RamliMusa.com

Bagaimana Membuat Interpretasi skor DASS anda? Interpretation of your DASS scores.

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar December 28 2017

Saya menerima banyak email meminta interpretasi skor DASS yang dibuat. Secara realiti, saya tidak mampu menjawab semua permintaan yang jumlahnya terlalu banyak. Dengan itu saya membuat keputusan memaparkan apakah makna disebalik kuputusan diperolehi anda. Disebalik keputusan yang dipaparkan, jumlah skor yang diperolehi akan dikategorikan berdasarkan di bawah.

I received many requests through email to interpret their results. In reality I could entertain all hence, I decided to display how the total marks are being calculated and categorized. Below is the table of the category of your total mark of each domain. 

Meaning (makna) Depression

(Kemurungan)

Anxiety

(Keresahan)

Stress

(Stres)

Normal (normal) 0-9 0-7 0-14
Mild (ringan) 10-13 8-9 15-18
Moderate (sederhana) 14-20 10-14 19-25
Severe (teruk) 21-27 15-19 26-33
Extremely severe

(sangat teruk)

28+ 20+ 34+

Secara ringkas mereka yang mempunyai skor teruk dan sangat teruk perlu diberi perhatian seperti berjumpa pakar terdekat.

Tahap keterukan juga boleh dinilai dengan melihat bagaimana tanda-tanda yang ditanya mengganggu kehidupan anda dan menjejaskan prestasi kerja anda. Jika jawapannya sangat menggangu maka ia menambahkan lagi sebab untuk mendapatkan perhatian pakar.

Jika tidak menggangu kehidupan, maka anda mungkin tidak perlu mendapat rawatan.

In short, those scored ‘severe” and “extremely severe” need to pay extra attention. If the symptoms really cause disturbance to your life or affect your function, then there is a real need to see a psychiatrist. You may be suffering from depression or anxiety disorder.

If not, we can make a conclusion that the treatment may not be needed.

119 Comments

  • Charles says:

    Good effort to nourish the essence of psychology in Malaysia..Keep on rocking Dr.

    • Ramli Musa says:

      Many thanks Mr Charles for your words of motivation..
      Small effort to help the society.

      • May says:

        Assalamualaikum doktor, saya sedar sejak 3 tahun lepas, saya jadi pasif dan suka bersendirian. Saya mula jadi rendah diri dan takut untuk bergaul dengan orang lain sebab saya rasa saya ni teruk dan tak layak. Saya mula asingkan diri saya. Tak nak cakap dengan orang, saya mula pendam dan hampir setiap hari saya overthinking tentang perkara yang tak patut pun difikirkan. Saya mula teringat-ingat kisah lalu saya. Saya selalu rasa keseorangan. Lama-lama, saya mula cederakan diri saya(toreh tangan). Setiap kali saya buat macam tu, saya jadi macam orang gila. Menangis lepas tu ketawa. Saya rasa puas tengok darah saya sendiri. Keluarga saya tahu saya cederakan diri saya tapi tak tahu sebab apa saya buat macam tu. Saya tak nak dan takut untuk cerita. Saya tak boleh nak terangkan. Lagipun keluarga saya selalu ejek saya pasal saya toreh tangan tu. Dorang kata saya takde agama,lemah iman dan menyusahkan. Tahun-tahun berikutnya, macam itu juga. Makin lama saya makin kuat menangis. Sejak tahun lepas, saya selalu rasa lemah badan. Setiap hari. Saya rasa tak larat. Last year, saya cuba buat DASS. Keputusannya semua sangat teruk. Saya tak percaya. Saya buat dari masa ke semasa semua keputusannya sama. Yang paling tinggi tahap kemurungan saya. Saya tak tahu nak buat apa. Saya nak sangat jumpa psikiatri tapi saya budak sekolah menengah. Saya tak reti. Mak saya pun ada kemurungan dan anxiety. Lepas tu saya tak berani nak cakap kat keluarga saya. Saya takut juga kalau nanti bila saya jumpa psikiatri tu dia akan kata saya ni okay je cuma saya je yang overreacting. Saya rasa hidup saya dah makin teruk dan takde apa-apa lagi yang saya boleh buat. Saya tak tahu nak buat apa doktor. Betul ke saya ni depression? Apa yang patut saya buat? Saya buntu.

        • Ramli Musa says:

          Salam, anda ada kemurungan. Cuba pujuk mereka dalam keluarga yg lebih memahami. Pasti ada seorg.
          Permulaan berjumpa dengan kaunselor sekolah dan suruh bantuan kaunselor supaya pujuk ibubapa hantar berjumpa pakar

          • su says:

            hi dr.sya seorang yang mempunyai keyakinan diri y rendah..dan dripd ujian dass td..keputusannya sgt teruk..dalam pekerjaan mentaliti dan emosi selalu memberikan impak y tidak baik pd pekerjaan saya dan dalam msa y sma menganggu aktiviti seharian saya..adakah saya perlu berjumpa pakar kaunseling dr.?

          • Ramli Musa says:

            Ya counselor atau psychologist boleh membantu.

  • Salam..saya macamana.. pihak mana yang saya harus Berjumpa?s

  • Saya dalam keadaan akan bercerai atas whatapps yang saya antar kepada isteri saya… saya berada dalam keadaan Sgt Marah Dan stress waktu itu

  • Aimi says:

    Salam Dr..saya baru lps buat ujian Dass..problem skrg ni sy tak tahu nk dpt rujukan seterusnya pd siape.

  • Aimi says:

    Salam Dr..saya dah buat ujian Dass..problem skrg sy tak tahu dkt mne sy perlu dptkn rujukan.

  • wiena says:

    Salam doctor, saya nak tanya. Saya sering mengalami panic attack ketika saya tidur, rasanya seakan takut yang melampau sehingga saya rasa saya nak mati. Saya terasa seaakan saya nak menangis tetapi tidak. Adakah saya mengalami depression?

  • Lydia says:

    Salam dr. Saya kerap kali menangis apabila teringatkan arwah ibu saya. Hampir setiap malam saya menangis bila rindu tau teringatkan arwah. Adakah normal dan adakah ia akan mendorong kepada situasi lebih teruk? (Depression or something)

    • Ramli Musa says:

      Salam. Perasaaan yang hiba atas kehilangan org tersayang kurang dari 6 bulan dari kematian boleh dikategori dalam Normal Grief. maksudnya normal. tapi jika sehingga tidak boleh berfungsi dan ada perasaan tidak mahu hidup, ia adalah serious dan tak normal. Bermakna perlu rawatan psikiatri.

  • Rins says:

    Dr Ramli, kalau kita mengalami panic & anxiety, perlu ke kita makan ubat anti depressant? Mohon pencerahan.

    • Ramli Musa says:

      Ya, ubat antidepressant (walaupun nama menunjukkan utk penyakit depression) ia adalah ubat sebenar utk Panic atau any anxiety disorders. Bukan ubat benzodiazepine spt Xanax atau alprazolam.

  • Bell says:

    Hye Dr, keputusan saya dlam test ni ‘sangat teruk’. Apa yg perlu sy biat ye

  • Khamisah bt Mohamed says:

    Doktor,
    Trm kasih Prof atas inisitif proaktif ini. Bagaimana soalan boleh diubahsuai
    utk lebih sahih?

  • RAFIZA BINTI RADZI says:

    Salam

    Saya kehilangan arwah ayah, January 2017.
    Sejak itu sehingga sekarang saya sentiasa merasa sedih dan menangis.
    Adakah ini normal?

  • Noname says:

    Doktor saya kerap overthinking pasal sesuatu perkara. Maksud saya, saya lebih pikirkan apa perkara buruk yg akan jadi dan saya sangat bimbang dengan perspektif orang sekeliling terhadap saya. Saya makin jarang keluar rumah, saya makin tak suka berada ditempat ramai orang. Saya kerap terasa hati walhal perkara itu terlalu kecil. Saya selalu besarkan apa saja yang berada diminda saya. Kadang saya peramah tapi kadang saya suka berdiam dan menyendiri. Kadang saya sangat happy tapi saya boleh jadi terlalu sedih secara tiba2. Mood saya berubah mengikut persekitaran saya. Saya mengalami depresi ke doktor?

  • Anon says:

    Terima kasih Prof atas tools ni. Sangat membantu.

  • iqa says:

    salam dr. saya pesakit depress . saya pernah diwadkan . selepas saya keluar wad saya terus ikot followup seterus nye tapi hanya berapa kali saja lepas tu saya tak pergi sebb saya rasa dah okey . tapi rupanya tidak . saya sedih . saya sakit hati . saya kecewa . saya marah . saya rasa nak bunuh dia tpi saya tahan . tapi sakit sangat dr bila tahan . saya tak tahu nak buat apa sekarang . saya cuba kuat tapi saya tak tahu sampai bila . saya tahan tapi saya takut kalau saya cederakan sesiapa . saya nak buat apa dr. saya takut untuk ke hospital . takut di wad kan . 😢 macm mana dr.

  • Yusliza says:

    Tksh dr.
    Apa yg dimaksudkan dengan ‘keresahan’ pd hasil ujian itu?
    Tambahan pula jika kptsn nya ‘severe’ manakala 2 kategori lg adalah sederhana.

  • ahmad says:

    Assalamualaikum Dr dan semua. keputusan Ujian sy mmg same mcm ujian sebelum ni. SGT TERUK… Saye pernah beberape tahun lepas, jalani pemeriksaan Hosp Psiktri Kerajaan. 2/3 tahun bertahan dgn ubat. Mase tu sebab sy jadi tertekan akibat Diri sendiri. Sy berubah secare drastik dari keadaan diri sy sebagai Pondan kepade Lelaki normal. Tapi makan diri sendri, Doc sahkan saye SPLIT IDENTITY dan BIPOLAR. 2 kali sy cube bunuh diri dgn telan ubat tidur sebotol. Tp Alhamdulillah x meninggal mase tu. Family sgt sgt membantu mase tu. Utk pengetahuan Dr sy dh berkahwin dan ade anak. Family sy semua tahu sejarah hitam dan sape sy. Tapi masalah dtg semule skrg ni, makin teruk . Saye rase x tau nak salahkan sape, Amal Ibadat Alhamdulillah sy x tinggalkan sejak dr belia remaje walaupun sy jahil dulu tp solat sy jage. Tapi hari makin hari ni, jiwa sy nk kembali hidup mcm dulu tinggi.. Tambah pulak bisnes sy kurang menjadi, tambah lg beban tekanan. Family semua pun dah x tau nak buat ape skrg pd say le. Mereka mampu bg sy sokongan dn kasih syg je. Saye buat mase ni x nak sambung pemeriksaan di unit Psiktri sebab pengalaman dulu, mcm x de byk yg positif sy dpt dr rawatan. Dr rase ape perlu sy buat.. sbab pikiran sy skrg mmg ke arah nak tamatkan riwayat hidup sy, itu jalan yg paling mudah… Wallahualam

  • Unlucky says:

    Salam doctor.. Saya nk jumpa pakar psikologi.. Tpi saya x tau mcm mane.. Saya nk ckp kat mak saya tpi saya takot.. Saya rasa benci dekat diri sendiri.. Rasa nk mati.. Rasa x berguna.. Saya selalu rasa nk bunuh semua org.. Tengok kematian blh buat saya rasa puas.. Bila tengok haiwan pun kadang2 saya rasa nk bunuh.. N then org ckp saya gila.. Saya xnk pun jdi mcm ni.. Dulu saya okay.. Tpi skrg.. Saya benci kan semua org.. Saya benci keluarga (kecuali mak saya) , kawan2 n semua manusia dekat dunia… Tlg saya doc.. Saya xnk hidup mcm ni.. Saya takot..saya takot suatu hari nnt saya akn cedera kan org lain.. Saya hampir2 nk bunuh classmate saya yg selalu buli saya.. Dan saya selalu berharap agar sekolah saya terbakar n semua org mati dlm keadaan yg ngeri.. Saya benci diri saya sendiri

  • nur liyana arysha says:

    saya merupakan mangsa dera mental oleh family saya selama 8 tahun dan masih berterusan sehingga sekarang . Selama 8 tahun ni saya tak pernah mengadu atau berjumpa pihak kaunseling or etc . Selama 8 tahun saya pendam sorang² . Saya banyak bercakap dengan gambar arwah abah saya sahaja . Saya tak ada sesiapa untuk mengadu . Ramai yang nampak saya okay hakikatnya saya sahaja yamg tahu . Pernah terfikir untuk bunuh diri tapi alhamdulilah iman masih kuat . Bagi family and orang sekeliling saya orang yang tak berguna . Hidup saya tak ada makna . Benda yang saya nak sangat cuma nak tamatkan semua ni . Saya da letih . Air mata saya dah kering . Saya perlukan someone yang boleh saya luahkan everything . Kadang² fikir kenapa aku yang kena hadapi semua ni . Aku cuma nak semua tamat . Doakan saya supaya semua . TQ

  • Oshanya Nair Ravi says:

    Good morning..First of all i want to thank for your help…Why a person get anxiety..and how to overcome it???Thank you..

  • Aidan says:

    Kpd kawan2 yang ada depression, anxiety. Hubungan dengan Allah yg akan membantu utk kurangkan depression. Saya pernah depression, menangis tiap hari. Dada sentiasa sakit. Tp bnykkan berzikir. Baca Quran. Baca Tafsir Quran. Banyak maksud dari Tafsir Quran yang Allah pujuk kita untuk bersabar. Kalau baca Quran bahasa Arab kita tak faham. Tapi bila baca tafsir Quran, rasa mcm kita berbual dengan Allah, dan Allah ada jawab. Bnyk Allah pesan dlm Quran untuk bersabar. Banyak hikmah dan ayat, pesanan dan pujukan dari Allah untuk kita hambanya. Jadi, bacalah tafsir Quran dan berfikir kenapa Allah kata begitu. Apa hikmah setiap pesanan Allah. Solat berjemaah di masjid. Belajar mengaji Quran. In Shaa Allah, Allah tunjukkan jalan cara untuk keluar masalah. Lepas setahun bersedih, Alhamdulillah, rasa depress berkurangan. Selain tu cuba juga berbual luahkan pada orang walaupun x rapat/x kenal. Komen mereka kebih neutral dan boleh bantu pujuk kita walau utk masa sekejap. Selebihnya, hungan kita dgn Allah. Jangan bunuh diri sebab itu maksud dah putus asa dengan rahmat Allah. Mati sebab bunuh diri, tak daoat masuk syurga. Mampukah anda tinggal di neraka sedangkan akhirat itu kekal selamanya. Sebab itu Allah pesan bersabar. Bersabar dan cari cara yang betul utk hadapi ujian Allah. Wallahualam.

  • Ifah MD says:

    Assalamualaikum doktor.
    I got 34 for depression, 10 anxiety and 20 for stress.

    I am cureently in sessions with psychiatrist. Ada psychologist ckp saya ni survivor.. But i feel i am still surviving sebab the feeling volatile.. Up and down. I was diagnosed with dysthymia with major depressive disorder. Dan my current psy ckp i ada sikit2 bipolar disorder.

    If prof ada support group in which i can come please let me know prof. Selain nak treat myself.. I feel i wanna contribute to the society as well by creating awareness.

    I started dgn sharing about my depression journey kat fb wall. Ada feedback negative as well as positive. Asians masih lagi taboo ngan mental disorder nj. Tp employer pun i think masih x ready deal dgn mental disorders punya employees issues.

    I fought for my rights.. On my own. I even enlighten the company hr about this depression thing. Sampailah I dpt my rights.

    This yr i dpt recurring depression. Tp 1 bulan je. And i got terminated. Tp company retract sebab its unlawful. So prof.. I am still surviving with these ups and downs.

    Appreciate if you can share if u conduct support group or something. Thanks Prof.

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam,
      Many thanks for sharing your thoughts and experience.
      I really appreciate and admire your willingness to share your experience for the benefits of others.
      There are not many whom willing to do so.
      One of my inspiration is to initiate a support group for mental illness in my area that I serve which is Kuantan.
      at the moment I only successful to form a parent support group for children with special needs. Persatuan Ibubapa Anak-anak Istimewa Pahang.
      I know Penang has established.
      I welcome you to write and I will publish it here; it will be anonymous.
      Unfortunately, I don’t know your background and your area of stay.

      Wassalam

  • NORADELLA BINTI DIGONG says:

    assalamualaikum doktor.. sy selalu rasa sesak nafas tp bila cek hospital ok. bila sy beritahu masala sy doktor d hospital suru rehat. tp penyakit ni sy rasa makin teruk. sampaikan kena suruh makan panadol pun sy takut nnti ubat tu bikin sesak nafas sy. apa perlu sy buat. pleaseee sy perlukan bantuan

  • Lala says:

    Salam Dr,
    Keputusan dass saya
    Depression – 38
    Anxiety – 28
    Stress – 30

    5 kali buat test ni dekat berlainan website pun sama menunjukkan skor yang lebih kurang sama macam ni. Selalunya depression & anxiety yang selalunya extremely severe.

    Saya self harm. Saya selalu rasa puas bila saya dpt kelar tangan atau peha. Saya selalu susah tidur atau kadang saya asyik nak tidur je. Saya jadi demotivate sangat. Sampai efek kerja sehingga boss dah tegur prestasi kerja saya makin menurun. Saya sukar untuk menyiapkan sesuatu kerja dalam tempoh ditetapkan. Saya hilang semangat untuk hidup. Saya selalu overthinking benda-benda yang tak perlu. Tapi saya tak boleh stop. Saya sampai dah tak mahu berjumpa orang melainkan orang tertentu sahaja.

    Soalan saya adakah ini cuma mainan perasaan saya seperti yang lain cakap kan pada saya atau saya memang memerlukan khidmat pakar psikiatris? Terima kasih dr.

  • Vera says:

    I believed that Im just a sensitive person who thinks more than other person, but that didnt make me depressed or hving anxiety. Somehow the result shows otherwise. And i wondered if i actually hving anxiety, and hoping to see you personally, and how. Thank you

  • Dalila says:

    Salam prof , jika skala depression kita hanya moderate adakah kita memerlukan rawatan ?

  • AS says:

    Inisiatif yang bagus. Teruskan usaha murni ini.

  • Puan Siti says:

    Salam doktor. Sejak umur 14tahun saya jadi terlalu penakut. Lebih lebih lagi bila nak jumpa orang. Saya akan rasa gemuruh sangat..tangan sejuk dan menggeletar..sampai tak mampu untuk senyum pun.. bibir saya akan turut bergetar..nak pergi majlis keramaian pun takut..sekarang umur 37tahun dan sudah berkahwin..saya rasa takut sangat bila ada kenduri kendara sebelah suami. Bila dengar nak ada majlis saya dah mula rasa takut dan resah gelisah tak ada mood..walaupun majlis tu sebulan lagi..adakah ini anxiety..terima kasih banyak doktor jika sudi menjawab soalan saya. Wassalam

  • Efa says:

    Hi doctor, result DASS
    Depression- 30
    Anxiety- 30
    Stress- 30

    Perlukah saya berjumpa pakar kaunseling.

  • mat lee says:

    Salam doktor. saya mengalami masalah ketagihan pornografi online. Di mana saya boleh dapatkan rawatan?

  • Zalika Malek Fuad says:

    Salam Dr,skala depression juga moderate melalui ujian DASS. Adakah saya perlu mendapatkan rawatan. Bagaimana dan di mana?

  • Wan says:

    Salam Dr,

    Keputusan DASS saya:
    Depression – 24
    Anxiety – 6
    Stress – 18

    Umur saya 45. Saya merasa depression saya berhubungkait dengan saya yang sudah jobless selama 4 bulan lebih. Ini menyebabkan kesukaran untuk fokus serta kerisaun bolehkah membayar sewa rumah, bil-bil serta pembayaran kereta. Dalam masa yang sama, saya juga seorang pelajar Masters PJJ.

    Sering tidor terganggu. Weight loss dan lost of appetite. Hilang fokus dan tidak bersemangat untuk melakukan apa sahaja termasuk mencari kerja walhal sebelum-sebelum ini saya memang gigih apply sana sini tapi sekarang semangat itu dah hilang.

    Hospital berdekatan adalah Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

    Soalan saya:
    1. Adakah saya perlu berjumpa pakar psikitri atau psikologi?
    2. Adakah bayaran mahal?

    Harap Dr dapat memberi jawapan kepada soalan saya.

    Terima kasih.

  • Haneez says:

    Assalam Dr,
    Skor kemurungan sy sgt teruk 32, keresahan teruk 16 dan stress sederhana..
    Apakah punya kesan yg kurang elok jika sy memilih utk tidak berjumpa pakar tetapi cuba menyelesaikannya dgn cara sy sendiri?

  • Nana says:

    Salam Dr.
    Skor Depression, Anxiety and Stress saya Extremely Severe. And saya selalu buat dass test, and skornya semua sama.
    Saya takut. Takut dengan diri saya sendiri. I feel that i’m not deserve to be happy, saya rasa semua orang benci saya, akan tinggalkan saya. Tiap hari saya rasa macam nak mati. I lost interest dengan benda2 yang saya suka buat. Saya panic bila duduk di tempat yang ramai orang. My hand shaking a lot. Saya banyak sangat tidur, saya hilang selera makan. I feel really hopeless and useless. Ada hari saya jadi diam sangat, saya cepat terasa. Saya dekatkan diri saya dengan tuhan, solat, mengaji. But those thought, those feelings bila datang, saya takut sangat, saya tak boleh control tangan saya. Sometimes saya pukul diri saya sendiri. Saya takut nak share masalah saya, saya takut saya menjadi beban dan they say i just nak perhatian.

    Adakah ni just perasaan saya or stress? Dan adakah saya memang memerlukan khidmat pakar psikiatris? Terima kasih dr.

  • Maya says:

    Salam prof apa yang perlu dilakukan seorang individu yang ada rasa benci terhadap diri sendiri dan sering mencederakan diri sebab rasa diri terlalu bodoh. Selain kerap mengasingkan diri daripada rakan-rakan tanpa sebab.

  • Darren says:

    Hi Dr,
    Saya sedang dalam rawatan oleh pakar psikiatri hospital kerajaan.Saya didiagnos alami anxiety dan depression. Saya diberi ubat valdoxan atau aglomelatine 25mg.Saya diarah ambil 2 biji sehari waktu malam. Ubat ini agak membantu. Tetapi kadang2 tidak. Pakar berikan Xanax utk diambil apabila perlu. Walaupun ambil ubat, saya masih alami kitaran anxiety dan physical illness seperti gerd, pening dan sakit kepala. Baru2 ini saya alami sakit kepala yang teruk,saya rasa ia adalah migrain. Apabila bangun pagi, saya nampak silau2 seperti bebola terang di bahagian tepi penglihatan.Kemudian kepala rasa ringan dan berat. Seolah2 darah jadi kental di bahagian kepala.Saya sukar untuk melakukan aktiviti dan bekerja. Mengganggu kualiti hidup. Keadaan ini berlanjutan lebih seminggu on and off. Saya ada makan panadol tetapi sakit hilang sekejap kemudian dtg lagi. Saya tiada high blood, bacaan kolesterol ok, bacaan glukos ok tetapi UA tinggi 5.3 mmol
    Persoalan saya, adakah ini kesan psychosomatic /somatic dari penyakit mental atau kesan dari ubat yg dipreskripsi kepada saya?
    saya ada jumpa GP tapi dia beri paracetamol saja.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Dari penceritaan lebih kepada masalah kemurungan dan anxiety. Bukan dari ubat.
      Namun tidak dinyatakan berapa lama telah makan Valdoxan.
      Pening diperingkat permulaan pengambilan ubat mungkin sebab ubat.

  • masedayu binti mustapha says:

    assalamualaikum…. doc, sy sering mengalami emosi yg x stabil sejak remaja lg… sy sllu kn nangis tanpa terkwl,kdg2 gembira sgt, kdg2 sy suke myendiri, kdg2 sy ase org skliling x sukekan sy… apabila sy berkahwin emosi sy bertambah teruk apabila keluarga husband byk ngata mengenai family sy ditambah bertukar kerja di hospital besar yg tekanan kerja yg sgt stress… kdg2 anak sy sllu sy pukul bila buat perangai… sy ase tidak sedar semasa pukul anak… lpas sy sedar sy kn nngis x terkwl dan kn call suami mtk balik umah… kdg2 sy ase bosan gn kehidupan… kdg2 dlm fikiran ase nk mati… x thn ase sakit kepala… sy x dpt nk buat apa2 keputusan..sy ase nk berhenti jer… nk dok umah jer… x nak ambik tau hal diluar…kdg2 sy terfikir sy nie psy… kerana keluarga sy abg sy 2 org ada masalah mental dan sepupu sy pn begitu jgk.. adakah sy ada genetik psy… bantulah sy… sy nk sihat…. sy dok di kuantan

  • Tira says:

    Doc. Semua kategori saya mendapat 30+ dalam kategori extreme severe. Perlu ke saya mendapat rawatan di hospital?. Kerana saya sendiri keliru dengan keadaan saya

  • Unknown says:

    Salam Doc. Sekiranya saya decide untuk jumpa pakar, adakah akan ada rekod atau data tentang penyakit mental yg dialami? Seseorang pernah beritahu saya yang jika kita pergi jumpa pakar, rekod yg tunjuk kita ada masalah mental akan ada dan nanti susah untuk cari kerja

  • Misz Cleopatra says:

    Salam, sy dah bt ujian dass.. I get 1)teruk 2) sgt teruk 3)sederhana.. Itu bermaksd sy still okay lah kn.. Sy dah penah buat kat hospital ujian dass ni.. Same result jg..

  • Ieka says:

    assalam dr. Saya student . Saya tak tahu saya kemurungan ke tak . Tapi semenjak f4 saya memang dah mula menyendiri . Menangis sorg2 . Naik u saya try ubah diri sendiri. Tapi skrg makin teruk. Saya rasa parents saya x layak ada anak yg teruk macam saya . Saya x tahu pun saya hidup tiap hari untuk apa .

  • nan says:

    Id: 73VQ5J
    Result: 28 20 24

    Salam Prof.. I’m tired inside out.. Ntah la prof.. susah nak dizahirkan dgn kata2..

  • Anis fasihah says:

    Sy dah buat ujian saringan dass ni. Dan keputusan sangat teruk. Boleh ke sy bawak result ni terus jumpa psychologist / psikiatri ? Ke kena jumpa doc kat klinik dulu?

  • nana97 says:

    Salam Dr,
    saya seorang pelajar universiti berumur 22, lepas saya buat ujian DASS ni keputusan saya 36/28/30 (D/A/S).
    saya hari-hari menangis suka menyendiri dalam bilik. saya baru kehilangan ayah saya august lepas.
    ibu saya pula ada orang lain sejak ayah saya masih hidup smpailah sekarang.
    hubungan saya dgn keluarga sedang2 sahaja.
    saya pernah diganggu oleh beberapa manusia psiko di universiti berikutan kawan saya sndiri menjual identiti saya termasuk dimana asrama saya di laman sosial.
    saya diganggu dan dibuli, dan ditinggalkan oleh rakan2.
    saya dipertemukan dgn lelaki yg seolah olah ikhlas dgn saya tp akhirnya tinggalkan saya atas sbb dia ada org lain, dia sudah berpunya dan saya tidak memenuhi kehendak nafsunya.
    mengadu pd keluarga pun sama sahaja, kdg2 saya juga dipersalahkan.
    sejak itu smpai harini saya ada tabiat buruk, suka cederakan diri sndiri tiap kali saya berseorangan. saya seakan2 pantang nampak bnda tajam, ada saja saya mahu lakukan.
    saya selalu tumbuk dinding dan campak segala benda.
    saya menangis setiap hari sehingga berjam2.
    pernah tidak makan minum hampir seminggu.
    selalu fikir kenapa tak mati je dari hidup yang menyusahkan orang dan tkdpt apa apa pun.

  • Ella says:

    Assalamualaikum doktor. Skor Kemurungan & stress saya 28 (extremely severe) saya umur 27tahun dengan 2 anak. Saya nak dapatkan rawatan, saya xmampu nak jalankan tanggungjawab sebagai ibu dengan sempurna. Tanggungjawab harian saya sangat kucar kacir. Saya rasa saya ibu paling xguna. Tapi saya xnak suami dan keluarga saya tahu saya dapatkan rawatan. Saya pernah luahkan pada suami tapi dipandang sinis Dan diperlekehkan. Di kerian perak, dimana saya boleh dapatkan rawatan?

  • Syasya says:

    Assalamualaikum doc,
    Ini adalah kali ke 6@7 saya mengambil ujian DASS secara online sejak 2thun lepas. Dan result setiap kali adalah sama iaitu sangat teruk bagi ketiga2 bahagian. Saya sedar saya perlu berjmp pakar dari hospital namun saya sering takut dan risau diperlekehkan oleh doc di klinik kesihatan sekiranya saya meminta doc di kk membuat surat rujukan ke klinik psychiatry. Bagaimanakah cara untuk saya mendapat surat rujukan tanpa diperlekehkan oleh doc di KK

  • Ayn says:

    Saya tak tahu dah berapa kali saya buat ujian DASS ni. Setiap kali buat result sama je. Depression dan stress sangat teruk. Anxiety teruk. Tapi saya tak tahu mana saya nak mula untuk jumpa pakar. Saya sedar diri saya banyak berubah. Ya saya juga self harming. Itu yang buat saya rasa puas.

  • iera says:

    Assalamualaikum Dr. saya ada ambil ujian ni dan semua keputusan sangat teruk. Saya sering rasa tersisih oleh orang sekeliling, keluarga dan rakan sehingga membuatkan saya menangis. Saya cepat rasa sedih apabila tidak diajak melakukan sesuatu bersama dan dipinggirkan. Berat badan saya bertambah kerana saya lebih gemar tidur berbanding keluar berjumpa orang. Saya rasa mereka sekadar ingin menyakiti saya. Kualiti kerja saya juga menurun . Saya tidak lagi suka melayari media sosial dan tidak mahu bercampur masyarakat. Saya juga tidak mahu pergi kerja kerana takut akan sebab yang saya tidak pasti.Adakah saya perlu berjumpa psikiatri?

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam,
      Seperti masalah kemurungan.
      Namun sukar saya tentukan keterukan. Rujuk semula indikator2 keperluan jumpa pakar dlm post saya lain.

    • Sha says:

      kalau tinggal di lembah klang, boleh ke ppum, psikiatri klinik, mereka terima walk in drp
      7.30 pagi ke 11 pagi.. boleh bawa Das result, show to them your score. Charge rm30 untuk konsultasi. (refer:

      link: http://www.ummc.edu.my/department/department.asp?kodjabatan=32
      Out Patient Psychiatric Clinic
      Location
      The out patient psychiatric clinic is located on the Ground Floor, Kompleks Perubatan Psikologi.
      Operation hours
      Various clinics are run between Monday and Friday.

      Every Monday to Friday morning there is a “walk in clinic” known as the D1 clinic. This clinic caters to those patients who are already on follow up, who are experiencing a crisis, or whose medication has run out.
      Also there is a “new case clinic” known as the D2 clinic from Monday to Friday. This clinic caters to cases coming for the first time to the psychiatric clinic. Currently there are about 1000 new patients coming annually to the psychiatric clinic. The cases are mainly referred from the primary care doctors as well as private general practitioners. However some patients come without any referral.

      thank you Dr buatkan DAS test ini interaktif.

  • syera says:

    Salam Dr. saya dah amik keputusan ujian ni. tahap keresahan saya teruk. saya rasa di dalam keluarga tu semua saya yang salah sampai saya takut utk berkata. dan bila di tempat kerja saya sering dipersalahkan sampai saya tidak ada rasa keyakinan untuk melakukan sesuatu. adakah saya peru berjumpa psikiatri ?

  • Hen93 says:

    Salam sejahtera dok saya berikut hasil skor sya kemurungan=18 keresahan=16 stress=12.. dan adakah saya perlu berjumpa dengan pakar 😢..

  • aina says:

    Assalamualaikum, keputusan drpd ujian ini tahap kemurungan saya 18(sederhana), keresahan 20(sangat teruk), stress 22(sederhana). tindakan apa yg perlu di ambil?

  • Eva ismail says:

    https://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/?results=29V4KD

    assalamualaikum….

    Sy eva ismail umur 33 Ibu dr 2 anak brumur 9 dan 3 thn.. dr johOr bahru …

    Kejadian awal Pd tahun 2014 sy mengalami getaran otak akibat keganasan rumah tangga… Saya pernah membuat rawatan klinik berdekatan… Dan keputusan mengatakan sy menglamai kemurungan yang teruk..
    saya telah dirujuk ke hospital pakar psikrik dan pakar prksekiloggi ….
    dan susulan lainnya.. Pada 2017 keputusan Mendapati sy pulih…

    Kini saya merasakan tanda awal hati saya berdegup..resah.. Rasa sedih dan ingin menangis..bimbang.Takut.. Membuat kan kepala saya merasa denyutan kecil semakin menyakitkan..
    Dgn kesakitan itu sy akan mengimbas kisah lampau…. membuatkan saya menyendiri…xmahu berckp… apakah rawatan untuk saya mulakan….

    Harap doc dpt membantu sy… Trima kasih wassalam…

  • Ckwa says:

    Assalamualaikum Doktor. Saya Wawa berumur 26tahun. Setelah membuat ujian online DASS ini keputusan saya ,Kemurungan 38, Keresahan 28 dan Stress 28. Hampir 2 minggu sudah saya begini. Dan keadaan ini akan berulang setiap bulan. Saya rasa tiada apa-apa untuk saya harapkan. Keluarga juga tidak pernah ambil kisah dimana keadaan saya bila kelihatan banyak berdiam,tak makan dan tidak bercampur dengan sesiapa. Hampir setiap hari saya menangis dan hanya berkurung dalam bilik. Dan saya buntu mahu lakukan apa. Pernah juga saya rancang untuk tamatkan riwayat nyawa sendiri. Saya sedih bilamana orang-orang terdekat tidak ambil tahu keadaan saya begini. Saya buntu. Perlukah saya berjumpa Doktor Psiaktri?

    Terima Kasih Doktor. :’)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires