RamliMusa.com

Apa kaitan tanda-tanda fizikal dan penyakit anxiety dan kemurungan?

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorder, Panic disorder & Rawatan December 14 2018

Salam dr, saya H dari Sg Petani Kedah. saya mengalami masalah anxiety seperti di atas. Adakah anxiety punca kepada sakit sakit di bahagian kepala, badan, kaki dn juga gastrik yg saya alami? Kerana setiap hari saya berasa sakit dan mengganggu prestasi kerja saya.

As salam,

Alhamdulillah syukur pada Allah website ini jelas memberi manafaat kepada ramai pembaca dan pesakit di Malaysia melalui respond an ada yang dating dari jauh mendapatkan rawatan saya di Kuantan. Ia memenuhi tujuan asalnya membantu masyarakat melalui teknologi di alam maya.

Satu persoalan yang sering ditanya kepada saya adalah, apakaitan penyakit anxiety dengan tanda-tanda fizikal?

Maka ia memberi saya idea untuk membuat post seterusnya;

Ramai yang berpendapat yang salah, bahawa penyakit psikiatri dan psikologi sepatut mempunyai tanda-tanda emosi sahaja. Tidak mempunyai tanda-tanda fizikal. Melalui kajian, pengalaman saya yang tidak seberapa dan rujukan ilmiah; sememangnya penyakit psikiatri seperti anxiety dan kemurungan kerap dikaitkan dengan tanda-tanda fizikal. Para pesakit saya sering mengalami tanda-tanda fizikal.

Antara tanda fizikal adalah; reflux, gastrik, perut meragam, sesak nafas, jantung laju, sakit kepala, tinnitus atau telinga bunyi berdesing, sakit atau lemah badan, kerap kencing dan lain-lain.

AMAT KERAP juga pesakit ini telah dirujuk dan diperiksa oleh pelbagai pakar bidang lain seperti pakar neurologi, pakar jantung, pakar telinga, hidung dan tekak, pakar perubatan, pakar urologi dan lain-lain. Namun pelbagai ubat diberikan tidak berkesan.

Rawatan utama pada situasi ini adalah antidepressant seperti escitalopram, sertraline dan lain-lain. Namun pada peringkat permulaan rawatan antidepressant, adakala gejala fizikal akan sikit meningkat untuk sementara waktu (dalam 2-3 hari). Untuk mengatasi masalah ini benzodiazepine (short-term)and mulakan dos rendah adalah strateginya.

Saya mempunyai ramai pesakit yang telah berjumpa pelbagai pakar dan mengambil pelbagai ubat dan akhirnya hanya mengambil antidepressant dan sembuh dengan kualiti hidup lebih bermakna. Yang hilang dari temujanji saya pun ramai namun saya anggap mereka telah sembuh berdasar penilaian terakhir berjumpa mereka di klinik.

Harap ia membantu kekusutan.

46 Comments

  • Yana says:

    Kerap saya rasa panik, meletihkan sikit.kadang nak bekerja tiba tiba mood hilang

  • Adila says:

    Assalamualaikum, kerap mimpi buruk pun ada trkait dgn msalah anxeity jugak ke?

  • Tie says:

    Assalamualaikum.
    Saya tie.. Saya mengalami bnyk kesamaan apa yang diperkatakan diatas.. Seperti gastrik.. Susah buang air besar.. Sering takut… Sering mimpi ngeri mengis masa tidur… Dan sering rasa sedih.. Sakit atas dada dan letih hndak bernafas.. Adakah ini axienty. Boleh prof tolong beri penjelasan

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Mungkin.
      Banyak jawapan saya mungkin.
      Pengesahan HANYA boleh dilakukan bila berjumpa pakar.
      Terlalu banyak perlu ditanya semasa sesi dgn pakar

    • Azizah says:

      Askum..
      Saya nak bertanya..sy mengalami panic disorder masuk bulan ni 2bulan lebih..saya diberi rawatan dr hospital dan diberikan ubat sertraline..ubat ini saya mula ambil dari pertghan bulan 4..saya ingin bertanya,sejak pengambilan ubat ada perubahan..tetapi kadang2 panik nya juga datang..systom telinga berdengung mcm ada air dlm telinga adakah systom panik ini?.badan bisa2 sakit sampai ke tengkuk?boleh doc bagi penjelasan.

  • Zilq says:

    Salam doc… sy sering merasa berdebar2, susah nak nafas, berfikiran negatif, bimbang, resah, terasa loya, sperti ada bnda yg tersekat di kerongkong, tidak boleh mkn byk… sy rasa sy panic attack.. tp tiap kali sukar bnafas sy bimbang jika itu pyakit jantung. Saya dh buat ecg dan keputusannya normal… sy teringin nak buat pemeriksaan jantung lain… klinik dr di mana? Adakah doc rasa sy panic attack

    • Ramli Musa says:

      Salam. ya anxiety

    • sarah says:

      salam doc, sy selalu rasa sakit dada,takut,resah, rasa nk muntah tp nk muntah tak boleh,saya takut saya ada masalh jantung jd saya pergi buat blood test (cholesterol sy normal) . sy slalu juga sesak nafas tapi waktu malam. patut ke saya buat pemeriksaan jantung? ke cuma anxiety? ke saya panic attack?

      • Ramli Musa says:

        Salam test ringkas jantung sudah memadai spt ECG. Juka normal kemungkin bersar anxiety

      • Nor Azyan Md Noh says:

        Salam, kenapa saya selalu sakit anxiety..masih belum sembuh lagi..belakang saya sangat sakit pun tak larat dah , cepat letih , selalu tak ada mood & cepat emosi yg hilang kawal dan gangguan fikir banyak..please jelaskan sikit dengan saya..

        • Ramli Musa says:

          Doktor perlu lihat banyak faktor mengapa penyakit belum sembut. Ringkasnya faktor keterukan penyakit, personality, faktor compliance ubat, stressor yg berlanjutan DLL

  • Amyyyyyyyyy says:

    Salam doktor,

    7 April 19, saya telah didiagnos sebagai pesakit anxiety disorder + post partum sebab saya baru sahaja 3 bulan bersalin. Dalam tempoh 44 hari berpantang saya tidak ada apa apa masalah pun. Saya mula rasa perasaan takut dan resah pada mid april. Saya kerap berfikir tentang kematian, dan saya menjadi terlalu paranoid dan fobia memandangkan saya pernah terkena demam denggi, kencing tikus & influenza a. Dan saya jadi takut dan sedih bila bf baby. Saya takut umur saya tidak panjang dan tidak dapat membesarkan anak saya.

    Hati saya cuba untuk menjadi positif. Tapi otak dan badan tidak memberikan kerjasama yang baik. Saya kerap rasa kepala rasa berat, kaki rasa sejuk, badan rasa melayang, badan rasa vibrate dan resah dan ketakutan yang melampau. Saya mengira hari dari mula saya rasa tidak sedap badan dan saya akan kaitkan semua simptom itu dengan tanda kematian.

    Adakah ini normal bagi pesakit anxiety seperti saya? Thanks in advance doktor.

  • Amri asyraf Ahmad says:

    assalamualaikum doktor.saya mengalami rasa debar y kuat.jantung berdetak laju.kerap fikir negatif.rasa macam nak mati.dan sering gelisah serta banyak berkurung.adakah saya kena panic attack.?

  • Muhd hafiz says:

    Salam doktor,sy ketika ini mengalami masalah gastrik kronik disertai dgn situasi spt letih ketika berjalan,berpeluh kecil di tapak tangan/kaki,sakit2 di urat tengkuk & sy fobia utk naik tangga,berada dlm lif & berada di tempat awam dlm tempoh yg lama kerana merasakan sy akan Tak cukup nafas & akan pitam..adakah sy mengalami gastrik disertai jg dgn AD..ujian jantung normal.

  • Zarina says:

    Salam doktor, bagaimana untuk saya mendapatkan khidmat/bantuan dr doktor…

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Klinik saya di Kuantan.
      Boleh msg no ini, 017-950 0058 @ 012 523 9891
      No Hospital KCDC

      • Zarina says:

        Assalamualaikum Dr, sy ader wassap pd no yg Dr beri d atas. Memandangkan sy tggl d PJ Selangor, smlm sy berjumpa Dr d sini… Hasil pemeriksaan, sy mmg ader AD… Dr bekalkan ubat sertraline APO 50. Slps makan ubat 2 bj, kepala sy bertambah sakit, rs mual, dada rs panas.. Apa pendapat Dr.

  • Ariff says:

    assalamualaikum Doktor.
    Saya mengalami Gastrik, susut berat badan, kerap rasa debar yang kuat.jantung berdetak laju.kerap fikir negatif.rasa macam nak mati.dan sering gelisah.adakah ianya simptom Panic Desorder ataupun Anxiety Disorder.? Saya juga masih dibekalkan ubat Simvastatin, Bisoprolol, Perindropil dan Pantazprazole oleh pihak hospital

  • Ummi harith says:

    Salam sy baru2 ni jantung sy berdebar2 laju..sy jd xkeruan..hilang pertimbangan..sy muntah2 kosong..kaki tangan sy sejuk..ada rasa mengeletar..sy jd takut..panic seolah2 mcm kene sakit jangtung…kejadian ni sy rasa sewaktu bgn dr tdo…sy xboleh tido selepas kejadian tu berlaku..sampai terpikir2 apa masalah sy ni..sy panic sampaikan makan xda selera..kadang2 sy takit kenafian yg sama berulang kembali..pemeriksaan ecg keputusan sy normal..
    Apa yg perlu sy buat ya..

  • Firdaus selamat says:

    Sy ada masalah GERD..pada masa sama sy selalu ada kerisauan dan keresahan melampau..adakah itu anxiety dan perlu ke sy jumpa psikatri

  • Haniff says:

    Adakah gerd boleh mengakibatkan pandangan keliru dan perasaan mood kite hilang?

  • Roseee says:

    Salam doc.. Nk tanya ni.. Masa keje kilang dulu 2017 sy kurang mkn.. Sy tahan lapar.. Smpai rasa keletihan yg amat.. Masa tgh keje kaki sy berdenyut denyut.. Dan trlintas dlm fikiran sy.. Ke sy ni nk mati.. Sejak dari sy terlintas dlm fikiran mcm tu.. Sy jd ketakutan yg amat… Badan menggigil.. Jantung bergerak laju.. Berpeluh dan sejuk.. Rasa ini berlarutan berminggu minggu smpai muka jd pucat lesu dan xbermaya dan xceria… Tapi sy tetap lawan dengan perasaan positif fikir positif.. Selalu kata dlm hati aku ni milik Allah.. Selalu kuatkan dengan kata kata tu.. Alhamdulillah ok.. Tp kadang2 perasaan ketakutan melampau itu dtg lg. Takut pada benda yg belum terjadi.. Takut kepada terjadinya benda2 buruk kepada diri dan keluarga… adakah ini anxiety doc? :'(

  • rahmah punding says:

    sy mengalami sesak nafas, 1bdn rasa menggeletar, kadang tangan kaki sejuk….paling teruk bila d sertai dgn sakit kepala smpi kadang rasa kebas kepala n tdk bole befikir….dan kuat lupa, sy jg selalu bepikir pd kematian

  • sn says:

    hi dr..
    kawan2 saya cakap saya depress dan suroh saya pergi berjumpa doktor/pakar/hospital..
    keputusan DASS saya berada dalam extreamly severe dan saya selalu terbayang2 untuk buat perkara yang akan menyakitkan diri.. saya sedar emosi dan mental saya selalu berada dlm keadaan luar kawalan.. saya rasa tidak perlu untuk berjumpa doktor.. sebab saya takut jika benar keadaan saya sudah teruk.. saya pernah berjumpa pegawai kauseling sekali, namun pada saya ianya tidak lah membantu..saya ingin mencari alternatif lain selain ke hospital.. jadi, selain ke hospital, ade tak dr mahu cadangkan beberapa organisasi/ ataupun ciri2 klinik psikitrik/kaunseling yang saya boleh pergi untuk dapatkan rawatan?

  • Assalamualaikum doktor saya siti. Saya selalu sesak nafas hidung tersumbat telinga berdegung. Tapi 2 hari lepas saya sesak say plk ada tonsil. Tonsil membengkak sehingga saluran pernafasan jadi sempit. Adakah dia sebab tonsil atau perasaan anxiety nie datang

  • qish says:

    Salam doktor

  • Niey says:

    Salam Doktor. Saya disahkan menghidap anxiety pada awal bln april 2019 oleh doktor. Saya sudah berjumpa doktor, kaunseling dan fisioterapi utk masalah ini. Sekarang saya masih mengalami simptom seperti kaki kebas dan sejuk, dada sakit, gastrik dan belakang (atas) sakit. Doktor kata belakang saya sakit mungkin sebab gastrik. Saya dah makan ubat gastrik tetapi sehingga sekarang belakang masih sakit. Adakah sakit belakang antara simptom anxiety?

  • Lan says:

    Salam Dr , saya tercuba salah satu bahan terlarang yg berkaitan dgn psychedelic , pada mulanya saya terasa bagai nak mati , paranoid , hallucination , setelah keesokkan hari saya mula rasa badan bergetar , tangan sejuk , sesak nafas dan mcm mcm sehingga sekarang , adakah itu punca dari Anxiety atau effect dari bahan itu , setelah dekat 3 minggu saya terasa gelisah , mintak penjelasan dan pertolongan dari Dr . Terima kasih

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Terbaik elakkan barang telarang.
      Namun dalam penilaian kita (pakar) kita akan cuba cari apa penyebab terjebak.
      Ada banyak faktor boleh jadi
      Namun tidak dinyatakan.
      Pakar psikiatri juga boleh merawat masalah substance

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires