RamliMusa.com

Apa kaitan tanda-tanda fizikal dan penyakit anxiety dan kemurungan?

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorder, Panic disorder & Rawatan December 14 2018

Salam dr, saya H dari Sg Petani Kedah. saya mengalami masalah anxiety seperti di atas. Adakah anxiety punca kepada sakit sakit di bahagian kepala, badan, kaki dn juga gastrik yg saya alami? Kerana setiap hari saya berasa sakit dan mengganggu prestasi kerja saya.

As salam,

Alhamdulillah syukur pada Allah website ini jelas memberi manafaat kepada ramai pembaca dan pesakit di Malaysia melalui respond an ada yang dating dari jauh mendapatkan rawatan saya di Kuantan. Ia memenuhi tujuan asalnya membantu masyarakat melalui teknologi di alam maya.

Satu persoalan yang sering ditanya kepada saya adalah, apakaitan penyakit anxiety dengan tanda-tanda fizikal?

Maka ia memberi saya idea untuk membuat post seterusnya;

Ramai yang berpendapat yang salah, bahawa penyakit psikiatri dan psikologi sepatut mempunyai tanda-tanda emosi sahaja. Tidak mempunyai tanda-tanda fizikal. Melalui kajian, pengalaman saya yang tidak seberapa dan rujukan ilmiah; sememangnya penyakit psikiatri seperti anxiety dan kemurungan kerap dikaitkan dengan tanda-tanda fizikal. Para pesakit saya sering mengalami tanda-tanda fizikal.

Antara tanda fizikal adalah; reflux, gastrik, perut meragam, sesak nafas, jantung laju, sakit kepala, tinnitus atau telinga bunyi berdesing, sakit atau lemah badan, kerap kencing dan lain-lain.

AMAT KERAP juga pesakit ini telah dirujuk dan diperiksa oleh pelbagai pakar bidang lain seperti pakar neurologi, pakar jantung, pakar telinga, hidung dan tekak, pakar perubatan, pakar urologi dan lain-lain. Namun pelbagai ubat diberikan tidak berkesan.

Rawatan utama pada situasi ini adalah antidepressant seperti escitalopram, sertraline dan lain-lain. Namun pada peringkat permulaan rawatan antidepressant, adakala gejala fizikal akan sikit meningkat untuk sementara waktu (dalam 2-3 hari). Untuk mengatasi masalah ini benzodiazepine (short-term)and mulakan dos rendah adalah strateginya.

Saya mempunyai ramai pesakit yang telah berjumpa pelbagai pakar dan mengambil pelbagai ubat dan akhirnya hanya mengambil antidepressant dan sembuh dengan kualiti hidup lebih bermakna. Yang hilang dari temujanji saya pun ramai namun saya anggap mereka telah sembuh berdasar penilaian terakhir berjumpa mereka di klinik.

Harap ia membantu kekusutan.

3 Comments

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires