Apa kaitan tanda-tanda fizikal dan penyakit anxiety dan kemurungan?

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorder, Panic disorder & Rawatan December 14 2018

Salam dr, saya H dari Sg Petani Kedah. saya mengalami masalah anxiety seperti di atas. Adakah anxiety punca kepada sakit sakit di bahagian kepala, badan, kaki dn juga gastrik yg saya alami? Kerana setiap hari saya berasa sakit dan mengganggu prestasi kerja saya.

As salam,

Alhamdulillah syukur pada Allah website ini jelas memberi manafaat kepada ramai pembaca dan pesakit di Malaysia melalui respond an ada yang dating dari jauh mendapatkan rawatan saya di Kuantan. Ia memenuhi tujuan asalnya membantu masyarakat melalui teknologi di alam maya.

Satu persoalan yang sering ditanya kepada saya adalah, apakaitan penyakit anxiety dengan tanda-tanda fizikal?

Maka ia memberi saya idea untuk membuat post seterusnya;

Ramai yang berpendapat yang salah, bahawa penyakit psikiatri dan psikologi sepatut mempunyai tanda-tanda emosi sahaja. Tidak mempunyai tanda-tanda fizikal. Melalui kajian, pengalaman saya yang tidak seberapa dan rujukan ilmiah; sememangnya penyakit psikiatri seperti anxiety dan kemurungan kerap dikaitkan dengan tanda-tanda fizikal. Para pesakit saya sering mengalami tanda-tanda fizikal.

Antara tanda fizikal adalah; reflux, gastrik, perut meragam, sesak nafas, jantung laju, sakit kepala, tinnitus atau telinga bunyi berdesing, sakit atau lemah badan, kerap kencing dan lain-lain.

AMAT KERAP juga pesakit ini telah dirujuk dan diperiksa oleh pelbagai pakar bidang lain seperti pakar neurologi, pakar jantung, pakar telinga, hidung dan tekak, pakar perubatan, pakar urologi dan lain-lain. Namun pelbagai ubat diberikan tidak berkesan.

Rawatan utama pada situasi ini adalah antidepressant seperti escitalopram, sertraline dan lain-lain. Namun pada peringkat permulaan rawatan antidepressant, adakala gejala fizikal akan sikit meningkat untuk sementara waktu (dalam 2-3 hari). Untuk mengatasi masalah ini benzodiazepine (short-term)and mulakan dos rendah adalah strateginya.

Saya mempunyai ramai pesakit yang telah berjumpa pelbagai pakar dan mengambil pelbagai ubat dan akhirnya hanya mengambil antidepressant dan sembuh dengan kualiti hidup lebih bermakna. Yang hilang dari temujanji saya pun ramai namun saya anggap mereka telah sembuh berdasar penilaian terakhir berjumpa mereka di klinik.

Harap ia membantu kekusutan.

265 Comments

  • Yana says:

    Kerap saya rasa panik, meletihkan sikit.kadang nak bekerja tiba tiba mood hilang

    • Fayzall says:

      Salam….saya pun salah seorang yg mengalami mcm yg di baca dalam blog ni….kerap juga bila berseorangan…kdg2 terfikir negatif..
      Jdi berdebar..takut..smpai tahap xboleh nak bawak kereta atau moto keseorangan….ape perlu sy buat…tolong bg pencerahan…

        • Shah says:

          Anxiety ni kalau takda mood mmg akan jadi cepat penat ke ?ada hari dia elok bila fikir positif.

        • Zam says:

          Doctor kalau tiap malam sesak nafas time nak tido beserta terasa nak pengsan dan terasa macam nak mati ..dikira anxiety ke? Dan ape rawatan yang patut saya buat

          • Ramli Musa says:

            Buat DASS test, jika tinggi anxiety jumpa doktor. Ubat berkesan

          • Reza says:

            Sebijik mcm yg saya lalui. Lepas maghrib je rasa mcm tu bila tgh mlm plg teruk rasa pening, sesak nafas, jantung degup kencang n gelisah.mungkin trlalu byk fikir n risau pasal covid19. Selepas 2 minggu alhamdulillah semakin ok cuma kdg2 tu ada sikit2 saja rasa tp x teruklah daripada sblm ni.

        • Ayu says:

          Prof, disebabkan oleh pandemic sekarang, saya merasa diri saya dlm kerisauan yg melampau. Ditekak saya seperti ada benda dan berkahak, telinga juga seperti ada masalah, gastrik, kurang selera mkn, sukar utk tidur, dada berdebar. Saya telah membuat saringan c19 dan result negative tp saya masih dlm kerisauan terutama bila mendengar anak atau suami saya batuk. Bgmn cara menangani masalah ini?

        • Olivia says:

          Salam doktor..Sya lebih 5 kali jumpa doktor dkt hospital..check jantung sdah berapa kali,keputusan bagus..doktor ckap gastrik..tidur malam pun susah..hati rasa berdebar2.. Kalau tarik nafas tekak terasa sejuk..dalam kepala rasa melayang2..dkt dahi dan hidung rasa tk selesa..Apakah masalah sya ini sebenarnya doktor?

        • Azeem says:

          Ubat antidepressant tu ada jual di farmasi tak?

      • Maryam says:

        Doctor ubat Anxiety harus makan seumur hidup atau boleh stop kalau dah ok?
        Ubat anxiety kenapa mengantuk Dan melemah Kan?tak dapat nak pergi kerja.ada tak ubat yg tak mengantuk utk pesakit anxiety?

      • Chintara says:

        Assalam Dr..
        Saya kerap rasa lemah/ lembik badan, sakit kepala, susah nak bernafas dan rasa macam nak pengsan terutamanya kalau lakukan sebarang kerja. Saya pernah buat semakan kesihatan dan dirujuk kepada pakar jantung tetapi semua ok. Pada pandangan Dr., apakah masalah yang saya hadapi? Adakah ia ada sebarang kaitan dengan anxiety atau masalah lain?

        • Ramli Musa says:

          Kemungkinan besar anxiety. Apa score DASS?

          • Chintara says:

            Skor DASS saya kemurungan 13, kebimbangan 13 dan stress 11. Sekarang ni setiap hari saya rasa susah nak bernafas, jantung berdegup cpt, x larat lgsg nak buat apa2. Saya ada masalah disc tlg blkg sbnrnya, adakah ia berkaitan jg dgn kdn ni ye doc? Cuma mcm sy gtau sblm ni ujian kshtn lain adalah ok cuma denyutan nadi ke lbh skt..

    • Mic says:

      Anxiety ni blh menyebabkan kita tak ada perasaan ke?Cthnya rasa happy atau sedih.Numb jerr?Buat apa pun tak boleh?

    • Shira says:

      Salam doctor, since covid19 dan pkp aktiviti berkurang saya hanya dgn phone/tv. saya start merasa risau, berdebar, takot, pikir mati, gementar, berpeluh, jantung laju, kdg2 dada dan tekak rasa sempit, seluruh badan letih, hilang selera makan kdg2 rasa nak muntah. selain tu, sukar tidur malam dan kerap terjaga kemudian berdebar. bende ne semua dtg tiba2 lepas tu hilang nanti dia dtg lg tanpa boleh dikawal. hari2 saya rasa risau dan keletihan nak buat aktiviti pun x larat. adakah sy menghadapu anxiety dan ape yg perlu sy lakukan.

        • Shira says:

          salam doctor, saya dah berjumpa doktor pakar di HSP swasta 28/04/20, dan KK 17/05/20 saya ceritakan apa yg sy alami..doc check full blood content termasok thyriod dan semua normal..doc refer ke pakar ENT 19/5/20 masok camera dkt tekak dan buat barium swallow result dia ada inflammation dekat tekak tapi alhamdulillah tiada apa2 yg block dkt tekak n esofagus..doc bg sy ubat yg related to that inflammation dan prednisolone utk muscle relaxing rasanya, sy baru ambil ubat tu smlm, doc tu suruh ambil 1week sampai next appointment lepas raya..tekak sy still rasa x selesa kdg2 rasa kejang dan belakang badan pon sakit..perasaan anxious sy still ada dan makin fikir penyakit kronik yg lain..risau sy tu sampai sy hilang focus dlm buat apa2 pon dan badan letih..doc boleh advise/suggest apa yg sy patot buat/cakap dgn doc pakar ENT tu..sy byk google pasal simptom dan relate kan dgn penyakit kronik buatkan sy lg risau dan nak buat semua medical checkup..

    • nasuha says:

      saya sentiasa mengasingkan diri..saya juga seringkali cuba untuk bunuh diri..saya juga tak boleh tidur malam kurang selera makan..saya langsung tak boleh berinteraksi bersama keluarga..apakah jalan penyelesaiannya..

    • Edryshah says:

      Salam doc saya ingin bertanya bolekah penyakit anxiety ini bole pengaruh kite contohnye saya selalu berfikir negatif berfikir yang bukan bukan dan saya selalu fikir tentang kematian sehingga kan bile terdengar atau pon dengar perkataan mati saya jadi takut . Cemas . Murung dan lain lain sehingga kan saya selalu berkata pada hati ‘betul ke aku nak mati ni’. saya susah untuk lupa kan benda benda negatif. bila saya cuba untuk lawan dengan kata kata positif outomatik benda benda negatif semakin kuat mempengaruh saya .

      • Ramli Musa says:

        Salam,
        Keadaan anxiety yg teruk, akan mengundang kemurungan kemudiannya.
        Anxiety akan ada banyak kerisauan melampau dan bukan2.
        Kemurungan akan sentiasa berfikiran pessimistic dan negatif

        • Edryshah says:

          Salam doc saya nak tanye adakah semua pesakit anxiety mempunyai simpton simpton yang sama ataupon simpton simpton anxiety bergantung pada pesakit ?

    • Aini Afiqah says:

      salam doc, saya baru saja lakukan ujian test itu saya dapati
      D =34 A=28 S =30 selama ni saya banyak diamkan diri waktu malam saya selalu nangis dan bersedih kadang kala saya banyak kali cakap seorang diri tapi saya tetap sedih juga ada suatu hari saya bertindak untuk mencederakan diri saya sebab saya rasakan diri saya tidak berguna lagi dan saya takpatut wujud dalam dunia saya juga stress kerana saya taktau nak kawal keadaan saya dengan terlalu banyak assignment nak dibuat dan perlu dihantar pada due yang terdekat saya juga selalu menjauhkan diri saya dgn keluarga dan rakan saya kadang kala perasaan ini datang sekejap dan hilang lepas itu datang terus buatkan diri saya jadi sedih yang melampau saya dapati saya mudah resah juga dan tidak tenang dalam melakukan apa apa dan saya inginkan perhatian orang untuk layan diri saya tapi tidak saya tak tau adakah saya itu salah satu kena axienty ataupun hanya perasaan emosi pada fizikal sendiri?

      saya sebelum ni ada sakit iaitu saya kerap pening saya takboleh terlalu banyak fikir dan saya kurang rehat dan saya ada ubat sakit saya yang doktor berikan iaitu hanya ubat tahan sakit pada pening saya saya takut doc kalau ini akan terlibat dgn apa yang saya rasa pada diri saya adakah ia salah satu punca axienty atau normal saja?

      • Ramli Musa says:

        Salam, Nampak simptom amat ketara dan sehingga mengganggu hidup dan fungsi hidup serta hubungan antara manusia.
        Pendapat saya boleh rujuk ke kaunselor universiti, jika belajar di universiti.
        Jika dgn kaunseling x jalan, perlu ubat antidepressant dari doktor

  • Adila says:

    Assalamualaikum, kerap mimpi buruk pun ada trkait dgn msalah anxeity jugak ke?

  • Tie says:

    Assalamualaikum.
    Saya tie.. Saya mengalami bnyk kesamaan apa yang diperkatakan diatas.. Seperti gastrik.. Susah buang air besar.. Sering takut… Sering mimpi ngeri mengis masa tidur… Dan sering rasa sedih.. Sakit atas dada dan letih hndak bernafas.. Adakah ini axienty. Boleh prof tolong beri penjelasan

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Mungkin.
      Banyak jawapan saya mungkin.
      Pengesahan HANYA boleh dilakukan bila berjumpa pakar.
      Terlalu banyak perlu ditanya semasa sesi dgn pakar

      • Dila says:

        Assalam..
        Sy jadi berpeluh wlaupn dpn kipas..rasa lemah..susah tdo sbb bila pejam mata ada mcm satu rasa yg xselesa.pnh trjdi 2mgu sblm ni..ambk ms jg utk ok.dan hari ni trjadi lg..jdi takut.berdebar..dan apakah ada kaitan dgn bcaan gula yg tgi

    • Azizah says:

      Askum..
      Saya nak bertanya..sy mengalami panic disorder masuk bulan ni 2bulan lebih..saya diberi rawatan dr hospital dan diberikan ubat sertraline..ubat ini saya mula ambil dari pertghan bulan 4..saya ingin bertanya,sejak pengambilan ubat ada perubahan..tetapi kadang2 panik nya juga datang..systom telinga berdengung mcm ada air dlm telinga adakah systom panik ini?.badan bisa2 sakit sampai ke tengkuk?boleh doc bagi penjelasan.

      • Ramli Musa says:

        Ia sebahagian simptom anxiety

        • Zirah says:

          Salam doc … Saya zirah , saya nak tanya hampir setiap malam saya rasa sedih dan risau tanpa sebab . Saya sangat penat . Saya sukar tenangkan diri malah saya tak faham dengan diri saya. Adakah itu terbaik anxiety atau sekadar perasaan saya?

        • Farhan says:

          Salam, doktor harini saya rasa loya,badan tiba-tiba seram sejuk, rasa nak mati, kemudian saya menangis, badan tiba tiba melayang. Petang tu telinga saya sakit seperti gegendang telinga dicucuk. Sebelum sebelum ni juga saya memang ada rasa sesak nafas, dada sakit, perut pedih, ada juga sekali dua terfikir takut mati sebab badan sakit2, loya. Darah tinggi saya pun naik sebelum nim.Tapi seminggu 2 dua ni makin teruk.

  • Zilq says:

    Salam doc… sy sering merasa berdebar2, susah nak nafas, berfikiran negatif, bimbang, resah, terasa loya, sperti ada bnda yg tersekat di kerongkong, tidak boleh mkn byk… sy rasa sy panic attack.. tp tiap kali sukar bnafas sy bimbang jika itu pyakit jantung. Saya dh buat ecg dan keputusannya normal… sy teringin nak buat pemeriksaan jantung lain… klinik dr di mana? Adakah doc rasa sy panic attack

    • Ramli Musa says:

      Salam. ya anxiety

    • sarah says:

      salam doc, sy selalu rasa sakit dada,takut,resah, rasa nk muntah tp nk muntah tak boleh,saya takut saya ada masalh jantung jd saya pergi buat blood test (cholesterol sy normal) . sy slalu juga sesak nafas tapi waktu malam. patut ke saya buat pemeriksaan jantung? ke cuma anxiety? ke saya panic attack?

      • Ramli Musa says:

        Salam test ringkas jantung sudah memadai spt ECG. Juka normal kemungkin bersar anxiety

      • Nor Azyan Md Noh says:

        Salam, kenapa saya selalu sakit anxiety..masih belum sembuh lagi..belakang saya sangat sakit pun tak larat dah , cepat letih , selalu tak ada mood & cepat emosi yg hilang kawal dan gangguan fikir banyak..please jelaskan sikit dengan saya..

        • Ramli Musa says:

          Doktor perlu lihat banyak faktor mengapa penyakit belum sembut. Ringkasnya faktor keterukan penyakit, personality, faktor compliance ubat, stressor yg berlanjutan DLL

        • Natasha says:

          salam doc. Sy tasha. Saga selalu rasa berdebar, dan bila terfikir satu masalah tu, mesti menggeletar kat tangan, saya tak pasti kenapa. Kadang2 rasa susah nk nafas. Sy selalu fikir saya ade masalah jantung ke. Sy risau. Sy ade anxiety ke?

        • Ain says:

          Salam doktor,sy byk mengalami seperti simptom di atas..skrg sy dlm rawatan pakar bhagian jantung..doktor diagnos sy ada masalah jntung laju..tapi semua ujian seperti echo dan holter,ecg pon dah buat..semuanya doktor kta normal cuma jntung bkerja laju waktu tertentu(bukan setiap masa)..dan skrg sy perlu mkn ubt utk slowkan nadi..tp simptom yg sgt teruk bila sy ambil ubt tersebut..sy pernah suarakan pada doktor mgkin masalah sy sbb lain seperti axienty atau lain2..tp tiada tindakan selanjutnya..skrg sy rasa lg brtmbh teruk sbb memikirkn hal ini..Apa perlu sy buat doktor

      • Shah says:

        Sama sya pon mcm tu..baru2 ne pergi berubat cara kampong pacik tu kata sya kena angin ahmar sya terus jadi takut..doc adakah angin ahmar sama dgn simtom anxyti atau lain???

  • Amyyyyyyyyy says:

    Salam doktor,

    7 April 19, saya telah didiagnos sebagai pesakit anxiety disorder + post partum sebab saya baru sahaja 3 bulan bersalin. Dalam tempoh 44 hari berpantang saya tidak ada apa apa masalah pun. Saya mula rasa perasaan takut dan resah pada mid april. Saya kerap berfikir tentang kematian, dan saya menjadi terlalu paranoid dan fobia memandangkan saya pernah terkena demam denggi, kencing tikus & influenza a. Dan saya jadi takut dan sedih bila bf baby. Saya takut umur saya tidak panjang dan tidak dapat membesarkan anak saya.

    Hati saya cuba untuk menjadi positif. Tapi otak dan badan tidak memberikan kerjasama yang baik. Saya kerap rasa kepala rasa berat, kaki rasa sejuk, badan rasa melayang, badan rasa vibrate dan resah dan ketakutan yang melampau. Saya mengira hari dari mula saya rasa tidak sedap badan dan saya akan kaitkan semua simptom itu dengan tanda kematian.

    Adakah ini normal bagi pesakit anxiety seperti saya? Thanks in advance doktor.

    • Amyyyyyyyyy says:

      *7 Mei 19.

    • Ramli Musa says:

      Penyakit anxiety semestinya tidak normal kerana ia penyakit,
      Bincang dgn pakar merawat demi anak/bayi

    • Sakinah says:

      Salam doktor sy juga baru lps bersalin..dlm tempoh pantang xda masalah tp selepas 50 hari saya jd tak boleh tidur..kaki jadi sejuk..kerap membuang..bdan jd panas walaupon dlm air cond..kdg2 dgn tiba2 sahaja hati berdebar tnpa sebab..yg pling trjejas adalah masalah tidur..siang pon xboleh nk tidur..Smp rasa nk telan ubat tidur agar fikiran saya xtrganggu di mkm hati..so far sy msih boleh kawal emosi tp saya tkt keadaan ini brterusan emosi su xdpt dikawal..mohon pendapat dr dlm masalah saya ni..

      • Ramli Musa says:

        Boleh buat DASS test

        • Dayang Nur Ameera Syaera says:

          Assalammualaikum dr,saya nak tahu mengenai masalah saya..bila saya marah saya akan menggeletar dan akan hilang kawalan sehingga menarik2 rambut saya,meracau racau dan ingin menikam diri.Selalu juga saya menjerit2 hingga menangis..mohon pendapat doktor

          • Ramli Musa says:

            Salam,
            Dalam mengawal emosi seprti marah, sedih, setiap individu mempunyai threshold atau tahap berbeza.
            Anger management boleh membantu mengawal perasaan marah

          • Saiful ridzuan says:

            Doc..saya pun baru ni mengalami sperti simptom sesak nafas.jantung berdegup laju..masa terjadi saya cuba bercakap dgn org sekeliling dan ia hilang sebentar.bila sy keseorangan sy fikir macam2 dan jadi balik.sampai badan sy jd lemah.xlalu makan…kadang2 lepas makan sy jd sperti sesak nafas.sperti angin xmahu keluar..sy pergi hospital.pihak hospital lakukan ecg check jantung dan dokter kata jantung sy tiada maslah..sudah berlanjutan seminggu lebih.dan saya sekarang rasa ok sedikit dari sebelum ni.cuma kadang2 tekak rasa xselesa sperti ada kahak.sperti ada sesuatu dekat tekak saya.tapi xrasa sakit tekak…adakah sy mengidap gerd dan axiety.

          • Ramli Musa says:

            Salam,

            Jelas sekali ini anxiety disorder atau lebih tepat Panic disorder.
            Buat DASS utk kepastian

        • Dayang Nur Ameera Syaera says:

          Dan setiap malam saya akan merasa sesak nafas ketika ingin tidur

  • Amri asyraf Ahmad says:

    assalamualaikum doktor.saya mengalami rasa debar y kuat.jantung berdetak laju.kerap fikir negatif.rasa macam nak mati.dan sering gelisah serta banyak berkurung.adakah saya kena panic attack.?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      berdasarkan penerangan ringkas, ada kemungkinan

      • Aizat says:

        Assalam doc
        Adakah saya anxiety a tau depression
        Saya telah melakukan medical check up terlalubanyak
        Keputusan normal
        Saya terasa badan saya remuk kekadang jari saya pegal
        Selalu rasa tertekan
        Berfikiran bebukan

        Kekadang letih dan mengantuk

        2016 doc cakap saya anxiety and dia bg say a ubat antidepressants

        Boleh x doc BG tau saya d mana clinic doc..saya perlukan bantuan

        • Ramli Musa says:

          Salam,
          Jelas psychology; depression atau anxiety.
          Klinik saya di Kuantan. kena rajin browse page ini
          semua maklumat ada

          • Nur says:

            Assalamualaikum doktor . Saya nak tanya . Saya kadang kadang rasa gelisah , rasa macam diri lemah . Bila jadi macam tuuu kadang terus teringat mati , adakah saya anxiety ? Berat badan saya dari 63 sekarang tinggal 57 . Sebelum nihh saya pernah hidap penyakit gerd . Sekarang nihh kadang kadang menyerang . Kadang angin menyucuk kepala , rasa lemah . DASS saya Seve anxiety

          • Ramli Musa says:

            Waalaikum salam, ya sah anxiety

  • Muhd hafiz says:

    Salam doktor,sy ketika ini mengalami masalah gastrik kronik disertai dgn situasi spt letih ketika berjalan,berpeluh kecil di tapak tangan/kaki,sakit2 di urat tengkuk & sy fobia utk naik tangga,berada dlm lif & berada di tempat awam dlm tempoh yg lama kerana merasakan sy akan Tak cukup nafas & akan pitam..adakah sy mengalami gastrik disertai jg dgn AD..ujian jantung normal.

  • Zarina says:

    Salam doktor, bagaimana untuk saya mendapatkan khidmat/bantuan dr doktor…

  • Ariff says:

    assalamualaikum Doktor.
    Saya mengalami Gastrik, susut berat badan, kerap rasa debar yang kuat.jantung berdetak laju.kerap fikir negatif.rasa macam nak mati.dan sering gelisah.adakah ianya simptom Panic Desorder ataupun Anxiety Disorder.? Saya juga masih dibekalkan ubat Simvastatin, Bisoprolol, Perindropil dan Pantazprazole oleh pihak hospital

  • Ummi harith says:

    Salam sy baru2 ni jantung sy berdebar2 laju..sy jd xkeruan..hilang pertimbangan..sy muntah2 kosong..kaki tangan sy sejuk..ada rasa mengeletar..sy jd takut..panic seolah2 mcm kene sakit jangtung…kejadian ni sy rasa sewaktu bgn dr tdo…sy xboleh tido selepas kejadian tu berlaku..sampai terpikir2 apa masalah sy ni..sy panic sampaikan makan xda selera..kadang2 sy takit kenafian yg sama berulang kembali..pemeriksaan ecg keputusan sy normal..
    Apa yg perlu sy buat ya..

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Jumpa doktor

    • Mohamad Helmi says:

      Assalamualaikum,doktor Sya Helmi.saya mengalami penyakit,hati berdebar,tangan, badan menggeletar agak teruk.bila saya pergi sesuatu tempat orang ramai.berjumpa dengan pegawai bank untuk urusan kad bank.saya kena tulis surat depan pegawai tu.automatik tangan saya jari saya menggeletar,jantung degup kencang.nafas tercungap-cungap.membuat saya nada gemuruh.nak masuk cash deposit di bank pun sama.jika ada orang tggu dibelakang,duit tendang,nak buka dompet cari duit lain nak masuk mesin,perasaan panik saya hingga badan dan tangan menggeletar.apakah penyakit saya doktor.tolong saya doktor?.

  • Firdaus selamat says:

    Sy ada masalah GERD..pada masa sama sy selalu ada kerisauan dan keresahan melampau..adakah itu anxiety dan perlu ke sy jumpa psikatri

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam ia anxiety

      • Yati says:

        Assalamualaikum doktor sy yati sy d sahkan ada gerd, anxiety dan panik attack bln 8 thn lepas.. Berat sy Dr 63kg turun hingga 53kg.. Masa tu rasa down Sgt.. Perlahan2 sy Cuba mempeebaiki diri alhamdulillah makin OK… Jd semalam sy rasa kebas2 bdk sebelah kiri.. Kebas sebelah kanan.. Kepala mula pun rasa kebas.. Terus sy pikir adakah sy kena strok.. Terus dtg balik panik sy doktor… Sendawa kerap… Dada kiri kanan rasa menyucuk… Kdg2 rasa senak dada tgh… Rasa keliru pun ada… Mimang sy ada byk berfikir sb. Masalah kerja Dan keluarga sebelum dtg sakit mcmni… Adakah serangan kebas hingga rasa dmuka kepala… Rasa Semut2 dsebabkan anxiety ka doktor… Bole bg sdikit penjelasan… Emm kolestrol sy dah check minggu lepas 5.1… BP sy kelmarin 117/76

  • Haniff says:

    Adakah gerd boleh mengakibatkan pandangan keliru dan perasaan mood kite hilang?

  • Roseee says:

    Salam doc.. Nk tanya ni.. Masa keje kilang dulu 2017 sy kurang mkn.. Sy tahan lapar.. Smpai rasa keletihan yg amat.. Masa tgh keje kaki sy berdenyut denyut.. Dan trlintas dlm fikiran sy.. Ke sy ni nk mati.. Sejak dari sy terlintas dlm fikiran mcm tu.. Sy jd ketakutan yg amat… Badan menggigil.. Jantung bergerak laju.. Berpeluh dan sejuk.. Rasa ini berlarutan berminggu minggu smpai muka jd pucat lesu dan xbermaya dan xceria… Tapi sy tetap lawan dengan perasaan positif fikir positif.. Selalu kata dlm hati aku ni milik Allah.. Selalu kuatkan dengan kata kata tu.. Alhamdulillah ok.. Tp kadang2 perasaan ketakutan melampau itu dtg lg. Takut pada benda yg belum terjadi.. Takut kepada terjadinya benda2 buruk kepada diri dan keluarga… adakah ini anxiety doc? :'(

  • rahmah punding says:

    sy mengalami sesak nafas, 1bdn rasa menggeletar, kadang tangan kaki sejuk….paling teruk bila d sertai dgn sakit kepala smpi kadang rasa kebas kepala n tdk bole befikir….dan kuat lupa, sy jg selalu bepikir pd kematian

      • Zaila says:

        Salam dr.
        Sy zaila dr ipoh
        Sy ingin ke klinik doctor boleh beritahu sy alamat dan, no yg, harus sy hubungi.

        Soalan sy pada dr.
        Sy diet yg x betul. Dan sy dpt gastrik. Bila gastrik tahun 2018 1buat ecg dll normal cuma doc kata gastrik. Sy, rasa angin banyak sbb sering sedawa dan sakit kepala.kdg2 lemah je. Sometime bila gastrik jantung bedebar laju. Kdg ada sesak nafas cuma skg dh bekurangan dr dulu N sy selalu. Fikir negative.sejak sakit gastrik sy fobia dgn apa2 melibat kn org sakit atau kematian.. Mula rasa takut.. Sejak 8bulan sy diet dan jaga pemakanan dan, Minda sy sembuh tp tahun 2019 sy xjaga makan. Dan kdg2 stress.. Gastrik dtg balik dan keadaan, tu, kembali balik. Sakit gastrik di atas perut seperti pedih perut. 😭Apakah sy ada penyakit anxiety? Mohon bantu sy doctor.

  • sn says:

    hi dr..
    kawan2 saya cakap saya depress dan suroh saya pergi berjumpa doktor/pakar/hospital..
    keputusan DASS saya berada dalam extreamly severe dan saya selalu terbayang2 untuk buat perkara yang akan menyakitkan diri.. saya sedar emosi dan mental saya selalu berada dlm keadaan luar kawalan.. saya rasa tidak perlu untuk berjumpa doktor.. sebab saya takut jika benar keadaan saya sudah teruk.. saya pernah berjumpa pegawai kauseling sekali, namun pada saya ianya tidak lah membantu..saya ingin mencari alternatif lain selain ke hospital.. jadi, selain ke hospital, ade tak dr mahu cadangkan beberapa organisasi/ ataupun ciri2 klinik psikitrik/kaunseling yang saya boleh pergi untuk dapatkan rawatan?

  • Assalamualaikum doktor saya siti. Saya selalu sesak nafas hidung tersumbat telinga berdegung. Tapi 2 hari lepas saya sesak say plk ada tonsil. Tonsil membengkak sehingga saluran pernafasan jadi sempit. Adakah dia sebab tonsil atau perasaan anxiety nie datang

  • qish says:

    Salam doktor

  • Niey says:

    Salam Doktor. Saya disahkan menghidap anxiety pada awal bln april 2019 oleh doktor. Saya sudah berjumpa doktor, kaunseling dan fisioterapi utk masalah ini. Sekarang saya masih mengalami simptom seperti kaki kebas dan sejuk, dada sakit, gastrik dan belakang (atas) sakit. Doktor kata belakang saya sakit mungkin sebab gastrik. Saya dah makan ubat gastrik tetapi sehingga sekarang belakang masih sakit. Adakah sakit belakang antara simptom anxiety?

  • Lan says:

    Salam Dr , saya tercuba salah satu bahan terlarang yg berkaitan dgn psychedelic , pada mulanya saya terasa bagai nak mati , paranoid , hallucination , setelah keesokkan hari saya mula rasa badan bergetar , tangan sejuk , sesak nafas dan mcm mcm sehingga sekarang , adakah itu punca dari Anxiety atau effect dari bahan itu , setelah dekat 3 minggu saya terasa gelisah , mintak penjelasan dan pertolongan dari Dr . Terima kasih

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Terbaik elakkan barang telarang.
      Namun dalam penilaian kita (pakar) kita akan cuba cari apa penyebab terjebak.
      Ada banyak faktor boleh jadi
      Namun tidak dinyatakan.
      Pakar psikiatri juga boleh merawat masalah substance

  • Siti hanim says:

    Score Dass
    Kemurungan: 26

    Keresahann:28

    Stress :18

    Hello..

    Setahun ini, saya kerap rasa takut, takut menerima komen, takut membuat salah, takut tak siapkan kerja.. Rasa sukar bernafas, hati sprti di tarik sedalam2nya kemudian pecah. Rasa nak termuntah, perut sakit, menggeletar tba2
    Saya takut meluahkan pd org lain.
    Saya takut utk mgunakan pkataan rehat, tidur, penat, me time..
    Tlg saya

  • Rina says:

    Kalau doctor psychiatry bagi ubat penenang,maknanya ada depression ke?

  • Norazlina says:

    assalammuaalaikum doktor.. sy ada mengalami tangan dan kaki menggeletar, muntah2 dan sakit kepala yg amat sangat.. bnda ni terjadi setiap kali sy drive sbb perasaan nervous yg amat sgt.. smpai skrg sy mmg takde lesen..setiap kali test jpj msti gagal sbb sy mengalami simpton spt diatas.. adakah ini tanda2 panic disorder?

  • Husna says:

    Assalam..saya husna,kadang-kadang saya rasa macam cepat gelisah,sedih tanpa sebab,terlalu ambil serius dlm sesuatu perkara walaupun perkara tu taklah seteruk mana,terlalu cepat stress dan slalu terfikir orang sekeliling memandang buruk tentang saya…adakah saya cenderung untuk mengalami depression atau anxiety??

  • Afidah says:

    Salam prof,
    AMengikut pengalaman Tuan, adakah pernah sejarah pesakit seperti saya yg mengalami major depression dgn pengambilan Setraline 100mg sehari boleh kembali sembuh seperti sediakala tanpa ubat tersebut?

  • rahmat says:

    assalammualikum dicktor saye rahmat sye menghidap simptom2 anxiety dan gerd terlampau lame sye nak tanya doc memng die kacau fikiran ke sampai lebih 1bulan

  • Sakinah says:

    Salam doktor sy juga baru lps bersalin..dlm tempoh pantang xda masalah tp selepas 50 hari saya jd tak boleh tidur..kaki jadi sejuk..kerap membuang..bdan jd panas walaupon dlm air cond..kdg2 dgn tiba2 sahaja hati berdebar tnpa sebab..yg pling trjejas adalah masalah tidur..siang pon xboleh nk tidur..Smp rasa nk telan ubat tidur agar fikiran saya xtrganggu di mkm hati..so far sy msih boleh kawal emosi tp saya tkt keadaan ini brterusan emosi su xdpt dikawal..mohon pendapat dr dlm masalah saya ni..

  • Ifah Hisham says:

    saya sering rasa takut untuk tidur, rasa lemas, rasa berdebar, dada sakit, adakah ianya tanda2 anxiety?

  • Ewa says:

    Salam doc. Saya ada buat ujian Dass. Depression sy 28. Yg lain2 normal. Perlukah sy berjumpa mana2 doc untuk diagnose semula samada saya memang benar2 depression? Dan lagi 1 saya ingin bertanya. Dua bulan lepas dua kali saya terkena satu badan sy menggeletar. Tangan dan kaki terlampau sejuk. Mulut seperti terkena kancing gigi, jantung laju dan tak dapat kawal diri. Lepas daripada tu tak ada kena. Tapi baru2 ni menggelatar tu mcm nak datang balik. Adakah tu anxiety disorder?

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Banyak yang bertanya PERLUKAH SAYA JUMPA DOKTOR?.

      Ada yang beri info pendek tapi bertanya soalan di atas. Maaf saya bukan ada supernatural ability boleh menilik dari jauh.

      Jadi saya akan copy & paste jawapan di bawah..

      Happy reading…

      LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

      Buat ujian DASS di website ini
      Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
      Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
      Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
      Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar.
      Bila sudah buat keputusan mahu jumpa pakar psikiatri, baca “Bagaimana mahu berjumpa doktor psikiatri”.
      Lihat senarai hospital di website ini.
      Jika berminat ingin membuat temujanji dgn saya di klinik swasta saya di KCDC Kuantan, ini nombor untuk dihubungi;

  • Hafiz says:

    Salam dr. Sy hafiz dari pahang. Sy ada soalan kpda dr. Sy di diagnosis oleh jbtan pskiatri hsptal temerloh sbgai sosial anxiety disoder. Mkn ubat luvox,xanax ketika perlu. Dsini masyarakat kita selalu di nasihat untuk ubah stigma kata pesakit anxiety ni adalah org gila, atau sakit jiwa.. sy berminat untuk memohon mnjadi anggota polis. Ada kah layak sy sebagai pesakit sosial fobia ni untuk mnjadi anggota.. maaf bertanya sy puas cari dlm blog2 xada pun pasal ni.. trma kasih dr

  • Nurul Hidayah says:

    Assalamualaikum doktor, saya nk tanya saya selalu jugak stress, emosi pun kadang tak stabil. Dari kanak-kanak lagi saya rasa diri saya tak diperlukan. Masa usia saya dalam darjah lima mcam tu, saya pernah nk bunuh diri tapi saya tak buat sbb saya masih ada rasa syg diri sndiri. Sekarang umur saya 19 thun. Saya selalu rasa loya, sakit belakang, cepat menggelabah dan sakit dada. Ada juga rasa telinga berdesing semua tu. Saya pernah buat ujian dass tu. Result dia semua sngat teruk. Adakah saya ni sakit mental doktor?

  • Syahirah says:

    Assalammualaikum doktor. Saya selalu mengalami tangan kerap menggeletar,selalu fikirkan kematian,suka cakap sorang2&saya mcm ada dunia saya sendiri kalau saya pasang lagu dlm bilik sorang2. Saya kena jumpa pakar ke doktor?

  • Mohd nazri says:

    Salam doktor,pada 16/9/19 lalu saya mengalami dada berdebar2 dengan kuat dan pada malamnya saya tidak boleh tidur,sebelum ini saya mudah tidur tp ntah mengapa terjadi begini.Saya pernah masuk wad selama 4 hari tp doktor cakap jantung dan perut saya ok.Kemudian saya berjumpa pakar psikiatri dan saya diberikan ubat santraline selama sebulan…apa masalah saya sebenarnya doktor.Ujian darah saya ok.Saya tiada kemurungan atau stress.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Bagi mereka yang telah berjumpa pakar psikiatri, saya agak reluctant menjawab. Sebab pakar itu sepatutnya lebih tahu. Soalan elok tanya pd pakar itu. pelunga sudah ada. Penerangan sidikit x boleh expect saya tahu detail.

  • norafikah says:

    aslkm saya nak tanya .. sy mmg mempunyai gastrik .. tapi pada jun 2019 tetiba pada malam tu saya kena sesak nafas , jantung berdebar , ttiba risau pada kematian .. after 2 minggu sy pegi klnik buat oppointment teropong perut , doktor mendapati bengkak dlm perut dan banyak acid ..dan doktor memberi ubat .. selama 3 bulan sy consume ubat tu alhamdulillah now makin pulih … tapi dlm sebulan kadang saya kena attact 2 or 3 kali .. ttiba rasa nak pitam , berdebar , badan letih yang teramat tp tak dpt tido sebab fikiran dah melayang gan jantung berdebar2 , tp stiap kali kena sy akan makan ubat yg doktr bagi tu ( ubat prevacid FDT 30 and vometa) after that baru lena tidur …. so sya nak bertanya ada ka itu pun dikira anxiety ??

  • Siti says:

    salam Dr. Saya pernah mengalami symptom2 tersebut . malah makin kerap kebelakangan ini.
    secara fizikal saya selalu rasa penat, sakit2 badan dan mudah marah kerana keadan kurang selesa bila berhadapan serangan anxiety.. dari pembacaan saya punca anxiety kerana lemahnya iman. jadi keluarga menasihati lebihkan berzikir dan mengaji. jadi, adakah saya tidak perlu berjumpa dengan doctor pakar? dan boleh saya tau apa kaitan anxiety dengan gastrik? kerana saya mengidap gastrik yg agak teruk. mohon pencerahan.

  • Eishh says:

    Salam dr..
    Sy sering merasa berat di dada kiri.. Sudah buat ecg,blood test beberapa kali.. Tp keputusan normal.. Adakah anxiety blh menyebabkan kesakitan pd dada..sy risau jika ianya berkaitan jntg.. Dr yg sy berjumpa sblm ni kata sbb sy stress atau angin je.. Tp mmg sy xmmpu nak bertenang sbb perasaan risau dan takut sentiasa menghantui.. Ibu sy meninggal dunia kerana penyakit jantung berlubang.

      • Amirul Aiman says:

        Salam doc, saya mengalami kesukaran untuk menelan makanan di mana saya akan merasa panik dan makanan tersebut akan tersekat di tekak. Adakah ini berkaitan dengan anxiety? Saya juga pernah satu hari badan menggigil, sesak nafas, sakit dada. Masalah utama saya ialah makan. Saya jadi sangat takut nak makan makanan apa apa sebab takut tercekik. Macam mana saya nak hilangkan masalah ni doc. Saya amat bimbangkan kondisi tubuh badan saya tanpa makan buat masa sekarang ni. Kerisauan melampau saya buat saya tak makan.

        • Ramli Musa says:

          Salam,
          Ya anxiety. Ubat antidepressant sangat berkesan

          • Dhia says:

            Sy pn mengalami msalah yg sma 3bln lalu,.lpas mk sy mninggal..jntung sy laju,nk mkn rsa trcekik,berat sy turun mndadak,sesak nafas,mnggigil,sjuk kaki,kebas tgn,ulang pegi hospital,dktor ckp gastrik..smpai buat ujian tyroid tp keputusan normal,last sy jmpa pkar jantung,buat ujian,keputusan ok xda msalah..cuma dia ckp mgkin awak kna gerd dan anxiety..smpai skrg fikiran sy asyik fikir yg negetif je,xblh dgr org mninggal,xblh dgr org sakit,mula la sy rsa xleh nk nafas,rsa dahaga,telan air liur xmasuk,skrg nie nk kluar umh pn rsa mcm mls,bimbang takot jd apa2..slalu pning,tlinga brdegung,kerap sndawa,sakit urat belikat,perot meragam..smpai suami ckp mindset 2,cuba fkir elok2..sy dh cuba tp xboleh…hr2 zikir,istighfar,tetap xboleh,buat krja umh pn jd cpt pnt,cpt ltih..bila brubat cara kg,dia ckp nie nk jd sakit jntung nie..lg la sy xboleh tdo walaupn sy dh jmpa pkar jntung dan jntung sy ok..smlm on9 buat ujian dass..depression 12,anxiety 28,stress 22..ajak suami pegi klinik checkup,dia ckp buat ape lg,ubah mindset 2..tp sy dh cuba,kjap ja ok lpas 2 fkiran sy tetap jgk fkir yg bkn2..tetap jgk rasa ketat dada,kebas tgn,sjuk kaki,..ke sbb gerd sy jd mcm nie…

          • Ramli Musa says:

            Salam Ya anxiety disorder

          • Syah says:

            Sy pon takot untuk mkn bercakap ngan org rasa mcm diri x de kat sni n sy sering rasakan tekak sy ade sesuatu yg menghalang laluan nafas dan makanan

  • thana says:

    Salam doc. Kenapa tekak saya rasa sejuk ?? adakah ia ada kena mengena dengan anxiety ?

  • Dhia says:

    assalamualaikum..Sy pn mengalami msalah yg sma 3bln lalu,.lpas mk sy mninggal..jntung sy laju,nk mkn rsa trcekik,berat sy turun mndadak,sesak nafas,mnggigil,sjuk kaki,kebas tgn,ulang pegi hospital,dktor ckp gastrik..smpai buat ujian tyroid tp keputusan normal,last sy jmpa pkar jantung,buat ujian,keputusan ok xda msalah..cuma dia ckp mgkin awak kna gerd dan anxiety..smpai skrg fikiran sy asyik fikir yg negetif je,xblh dgr org mninggal,xblh dgr org sakit,mula la sy rsa xleh nk nafas,rsa dahaga,telan air liur xmasuk,skrg nie nk kluar umh pn rsa mcm mls,bimbang takot jd apa2..slalu pning,tlinga brdegung,kerap sndawa,sakit urat belikat,perot meragam..smpai suami ckp mindset 2,cuba fkir elok2..sy dh cuba tp xboleh…hr2 zikir,istighfar,tetap xboleh,buat krja umh pn jd cpt pnt,cpt ltih..bila brubat cara kg,dia ckp nie nk jd sakit jntung nie..lg la sy xboleh tdo walaupn sy dh jmpa pkar jntung dan jntung sy ok..smlm on9 buat ujian dass..depression 12,anxiety 28,stress 22..ajak suami pegi klinik checkup,dia ckp buat ape lg,ubah mindset 2..tp sy dh cuba,kjap ja ok lpas 2 fkiran sy tetap jgk fkir yg bkn2,rsa mcm xde org nk support sy..tetap jgk rasa ketat dada,kebas tgn,sjuk kaki,..ke sbb gerd sy jd mcm nie…

  • Efridawati says:

    Salam adakah saya mengalami anxienty , saya selalu sakit kepala , pening ii , telinga berdengung , susah nk bernafas , dada selalu kencang , sakit blkng , ulu hati selalu mencucuk ii ,pandangan kabur , bdn mengigil , perut selalu lapar , dah mkn pun selalu lpr

  • Ain says:

    Saya ada semua tanda2 tu dan saya banyak Kali buat ujian online mcam ni, result depression saya utk ujian ni 40.. saya tau saya perlu jumpa pakar, tapi saya takut..

  • Juliza says:

    salam doktor
    saya sudah 5hari mengalami jantung yg berdebar tanpa sebab , badan terasa keletihan bila jantung berdebar2 dan sukar bernafas dengan baik , kepala juga rasa berpinar2 .. Adakah ini berkaitan dengan anxiety?

  • Annie says:

    Hi doctor,saya ade juga mengalami panic attack,mlm tak blh tido, Kl gi kerja Atau keluar Dari rmh Rasa berdebar, takut mcm ade benda nk kena pd saya. Lagi satu Kl saya Duduk tgk TV fikiran saya terus gi pd,peristiwava lama saya, iatu ade satu Hari saya tgk TV Lps Tu Tiba tiba saya panic Lps Tu mlm Tu tak dpt tido sampai pagi bangun Lps Tu gi kerja Rasa panic terus blk Dan tak gi kerja terus saya berhenti Dari kerja terus, kejadian Tu Rasa Nk dtg blk pd diri saya, saya Nk kerja doctor tapi panik attack ni terus aje attack saya sampai saya Sakit kepala,saya byk fikir ke doctor, bila panic attack Tu dtng saya Rasa kebas Tangan Dan berpeluh Ingat darah tinggi ke saya doctor,saya tak Jumpa doctor lagi adakah ni adelah penyakit mental doctor, sbb kadang saya tak blh fikir Dan tummy Pd orng ape orng Tu ckp

  • danyel00 says:

    sejak saya mengalami anxiety,rasa ada masalah terhadap saraf gusi saya.mungkin effect dari anxiety ke?

  • Faizal says:

    Salam Doctor
    Saya mengalami masalah VT (heartbeat laju). Doc hospital mencadangkan saya pasang ICD. Dan punca kenapa jantung laju juga tidak diketahui sangat. Menurut pengalaman saya, perut saya akan terasa seperti senak da jika tidak sendawa akan sebabkan jantung berdetak laju akan terjadi. Beberapa tahun dulu saya ada buat pemeriksaan dan laporan perubatan mengatakan saya ada batu hempedu. Adakah batu hempedu ini juga bole menyebabkan masalah jantung?

  • Alia says:

    Aslm doc. Saya selalu rasa berdebar sebelum tidur, rasa mcm tak cukup nafas dan kadang² sampai tangan terketar ketar. Susah nak tidur. Benda ni hanya berlaku bila waktu malam. Idk wht to do…

  • Nia says:

    Assalamualaikum doc.. Sbnrnya lps pt3 hritu sya ada rsa dhi tgh denyut.. Sya trfikir yg sya dh nk m… Sya ada cri psal tnda kmatian dan lps su bca tiba² sya dpt rsa stengah drpd tnda yg dy sbut.. Dkt sbulan jugak sy gelisah sbb sy dpt rsa tnda tu.. Smtom anxiety ada yg sy dpt rsa.. Sy rsa jgk rsa kaki sjuk,rsa ada bnda kat tekak ubun grak,prut denyut.. Bnyk lgi.. Pstu trjumpa psal anxiety.. Rsa lega sgt bila bca rmai lg yg hdp bnda mcm sy.. Sy tenang dn takfikir lg.. Dlm bln 12 tu sya fkir balik.. Mcm mna klau aq m… dlm wktu trdekat ni.. Tp rsa tkut sy ni skit sgt.. Selalu klaw sya tgh jln ke apa sya ckp dlm hati”mcm mna klau wktu aq tgh jlan ni aq m…Kdg mcm tkrsa apa.. Sy pelik dn fkir yg mngkin ni tnda kmatian…sbb bila sy fkir klaw anxiety dy rsa bimbang trlebih tp sy taktakut wlaupun tnda kmatian tu sya ada rsa jgk.. Sy ada fkir gk mgkin sy taktakut sbb sy dah thu bnyk psal anxiety. Nfas kjp ok jap x..jntung kadang lju.. Selalu jgk sya cek bayang² sbb takut byang² hilang.. Adakah snbnarnya hmpir smbuh ataupun belum ataupun sya yg over😂

  • Nori says:

    Assalam doktor.
    Sy dh buat DASS. Dan keputusan teruk/sangat teruk.
    Adakah berbahaya jika sehingga mencederakn diri?
    Berlaku pd diri sy,jika sesuatu perkara yang sy tak suka berlaku, tangan sy akan menggigil, terasa panas di belakang kepala dan sy mencakar2 lengan dan kaki sendiri sehingga berdarah. Perkara ini berlaku 2x dalam masa sebulan.
    Dan selepas2 itu, tangan sy kerap menggigil jika berlaku sesuatu yg sy tak suka. Sy kerap menyendiri, selalu merasa rendah diri, tak berguna. Semua ini berpunca kerana sy mengalami masalah kesuburan (infertility) iaitu PCOS. Doktor gynae memberitahu keputusan ujian kesuburan, selepas itu sy selalu bersedih, menangis.menyalahkan diri.
    Perlukah sy mendapatkan rawatan selanjutnya?

  • Anuar says:

    Salam. Doc
    Saya pernah 5kali admit wad tahun 2017..suspek jantung.. Ecg saya tak ok.. Tp semua saya dah buat.. Echo, stress test, holter, angio, endoskopi semuanya doc ckp normal.. Cuma masalah skrg ecg je yg tak ok.. Sampai skrg kdg2 bila dtg rasa pedih dada, rasa sikit2 sakit dada saya risau takut ianya serangan jantung.. Kdg2 ingat rasa nak mati je.. Adakah ianya gastrik atau gerd atau pun anxiety.. Yg terbaru bln november saya buat ecg tetap tak ok.. Tq doc

  • Aslkm doc sy skrang nih selalu lenguh di tgn kiri berdebar sepanjang masa lenguh di tgn kiri sehingga membawa ke dada seperti merasa nyeri di dada sy tkut ianya jantung doc..tpi sy dh buat ujian ECG 2 kali dan ianya normal..sy sukar tidur mlm dan berfikiran negatif badan tidak memberi kerjasama 24 jam menggeletar..adakah anxiety menyebabkan lenguh di tgn sehingga membawa ke dada..???and mmg betul ke sy nih anxiety ataupun sy ad penyakit lain doc???

  • Mohd Haffis says:

    Assalamualaikum…doktor ada no WhatsApp, nk tahu tempat rawatannya

  • Syahirah says:

    Salam doktor. Saya kerap berfikiran negatif,tangan saya menggigil hingga kaki,saya pernah buat thyroid test tapi keputusannya normal. Adakah saya anxiety?

  • Atie says:

    Assalamualaikum doktor..result DASS saya agak teruk..depression 30, anxiety 30 dn stress 28..bdn jugak selalu sakit2 dn selalu kene migrain..patut ke saya mendapatkn rawatan segera?

    • Ramli Musa says:

      salam,
      Ya ada baiknya jika sangat mengganggu kerja dan kehidupan

    • Mohd hikmal says:

      Salam doktor.. Saya selalu mengalami kesukaran bernafas apabila makan..dan masa tgh bt kerja pun rs mcm tu juga..badan pun rasa lemah..mgkin sbb kurang mkn dan berat pun makin turun… Kaki pun selalu rs kebas… Adakah itu anxiety

      • Intan says:

        Assalamualaikum, saya buat ujian soalan simptom tahap agak teruk. Saya kerap gelisah, benda remeh pon saya fikir sampai meletihkan kepala. Sy tahu remeh tapi sukar utk sya abaikan.Saya tak boleh fokus sebab benda2 remeh. Perut kerap sakit. Kadang sya mkn terlebih kdg tak Makan. Tido selalu 4.30 pagi. Mata gantuk tapi otak non stop berfikir. Kerap gelisah tanpa sebab munasabah. Nak sangat rawat masalah ni sebab ganggu kehidupan harian saya. Ada kala sy terlebih gembira ada kala sy paling murung

  • ISHAMUDDIN Asmara says:

    Assalamualaikum doc sya siti dari teluk intan perak sya nk bertanye knpe dlm 2,3,4,hri niy sya berase gelisah tidak tenang tidak tenteram dan asyik berfikiran tetang kematian je dan ade mase ok je mood ade mase tak ade mood ade mase ok je takade mase rase ok je ade mase rase nak marah tanpa sebab lepas tu badan rase lain lemah letih lesu tak bersemagat nk buat bnde ii yang selalu sya lakukan rase malas berat selalu bertemenung dada rase bedebar ii mudah berase bosan knpe ye doc ape penyakit yg sya tegah alami skrng niy ade ke ini penyakit anxiety tlong bagi thu

  • ISHAMUDDIN Asmara says:

    Susah untuk tidur malm kalau tdur pon senng terjage kurang selera mkn mudah berfikir tetang kematian asyik fikir pasal mati ada ke itu pesakit anxiety
    Atau terkene pesakit anxiety ini
    Thanks ye doc

  • noor aishah says:

    sy doktor pakar diagnos major depresseion disorder ..dan da start ubat sertraline dan alprazolam..cumanya kadang2 bila sy down mudah jgk rse negatif nk mati dan sebagainya..tapi saya makan ubat..kenapa ye doktor makan ubat still rasa macam tuh

  • Kid says:

    Assalamualaikum

    Doc. Sy nak tanye. Before this saya ada anxiety and depression. Tapi Sy da benti follow up. 1st sbb HKL punye service x memuaskan. 2nd sy nekad nak ubah gaya hidup. ٱلْحَمْدُ لِلّٰهِ‎ berkesan untuk 6 bulan. Tapi lately ni dia balik pada asal. Setengah otat bergerak2 sendiri. Lepas tu banyak fikir yang bukan2. Somehow ggu concentration dalam ibadah, keje, focus. So at the end rasa life is too short to make urself satisfied in everything. Lastly, self interest sume gone. Rasa apa yang sy da buat and gone thru is because it’s already part of my routines. Any advise?

  • Naz says:

    Assalamualaikum doktor..

    Saya sejak dulu lagi merupakan seorang yang sangat pemalu…tak ramai kawan…setiap kali saya berdepan dengan orang ramai saya jadi tak tentu arah jantung berdegup kencang,rasa mcm nak pitam dan muntah.sekali dulu saya nak pergi iv pun sampai tergagap²..masa study dulu bila lecturer suruh buat di depan pun memang nampak kejanggalan saya smpaikan family saya cakap saya ni pemalu mengalahkan perempuan..adakah ini salah satu tanda² anxiety mohon doktor jelaskan.buat masa ini saya tak merujuk mana² pakar lagi

  • Lili says:

    Assalamualaikum doc. Sy sering berfikir ttg kematian. Sy sll merasa seolah2 sy sudah ada tanda2 tersebut. Ini membuatkan sy sering gelisah. Sy mempunya gerd dan pernah di tempatkan di HDU ward memandangkan permulaan jantung sy sgt laju dgn tiba2. Namun setelah pemeriksaan jantung Dan ujian tiroid di buat, pakar mendapati sy mempunya pannic attack. Sy di rujuk kpd psikitri. Namun ianya tidak membantu walau di beri ubat penenang. Sy sering risau Dan berfikir ttg kematian. Sy sering takut utk tidur malam. Ujian DASS menunjukkan keputusan yg sgt teruk. Adalah ini petanda anxiaty? Mohon bantuan dr doc.

    • Lili says:

      Sy juga sering sakit kepala. Ssh tidur Dan mood sentiasa berubah.sering kebas kaki Dan badan menggigil.Sy tidak dapat fokus pada aktiviti seharian. Saya tiada keyakinan diri dan sering takut utk memandu seorang diri.

    • Fatin says:

      Saya pun sdg alami nya..pe ya awak almi sama sangat dengan saya….😢😢😢😢

  • Idaaaaa says:

    Assalamualaikum doktor kalau tiba-tiba rasa nk menangis, sesak nafas, pening kepala, jantung tiba² rasa sakit. Tanda² apa ye ?

  • Fatin says:

    Doktor tolong saya,ubt yg doc bg x mpu kurangkn panic attack saya..sebab sy tengah hamil…pe yg boleh sy buat untuk kurgkn penderitaan saya…..

  • Rima Osman says:

    Doktor saya pn mempunyai symtom2 anxiety bila pegi klinik kesihatan doktor cek semua normal..saya da inform mayb saya anxiety tp Dr x endah kan dia hanya bg ubat tahan sakit..tp saya sangat2 sakit Dr..pls help me..

  • ija says:

    Salam doc saya mgkn mengalami panic attack. 1st kena hjg feb hingga kini sy mengalami simptom .bagaimana cara sy nk atasi masalah ni…tq doc

    • Ramli Musa says:

      Ubat berkesan adalah antidepressant yg boleh didapati di doktor perubatan keluarga di KK dan klinik psikiatri.
      Atau secara ringkas saya telah nyatakan dalam post rawatan anxiety dan kemurungan di website ini. rajin2 membaca ya

  • Saarm says:

    Salam . Nk tnya. Sy alami sukar telan air liur. Bukan sakit nk telan dia mcm nak telan xlepas then ttba jd panik susah nk telan. Bdebar2.. Apakah yg berlaku pada diri sy? Apa yg perlu sy buat

  • Anne says:

    Doc, sya kerap mengalami simptom sesak nafas, gelisah, degupan jantung tiba2 laju dan sukar untuk tidur. Berlaku apabila sya berseorangan sja. Bila ada yg bersama sya attack itu kurang terjadi. Semakin kerap attack nervous itu terjadi semakin susah sya bernafas. Apakah itu tanda2 sya mengalami anxiety disorder?

  • dikye says:

    sy mengalami kerap kencing kdg2 bila sy terfikir terus nk terkencing..adakah itu anxiety jgak?..dh buat ujian kencing manis..result ok je…

  • Daus says:

    Sye dah buat ujian dass
    Skor yg sye dpt mcmnie

    Kebimbangan (10)
    Kemurungan (21)
    Stress (15)
    Badan sye slalu rse lemah
    Lengan dn tangan rse lenguh stiap hri
    Sakit bdan dibahagian belakang
    Tangan dan kaki selalu mengelatar..

  • nurul says:

    Salam doc. Saya dah buat ujian Dass. Ni keputusan yang saya dapat.

    Kebimbangan 28
    Kemurungan 26
    Stress 32

    Dah seminggu saya rasa tiba-tiba cemas, berdebar, angin dalam badan, selalu fikirkan kematian, takut nak tidur malam, takut nak mandi. Setakat ni saya takda jumpa mana-mana doktor lagi. Adakah ini simptom anxiety disorder doc?

  • Sue says:

    Salam doc.
    Sy sorg ibu 4 anak.
    Sy mempunyai gastrik, asma & sinus.
    Tp sejak beberapa bulan yg lepas, saya merasa kan badansangat lemah & tak bermaya hingga tak berdaya nak melakukan kerja2 rumah.
    Dada terasa ketat, sempit, sukar bernafas, nafas pendek & sering berdebar2 dan gelisah.
    Saya alami selsema yang berpanjangan hingga menyebab kan hidung tersumbat, hilang deria bau. Terasa lendir di tekak. Apabila menelan rasa seperti ada ketulan & bergerak2 di tekak. Telinga macam tersumbat.

    Apabila malam jantung berdegup laju, seluruh badan terasa kebas2 & sakit2, lagi2 di bahagian pinggang (sy bersalin operate anak ke 4)..

    Saya. Jadi takut bersendirian, mandi atau makan semua suami akan teman. Terasa macam ada yang memerhati.. Rasa macam dah nak mati. Saya takut untuk tidur. Takut kalau2 (mati dalam tidur.)

    Saya takut untuk jumpa kaunseling, sebab dulu saya pernah di refer ke kaunseling. Tapi lepas saya jumpa, record dalam sistem hospital da ada. Jadi setiap kali saya sakit & ke hospital, staf2 & doktor di hospital akan melayan saya acuh tak acuh. Memandang remeh pada sya. Periksa ala kadar sahaja.

    Sehingga kadang2 mereka biarkan saya menunggu cth dari jam 9pm – 5am di hospital.

    Saya rasa sangat2 tak di pedulikan jika ke klinik atau hospital.

    Apa yang perlu saya. Buat ya doc, ada kah keadaan saya teruk? Bolehkah mennjadi serius hingga mencederakan ahli keluarga?

    • Ramli Musa says:

      Puan menghadapi masalah anxiety atau panic attack.
      Sila buat ujian DASS di sini.
      Pergi ke kecemasan hospital kerajaan akan dikategori sbg kes hijau. bukan emergency KERANA tekanan darah DLL NORMAL.

      Sila rujuk ke doktor psikiatri.
      Keadaan akan semakin teruk tapi tak akan sampai cerdera org lain. Ini bukan gila

  • Bella says:

    Salam doktor

    Gejala yg paling mengganggu Life saya

    -sentiasa marah tanpa sebab
    -tidak boleh orang lain buat salah walau kesalahan kecil
    -marah sampai mengigil sehingga hilang kewarasan seperti gunting rambut sendiri, mencari pisau ketika marah
    -nk lari dari rumah ketika marah
    -kadang2 ada rs smpai nak bunuh anak2 & diri sendiri
    -sesak nafas
    -boleh ketawa dalam marah

  • noor safikah binti shafie says:

    assalamualaikum doktor saya safikah berumur 22 tahun. 3 bulan kebelakangan ni saya selalu rasa resah takut selalu fikir macam nak mati. adakah itu anxiety? dan saya ada rasa ketegangan di bahagian leher kebas dan lenguh kaki tangan sakit badan kerap sendawa dan kerap rasa lesu telinga saya pun rasa seperti tersumbat . adakah itu kesan daripada serangan anxiety tersebut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires