Hubungan PKP, Covid-19 dan Anxiety

by Prof Dr Ramli Musa under 1. Anxiety disorders, Panic disorder & rawatan berkaitan April 15 2020

As salam,

 

Pada permerhatian saya, ramai pesakit anxiety saya yang sudah lama stabil, kini berulang (relapse) kembali. Tidak kurang saya berjumpa kes-kes baru anxiety.

Tidak dinafikan situasana terkini menyebabkan kita terkurung, risau dijangkiti, risau keluarga dijangkiti, risau melihat kes-kes kematian saban hari, ditambah ada sebahagian kita hilang pekerjaan.

 

Rawatan Anxiety disorder telah saya nyatakan dalam post2 sebelum ini. Harap membaca.

Semoga Allah SWT memudahkan kehidupan kita, mendekatkan kita padaNYA setiap hari. Dan paling penting kita harus berfikiran positif. Selagi kita mengamal langkah-langkah kesihatan yang digariskan, In Shaa Allah kita selamat.

Moga Allah memudahkan dan menghapuskan wabak ini secepat mungkin.

 

Prof Dr Ramli Musa

Pakar Psikiatri  / Psychiatrist

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia


 

24 Comments

  • Jejai says:

    Salam doctor,
    Kesan dari akibat covid 19 ni turut tempias pada diri saya.sebelum ni saya sgt strong pada semua keadaan.entah tiba² apabila covid19 ni datang sy boleh tergolong dlm anxiety.setelah buat pemeriksaan ECG,jantung saya normal.doktor mberikan ubat XANAX pada saya.boleh tak doctor recommend pada saya jenis ubat² yang lain.sbb sakit dada ini masih ada lagi..trima kasih doctor

    • Boleh baca post2 anxiety saya, semua jawapan ada

      • Girl says:

        Salam dr , saya baru 18 tahun and saya tak pasti apa yg jadi pada saya tapi lately saya overthinking sampai tk bole tidur , asyik menangis dan hilang selera makan .taknk bercakap dengan sesiapa dan pilih untuk bersendiri. Semua jdi selepas parents saya bercerai 3 tahun lepas tapi saya still rasa benda tu jadi semalam . Saya dah 3 tahun jumpa ibu saya selaps mereka cerai . Saya masih tkbole moveon dan asyik berfikir kalau mereka tak cerai mesti saya bahagia sekarang dan rasa hidup ni pointless. Saya solat , baca quran tapi saya masih rasa ada sesuatu kurang dan selalu rasa takut tanpa sebab. Patut ke saya jumpa psychiatrist untuk tahu saya ada apa apa mental health
        DASS -depression 40
        Axiety-34
        Stress-26

  • Nana says:

    Assalamualaikum Doc.. Salam Ramadhan & Selamat Berpuasa.
    Sejak Covid saya kena Anxiety attack.
    Kepala sakit, pening dan susah tdur. Jantung berdebar2. Kdg dada saya sakit, buat saya panic. BP saya normal reading (saya sentiasa check bacaan bp) Doc ada bagi ubat tdur dan ubat darah tinggi (penghidap). Boleh kah makan ubat tdur setiap malam? Kalo tidak, apa solutions utk cept tdur.

    • Waalaikum salam,
      T kasih atas ucapan Ramadhan, ucapan pertama saya terima sejak 3 hari berpuasa.
      Ubat tidur bukan penyembuh, malah boleh menyebabkan ketagih. Ubat antidepressant jawapanya.
      semua berkaitan ubat sudah saya kupas dlm post rawatan, boleh baca

  • Hasnah says:

    Assalammualaikum Doc.. sya bru perasan, apa yg sya lalui skg ni ialah disebabkn anxiety.. saya Ada sejarah penyakit misteri sblum ni..dh pulih, n dh lama x kena..tp bru2 ni semenjak PKP n puasa, mcm kerap gangguan spt brdebar kuat tanpa sebab, putus selera mkn, lemah lesu, tekanan/pusing kepala..soalannya, di mana sya blh dptkn rawatan? Sya tinggal di JB..blh X klu sya ke klinik biasa, n maklumkn kpd doc yg sya Ada simptom anxiety, doc biasa blh X bg sya ubat?

  • lieyaaa says:

    Assalammualaikum . dr. saya nak tanya. apakah saya penghidap anxiety? saya sering berasa takut berasa kematian dekat dengan saya. saya kerap sesak nafas. tekak berasa sukar untuk telan air liur. loya. perut rasa sperti gastrik.kadang² kaki berasa sejuk. cemas sepanjang masa? tak lalu nak makan.belakang saya sakit lemah.

  • Meena says:

    Hai. Doktor. Saya betul-betul perlukan bantuan. Saya syak adik sepupu saya yang berusia 5 tahun seorang psikopath. Dia langsung tak rasa bersalah, tiada empati malah ketawa apabila dimarahi. Saya dapat rasakan dia lain sangat. Cara dia berfikir tak sama macam yang lain. Dia pandai letakkan kesalahan pada abang-abang dia. Sedangkan dia bersalah. Dia langsung tak rasa takut.

    Saya ada baca traits psikopath di internet. Kesemua itu menepati ciri-ciri yang ada pada dia. Tolong bagitahu tindakan apa yang saya perlu lakukan.

    Tolong bagitahu saya pakar mana yang patut dia jumpa.

    • hi,
      Saya cuba memastikan angka 5 iti supaya tidak tersalah lihat.
      5th masih kanak2
      Kita tidak akan klasifikasi seseorg ada masaalah personaliti especially Psychopath atau lebih tepat kita panggil antisocial personality sehingga berumur 18th.
      Tambahan kanak2 belum matang mental age nya

  • Yon Ibrahim says:

    https://www.ramlimusa.com/jawapan-pada-banyak-soalan-soalan-di-sini/#.X5rnkHpmmE0.mailto

    Sent from vivo smartphone
    Assalamualaikum dr, saya berumur 50 tahun, sejak 4 tahun lalu saya mengalami perasaan takut tanpa sebab, saya sangat risau dan terlampau berdebar debar, saya ingin dapatkan consultant kerana saya ingin bercakap ttg masalah saya. My husband is not a good listenner, sukar untuk memberitahu keadaan saya, wlpun dia seorang solicitor. Saya ingin mendapatkan seseorang yg boleh mendengar masalah saya. I keep it to myself, where should I go and to whom should I speak to. Sleep hardly comes to me. This is my number wassap, I am willing to pay for the consultancy.

  • wahab abdul says:

    assalamualaikum, ayah saya umur 65 thn kerap sedih,letih,resah dan tdk bermaya. Kdg2 selalu susah tidur dan susah buang air besar. Smpai badan susut 10kg. Bapa saya ade menghidap kencing manis. Kelakuan ayah saya sejak akhir ni menjadi lebih pelik lg apabila dia selalu bercakap sorang dan selalu bercakap nk dh nk mati. Adakah ini tanda2 anxiety?

  • NURA says:

    Salam Dr,
    saya Nura dr Hulu Selangor, sy ada beberapa soalan yg mengganggu fikiran sy.
    Thun lpas selepas kena covid & 2nd dose, sy diDiagnose dgn penyakit anxiety disorder & panic disorder with depression mood. simptom yg sy alami sudah sebati dgn diri sndiri. Tapi, pd bln Ramadhan & Raya tahun ini, sy mgalami emosi yg sgt teruk shingga sy bertindak tidak mgambil ubat anti-depression & mlakukan prbuatan yg bd*h. Ditambah plak, sy juga mgalami mslh gangguan makhluk halus yg myebabkan sy xblh nak beza apa yg sy lalui ni. Bila prjumpaan Dr.Psy pd 25/6 , Dr. xblh nak mndiagnose mslh sy krana simptom yg sy ada ni smakin teruk. Sbb dose yg sy dh ambik pun sudah trlalu tinggi. spatutnya blh dikurangkan. So, DR nasihatkan sy utk beri komitment makan ubat. nak prgi jmpa ustaz buat rawatan pun xde mslh tp jangan tinggalkan ubat. Start itu, sy makan ubat on-time tapi masalah yg sy hadapi ni mcm makin teruk . Sebab sy mgalami kesukaran tidur sehinggakan ia mganggu aktiviti harian sy shingga sy mgalami sakit kepala yg sgt teruk. Bila makan ubat anti depression tu, sy mmg akan mengantuk & tidur tapi sy akan terjaga di pertengahan malam. Bila terjaga, sy cuba tidur balik. tapi bila nk terlelap sy mesti terkejut. Terkejut mcm kena renjatan elektrik shingga sy terasa tgn kaki sy sakit kebas2. Kdg sy blh rasa mcm tubuh sy kebas sebelah kanan mcm xblh nk gerak. Selain itu, tgn sy sentiasa shaking shinggakan bila nak pegang sesuatu sy blh rasa gentarannya. Jantung sy kerap berdebar wlaupun sy xbuat pape pun , sy sukar nak menarik nafas sdgkan sy hanya duduk / bercakap saja. Sy pun ada mslh asthma tp dh lama tak kena. so sy fikir itu hanya asthma. Tp bila kesukaran bernafas tu myebabkan sy sakit dada yg terlalu sakit sehingga terasa sakit di belakang. Tgn kaki sejuk & kebas. Sy decide pergi ke klinik swasta utk ambik neb, tp DR xbagi sbb paru2 sy okay, semua okay tp sy tetap nak sbb sy betul2 xblh nak bernafas. Jd DR hanya sarankan guna ‘neb’ saja utk mengurangkan sakit dada ketika bernafas.

    Dlm seminggu lebih, slpas jmpa kaunseling. Ia smakin teruk ketika nak tidur shinggakan sy mgalami simptom yg entah pape spt sy penah rasa takut yg tak tahu apa puncanya, lpastu sy rasa ada benda yg memerhati & kdg seolah mcm ada benda nak keluar dr jasad sy. Sy fikir maybe sbb gangguan makhluk halus. Kdg bila tak cukup tidur, sy cepat terasa & sensitif dgn suara, bunyi atau cahaya yg terlalu terang. Emosi sy ketika itu mcm tak tahu apa yg sy sdg rasakan spt sy ketawa tapi sy xde rasa happy. sy sedih tp sy xde rasa nk menangis. Kdg bila sy terlampau terasa, sy akan rasa marah shingga sy akan bertindak agresif spt mencederakan diri sndiri/fikiran sdg merancang utk mmb*nuh. Bila nak tidur, sy akan bergantung dgn ubat alprazolam (DR kata xblh nak tidur, ambik yg ni sbb sblum ni sy ada dpat ubat TIDUR mkn waktu mlm tp DR dh stopkan) & panadol (sbb sy rasa punca xblh tidur sbb kepala terlampau la sakit shingga sy blh rasa nk pitam). Bila sy xnak ambik alprazolam sbb sy xnak brgantung sgt dgn ubat tu, sy akan paksa tidur juga shinggakan sy rasa mcm tgn kaki sy bergerak terkejut (cth tgn terpkul, kaki trtendang/brgerak) . Bila jd spt ini, sy akan terasa sakit sgt shinggakan sy terpaksa ikat atau balut tgn kaki sy & kesakitan itu blh attack kepala sy shinggakan sy rasa mcm sy ada mslh otak plak. Terlalu sakit shingga mata kanan sy akan terkedip2. Bila sy xmampu nak kawal, sy jadi terlalu lemah & penat shinggakan sy blh rasa badan belah kanan kebas2 mcm org lumpuh. Sy crita pd DR kaunseling mslh kesukaran tidur, DR minta sy buat aktiviti dgn melakukan prgerakan jika di dlm rumah, buat aktiviti mgemas, mmbersih & seumpamanya tp bila sy melakukannya ia juga jadi mslh utk sy shinggakan sy xblh nak brhenti utk lakukan aktiviti yg wajib spt makan, tidur & solat. Disbbkan sy xblh nak rasa tgh LAPAR atau KENYANG skalipun, sy mmg xblh nak stop shinggalah adik sy akan guide sy utk stop & buat yg lebih penting dlu. Sbb bila sy stop, Otak sy akan berulang untuk ingatkan sy ini belum, itu belum. ini xcantik, itu xcantik. ini brsepah, itu xbersepah. Tp DR kaunseling kata, xpe try dlu. nnt next appointment dia nak tahu prkembangan yg terbaru. And still ada lg, shinggakan sy rasa give up smpai kdg2 otak bg sy signal utk DO SOMETHING likes nak hilangkan sakit tu, cuba toreh, cuba cucuk, cuba tikam, cuba belah or whatever tapi sy takut nak lakukan. Sbb sy paling xsuka benda yg sakit & myakitkan. Tp ia lagi menyakitkan bila dah tak tahan tapi DR xdpat detect apa mslh yg saya alami ni. Sy pi hospital utk kepastian sbb appointment next sy hujung bln ni. sy terasa terlalu lama sbb benda yg paling xsuka mganggu sy. Sy sekadar nak bertanya itu simptom sbb sy tinggalkan ubat ke? tapi sy dh makan tanpa stop sejak 25/6 lg, sebelum tu xde plak dia mganggu sy tidur mcm itu skali. Sy rasa mcm sy blh rasa setiap pergerakan dlm diri sy, setiap getaran, setiap kesakitan tapi sy xblh nak buat pape. bila sy xdpat jwpn, sy akan jd terlalu marah sbb ia akan sentiasa berulang2 di otak sy shingga sy xblh nak stop & xblh nak brfikiran positif shinggakan sy rasa kosong & takde rasa perasaan langsung. Sy xblh nak tggu, jd sy harap DR dpat jawab soalan sy. Jika itu hanya perasaan sy je, mcmne nak stop sementara next appointment? sbb bagi sy ubat yg ada ni, mcm xmmbantu sy & ia mmbuat sy jadi betapa stress. lagi2 alprazolam.
    Baru2 ni sy mengalami kesukaran bernafas mcm sblum ni, still paru2 dan jantung normal so DR xbg sy ambik neb. Bila sy terdesak, klu xblh neb, masuk air ke? tp DR still xblh nak bg. Jd sy akan brtindak agresif dgn cara menangis & mmberontak. Skurang2nya biarla otak sy dpat jwpn & hati sy lega. kalau x, dia akan myusahkan sy. please DR. jawab soalan sy, ia hanya perasaan atau halusinasi saja? Sy cuma dh penat & sakit sgt.

    TERIMA KASIH DR… Wassalam…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires