RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Bagaimana Membuat Interpretasi skor DASS anda? Interpretation of your DASS scores.

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar December 28 2017

Saya menerima banyak email meminta interpretasi skor DASS yang dibuat. Secara realiti, saya tidak mampu menjawab semua permintaan yang jumlahnya terlalu banyak. Dengan itu saya membuat keputusan memaparkan apakah makna disebalik kuputusan diperolehi anda. Disebalik keputusan yang dipaparkan, jumlah skor yang diperolehi akan dikategorikan berdasarkan di bawah.

I received many requests through email to interpret their results. In reality I could entertain all hence, I decided to display how the total marks are being calculated and categorized. Below is the table of the category of your total mark of each domain. 

Meaning (makna) Depression

(Kemurungan)

Anxiety

(Keresahan)

Stress

(Stres)

Normal (normal) 0-9 0-7 0-14
Mild (ringan) 10-13 8-9 15-18
Moderate (sederhana) 14-20 10-14 19-25
Severe (teruk) 21-27 15-19 26-33
Extremely severe

(sangat teruk)

28+ 20+ 34+

Secara ringkas mereka yang mempunyai skor teruk dan sangat teruk perlu diberi perhatian seperti berjumpa pakar terdekat.

Tahap keterukan juga boleh dinilai dengan melihat bagaimana tanda-tanda yang ditanya mengganggu kehidupan anda dan menjejaskan prestasi kerja anda. Jika jawapannya sangat menggangu maka ia menambahkan lagi sebab untuk mendapatkan perhatian pakar.

Jika tidak menggangu kehidupan, maka anda mungkin tidak perlu mendapat rawatan.

In short, those scored ‘severe” and “extremely severe” need to pay extra attention. If the symptoms really cause disturbance to your life or affect your function, then there is a real need to see a psychiatrist. You may be suffering from depression or anxiety disorder.

If not, we can make a conclusion that the treatment may not be needed.

192 Comments

  • Charles says:

    Good effort to nourish the essence of psychology in Malaysia..Keep on rocking Dr.

    • Ramli Musa says:

      Many thanks Mr Charles for your words of motivation..
      Small effort to help the society.

      • May says:

        Assalamualaikum doktor, saya sedar sejak 3 tahun lepas, saya jadi pasif dan suka bersendirian. Saya mula jadi rendah diri dan takut untuk bergaul dengan orang lain sebab saya rasa saya ni teruk dan tak layak. Saya mula asingkan diri saya. Tak nak cakap dengan orang, saya mula pendam dan hampir setiap hari saya overthinking tentang perkara yang tak patut pun difikirkan. Saya mula teringat-ingat kisah lalu saya. Saya selalu rasa keseorangan. Lama-lama, saya mula cederakan diri saya(toreh tangan). Setiap kali saya buat macam tu, saya jadi macam orang gila. Menangis lepas tu ketawa. Saya rasa puas tengok darah saya sendiri. Keluarga saya tahu saya cederakan diri saya tapi tak tahu sebab apa saya buat macam tu. Saya tak nak dan takut untuk cerita. Saya tak boleh nak terangkan. Lagipun keluarga saya selalu ejek saya pasal saya toreh tangan tu. Dorang kata saya takde agama,lemah iman dan menyusahkan. Tahun-tahun berikutnya, macam itu juga. Makin lama saya makin kuat menangis. Sejak tahun lepas, saya selalu rasa lemah badan. Setiap hari. Saya rasa tak larat. Last year, saya cuba buat DASS. Keputusannya semua sangat teruk. Saya tak percaya. Saya buat dari masa ke semasa semua keputusannya sama. Yang paling tinggi tahap kemurungan saya. Saya tak tahu nak buat apa. Saya nak sangat jumpa psikiatri tapi saya budak sekolah menengah. Saya tak reti. Mak saya pun ada kemurungan dan anxiety. Lepas tu saya tak berani nak cakap kat keluarga saya. Saya takut juga kalau nanti bila saya jumpa psikiatri tu dia akan kata saya ni okay je cuma saya je yang overreacting. Saya rasa hidup saya dah makin teruk dan takde apa-apa lagi yang saya boleh buat. Saya tak tahu nak buat apa doktor. Betul ke saya ni depression? Apa yang patut saya buat? Saya buntu.

        • Ramli Musa says:

          Salam, anda ada kemurungan. Cuba pujuk mereka dalam keluarga yg lebih memahami. Pasti ada seorg.
          Permulaan berjumpa dengan kaunselor sekolah dan suruh bantuan kaunselor supaya pujuk ibubapa hantar berjumpa pakar

          • su says:

            hi dr.sya seorang yang mempunyai keyakinan diri y rendah..dan dripd ujian dass td..keputusannya sgt teruk..dalam pekerjaan mentaliti dan emosi selalu memberikan impak y tidak baik pd pekerjaan saya dan dalam msa y sma menganggu aktiviti seharian saya..adakah saya perlu berjumpa pakar kaunseling dr.?

          • Ramli Musa says:

            Ya counselor atau psychologist boleh membantu.

        • Khamisah Mohamed says:

          Sekurang-kurangnya sebagai langkah awal, awak jumpa guru kaunseling atau pasikologi di sekolah utk tdkn selanjutnya dgn segera spt yg disaran oleh Dr Ramli.
          Selamat berusaha awak utk jadikan hidup ini lebih bererti dan awak akan terus dihargai oleh semua.

    • Adam says:

      DASS saya 42 depression. Saya boleh sembuh ke? Apa yg pakar boleh tolong? Mcm mana nak jumpa pakar? Boleh ke walk in terus ke hospital kerajaan? Saya nak keluar rumah pun tak larat.

  • Salam..saya macamana.. pihak mana yang saya harus Berjumpa?s

  • Saya dalam keadaan akan bercerai atas whatapps yang saya antar kepada isteri saya… saya berada dalam keadaan Sgt Marah Dan stress waktu itu

  • Aimi says:

    Salam Dr..saya baru lps buat ujian Dass..problem skrg ni sy tak tahu nk dpt rujukan seterusnya pd siape.

  • Aimi says:

    Salam Dr..saya dah buat ujian Dass..problem skrg sy tak tahu dkt mne sy perlu dptkn rujukan.

  • wiena says:

    Salam doctor, saya nak tanya. Saya sering mengalami panic attack ketika saya tidur, rasanya seakan takut yang melampau sehingga saya rasa saya nak mati. Saya terasa seaakan saya nak menangis tetapi tidak. Adakah saya mengalami depression?

  • Lydia says:

    Salam dr. Saya kerap kali menangis apabila teringatkan arwah ibu saya. Hampir setiap malam saya menangis bila rindu tau teringatkan arwah. Adakah normal dan adakah ia akan mendorong kepada situasi lebih teruk? (Depression or something)

    • Ramli Musa says:

      Salam. Perasaaan yang hiba atas kehilangan org tersayang kurang dari 6 bulan dari kematian boleh dikategori dalam Normal Grief. maksudnya normal. tapi jika sehingga tidak boleh berfungsi dan ada perasaan tidak mahu hidup, ia adalah serious dan tak normal. Bermakna perlu rawatan psikiatri.

  • Rins says:

    Dr Ramli, kalau kita mengalami panic & anxiety, perlu ke kita makan ubat anti depressant? Mohon pencerahan.

    • Ramli Musa says:

      Ya, ubat antidepressant (walaupun nama menunjukkan utk penyakit depression) ia adalah ubat sebenar utk Panic atau any anxiety disorders. Bukan ubat benzodiazepine spt Xanax atau alprazolam.

  • Bell says:

    Hye Dr, keputusan saya dlam test ni ‘sangat teruk’. Apa yg perlu sy biat ye

  • Khamisah bt Mohamed says:

    Doktor,
    Trm kasih Prof atas inisitif proaktif ini. Bagaimana soalan boleh diubahsuai
    utk lebih sahih?

  • RAFIZA BINTI RADZI says:

    Salam

    Saya kehilangan arwah ayah, January 2017.
    Sejak itu sehingga sekarang saya sentiasa merasa sedih dan menangis.
    Adakah ini normal?

  • Noname says:

    Doktor saya kerap overthinking pasal sesuatu perkara. Maksud saya, saya lebih pikirkan apa perkara buruk yg akan jadi dan saya sangat bimbang dengan perspektif orang sekeliling terhadap saya. Saya makin jarang keluar rumah, saya makin tak suka berada ditempat ramai orang. Saya kerap terasa hati walhal perkara itu terlalu kecil. Saya selalu besarkan apa saja yang berada diminda saya. Kadang saya peramah tapi kadang saya suka berdiam dan menyendiri. Kadang saya sangat happy tapi saya boleh jadi terlalu sedih secara tiba2. Mood saya berubah mengikut persekitaran saya. Saya mengalami depresi ke doktor?

  • Anon says:

    Terima kasih Prof atas tools ni. Sangat membantu.

  • iqa says:

    salam dr. saya pesakit depress . saya pernah diwadkan . selepas saya keluar wad saya terus ikot followup seterus nye tapi hanya berapa kali saja lepas tu saya tak pergi sebb saya rasa dah okey . tapi rupanya tidak . saya sedih . saya sakit hati . saya kecewa . saya marah . saya rasa nak bunuh dia tpi saya tahan . tapi sakit sangat dr bila tahan . saya tak tahu nak buat apa sekarang . saya cuba kuat tapi saya tak tahu sampai bila . saya tahan tapi saya takut kalau saya cederakan sesiapa . saya nak buat apa dr. saya takut untuk ke hospital . takut di wad kan . 😢 macm mana dr.

  • Yusliza says:

    Tksh dr.
    Apa yg dimaksudkan dengan ‘keresahan’ pd hasil ujian itu?
    Tambahan pula jika kptsn nya ‘severe’ manakala 2 kategori lg adalah sederhana.

  • ahmad says:

    Assalamualaikum Dr dan semua. keputusan Ujian sy mmg same mcm ujian sebelum ni. SGT TERUK… Saye pernah beberape tahun lepas, jalani pemeriksaan Hosp Psiktri Kerajaan. 2/3 tahun bertahan dgn ubat. Mase tu sebab sy jadi tertekan akibat Diri sendiri. Sy berubah secare drastik dari keadaan diri sy sebagai Pondan kepade Lelaki normal. Tapi makan diri sendri, Doc sahkan saye SPLIT IDENTITY dan BIPOLAR. 2 kali sy cube bunuh diri dgn telan ubat tidur sebotol. Tp Alhamdulillah x meninggal mase tu. Family sgt sgt membantu mase tu. Utk pengetahuan Dr sy dh berkahwin dan ade anak. Family sy semua tahu sejarah hitam dan sape sy. Tapi masalah dtg semule skrg ni, makin teruk . Saye rase x tau nak salahkan sape, Amal Ibadat Alhamdulillah sy x tinggalkan sejak dr belia remaje walaupun sy jahil dulu tp solat sy jage. Tapi hari makin hari ni, jiwa sy nk kembali hidup mcm dulu tinggi.. Tambah pulak bisnes sy kurang menjadi, tambah lg beban tekanan. Family semua pun dah x tau nak buat ape skrg pd say le. Mereka mampu bg sy sokongan dn kasih syg je. Saye buat mase ni x nak sambung pemeriksaan di unit Psiktri sebab pengalaman dulu, mcm x de byk yg positif sy dpt dr rawatan. Dr rase ape perlu sy buat.. sbab pikiran sy skrg mmg ke arah nak tamatkan riwayat hidup sy, itu jalan yg paling mudah… Wallahualam

  • Unlucky says:

    Salam doctor.. Saya nk jumpa pakar psikologi.. Tpi saya x tau mcm mane.. Saya nk ckp kat mak saya tpi saya takot.. Saya rasa benci dekat diri sendiri.. Rasa nk mati.. Rasa x berguna.. Saya selalu rasa nk bunuh semua org.. Tengok kematian blh buat saya rasa puas.. Bila tengok haiwan pun kadang2 saya rasa nk bunuh.. N then org ckp saya gila.. Saya xnk pun jdi mcm ni.. Dulu saya okay.. Tpi skrg.. Saya benci kan semua org.. Saya benci keluarga (kecuali mak saya) , kawan2 n semua manusia dekat dunia… Tlg saya doc.. Saya xnk hidup mcm ni.. Saya takot..saya takot suatu hari nnt saya akn cedera kan org lain.. Saya hampir2 nk bunuh classmate saya yg selalu buli saya.. Dan saya selalu berharap agar sekolah saya terbakar n semua org mati dlm keadaan yg ngeri.. Saya benci diri saya sendiri

  • nur liyana arysha says:

    saya merupakan mangsa dera mental oleh family saya selama 8 tahun dan masih berterusan sehingga sekarang . Selama 8 tahun ni saya tak pernah mengadu atau berjumpa pihak kaunseling or etc . Selama 8 tahun saya pendam sorang² . Saya banyak bercakap dengan gambar arwah abah saya sahaja . Saya tak ada sesiapa untuk mengadu . Ramai yang nampak saya okay hakikatnya saya sahaja yamg tahu . Pernah terfikir untuk bunuh diri tapi alhamdulilah iman masih kuat . Bagi family and orang sekeliling saya orang yang tak berguna . Hidup saya tak ada makna . Benda yang saya nak sangat cuma nak tamatkan semua ni . Saya da letih . Air mata saya dah kering . Saya perlukan someone yang boleh saya luahkan everything . Kadang² fikir kenapa aku yang kena hadapi semua ni . Aku cuma nak semua tamat . Doakan saya supaya semua . TQ

  • Oshanya Nair Ravi says:

    Good morning..First of all i want to thank for your help…Why a person get anxiety..and how to overcome it???Thank you..

  • Aidan says:

    Kpd kawan2 yang ada depression, anxiety. Hubungan dengan Allah yg akan membantu utk kurangkan depression. Saya pernah depression, menangis tiap hari. Dada sentiasa sakit. Tp bnykkan berzikir. Baca Quran. Baca Tafsir Quran. Banyak maksud dari Tafsir Quran yang Allah pujuk kita untuk bersabar. Kalau baca Quran bahasa Arab kita tak faham. Tapi bila baca tafsir Quran, rasa mcm kita berbual dengan Allah, dan Allah ada jawab. Bnyk Allah pesan dlm Quran untuk bersabar. Banyak hikmah dan ayat, pesanan dan pujukan dari Allah untuk kita hambanya. Jadi, bacalah tafsir Quran dan berfikir kenapa Allah kata begitu. Apa hikmah setiap pesanan Allah. Solat berjemaah di masjid. Belajar mengaji Quran. In Shaa Allah, Allah tunjukkan jalan cara untuk keluar masalah. Lepas setahun bersedih, Alhamdulillah, rasa depress berkurangan. Selain tu cuba juga berbual luahkan pada orang walaupun x rapat/x kenal. Komen mereka kebih neutral dan boleh bantu pujuk kita walau utk masa sekejap. Selebihnya, hungan kita dgn Allah. Jangan bunuh diri sebab itu maksud dah putus asa dengan rahmat Allah. Mati sebab bunuh diri, tak daoat masuk syurga. Mampukah anda tinggal di neraka sedangkan akhirat itu kekal selamanya. Sebab itu Allah pesan bersabar. Bersabar dan cari cara yang betul utk hadapi ujian Allah. Wallahualam.

  • Ifah MD says:

    Assalamualaikum doktor.
    I got 34 for depression, 10 anxiety and 20 for stress.

    I am cureently in sessions with psychiatrist. Ada psychologist ckp saya ni survivor.. But i feel i am still surviving sebab the feeling volatile.. Up and down. I was diagnosed with dysthymia with major depressive disorder. Dan my current psy ckp i ada sikit2 bipolar disorder.

    If prof ada support group in which i can come please let me know prof. Selain nak treat myself.. I feel i wanna contribute to the society as well by creating awareness.

    I started dgn sharing about my depression journey kat fb wall. Ada feedback negative as well as positive. Asians masih lagi taboo ngan mental disorder nj. Tp employer pun i think masih x ready deal dgn mental disorders punya employees issues.

    I fought for my rights.. On my own. I even enlighten the company hr about this depression thing. Sampailah I dpt my rights.

    This yr i dpt recurring depression. Tp 1 bulan je. And i got terminated. Tp company retract sebab its unlawful. So prof.. I am still surviving with these ups and downs.

    Appreciate if you can share if u conduct support group or something. Thanks Prof.

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam,
      Many thanks for sharing your thoughts and experience.
      I really appreciate and admire your willingness to share your experience for the benefits of others.
      There are not many whom willing to do so.
      One of my inspiration is to initiate a support group for mental illness in my area that I serve which is Kuantan.
      at the moment I only successful to form a parent support group for children with special needs. Persatuan Ibubapa Anak-anak Istimewa Pahang.
      I know Penang has established.
      I welcome you to write and I will publish it here; it will be anonymous.
      Unfortunately, I don’t know your background and your area of stay.

      Wassalam

  • NORADELLA BINTI DIGONG says:

    assalamualaikum doktor.. sy selalu rasa sesak nafas tp bila cek hospital ok. bila sy beritahu masala sy doktor d hospital suru rehat. tp penyakit ni sy rasa makin teruk. sampaikan kena suruh makan panadol pun sy takut nnti ubat tu bikin sesak nafas sy. apa perlu sy buat. pleaseee sy perlukan bantuan

  • Lala says:

    Salam Dr,
    Keputusan dass saya
    Depression – 38
    Anxiety – 28
    Stress – 30

    5 kali buat test ni dekat berlainan website pun sama menunjukkan skor yang lebih kurang sama macam ni. Selalunya depression & anxiety yang selalunya extremely severe.

    Saya self harm. Saya selalu rasa puas bila saya dpt kelar tangan atau peha. Saya selalu susah tidur atau kadang saya asyik nak tidur je. Saya jadi demotivate sangat. Sampai efek kerja sehingga boss dah tegur prestasi kerja saya makin menurun. Saya sukar untuk menyiapkan sesuatu kerja dalam tempoh ditetapkan. Saya hilang semangat untuk hidup. Saya selalu overthinking benda-benda yang tak perlu. Tapi saya tak boleh stop. Saya sampai dah tak mahu berjumpa orang melainkan orang tertentu sahaja.

    Soalan saya adakah ini cuma mainan perasaan saya seperti yang lain cakap kan pada saya atau saya memang memerlukan khidmat pakar psikiatris? Terima kasih dr.

  • Vera says:

    I believed that Im just a sensitive person who thinks more than other person, but that didnt make me depressed or hving anxiety. Somehow the result shows otherwise. And i wondered if i actually hving anxiety, and hoping to see you personally, and how. Thank you

  • Dalila says:

    Salam prof , jika skala depression kita hanya moderate adakah kita memerlukan rawatan ?

  • AS says:

    Inisiatif yang bagus. Teruskan usaha murni ini.

  • Puan Siti says:

    Salam doktor. Sejak umur 14tahun saya jadi terlalu penakut. Lebih lebih lagi bila nak jumpa orang. Saya akan rasa gemuruh sangat..tangan sejuk dan menggeletar..sampai tak mampu untuk senyum pun.. bibir saya akan turut bergetar..nak pergi majlis keramaian pun takut..sekarang umur 37tahun dan sudah berkahwin..saya rasa takut sangat bila ada kenduri kendara sebelah suami. Bila dengar nak ada majlis saya dah mula rasa takut dan resah gelisah tak ada mood..walaupun majlis tu sebulan lagi..adakah ini anxiety..terima kasih banyak doktor jika sudi menjawab soalan saya. Wassalam

  • Efa says:

    Hi doctor, result DASS
    Depression- 30
    Anxiety- 30
    Stress- 30

    Perlukah saya berjumpa pakar kaunseling.

  • mat lee says:

    Salam doktor. saya mengalami masalah ketagihan pornografi online. Di mana saya boleh dapatkan rawatan?

  • Zalika Malek Fuad says:

    Salam Dr,skala depression juga moderate melalui ujian DASS. Adakah saya perlu mendapatkan rawatan. Bagaimana dan di mana?

  • Wan says:

    Salam Dr,

    Keputusan DASS saya:
    Depression – 24
    Anxiety – 6
    Stress – 18

    Umur saya 45. Saya merasa depression saya berhubungkait dengan saya yang sudah jobless selama 4 bulan lebih. Ini menyebabkan kesukaran untuk fokus serta kerisaun bolehkah membayar sewa rumah, bil-bil serta pembayaran kereta. Dalam masa yang sama, saya juga seorang pelajar Masters PJJ.

    Sering tidor terganggu. Weight loss dan lost of appetite. Hilang fokus dan tidak bersemangat untuk melakukan apa sahaja termasuk mencari kerja walhal sebelum-sebelum ini saya memang gigih apply sana sini tapi sekarang semangat itu dah hilang.

    Hospital berdekatan adalah Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

    Soalan saya:
    1. Adakah saya perlu berjumpa pakar psikitri atau psikologi?
    2. Adakah bayaran mahal?

    Harap Dr dapat memberi jawapan kepada soalan saya.

    Terima kasih.

  • Haneez says:

    Assalam Dr,
    Skor kemurungan sy sgt teruk 32, keresahan teruk 16 dan stress sederhana..
    Apakah punya kesan yg kurang elok jika sy memilih utk tidak berjumpa pakar tetapi cuba menyelesaikannya dgn cara sy sendiri?

  • Nana says:

    Salam Dr.
    Skor Depression, Anxiety and Stress saya Extremely Severe. And saya selalu buat dass test, and skornya semua sama.
    Saya takut. Takut dengan diri saya sendiri. I feel that i’m not deserve to be happy, saya rasa semua orang benci saya, akan tinggalkan saya. Tiap hari saya rasa macam nak mati. I lost interest dengan benda2 yang saya suka buat. Saya panic bila duduk di tempat yang ramai orang. My hand shaking a lot. Saya banyak sangat tidur, saya hilang selera makan. I feel really hopeless and useless. Ada hari saya jadi diam sangat, saya cepat terasa. Saya dekatkan diri saya dengan tuhan, solat, mengaji. But those thought, those feelings bila datang, saya takut sangat, saya tak boleh control tangan saya. Sometimes saya pukul diri saya sendiri. Saya takut nak share masalah saya, saya takut saya menjadi beban dan they say i just nak perhatian.

    Adakah ni just perasaan saya or stress? Dan adakah saya memang memerlukan khidmat pakar psikiatris? Terima kasih dr.

  • Maya says:

    Salam prof apa yang perlu dilakukan seorang individu yang ada rasa benci terhadap diri sendiri dan sering mencederakan diri sebab rasa diri terlalu bodoh. Selain kerap mengasingkan diri daripada rakan-rakan tanpa sebab.

  • Darren says:

    Hi Dr,
    Saya sedang dalam rawatan oleh pakar psikiatri hospital kerajaan.Saya didiagnos alami anxiety dan depression. Saya diberi ubat valdoxan atau aglomelatine 25mg.Saya diarah ambil 2 biji sehari waktu malam. Ubat ini agak membantu. Tetapi kadang2 tidak. Pakar berikan Xanax utk diambil apabila perlu. Walaupun ambil ubat, saya masih alami kitaran anxiety dan physical illness seperti gerd, pening dan sakit kepala. Baru2 ini saya alami sakit kepala yang teruk,saya rasa ia adalah migrain. Apabila bangun pagi, saya nampak silau2 seperti bebola terang di bahagian tepi penglihatan.Kemudian kepala rasa ringan dan berat. Seolah2 darah jadi kental di bahagian kepala.Saya sukar untuk melakukan aktiviti dan bekerja. Mengganggu kualiti hidup. Keadaan ini berlanjutan lebih seminggu on and off. Saya ada makan panadol tetapi sakit hilang sekejap kemudian dtg lagi. Saya tiada high blood, bacaan kolesterol ok, bacaan glukos ok tetapi UA tinggi 5.3 mmol
    Persoalan saya, adakah ini kesan psychosomatic /somatic dari penyakit mental atau kesan dari ubat yg dipreskripsi kepada saya?
    saya ada jumpa GP tapi dia beri paracetamol saja.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Dari penceritaan lebih kepada masalah kemurungan dan anxiety. Bukan dari ubat.
      Namun tidak dinyatakan berapa lama telah makan Valdoxan.
      Pening diperingkat permulaan pengambilan ubat mungkin sebab ubat.

  • masedayu binti mustapha says:

    assalamualaikum…. doc, sy sering mengalami emosi yg x stabil sejak remaja lg… sy sllu kn nangis tanpa terkwl,kdg2 gembira sgt, kdg2 sy suke myendiri, kdg2 sy ase org skliling x sukekan sy… apabila sy berkahwin emosi sy bertambah teruk apabila keluarga husband byk ngata mengenai family sy ditambah bertukar kerja di hospital besar yg tekanan kerja yg sgt stress… kdg2 anak sy sllu sy pukul bila buat perangai… sy ase tidak sedar semasa pukul anak… lpas sy sedar sy kn nngis x terkwl dan kn call suami mtk balik umah… kdg2 sy ase bosan gn kehidupan… kdg2 dlm fikiran ase nk mati… x thn ase sakit kepala… sy x dpt nk buat apa2 keputusan..sy ase nk berhenti jer… nk dok umah jer… x nak ambik tau hal diluar…kdg2 sy terfikir sy nie psy… kerana keluarga sy abg sy 2 org ada masalah mental dan sepupu sy pn begitu jgk.. adakah sy ada genetik psy… bantulah sy… sy nk sihat…. sy dok di kuantan

  • Tira says:

    Doc. Semua kategori saya mendapat 30+ dalam kategori extreme severe. Perlu ke saya mendapat rawatan di hospital?. Kerana saya sendiri keliru dengan keadaan saya

  • Unknown says:

    Salam Doc. Sekiranya saya decide untuk jumpa pakar, adakah akan ada rekod atau data tentang penyakit mental yg dialami? Seseorang pernah beritahu saya yang jika kita pergi jumpa pakar, rekod yg tunjuk kita ada masalah mental akan ada dan nanti susah untuk cari kerja

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      tiada sesiapa tahu kerana memerlukan kebenaran pesakit. isu medical confidentiality

    • Zira says:

      Salam Doc. saya pernah emel kepada doc untuk bertanyakan mengenai Mental health. Saya mengambil nasihat doc untuk berjumpa doktor. Malangnya tiada hospital/klinik yang berdekatan bagi consultation untuk mental health. Saya berjumpa doktor di klinik swasta biasa. Doktor tersebut sarankan saya menjalani ujian darah untuk melihat sekiranya saya ada masalah tiroid. Alhamdulillah, tiroid saya normal. Saya pernah ke klinik kesihatan dan bertanyakan kepada doktor di sana. Jawapannya, doktor cakap saya boleh kawal sendiri. Masalah saya sekarang, saya dah berjaya kenal pasti perkara yang trigger kepada anxiety saya. Cuma saya xtahu cara nak atasi. Bantu saya doc. Saya nak sembuh

  • Misz Cleopatra says:

    Salam, sy dah bt ujian dass.. I get 1)teruk 2) sgt teruk 3)sederhana.. Itu bermaksd sy still okay lah kn.. Sy dah penah buat kat hospital ujian dass ni.. Same result jg..

  • Ieka says:

    assalam dr. Saya student . Saya tak tahu saya kemurungan ke tak . Tapi semenjak f4 saya memang dah mula menyendiri . Menangis sorg2 . Naik u saya try ubah diri sendiri. Tapi skrg makin teruk. Saya rasa parents saya x layak ada anak yg teruk macam saya . Saya x tahu pun saya hidup tiap hari untuk apa .

  • nan says:

    Id: 73VQ5J
    Result: 28 20 24

    Salam Prof.. I’m tired inside out.. Ntah la prof.. susah nak dizahirkan dgn kata2..

  • Anis fasihah says:

    Sy dah buat ujian saringan dass ni. Dan keputusan sangat teruk. Boleh ke sy bawak result ni terus jumpa psychologist / psikiatri ? Ke kena jumpa doc kat klinik dulu?

  • nana97 says:

    Salam Dr,
    saya seorang pelajar universiti berumur 22, lepas saya buat ujian DASS ni keputusan saya 36/28/30 (D/A/S).
    saya hari-hari menangis suka menyendiri dalam bilik. saya baru kehilangan ayah saya august lepas.
    ibu saya pula ada orang lain sejak ayah saya masih hidup smpailah sekarang.
    hubungan saya dgn keluarga sedang2 sahaja.
    saya pernah diganggu oleh beberapa manusia psiko di universiti berikutan kawan saya sndiri menjual identiti saya termasuk dimana asrama saya di laman sosial.
    saya diganggu dan dibuli, dan ditinggalkan oleh rakan2.
    saya dipertemukan dgn lelaki yg seolah olah ikhlas dgn saya tp akhirnya tinggalkan saya atas sbb dia ada org lain, dia sudah berpunya dan saya tidak memenuhi kehendak nafsunya.
    mengadu pd keluarga pun sama sahaja, kdg2 saya juga dipersalahkan.
    sejak itu smpai harini saya ada tabiat buruk, suka cederakan diri sndiri tiap kali saya berseorangan. saya seakan2 pantang nampak bnda tajam, ada saja saya mahu lakukan.
    saya selalu tumbuk dinding dan campak segala benda.
    saya menangis setiap hari sehingga berjam2.
    pernah tidak makan minum hampir seminggu.
    selalu fikir kenapa tak mati je dari hidup yang menyusahkan orang dan tkdpt apa apa pun.

  • Ella says:

    Assalamualaikum doktor. Skor Kemurungan & stress saya 28 (extremely severe) saya umur 27tahun dengan 2 anak. Saya nak dapatkan rawatan, saya xmampu nak jalankan tanggungjawab sebagai ibu dengan sempurna. Tanggungjawab harian saya sangat kucar kacir. Saya rasa saya ibu paling xguna. Tapi saya xnak suami dan keluarga saya tahu saya dapatkan rawatan. Saya pernah luahkan pada suami tapi dipandang sinis Dan diperlekehkan. Di kerian perak, dimana saya boleh dapatkan rawatan?

  • Syasya says:

    Assalamualaikum doc,
    Ini adalah kali ke 6@7 saya mengambil ujian DASS secara online sejak 2thun lepas. Dan result setiap kali adalah sama iaitu sangat teruk bagi ketiga2 bahagian. Saya sedar saya perlu berjmp pakar dari hospital namun saya sering takut dan risau diperlekehkan oleh doc di klinik kesihatan sekiranya saya meminta doc di kk membuat surat rujukan ke klinik psychiatry. Bagaimanakah cara untuk saya mendapat surat rujukan tanpa diperlekehkan oleh doc di KK

  • Ayn says:

    Saya tak tahu dah berapa kali saya buat ujian DASS ni. Setiap kali buat result sama je. Depression dan stress sangat teruk. Anxiety teruk. Tapi saya tak tahu mana saya nak mula untuk jumpa pakar. Saya sedar diri saya banyak berubah. Ya saya juga self harming. Itu yang buat saya rasa puas.

  • iera says:

    Assalamualaikum Dr. saya ada ambil ujian ni dan semua keputusan sangat teruk. Saya sering rasa tersisih oleh orang sekeliling, keluarga dan rakan sehingga membuatkan saya menangis. Saya cepat rasa sedih apabila tidak diajak melakukan sesuatu bersama dan dipinggirkan. Berat badan saya bertambah kerana saya lebih gemar tidur berbanding keluar berjumpa orang. Saya rasa mereka sekadar ingin menyakiti saya. Kualiti kerja saya juga menurun . Saya tidak lagi suka melayari media sosial dan tidak mahu bercampur masyarakat. Saya juga tidak mahu pergi kerja kerana takut akan sebab yang saya tidak pasti.Adakah saya perlu berjumpa psikiatri?

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam,
      Seperti masalah kemurungan.
      Namun sukar saya tentukan keterukan. Rujuk semula indikator2 keperluan jumpa pakar dlm post saya lain.

    • Sha says:

      kalau tinggal di lembah klang, boleh ke ppum, psikiatri klinik, mereka terima walk in drp
      7.30 pagi ke 11 pagi.. boleh bawa Das result, show to them your score. Charge rm30 untuk konsultasi. (refer:

      link: http://www.ummc.edu.my/department/department.asp?kodjabatan=32
      Out Patient Psychiatric Clinic
      Location
      The out patient psychiatric clinic is located on the Ground Floor, Kompleks Perubatan Psikologi.
      Operation hours
      Various clinics are run between Monday and Friday.

      Every Monday to Friday morning there is a “walk in clinic” known as the D1 clinic. This clinic caters to those patients who are already on follow up, who are experiencing a crisis, or whose medication has run out.
      Also there is a “new case clinic” known as the D2 clinic from Monday to Friday. This clinic caters to cases coming for the first time to the psychiatric clinic. Currently there are about 1000 new patients coming annually to the psychiatric clinic. The cases are mainly referred from the primary care doctors as well as private general practitioners. However some patients come without any referral.

      thank you Dr buatkan DAS test ini interaktif.

  • syera says:

    Salam Dr. saya dah amik keputusan ujian ni. tahap keresahan saya teruk. saya rasa di dalam keluarga tu semua saya yang salah sampai saya takut utk berkata. dan bila di tempat kerja saya sering dipersalahkan sampai saya tidak ada rasa keyakinan untuk melakukan sesuatu. adakah saya peru berjumpa psikiatri ?

  • Hen93 says:

    Salam sejahtera dok saya berikut hasil skor sya kemurungan=18 keresahan=16 stress=12.. dan adakah saya perlu berjumpa dengan pakar 😢..

  • aina says:

    Assalamualaikum, keputusan drpd ujian ini tahap kemurungan saya 18(sederhana), keresahan 20(sangat teruk), stress 22(sederhana). tindakan apa yg perlu di ambil?

  • Eva ismail says:

    https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=29V4KD

    assalamualaikum….

    Sy eva ismail umur 33 Ibu dr 2 anak brumur 9 dan 3 thn.. dr johOr bahru …

    Kejadian awal Pd tahun 2014 sy mengalami getaran otak akibat keganasan rumah tangga… Saya pernah membuat rawatan klinik berdekatan… Dan keputusan mengatakan sy menglamai kemurungan yang teruk..
    saya telah dirujuk ke hospital pakar psikrik dan pakar prksekiloggi ….
    dan susulan lainnya.. Pada 2017 keputusan Mendapati sy pulih…

    Kini saya merasakan tanda awal hati saya berdegup..resah.. Rasa sedih dan ingin menangis..bimbang.Takut.. Membuat kan kepala saya merasa denyutan kecil semakin menyakitkan..
    Dgn kesakitan itu sy akan mengimbas kisah lampau…. membuatkan saya menyendiri…xmahu berckp… apakah rawatan untuk saya mulakan….

    Harap doc dpt membantu sy… Trima kasih wassalam…

  • Ckwa says:

    Assalamualaikum Doktor. Saya Wawa berumur 26tahun. Setelah membuat ujian online DASS ini keputusan saya ,Kemurungan 38, Keresahan 28 dan Stress 28. Hampir 2 minggu sudah saya begini. Dan keadaan ini akan berulang setiap bulan. Saya rasa tiada apa-apa untuk saya harapkan. Keluarga juga tidak pernah ambil kisah dimana keadaan saya bila kelihatan banyak berdiam,tak makan dan tidak bercampur dengan sesiapa. Hampir setiap hari saya menangis dan hanya berkurung dalam bilik. Dan saya buntu mahu lakukan apa. Pernah juga saya rancang untuk tamatkan riwayat nyawa sendiri. Saya sedih bilamana orang-orang terdekat tidak ambil tahu keadaan saya begini. Saya buntu. Perlukah saya berjumpa Doktor Psiaktri?

    Terima Kasih Doktor. :’)

  • Nurul says:

    Saya dapat 20/24 /26. Hari ini saya pergi hospital, ingat nak buat ujian saringan mental. Saya baru cakap dekat kaunter pendaftaran, nak buat ujian saringan, tapi saya dah terketar-ketar, susah nak bercakap. Saya pergi seorang diri, tak beritahu sesiapa. Dia orang tak habis cakap lagi, saya dah pergi, sebab saya rasa nak menangis. Lepas saya rasa tenang sikit, dia orang panggil, tanya macam-macam. Saya dah cuak sangat, habis tangan terketar. Lepas dia orang habis cakap, saya dah tak boleh control diri. Masa tu, saya ada massage kawan online, saya tak kenal dia tapi last2 dia yang kena tenangkan saya. Setengah jam saya kurung diri dalam tandas hospital. Haha, oh, pihak hospital cakap, saya kena pergi hari Isnin atau Jumaat, hari ni tak boleh. Maksudnya hari ni saya pergi menangis dekat tandas hospital sajalah. Haha

    • S says:

      Assalam dr,dah lima tahun berlalu sy masih jadi seorang yg pemendam,dulu sy stress dan suka kurung diri dalam bilik. Sy susah nak luah apa sy rasa sebab takut akan jadi bahan ejekan orang,sbb tak semua orang faham apa sy rasa,bagi diorang tu perkara biasa, kadang² boleh jadi marah sangat bila sesuatu berlaku,kadang² tu sy bercakap sorang² tanpa sedar,bila di ingat balik..sy bercakap sorang² rupanya, kalau ada sesuatu yg menganggu fikiran sy,sy akan menangis,tapi lepas tu perkara tu datang balik di minda sy,kadang pergi kerja sy banyak kali terdetik dekat hati nak je bagi accident,kadang sampai rasa nak langgar divider jalan,pernah terfikir nak terjun tasik..dan sy pernah cakap dekat kwn sy,kalau carik sy tak jumpa..boleh carik sy dalam tasik ni. Sy tahu dosa kalau bunuh diri, tapi perkara tu kerap kali bermain difikiran sy. Menangis tu dapat melegakan sikit rasa ni, tapi lepas tu dia datang balik. Dr sy baru lepas buat ujian dass “depression 40, anxiety 32, stress 38” apa patut sy buat? Sy tak gila kan dr? Kadang sy terfikir,sy nak jadi orang yg ceria dan tak terlalu stress mcm ni,takde kurung diri,takde niat nak bunuh diri,sy cuba buat macam biasa,depan orang nampak biasa,tapi hakikatnya hanya diri sy je tahu rasa ni

  • shimir says:

    assalam doktor.. saya dah buat ujian dass keputusan nya 12,12,16 nampak okey tapi masalahnya saya cepat hilang mood, tak tentu arah, mood berubah tiba2, kejap marah kejap baik, saya selalu rasa kosong & sedih.Saya sendiri tak tahu kenapa saya jadi mcm tu. Boleh doktor bagi tau apa masalah saya ataupun benda ni biasa saja?

  • Jaja says:

    Kawan saya bgtau kita boleh beli ubat dormicum utk reduce anxiety. Saya cuma nk hilangkan gelisah saya ni.

    My score https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=O4YVEL

  • Ri says:

    Assalamualaikum… saya dah buat ujian dass, Kemurungan: 32, Keresahan: 16, Stress: 26… For some reason, saya tak terkejut dgn skor untuk stress sbb saya selalu rasa tertekan.. Tapi saya tak sangka kemurungan lagi tinggi dr stress..

    kawan saya yg ada masalah kemurungan pernah tanya saya jika saya ada kemurungan tetapi saya tidak tahu ketika itu.. saya gelak ketawa bila dgn kawan2 saya tapi bila berseorang, saya termenung, fikirkn pasal keluarga sy, rasa macam nak menangis, kekadang saya dengar satu suara dan saya menjawabnyer tanpa sedar..

    Tapi saya ingat iyanyer benda kecil.. Jadi, saya abaikan je. Tapi lepas 2 tahun, saya 19 thn, saya asyik persoalankn semua kelakuan saya… kenapa saya buat bergitu sekiranyer diorang x hargainyer? beberapa hari ni pun saya jadi kurang nak tunjukkan emosi.. setiap kali saya tengok kawan2 saya, saya rasa nak menangis.. perkara2 negatif asyik muncul dlm pikiran saya… Dan membuat saya sukar untuk tidur.. 4 hari ni saya asyik tidur pukul 3 /4 pg, itu pun rasa seperti tak tidur / tak pejamkan mata pun..

    Perkara ni membuatkan pelajaran saya terganggu, saya asyik ngatuk dan tak fokus dalam kelas… saya tak bagitahu mana2 ahli keluarga saya sbb tak mahu mereka risau.. apa perlu saya buat? perlu ke saya berjumpa kaunseling atau ke hospital?

  • Anuar says:

    Terima kasih Dr.Ramli
    Saya amat bersyukur dapat menjalani pemeriksaan asas ini.
    Ia dapat menaikkan semangat untuk terus berusaha kerana sedar kekuatan diri pada tahap mana.

  • Seth Noah says:

    Score dass saya tidak begitu baik dari semasa ke semasa. Saya telah berjumpa dengan pakar psikiatri bagi merawat keadaan saya.tapi dalam masa yang sama saya tidak memberi banyak kerjasama.saya tidak bercerita masalah yang terjadi dalam hidup saya kepada pakar psikiatri. Saya cuma bercerita mengenai kisah kehilangan insan tersayang dalam hidup saya. Saya sukar untuk meluahkan kisah-kisah gelap yng berlaku kepada saya semasa saya masih kanak-kanak dahulu. Menjadi mangsa gangguan seksual lebih perit dari jadi mangsa buli walaupun kedua-duanya menyebabkan emosi saya tidak stabil.saya bertahan selama lebih 25tahun hanya untuk berjaya atasi mereka tapi hakikat saya biarkan diri tenggelam dalam masalah depresi untuk jangka masa yang lama.Saya memang sering berjumpa kaunselor sekolah tapi saya tidak pernah menceritakan apa yang terjadi sebab saya tak tahu nak percaya siapa.

    • Ramli Musa says:

      Elok bercerita sepenuhnya pada pakar psikiatri.
      mungkin tidak pada kaunselor tak apa.
      Ini kerana pakar psikiatri baru tahu keterukan atau punca menjadi kemurungan.
      Secara ringkasnya baru doktor mendapat gambaran jelas tentang diri dan penyakit

  • S. Azira says:

    Depression 42
    Anxiety 36
    Stress 28

    Boleh sye pegi buat appointment? Ape prosedure yang diperlukan?

      • Norhidayah says:

        Salam ..keputusan dass sy adah…
        Kemurungan 40
        Keresahan 34
        Stress 36…
        Perlu ke sy berjumpa pakar 😩😩

        • Ramli Musa says:

          Salam, LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

          Buat ujian DASS di website ini
          Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
          Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
          Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
          Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar
          Lihat senarai hospital di website ini.
          SEMUA ADO di sini..

          • Mama firas says:

            Salam Dr.. Sy ibu ank 5. Ujian dass sy depp 28 keresahan 16 stress 26. Saya ada beberapa masalah PERIBADI yg x dpt sy nyatakan di sini. Sy x bercampur org, jd pndendam, benci semua keluarga suami. Sejak berhenti kerja 2017, sy rasa hidup terkongkong, Sy x de berkawan dgn sesiapa, emosi sy keterlaluan, Kdng2 sy jd pemarah dgn ank2 smpai satu tahap sy pukul mereka hingga x terkawal sbb ank2 wat perangai. Ada masa sy suka fikir nth apa2 smpai sy sakit kepala berhari2. Dan klau sy marah tngn sy jenis menggigil dan nafas sy kurang selesa, jantung laju. Perlukan sy jumpa psikiatri?

  • Cam says:

    Salam doc, sy buat ujian dass result menunjukkan axienty dan despression sy sgt teruk, lately ni sy selalu rasa sy sukar bernafas kdg rasa jantung makin laju tiba² kdg rasa jantung slow mcm nk berhenti, selalu bersedih, selalu menangis sendirian..rasa diri tk d hargai, selalu fikir nak cederakan diri sendiri and do somthing stupid, rasa life sy kosong, kdg tiba² rasa menjerit kuat², kdg² sy jd takut tanpa sbb berpeluh tanpa sbb, perlu ke sy berjumpa dgn pakar??

  • anonymous says:

    hello adakah tahap anxiety yg tinggi ni menyebabkan saya takut melakukan bnyk perkara sbb asyik memikirkan pasal kematian?

    ia berlaku kadang2 dan saya sedang membiasakannya

  • Ahmed says:

    I’m 18, my score is 40, 35,35, I feel like my life is a pressure cooker that is getting me “cooked up” to be ready for society but all this pressure really do is bringing me down. Now study at form 6 school and my attendances has not been good at all to the point my teacher forces me to quit the school and advice me to go to other college or sign up to STPM alone because I am a burden to them. Though I know that I missed my opputurnity for the intake and I can’t afford private college. Which is putting me on more anxiety to which I already have problem sleeping at night thinking things and causing me to wake up late. I sincerely want to know the best way to cure this illness because sucking it up hasn’t been working well for me.

  • al says:

    saya pelajar di sebuah kolej & sedang bercinta tetapi saya masih dpt seimbangkn pelajaran & percintaan . tetapi masalahnya saya stress & anxiety saya sangat teruk berpunda daripada berat badan.. saya perlu naikkan berat 46 kg . saya makan byk tetapi berat saya masih kekal iaitu sebanyak 42 kg

  • Mama firas says:

    Salam Dr.. Sy ibu ank 5. Ujian dass sy depp 28 keresahan 16 stress 26. Saya ada beberapa masalah PERIBADI yg x dpt sy nyatakan di sini. Sy x bercampur org, jd pndendam, benci semua keluarga suami. Sejak berhenti kerja 2017, sy rasa hidup terkongkong, Sy x de berkawan dgn sesiapa, emosi sy keterlaluan, Kdng2 sy jd pemarah dgn ank2 smpai satu tahap sy pukul mereka hingga x terkawal sbb ank2 wat perangai. Ada masa sy suka fikir nth apa2 smpai sy sakit kepala berhari2. Dan klau sy marah tngn sy jenis menggigil dan nafas sy kurang selesa, jantung laju. Perlukan sy jumpa psikiatri?

  • Depress says:

    Saya
    40
    26
    30
    Adakah patut saya berjumpa pakar?😔

  • Shakirah says:

    Salam Dr,
    Result DASS saya Depression 24, Anxiety 2, Stress 0. I’m curious. How can I get high value of depression. Thanks.

  • HAYAT says:

    Kemurungan/Depression:
    28 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Keresahan/Anxiety:
    14 (Sederhana/Moderate)

    Stress:
    26 (Teruk/Severe)

    ujian nie berdasarkan kerja sy dan org disekeliling sy (tmpt kerja)..hidup saya rasa sgt stress..

  • filzah says:

    Kemurungan/Depression:
    38 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Keresahan/Anxiety:
    28 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Stress:
    32 (Teruk/Severe)

    Saya rasa kosong.saya tak berminat nak bercakap dengan orang.saya bekerja dan belajar dalam masa yg sama..dalam bidang ijazah grafik. saya rasa diri saya lost.

  • Hidayah says:

    Assalamualaikum dr. Saya berumur 22 tahun dan student. Bachelor of Education Art and Design. Depression 40, Anxiety 40, Stress 39. Jujur saya katakan…saya tak tahu dr. Saya tahu saya ada benda macam tu sejak umur saya 11 tahun. Counselor juga ada kata, saya mungkin akan tergolong dalam treatment untuk long term. Saya dengar suara yang bukan-bukan, sometime saya nampak bayangan diri saya terjun daripada bangunan, saya juga kerap bangun tidursecara mendadak dan nafas saya kerap berasa tersekat. Kadang kadang saya akan menangis yang teramat kerana sunyi. Saya muda tenggelam bila termenung. Saya tak tahu itu adalah mainan syaitan atau tidak, tapi saya dah hidup sebegitu sejak kecil dan saya belajar mengawalnya tapi ramai yang minta untuk saya dapatkan khidmat kerana takut saya hilang kawalan. Saya sendiri tak tahu dr. saya buntu. kadang saya benci dengan diri saya, life sye. Sye rasa kehilangan tapi saya tak tahu apa dia. Saya perlukan jawapan tapi saya juga menolak jawapan. apa perlu saya buat dr?

  • jaja says:

    assalamualaikum doc, pada tahun 2018, sya pnh jalani kaunseling disekolah kerana ujian dass saya sangat teruk..hari hari kene kaunseling tapi saya rasa semuanya masih sama.. saya rasa kosong dengan diri saya. dan sekarang saya remaja berumur 18 tahun.. saya ada buat ujian test dass.. kemurungan dan anxiety saya masih lagi sangat teruk. saya berasa tertekan dengan keadaan sekeliling. orang selalu kata keluarga adalah tempat berlindung, tapi bagi saya keluarga saya adalah punca saya tertekan.. bukan shaja keluarga tapi kawan kawan jugak kerap membuat saya tertekan.. saya pnh hampir killerself tahun 2017 tapi msa tu saya x mampu sebab saya shaking. saya rasa saya hilang kepercayaan dengan orang sekeliling. saya x bahagia dengan diri saya. sya hilang tmpat mengadu. teman lelaki, keluarga, kwn kwn semua hilang msa saya jatuh.. everything okayh pada siang hari, tapi bila malam saya kerasp menangis sehingga menggeletar.. diunia sangat menakutkan

  • NN says:

    Assalamualaikum doc, sy dh buat ujian DASS tiga kali & keputusan ujian sy anxiety mmg sama sgt2 teruk. Sy tak tahu sama ada diri sy ada anxiety atau tidak. Sy fikir tanda2 yg ada pd diri sy cuma tanda biasa2 shj sblm nie. Dari kanak2 lagi sy dh jadi mangsa gangguan seksual, tapi masalah gangguan tu berulang lagi semasa sy berumur 18 thn sehingga keputusan exam STPM sy mmg failed, parents sy pernah bgtau dari kanak2 lagi mmg sy selalu menangis & takut bila kena berjumpa & berada di tempat org ramai spt kenduri. Sampai la umur sy dh 26 skrg, perasaan sy masih sama mcm dulu. Menangis mmg selalu sampai satu tahap hati dh rasa tak kuat utk teruskan hari2 yg mendatang. Sy dh pernah jumpa pakar kaunseling masa form 1, tapi sy jadi byk pendiam & tak byk bercerita. Sy juga pernah ada bgtau parents yg sy ada terkena gangguan seksual tetapi mrk tak percaya. Hati selalu berkata “Ya Allah dh takde siapa yg percayakan aku, takde siapa yg syg aku. Aku cuma ada Allah je tempat utk meluah segala masalah nie. Ambillah nyawa aku cepat2 biar lepasnie dh takde org yg syg aku selain Allah.” Pernah juga sblm nie ada niat nk kelar urat nadi di pergelangan tangan tapi Alhamdulillah iman sy masih kuat sampai satu tahap sy menangis mmg akan lembikk. Disbbkan sy pernah terkena gangguan seksual, sy jadi trauma utk berkahwin & selalu fikir benda yg bukan2 sehingga sy fikir sy taknak kahwin sampai bila2 tetapi parents paksa utk sy kahwin juga. Sblm nie setiap kali ada lelaki yg nk masuk meminang sy akan tolak sb sy akan jadi takut bila sebut kahwin. Tubuh sy mmg akan rasa sejuk2, tgn menggeletar, cepat gelabah & bercakap pon akan terketar2. Jantung mmg berdegup laju sb sy hanya fikir takut & takut tanpa sebab. Dan skrg nie Alhamdulilah sy dh pun dh ada org merisik & in shaa Allah dlm proses utk bertunang/ berkahwin. Tetapi perasaan sy masih sama skrg nie akan takut2 & selalu fikir benda yg bukan2. Menangis lagi sampai sy jadi terfikir semasa majlis nanti aku akan pengsan ke ? Sb dh tak tahu nk buat mcm mana doc. Adakah tanda2 nie anxiety ye doc ? Sb keputusan tahap kemurungan sy sama ada sederhana/teruk/sgt teruk & stress mmg normal. Harap doc dpt beri maklum balas kpd sy. Terima kasih. Kalo nanti sy perlu jumpa pakar pun, doc pakar akan bagi ubat sy mmg taknak ambil ubat. Sb ubat ketenangan diri sy hanya hubungan sy dgn Allah shj.

  • ina says:

    assalamualaikum doktor, saya ingin bertanya , Skor dass saya ialah depression- 32, anxiety-26 ,stress- 26
    saya merupakan pelajar berusia 18 tahun dan sekarang berada di asasi. My parents ada high expectation for me getting an excellent result for my spm, tetapi saya hanya dapat 7A menyebabkan saya agak down, dan ibu bapa saya tidak bertanyakan result saya. saya memilih untuk menyambung asasi untuk menjadi doktor mengikut kehendak ibu bapa saya sekiranya mampu. Tapi semenjak berada di sini saya mula merasakan perubahan dalam diri saya, saya tidak belajar kerana saya tidak ada semangat untuk melakukan apa2 kerana dihantui perkara lalu.. saya pada mulanya agak aktif berkomunikasi tetapi sekarang saya cuma lebih suka menyendiri di dalam bilik.. tidak belajar.. saya hanya menangis tiap hari memikirkan ke mana saya akan pergi lepas ini.. benda ni berlarutan sehingga saya mula mencalarkan tangan sendiri supaya berasa lega, bertambah saya mula menggunakan pisau dan kadang2 saya dduk di tingkap rumah yg berada di aras 5 dengan harapan saya akan terjatuh dan mati.. saya merasakan saya tetap gagal dan akan menyusahkan semua orang sekeliling saya jika terus hidup, keputusan peperiksaan saya jatuh dan mula gagal.. makan juga tidak teratur kerana saya tiada selera.. dan berasa lemah untuk jalani aktiviti seharian… adakah saya perlu melakukan rawatan.. saya enggan memberitahu ibu bapa saya kerana bimbang dianggap manja dan suka melebih…

    • Ramli Musa says:

      Waalakum salam,

      Saya pernah mengendalikan pelajar saya juga yg telah masuk medic hingga tahun 4 dan sudah menghabiskan masa selama 7 tahun namun gagal menamatkan pengajian.
      Kes yg hampir sama masuk medic kerana kehendak ibubapa tanpa kerelaan diri.
      Eloklah pada peringkat Asasi diperbetulkan keadaan. Bawa berjumpa kaunselor universiti sebelum keadaan menjadi semakin rumit. Anda juga kena bersuara menyatakan keadaan sebenar.

      Punca banyak berkaitan dengan expectation ibubapa tanpa mengambilkira pandangan dan perasaan anak.

  • Zhf says:

    Salam Dr,
    Saya pelajar siswazah dan sedang dalam fasa menyiapkan thesis saya.Sejak 2 tahun yang lepas,saya kembali tinggal dirumah saya selepas tamat kontrak sebagai pembantu penyelidikan.Segala kerja dirumah saya lakukan seperti seorang suri rumah.Dalam masa yang sama saya melakukan penyelidikan saya.Tetapi disebabkan terlalu penat melakukan kerja rumah,saya hilang fokus untuk melakukan penyelidikan saya dan selalu bertangguh untuk menyiapkannya.Sejak kebelakangan ini terutama selepas saya tinggalkan rumah untuk ke universiti bagi menyiapkan penyelidikan saya selama 3 minggu saya makin tertekan apabila balik ke rumah dan keadaan rumah sangat teruk tidak seperti mana yang saya tinggalkan sebelum ini.Saya sangat tertekan dan marah sehingga saya tak mampu nak kawal kemarahan saya sehingga menendang pintu bilik sehingga pecah.Dan semalam saya sangat sedih dan tertekan apabila ahli keluarga saya seolah tidak menghargai segala yang saya lakukan untuk mereka dan mengatakan saya selalu marah-marah.Sebenarnya saya sangat letih fizikal dan emosi,saya sangat sedih dan marah sangat lalu saya menumbuk dinding dan menangis sepanjang malam sehingga tertidur.Saya kerap juga berfikir yang mungkin jika saya mati,semua ini akan selesai.Tapi saya takut dengan Allah dan masih fikir tentang ahli keluarga saya.Keputusan DASS saya Sangat Teruk,Sederhana,Teruk.Saya sudah buat banyak kali ujian ini,tetapi saya takut saya sahaja melebih-lebih sahaja bukanlah mengalami depresi.Sejak 2tahun lepas berat rasa naik sehingga 10kg.Indikator 2 dan 3 juga ada pada diri saya.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Antara komponen Psychotherapy dapat membantu kita dan anda adalah; Stress management, anger management, dan time management. Marah sehingga pecah pintu akan menimbulkan lebih banyak masalah dan impression negative

  • qari says:

    assalamualaikum.. doktor saya dlm keliruan saya ni sedih atau tidak…kadang2 sedih kadang2 gembira kadang2 mood tak betul… saya masih belajar and tahun nii saya spm… saya risau ngan semuanya saya selalu fikir benda² yang tak patut saya fikir… saya sering dibuli oleh cikgu dan ayah saya sendiri… diorng buli dari segi mental sering kali nak nangis but tak boleh… almaklum laa anak jantan an… saya rasa mood saya nii sentiasa berubah bila kat rumah lain bila kat sekolah lain bila kat luar pun lain… saya rasa cam tah laa saya sering sukar tido malam sebab terlampau fikir sangat masalah2 yang pagi tadi belaku kalau pagi tadi takde masalah saya terfikir masalah yang lepas… sebab tu saya sering tak/sukar untuk tido… saya nak jumpa cikgu kaunseling tapi cikgu kaunseling pun sering kutuk pasal saya membuatkan saya tak percaya sesiapa.. nak borak pasal nii saya langsung tiada sapa… ibu dah tak de… ayah…. tah laa malas nak ckp pasal dia…. saya nii banyak pendam dari meluah… saya sedih dengan diri saya saya marah dengan diri saya… sampai ada satu suara saya dengar “baik kau ikut ibu kau lagi bagus” tah laa doktor saya serabut sangat2…. saya tak tahu nak buat apa dah… saya punya kuputusan ialah:

    Kemurungan/Depression:
    36 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Keresahan/Anxiety:
    26 (Sangat Teruk/Extremely Severe)

    Stress:
    26 (Teruk/Severe)

  • JSN says:

    Assalam doc. Happynya rasa dapat jumpa website doc ni 🙂 doc, sy ada je berapa soalan =

    1) masalah mental ini selalunya datang dari hati atau minda/fikiran ?

    2) bagaimana sekiranya fikiran tenang, tapi hati terasa berat. Adakah ini juga berupa masalah mental ?

    Untuk pgtahuan doc, DASS test ni sy dah buat 2 kali pada waktu yg berbeza. Result normal. Tapi hati sy kerap rasa tak tenang/berat, bila mcmni mula la sy risau. Sy ada sakit mental ke. Fikiran sy ok, sy masih boleh jalani hidup seharian dgn baik & komited. Adakah ini berkaitan dgn agama.. moga Allah merahmati doc dengan kebaikan yg doc buat..amin 🙂

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salaam.

      Alhamdulillah website ini membantu masyarakat di luar sana.

      Hati tidak tenang bukan masalah penyakit mental. Tapi penyakit mental boleh menyebabkan hati tak tenang.

      In shaa Allah mendekati diri dengan Allah dan masjid akan memberi jalan ketenangan hati. Ini kerana kita lebih utamakan Akhirat dari dunia yg sementara ini

  • Dee says:

    Assalamualaikum Prof, berdasarkan ujian result saya menunjukkan saya mengalami anxiety yang sangat teruk dan saya berumur 24 tahun. Namun, menurut saya ianya tidak mengganggu kehidupan saya tetapi saya mengalami sleep bruxism menyebabkan gigi saya agak retak, jaw saya berasa sakit (tetapi berasa sakit pada bahagian jaw hanya berlaku kadang-kadang saja). Menurut doktor, ada ka saya harus berjumpa dengan pakar untuk mengelakkan anxiety saya lebih teruk dan mengakibatkan saya mengalami servere bruxism?

    Thank you in advance Prof 😉

  • Diyana says:

    Salam doc, test ini valid tak to those who has thyroid disorder? Or any immune system disorder, because most of anxiety symptom develop from those disorder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires