlu pergi ke klinik kesihatan biasa dulu atau saya boleh terus pergi ke klinik pesakit luar di hospital?

  • Muhamad Taufiq Bin Ramli says:

    Assalamualaikum DR.

    DASS skor sy sangat teruk bagi depression dan anxiety dan untuk stress hnya teruk.. sy sedar dan akui masalah ini tanpa memerlukan skor dari DASS.

    Banyak faktor kemurungan dan keresahan yg sy terpaksa hadapi dari kanak-kanak. Bermula dari zaman persekolahan sehingga zaman perkerjaan kini.
    Dari faktor dibuli, dibanding-bandingkan dengan saudara mara, gagal dalam percintaan yang membuatkan sy kehilangan berat badan dari 118KG sehingga 62KG dlm masa beberapa bulan sahaja hinggalah faktor kawasan persekitaran kerja yang kurang sihat untuk emosi dan mental.
    Dan banyak perkara-perkara yang membuatkan saya over-thinking sehingga mengalami anxiety yang kadang-kadang saya berasa amat mengjengkelkan, terfikir hingga membayangkan masih belum berlaku atau tidak akan berlaku dan sesuata yang langsung tidak logik seperti jika tersentuh dinding yang pandangan matanya tidak kotor dan sy menghelai rambut tetapi fikiran akan tetap mengandaikan yang dinding tu kotor dan akan membuatkan rambut sy gugur sehingga botak kerana menghelai rambut selepas tangan tersentuh dinding itu.
    Dan bagi soal stress, cukup dengan tekanan dan keresahan tersebut mampu membuatkan sy tersangat stress. Belum lagi diambil kira stress daripada tempat kerja, kewangan, keluarga dan lain2..

    Segala permasalah ini cukup mengganggu kitaran tidur, sosial, fokus, selera makan, membuatkan badan terlalu cepat merasa letih dan lesu, hilang minat dengan apa yang sebelum ini sy minati.

    Dimana perlu sy mendapatkan kaunseling atau diagnosis? Hospital manakah yang menyediakan khidmat berikut?

  • Help says:

    Saya pelajar di sebuah negara arab dan tak tahu nak dapatkan bantuan bagaimana. Keputusan saya depression 40, anxiety 32 dan stress 36.

    Housemate saya takut dengan saya sebab saya makin suka sendiri. Saya tak ada tempat bercerita. Saya tak tahu nak jumpa psiaktri kat sini macamana, dan takut tak faham apa mereka terangkan nanti. Saya pernah jumpa sekali psiaktri di malaysia masa cuti semester lepas dan was diagnosed with bipolar type 2 masa tu. Dr bekalkan saya epilim tapi bila balik negara study, saya stop makan sebab ingatkan dah ok. Lepas 8 bulan, dia jadi balik. Saya tak nampak saya ada bipolar, saya rasa saya lebih kepada depressed, sebab tu saya stop makan epilim.

    Sekarang ni dia datang balik dan saya tak tahu nak buat apa. Saya takut ramadhan saya kali ni jadi sia sia sebab saya tak mampu buat banyak ibadah. Bantu saya dr.

  • Ana says:

    Assalamualaikum dr. Saya tak pernah pergi ke mana2 klinik atau hospital. Tapi sudah 5 tahun saya selalu rasa resah. Kalau ada exam, atau presentation, saya tak boleh berhenti fikir, sampai tahap bila saya buat kerja lain, tangan saya rasa tak boleh nak menulis, kadang2 menggeletar. Fokus pon akan hilang. Dua atau 3 hari sebelum exam saya akan rasa bloated. Muntah2, makan tk lalu, berpeluh, dan akan rasa selalu sakit perut dan pergi ke tandas untuk buang air besar dengan kerap. Adakah saya perlu pergi berjumpa pakar?

  • Sha says:

    Keputusan dass sy sangat terok/severe. Kalau sy ke KK utk consultation,apa yang perlu sy beritahu pada nurse di kaunter saringan sebelom berjumpa doktor?

  • nor says:

    kemurungan saya 34
    kerrsahan 32
    stress 36.

    ap ptt sy buat. sy sllu mencederakan diri sndri, org sllu kata sbb kau(sy) x kuat iman x dkt dgn Allah.

  • Hamba Allah yg mencari jwpn says:

    Assalamualaikum dr.. Mslh saya adalah saya akan merasa pening dan gelisah bila berada di khalayak ramai. Saya juga tak dpt nak fokus pada keadaan sekeliling kerana ada perkara lain yg selalu brmain2 di fikiran saya wpun bukan saya yg memikirkannya. Disebabkan mslh ini, saya menjadi lemah dalam brkomunikasi dgn org lain dan saya akan menjauhkan diri dari sesiapa pun kerana saya lebih selesa macam itu. Adakah saya perlukan rawatan dr?

  • Hamba allah says:

    Salam….Dr. Keputusan dass saya pd kerisauan sangat teruk… Dan pd realiti mmg hidup saya stress sangat.. Dh berpuluh tahun saya hidup ngan fobia sosial… Ia sangat mengganggu kehidupan harian sy.. Sy hendak dirawat, tp tk tau kemana sy perlu dptkan rawatan… Klu sy ke htaa klinik psikology atau psikiatri yg sy kena pergi? Kalau sy dptkan rawatan dgn klinik dr. berapa kos nya pula?

    • Ramli Musa says:

      Salam
      Kos rawatan di hospital kerajaan bukan shj di HTAA adalah hampir percuma. Namun perlu mengikuti prosedur tertentu yg saya nyatakan dlm post terdahulu

  • Zehra says:

    Assalamualaikum doc. Dari sy kecil sampai 18 thun, sy dapati sy terlampau emosi/mudah tersentuh. Bermaksud kerap menangis walaupun hal2 kecil. Senang marah dan baling barang lepas tu sambung menangis(sebab serba salah) . Ya sy mudah serba salah. Sy suka menyendiri(sampai sekarang), sy byk diamkan diri dan byk termenung. Sebab tu bila berjalan, sy tak sedar yg pergerakkan sy terhenti sampailah abg ipar atau sesiapa yg brjln di blkg sy, akan menegur sy. Adakah itu normal sebagai remaja yg sedang membesar? sy ada buku diari yg koyak rabak. Kebanyakkan emosi sy ekspresikan dalam dairi tu. Sy suka br puisi.
    Slps 19 thun, sy dah masuk kolej. Sy percaya yg sy kena ubah diri sy. Sbb sy tak nak membesar sbg org dewasa yg murung dan malap. Sy buang diari tu sbb nampak teruk jugak 🤣
    Kadang2 sy fikir ada yg tak kena dgn sy. Mudah sgt tersentuh, mnyendiri, cpt sedih dan murung.sy d kelilingi keluarga dan kwn2 yg jenis pghibur, ceria. Tp bila dduk mnyendiri, sy rasa kosong. Thun ni umur sy 23 tahun. Tp skrg sy mudah kwl emosi. Marah dan nangis pun tak melampau mcm dulu. Cuma berat sy susut, cpt letih,sy mmg lebih suka tidur dr beraktiviti luar. Tp hiking tetap jd kegemaran sy. Sy suka hutan, sungai,laut. Sy dah try test DASS. Depression Teruk, Anxiety Sangat Teruk, Stress Sederhana. Tapi saya tak pernah ada niat utk bunuh diri. Waktu sekolah rendah ada lah, sy selalu bygkan untuk terjun dr kelas sy(tingkat 4) utk tahu apa rasanya bila dah mati. Tapi itu waktu sekolah. Adakah sy normal? Perlukah sy jumpa pakar? Atau sekrang sy dah ok? Tlg bantu sy

  • Saifuddin says:

    Hello Prof , saya mempunyai masalah tido time lapse saya terbalik . Banyak berfikir , setiap malam kemurungan. Selalu keseorangan , ada niat nak bunuh diri And ada niat nak bunuh orang . Cepat tersentuh , perlu ke saya berjumpa dengan pakar ?

  • anonymous says:

    assalamualaikum prof. Saya ni jenis happy ,jenis kalau orang tengok takde masalah..hahaha..Tapi saya selalu down secara tiba-tiba tanpa sebab ..saya selalu fikir macam nak terjun bangunan .Bila marah ,cara untuk redakan marah saya yg meluap2 tu hanya dengan cederakan diri sendiri..slalu saya akan tumbuk dinding sampai tgn saya luka @ puas baru saya berhenti..simptom2 ni saya dah lalui sejak umur saya 14tahun..now saya dah 22tahun..sebelum ni saya dapat kawal semuanya ..tapi skrg dah kerap jadi balik macam masa 14tahun dulu..perlu ke saya buat checkup ?saya buat test tdi tahap depression saya 32 ,anxiety 34,stress 34…hmmm

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jenis happy tapi selalu down?
      saya agak kurang faham.
      Indicator sama ada perlu dirawat pakar telah saya nyatakan.
      Mungkin “anger management” dapat membantu.

  • Athirah says:

    Dr kawan saya selalu kelar tangan dia sendiri. Bukan setakat tangan tapi dekat badan pun bayar dia kelar.Dan dia pernah ckap dia pernah nampak bayang diri sendiri tengah kelar nadi sampai keluar darah banyak. Also dia cakap dia rasa puas bila tengok gore video. Video orang kene bunuh, orang kene penggal kepala. Dr as a friend saya nak sgt tolong dia. Tapi dia taknk pergi hospital. Saya takthu nak buat macam mana. Boleh saya dapat no phone hospital dekat kelantan untuk Sesi kauselor?

  • Farahani says:

    Assalamualaikum dr,

    Saya pernah mengalami kesedihan selama 3 minggu dan stress, sehingga mengakibatkan saya hilang minat untuk melakukan perkara yang saya ingin lakukan, dan saya berasa saya tak normal. Apa yang paling ketara saya lihat, saya hilang selera makan.

    Perlukah saya berjumpa dengan pakar? Terima kasih dr.

  • Ciksiti says:

    Salam.. sy ad kemurungan dan pernah cuba mencederakan diri sendiri.. pernah terniat nak mengapa apakan anak sy.. sy ad kisah silam semasa sy kecil yg x dpt dilupakan

  • IJA saja says:

    Dr……Stress dgn kemurungan saya masih ringan cuma anxiety saya Sgt teruk.. Saya asyik pikir pasal kematian dan rasa kematian semakin dekat dengan saya.. 2017 saya mengalami perkara yg sama dan sangat teruk saya menangis setiap hari tpi tahun 2019 ni perasaan gelisah dan takut datang kembali cuma tidak seteruk awal yg dulu mungkin saya sudah faham penyakit ni.. Saya kerap terjaga bila sya tidur wktu malam dan jantung Saya kuat berdebar.. Saya selalu marah pada banda kecil adakah Saya normal Dr?.

  • SHAIFUL ASWADY ASHARY says:

    Assalamualaikum dan selamat hari raya prof.saya shaiful aswady dari tumpat kelantan.berumur 39 tahun.utk makluman prof,saya mengalami sakit anxiety ini sudah 6 tahun.dulu saya ada diberi ubat zanax dan lexapro tapi saya dah tak makan ubat tu.tapi skrg system panic ni makin kuat.saya mengalami batuk2 dan sesak nafas dan berpeluh dgn banyaks bila ada masalh yg saya tak dpt handle,walaupun anak warding dekat hospital.apa pandangan prof?

  • Maizatul Amira says:

    Saya ada kesemua tu. 🙂

  • Nona says:

    Assalamualaikum…. Saya ada sedikit pertanyaan dan perlukan
    sedikit pertolongon, suami saya skrg berumur 39 tahun dan telah disahkan menghidap schizoprenia pada tahun 2015 dan sejak daripada itu saya xpernah miss bwk suami pergi ke klinik psikiatri untuk mendapatkan rawatan sususalan pelbagai ubat jga telah diberi & tukar demi kesesuain dan keserasian, tapi apabila kami berpidah kekampung pula pafa awal bulan April 2018 suami saya sempat menjalani sesi rehabsilasi di hospital kerajaan yg berhampiran dgn tempat tinggal kami… Hanya beberapa bulan sempat menjalani sesi rehabsilasi dan juga3-4 kali rawatan susulan dgn klinik pakar psikiatri deberi 2 jenis ubat: ubat olanzapine 10mg dan artine 2mg keadaan menjadi berubah apabila ada family sebelah suami telah bawa kami pergi mendapatkan rawatan tradisional pada awal bulan disember 2018 dan disuruh stopkan ubat hospital, sudah beberapa kali saya maklumkan kpda mereka ubt hospital tidak boleh stop sesuka hati, sejak daripada hal itu suami saya smpai sekarang dah tak makan ubat & tidak mahu pergi hospital dah untuk berjumpa dgn pakar untuk rawatan susulan, kira2 hampir 4-5 bulan suami dah xmau makan ubat dgn alasan dia dah sihat, nampak luaran memang keadaan suami nampak sihat dan gagah bila berjalan, nampak lebih berkeyakinan tapi sekarang yg menjadi masalahnya perangai suami Agak nampak lain dia suka buat provokasi untuk menaikan kemarahan saya…bila suami duduk saja dia suka mengeluarkan bunyi dari mulut dia macam adabunyi dari lidahnya saya xtau mcm mana nak terangkan kat sini😅 dan persoalannya sekarang adakah penyakit suami sata dah kembali tanpa dia sedari atau sesuatu yang normal & biasa setakat ini, saya xtahu nak tanya siapa sedangkan suami saya dah xmau dah pergi hospital cek malah sekarang dia sekan macam marah dan membenci saya …

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Terima kasih kerana berkongsi kehidupan,
      Saya memang selalu mendengar pihak rawatan altenative menasihatkan pesakit dan keluarga berhenti ubat hospital.
      Namun pihak kami/saya tidak pernah menghalang rawatan mereka. Nak jumpa bomoh silakan tapi jangan berhenti ubat hospital.
      Schizophrenia tidak selalunya berulang dalam masa 2-3 bulan. namun lambat laung pasti penyakit berulang. Suami ada tanda awal dari aspek tingkahlaku. namun saya perlu tahu symptoms lain.
      Bila dah tak sihat selalu nak pujuk makan ubat balik dia akan cepat marah. Masalah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires