Adakah Skala DASS Tepat?

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar December 28 2017

Soalan ini amat penting kerana penggunaan DASS di Malaysia amat luas sekali.

Skala Depression Anxiety and Stress Scale (DASS) telah diterjemahkan dalam 45 bahasa dan digunakan seluruh dunia untuk mengukur tahap kemurungan, ketakutan serta stres. Maka adalah penting kita membuat kajian psikometrik (psychometric)

Adakah DASS Versi Bahasa Melayu valid dan reliabel?

4 artikel ini membuktikan kekuatan psikometriknya.

NAMUN harus dingatkan penilaian oleh pakar psikiatri berpengalaman adalah terbaik dan tidak boleh ditandingi oleh mana-mana skala.

_____________________________________________________

These 4 articles are the evidence that this questionnaire is validated among the Malaysian population.

Ramli M, Ariff MF, & Zaini Z. Translation, validation and psychometric properties of  Bahasa  Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry 2007;8 (2):82-89.

http://www.med.cmu.ac.th/dept/psychiatry/AJP_Contents-vo%20l%208-2.htm

Ramli M., Salmiah MA, Nurul Ain M. Validation and psychometric properties of Bahasa Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS) among diabetic patients. Malaysian Journal of Psychiatry, Nov 2009 Vol 18 No. 2, page 40-45.

http://ejournal.psychiatry-malaysia.org/article.php?aid=65

Ramli Musa, Roszaman Ramli, Kartini Abdullah, Rosnani Sarkarsi Concurrent Validity Of The Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry, Vol.12(1), Jan – June 2011:. http://www.aseanjournalofpsychiatry.org/online_12_1.htm

Ramli M, Rosnani S, Aidil Faszrul AR. Psychometric Profile of Malaysian version of the Depressive, Anxiety and Stress Scale 42-item (DASS-42). Malaysian Journal of Psychiatry, 2012 Vol 20, MJP Early Online 1-1-12.

http://www.psychiatry-malaysia.org/file_dir/6825599714f1398ee31bd6.pdf

You may download everything about the DASS from this webpage;

http://www2.psy.unsw.edu.au/groups/dass/translations.htm

Wish you a pleasant day ahead.

Thank you.

Kind regards

Professor Dr. Ramli Musa

Consultant Psychiatrist & Head, Department of Psychiatry,

Kulliyyah of Medicine, International Islamic University Malaysia,

Jalan Hospital,25150 Kuantan,

Pahang MALAYSIA

162 Comments

  • sues says:

    saya seorang yang amat ceria di sekolah, tapi apabila di rumah saya sangat lain….saya kerap menangis, selalu teringat kesalahan say pada masa lampau, saya tidak bole mengawal perasaan marah…saya kerap sekali terasa dengan apa yang orang lakukan terhadap saya, saya pasti akan menangis sekurangnya 1 sehari…. adakah sy kemurungan dan patutkah saya brjumpa dengan kauselling?

    • Ramli Musa says:

      Ada kemungkinan. Namun yg lepih penting kita mencari punca. Mengapa hanya berlaku di rumah. Pasti ada tak kena di rumah.

      • Nor Arnieza says:

        Assalammualaikun Dr. maaf kalau ayat sy panjang lebar & mungkin suda biasa d ajukan pada Dr. sebelum ini..sy cuma nak minta pendapat Dr. sy seorang surirumah tangga sepenuh masa & mempunyai 4 org cahaya mata.. waktu ank ke 3 sy pernah mengalami tahap kemurungan y begitu teruk sehingga sy mencederakan diri sendiri..waktu tu sy kena admit wad biasa d sebabkan kecederaan sy & telah menjalani pembedahan kecil..Dr. dekat situ masa tu ada rujuk sy pada pakar psikiatri & ada temujanji untuk rawatan seterusnya..sy ada jg d bg ubat untuk sy makan tp x ingat nama ubat & sy x makan pun ubat tu sebab masa tu sy masih menyusukan ank y baru berusian 1 thn lbh, sy takut klau sy mkn ubat tu ada kesan y x baik pada dia..& temujanji dgn pakar psikiatri pun sy x pegi sebab ank2 x ada jaga masa tu..family mahupun suami x bg sokongan pada sy untuk buat rawatan..sekarang sy selalu sedih + murung + kuat marah walaupun di sebabkan hal kecil pada ank2 mahupun pada suami..hidup sy rasa penuh kebencian & marah shj..apa2 pun y terjadi pd sy, suami mahupun pada ank2, sy rasa semua berpunca dr sy sendiri.. Adakah apa y sy rasa ni normal buat ibu2 seperti sy @ sy memang patut jumpa pakar psikiatri seperti y di arahkan sebelum ni?

        • Ramli Musa says:

          Waalaikum salam,
          Terima kasih kerana sudi berkongsi masalah dan perjalanan hidup puan di sini. Saya berjumpa ramai kes di mana pesakit mahu mendapatkan rawatan namun pihak keluarga menentang kerana tidak percaya dengan rawatan Psikiatri di hospital. Amat malang sekali kerana pesakit dan keluarga tidak menikmati kualiti hidup yang diharapkan.
          Hanya ada satu jalan penyelesaian. Iaitu mendapatkan rawatan di hospital. bagaimana mengendali ahli keluarga yang menentang? Desaklah pada keluarga bahawa anda memang tidak sihat dan perlu mendapatkan rawatan di hospital. Tiada cara lain. Bagi pesakit dewasa, anda sepatutnya bebas membuat keputusan.

      • Emma says:

        Assalamualaikum Dr.,
        Saya juga mengalami masalah yg sama..berlaku di rumah shj.
        Saya jadi cepat marah dengan anak-anak w/pun perkara kecil..saya pernah Cuba nak baling kerusi, gunting dan ambil pisau dan hala ke anak-anak..
        Saya tiada tempat untuk mengadu.. Saya dah buat Ujian dass online hasilnya moderate..

        • Random people says:

          Jangan cuba2 buat macamtu sebab budak kecik tak tahu apa2. Nanti anak-anak pun stress jugak. Family saya boleh tahan kucar kacir sikit masa saya kecik, mak saya selalu stress. Dia suka marah2, campak2 barang, dan maki2 kiteorang adik beradik. Bila budak kecik stress, dia tak tahu nak salur ke mana sebab punca stress tu dari parents. Saya selalu rasa nak bunuh diri masa saya 10-13 tahun. Stop believing in god masa 11 tahun. (Tapi tu lah saya tak cukup bijak masa tu untuk buat suicide tanpa pengetahuan orang lain, so saya decide nak keluar dari rumah, tapi duit pulak tak ada. So saya belajar sungguh2 untuk dapat sekolah asrama, alhamdulillah dapat, lepas duduk asrama, saya jarang balik rumah, stress level menurun sebab tak ada sape maki, and start believing in god again). Sekarang saya dah 21, saya faham la yang mak saya stress masa tu sebab ayah saya. Ayah saya pon jarang ada kat rumah, so saya pon tak peduli sangat masa tu.

          Ok kesimpulannya, kalau anak puan bijak (macam saya) kira ok lah. Macammana kalau akal anak puan tak panjang sangat, dia stress rasa nak mati lepas tu terus bunuh diri? Puan kena cari punca stress tu, and cuba elak punca stress kalau boleh. (Contoh: saya stress duduk rumah, saya usaha untuk dapat asrama).

          Sekian.

          • Ramli Musa says:

            Salam,

            Saya menghargai pandangan en sebagai seorg anak yg melalui situasi stress dan masalah dari ketidak-harmonian ibubapa.

            Amat benar jika ibubapa tidak harmoni akan menggangu emosi anak.
            Jika tidak sehaluan, kedua ibubapa harus berpisah secara baik dan masing2 melunaskan tanggungjawab masing2 seperti nafkah, perhatian, kasih sayang dan masa bersama ibu atau bapa.

            Komen anda mewakili perasaan anak-anak di luar sana. terima kasih

          • Zaikiah says:

            Random people, perjalanan kehidupan kita hampir sama. Di masa melalui fasa2 yg sukar dlm hidup, saya selalu ingatkan diri yg saya perlu sayangkan diri dan Allah sentiasa ada bersama. Alhamdulillah skrg saya lebih redha dan tenang.

      • Norhaizad sani says:

        Saya pnya skorr
        24
        30
        26
        Bantulah sya… Sya risau semakin teruk…

      • noneedtoknow says:

        assalam doc. sy dh buat dass and result sy adlh
        depression -34
        anxiety -20
        stress-22
        sy dh cuba dkt 6 website lain before and mostly result sy same, semua result says that i’ve severe depression? is it true? i feel so sad knowing that… i’ve talked about this to my counselor 5 month before. kwn kwn sy pun nmpk perubahan sy 2 years before and the most worse is i’ve try to self-harming when i’m in hostel. when its turn to holiday,i cover it up so that my family doesn’t know. i’ve talked about this to my friend and he warn me to not do self-harming anymore. until now i didn’t do that. now its holiday,i keep on pretending so well in front of my family and sometimes i keep avoiding them. i cant sleep sometimes, i feel so tired being in this situation. i wont meet psychiataris or else. i wont let my family know about this.but im suffering and sick about everything. its feel like i need help but i wont and i cant. what should i do now?

      • Nurhafiza says:

        kenapa saya sering rasa kosong,selalu rasa diri saya disisihkan dan sentiasa memikirkan hidup tidak ada makna.

      • Nurain binti Norazman says:

        Saya selalu nampak benda yang takada pun sebenarnya, kadang2 duduk dalam bilik air nampak kelip2 tapi bila panggil mak, mak kata takada. dan saya selalu dengar suara2 taktahu suara dari otak atau hati atau dari mana. saya susah nak tidur sebab suara, dan banyak sangat soalan pelik2 ,saya taktahu macam mana nak hentikan.and selalu saya menangis saya taktahu saya takfaham, saya tak gila itu je saya tahu. ya saya pernah cederakan diri ya pernah. tapi lepastu saya sedar. tpi suara tu datang balik

        • Ramli Musa says:

          Agak samar penerangan. Ada possibility hallucination atau depersonalization. Dua symptoms ini lebih mudah dinilai berdepan. Selain itu kita akan lihat ada symptoms lain tak..

    • maria says:

      saya tak pernah rasa ada tanda untuk sendiri . saya cuma rasa takut dengan kes pembunuhan , dan membuatkan saya terbayang dengan situasi orang sekeliling . dan perasaan saya akan menjadi sedih

    • Syamimi says:

      Assalamualaikum doktor. Saya mimi. Seorang pelajar umur 20tahun. Sejak kecil saya mmg seorang yg agak diam. Tapi lama kelamaan saya rasa saya terlampau malu yg tk dpt dibendung. Sehingga la sekarang. Bila ada presentation public speaking, saya menggeletar teruk. Sebelum tu nervous tak tentu pasal sampai sakit perut. Bila kat depan otak saya tak dpt tangkap apa yg saya dah prepare last2 byk merepek je. Belum lagi dgn relationship. Ex saya dulu ajak keluar sekali je pun saya bagi mcm2 alasan. Bukan tak sayang, tapi sebab malu yg menggunung. Otak mula fikir bukan2. Hingga nak otp pun saya tak angkat. Takut suara saya ni kelakar. Dari situ saya dapat agak saya ada social anxiety. Kawan2 ajak main game and voice chat pun saya awkward sangat. Kadang saya benci dan nangis kenapa saya jadi macam ni. Rasa mcm not good enough and at the end takkan ada siapa yang nk berkawan dgn saya dgn sifat saya ni. Belum lagi masuk alam kerja. Apa perlu saya buat doktor? Keluarga saya pun saya malu nak bagitau pasal ni.

  • Is says:

    Baru ni saya ada terkena sakit kepala seperti baru bangun tido pada waktu senja, hilang selera makan, badan lemah dan lesu, seolah-olah tiada semangat. Sehinggakan saya tidak menjamah makanan hampir 15 jam, ini berlarutan hingga 2@3 hari, kerisauan mula timbul apabila saya berjumpa dengan berjumpa dengan orang yg menghidap penyakit ini. Di fahamkan simptom yg saya alami seakan-akan simptom yg d alami oleh beliau pada masa dahulu. Saya telah pegi ke klinik untuk membuat rawatan dan d fahamkan hanya menghadapi samada simptom stop smoking @ mabuk kopi. Setelah 4 hari baru saya rasa badan mula beransur-ansur pulih tetapi masih lemah mungkin di sebabkan saya makan terlalu sedkit di sebabkan hilang selera makan, saya ada membuat DASS test ini sebanyak 4 kali, dah keputusan

    Kemurunagan: 2
    Keresahan: 2
    Stress: 8

    Keputusan 4 ujian yg saya buat hampir sama, Persoalanya adakah saya telah d kategorikan sebagai penyakit yg telah menghidap DASS ini?

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 36 stress 38 anxiety dan 34 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 34 stress 38 anxiety dan 36 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Asiah says:

    Assalamualaikum Dr..sy seorang suri rumah sepenuh masa.
    Semasa berpantang anak pertama sy sudah mula tertekan..tekanan dari keluarga tapi sy masih boleh kawal perasaan sy.Semasa berpantang kali kedua sy mulai memukul anak pertama akibat tekanan dari keluarga juga dan sy rasa tekanan sy berlanjutan sampai anak ketiga.
    Tapi sy membesar dalam keluarga yg porak peranda..cuma bila sudah berumah tangga sy rasa lebih tertekan sebab emosi tidak menentu..asal saja masa berpantang pasti ada perkataan/percakapan yg tidak baik diucapkan oleh keluarga.
    Dulu sy jenis sosial sebab sy tertekan berada dirumah dengan keluarga yg porak peranda..sekarang sy cuma terperap dalam rumah jarang bergaul..bukan sebab terkongkong oleh suami tapi sy rasa lebih selesa berada dalam rumah.Sy cuma ingin elakkan daripada jadi bahan umpatan orang.
    Sy minta maaf kalau Dr kurang faham apa yg ingin sy sampaikan..sy sendiri tidak faham dan tidak tahu macam mana cara menyampaikan apa yg sy alami.
    Kadang sy rasa perlu jumpa pakar tapi sy takut..sy tidak pasti apa yg sy takutkan.
    Sy bukan seorang yg baik..sy berusaha dari hari ke hari untuk menjadi seorang yg baik dan berguna buat keluarga.
    Semasa kecil sampai sekarang sy tertanya2 apa salah sy? Kenapa sebahagian keluarga bencikan sy? Sehinggalah sy memilih untuk menjauh dari keluarga..sy kurang bergaul dengan keluarga walaupun sebenarnya sy teringin bermesra dengan keluarga seperti dulu sebelum parents bercerai.Entah dimana silapnya sekelip mata saja semua jadi begini.
    Keputusan sy depression 24..anxiety 22..stress 24.
    Boleh Dr tolong terangkan lagi jelas..adakah sy perlu jumpa pakar?
    Terima kasih Dr membaca luahan sy.

  • Amin Muhamad says:

    Assalamualaikum Dr, saya mengalami keadaan yang sangat sukar sekarang, saya kerap diserang panic attack sehingga sukar saya membuat apa-apa perkara. Saya sudahpun membuat rujukan dengan pihak HKL, pada awalnya dikhuatiri saya berkemungkinan ada masalah jantung kerana saya kerap kali hendak pengsan dan bila ujian ECG saya dibuat adakala normal dan tidak normal. Saya telah dirujuk ke bahagian pakar perubatan dan sekarang menunggu tarikh temujanji pertama pada February 2019 nanti. Tapi walau apa pun, symptoms yang saya alami sekarang:
    1. Saya kerap rasa berdebar biarpun benda remeh dan kadangkala berdebar secara mengejut biarpun saya dalam keadaan santai.
    2. Saya sangat-sangat sukar untuk tidur dan waktu tidur saya sudah tidak normal.
    3. Saya kerap berasa letih dan tidak bermaya.
    4. Kerap rasa seperti hendak pengsan.

    Dari apa yang saya alami sekarang, ia telah menggagu prestasi kerja dan kehidupan seharian saya. Saya sudahpun membuat ujian DASS dari laman sesawang Dr dan keputusannya adalah:
    *Depression-18
    *Anxiety-20
    *Stress-18
    Saya merasakan agak lama untuk saya menunggu temujanji hospital dan meneruskan proses selanjutnya. Dalam hal ini, seandainya betul saya mengalami apa-apa masalah tekanan atau anxiety, adakah ia boleh menyebabkan masalah jantung atau ia hanya memberi kesan kepada jantung?
    Saya berharap Dr boleh memberi nasihat atas apa yang saya alami sekarang. Maklumbalas dari Dr amatlah saya hargai. Terima kasih.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Mendapatkan rawatan di hospital kerajaan memang tidak dinafikan menghadapi kekangan masa menunggu lama. Ini kerana jumlah pesakit yang terlalu ramai.
      Saya lebih mencadangkan berjumpa pakar di hospital swasta untuk 2 atau 3 temujanji. kemudian dirujuk ke hospital kerajaan.
      Dengan cara begini ia dapat mengurangkan tempoh menunggu dan rawatan dapat dijalankan cepat.
      Namun kena keluar modal sedikit,

  • Edrna says:

    Salam dr , saya bukannya seorang yg pendiam , bila di sklh sya boleh jdi someone yg happy tpi bila di rumah sya lebih suka menjauhkan diri dari keluarga , kadang” sya fikir lebih baik mati dri hidup dkt dunia ni , sya pernah simpan niat nak bunuh diri dri tahun lepas , sya lebih suka salahkan diri sendiri tentang perkara yg lepas , sya boleh jadi someone yg happy dan dlm pada masa yg sma tiba tiba jdi orng lebih pendiam , sya pernah rsa murung dlm jngka msa 3 minggu dn kemudian ok , lps tu murung blik . Jdi sya skrng sya kna buat ap ?

  • ayin says:

    hai assalamualaikum . erm dr. , sejak kebelakangan ni saya selalu ada masalah . masalah keluarga , masalah dgn kawan kawan , bercinta , semua . saya ni boleh dikatakan jenis ceria sgt . saya sukar nak beremosi depan kawan kawan saya , sbb saya taknak tunjuk kemurungan saya depan kawan kawan saya . saya dah buat ujian DASS tu , dan keputusannya , kemurungan dan tahap anxiety saya amat teruk . persoalaannya , adakah saya masih perlu ke klinik untuk membuat pengesahan tentang kemurungan saya , walaupun kadang saya terasa amat ceria , dan berasa okay .

  • Ja says:

    Salam Dr. Sebelum tu saya nak Minta maaf kalau ayat saya berterabur..
    Dulu masa saya umur 10 tahun memang saya seorang yg happy go lucky tapi sejak family saya ada masalah & masalah kewangan saya jadi pendiam sampai sekarang,(sekarang saya 16thn), saya memang sukar nak cerita perkara / masalah sebenar dengan orang terdekat walaupun keluarga saya. Saya selalu rasa diri saya tak berguna.. selalu dipulaukan dengan rakan².. kadang² saya menangis tanpa sebab dengan membayangkan perkara buruk akan terjadi.. Tidur pun selalu lewat..
    Bulan lepas pula, saya sangat
    mengalami trauma& phobia atas apa yg dh berlaku, saya nak bersosial pun susah. keputusan yg saya dapat pun memang teruk :(.. adakah saya perlu membuat check up ?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Anda mungkin ada kemurungan yg berpanjangan atau childhood depression.
      Langkah permulaan berjumpa dengan guru kaunselor di sekolah.
      Dari situ dia mungkin tahu sama ada perlu rawatan di hospital

    • ana says:

      Assalamualaikum Dr, saya ana from Lahad datu, just nk share sedikit dgn Dr and saya da buat ujian Dass result Moderate. Dr saya sering berasa takut tanpa sebab and always memikirkan benda² yg menakutkan kadang saya boleh kawal dan sdh berjumpa doktor kerajaan dan telah membuat medical chek up ujian darah setelah result keruan HB saya rendah first 9.8 secondly 10.1 dr ada bagi ubat tambah darah Obimin, peningkatan hb ada menaik sikit ke 11.4 d sebabkan zat besi rendah punca darah lambat naik dan dr pun bg lgi ubat obimin 3bulan Dr persoalannya sekarang adakah saya mengalami anxiety , dan adakah perlu saya habiskan ubat obimin selama 3 bulan sedangkan darah HB saya 11.4?

      • Ramli Musa says:

        Anemia yg teruk spt Hb below than 8 boleh memberi symptoms seperti anxiety iaitu jantung berdebar.jika hb sudah corrected above 10, kalau masih berdebar mungkin ia anxiety. DASS bagaimana?

  • Nina says:

    salam Prof.
    results DASS saya :
    Depression : 24
    Anxiety : 24
    Stress : 20.

    Selama ni saya ingat saya cuma stress. Stress sebab nak deal dengan attitude problem family members. Daripada kes hutang rumah mak saya, sampai lah kena tanggung adik beradik walaupun saya dah berkahwin. Saya dah berkahwin tapi belum ada anak, suami banyak support dan beri sokongan tapi family saya yang kebanyakannya menyumbang stress. Saya dan suami je yang kena usaha cari duit/ikat perut untuk bayar sewa rumah/belanja harian. Terbaru, saya dituduh anak derhaka hanya kerana menegakkan kebenaran ; mak saya seorang yang denial dan defensive tetapi depan orang lain suka play victim. Adik beradik saya tak membantu. Saya freelance sekarang, tapi saya tak rasa nak jumpa orang dan bersosial. Hanya kawan-kawan rapat sahaja yang saya pilih untuk berjumpa/luangkan masa. saya rasa family saya toxic sangat. Tapi dalam Islam, kita kena berbuat baik pada keluarga/ibu/bapa/adik beradik. tapi, diorang ni lah yang menganiaya saya dan menggunakan saya sampai saya rasa drained sangat. Should i seek specialist advice with my DASS results? Should I leave my family – be away from them? Tapi bukan ke itu nanti buatkan saya memang derhaka pada mak saya? Sekarang ni saya rasa kena betrayed by my own family despite whatever effort I put just to survive, daily. sigh.

  • Irfan says:

    Assalamualaikum dr.. Saya baru masuk aliran science stream ting. 4. Saya rasa x dapat effort untuk matapelajaran elektif. Untuk analisis Depress dan Stress saya dapat moderate tapi Anxiety saya dapat extremely severe. Patut atau x saya hanya jumpa guru kaunseling sekolah sahaja?

    • Irfan says:

      Saya rasa hopelesss.
      Tak bermaya.
      Bila cgu. atau kawan panggil, saya akan ambil beberapa sec baru sahut panggilan.
      Sering penat tetapi x boleh tidur.
      Sering terkejut.
      Dan, saya x rasa zaman kanak ii sebab selalu buat kelas tambahan sejak usia 6 tahun.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      ya memadai kaunselor

    • Fatim says:

      Saya nak jumpe dokter psikiatri.. tpi, saye takut.. saye x nak keluarge saye tau.. and saye xtau nak buat appoinment kat mane..

  • Nurul Fatihah bt Norapandi says:

    Salam dr, saya nak tanya.. Percakapan berterabur salah satu punca depress ke? Kalau ramai-ramai percakapan saya jadi tak teratur, dan saya susah nak faham and fokus apa yang orang cakap walaupun benda ru senang

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Ada kemungkinan anxiety bukan depression.
      Reality saya tak berapa pasti. Terlalu ringkas

    • al says:

      Bagi saya boleh jadi campuran antara depress n anxiety. I feel it too, in my condition, bila sy depress, sy mmg hilang mood utk brckp. but ble org tanya, I feel like im forced to talk, then prckpan jd brterabur.

      n yes, susah fokus tu mslh besar. in many aspect, I fail to fully focus on what happen around me.

      time keje mmg agak susah, arahan yg org bagi mmg kena org repeat byk kali bru igt.

      benda ni, kite kena adapt n try to solve skit².. improve skit² spye brckp dgn tenang, n give attention to our surroundings.

      sbb sy dlu teruk sy punye depression, but now sangat² jrg and kadang sampai lupa cmne rasa depression tu. tips dy distract diri dr lyn rasa down tu, wat ap² yg kte happy..

      good luck friend, sy tau awk bleh sembuh 🙂

  • Fieza says:

    ID: 2PML80 (untuk rujukan Prof Ramli).
    Saya berumur 28tahun, seorng wanita yang punyai seorang ank dan sentiasa di sayangi suami.
    walaupun saya sayang kan mereka tapi perasaan tak ingin teruskan kehidupan itu setiap hari bermain di minda saya. saya penat dengan dunia saya, saya penat dengan diri saya. hingga saat ini saya tidak mahu teruskan kehidupan lagi.
    pada awal nya saya bukan begini, saya seorng yang berani, kuat ceria suka buat orng ketawa. tapi kini saya kehhilangannya. emosi saya tidak setabil saya tidak sekuat dahulu.

  • Norman Rosle says:

    Assalammualaikum wbt..sekadar bertanya pendapat…sebelum saya menhadapi masalah ini…saya adalah seorang yang ceria..tidak suka memikirkan hal2 remeh…dan saya seorang yg tegas utk diri sendiri…setelah saya di duga dengan masaalah percintaan…saya dapat rasai..dan dpt maklumat dr kawan2 sekeliling mengatakan perubahan sy yg ketara….setelah 8 tahun menjalinkan hubungan percintaan..saya di tglkan…selama kehidupan ini..saya belum pernah merasai nikmatnya bercinta…akan tetapi…setelah saya mula kenal..merasai..dan selesa dgn perkataan cinta itu…ianya telah di tarik semula..telah di berhentikan…saya mula merasakan sangat2 kosong…kehidupan sy berubah 360 darjah…saya lupa pada diri saya..pada keaadaan di mana saya bukan lg sy….saya kerap…mendgr sesuatu yg di bisikkan ke telinga saya…kerap…sgt2 kerap..saya ada berjumpa dgn dr di hospital permai..kerana GH refer saya ke sana…dr ada menunjukkan yg saya ada 3 perwatakan…dan dia sahkan saya menghadapi masalah ADD stage 3…tuan dr…adakah sy perlu terus utk mengikuti saranan dr utk pengambilan ubat secara konsisten…saya tak gila dr…cuma..kesilapan saya..saya tak pernah ada pengalaman dlm hal ni…dptlah kiranya dr berikan saya nasihat2 tambahan…untuk masalah saya ini..ya saya tahu..org di luar akan katakan saya Bodoh…hanya kerana cinta…tp..kenyataannya..inilah yg saya hadapi..bantu sy dr…sekarang ni pun..sy mendgrkan sesuatu yg membisikkan saya supaya sy tak perlu minta nasihat siapa2..sebab…takkan ada org yg akan faham…bantu sy dr…sy buntu…

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Doktor yg merawat adalah org yg lebih sesuai membuat keputusan. ikut nasihatnya. jika kena makan ubat boleh tanya dia atas sebab apa? Mesti ada sebab asas.

  • Ieka Nazarieda says:

    Assalamualaikum Dr.

    Saya ingin bertanya , saya ada masalah kalau berjumpa dengan orang baru dan berada dalam persekitaran ramai terutama bila org ramai tertumpu kepada saya , saya akan mengeletar & mengigil dengan teruk . Saya juga sukar bernafas dengan baik bila ia berlaku . Saya tidak suka bergaul dengan kawan2 dan memilih untuk terperap di rumah bersendirian , tidak suka juga bergaul dengan family dan memilih untuk terperap di bilik !

    Saya juga takut nak memulakan hubungan yang baru , serta cuba sesuatu yang baru kerana takut kalau saya gagal akan datang .

    Adakah ini normal ?

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam, ia tanda social phobia

      • Bal says:

        Assalamualaikum Dr,
        Saya seorg mahasiswa yg memegang jwtn dlm organisasi sejak 6bln lps dgn sebahgian kerelaan saya. Awalnya semua tak boleh terima dan saya tertekan dgn keadaan sekeliling yg menyisihkan saya. Spnjg seminggu saya hanya menangis, pergi kls hanya untk attandence tp tiada fokus. Lama kelamaan org sekeliling boleh terima tntg jwtn tu tp saya masih rasa ini salah saya.
        Saya juga sedar saya sering menangis untk hal kecil dan ketawa sndiri untk ceriakan diri sendiri dan saya rasa takut dengan perubahan emosi sndiri.
        Tahap kerisauan saya smpai kalau naik lift sorang2 saya takut lift tu jatuh kebawah, langkah longkang takut jatuh, lintas jalan kena langgar,turun tangga takut org tolak sedangkan realitinya tiada.
        Keputasan DASS saya semuanya teruk dan sgt teruk ttpi saya kurang percaya dgn keputusan DASS saya sbb mungkin saya terikut2 dgn bahan bacaan tentang anxiety. Jadi berdasarkan sebahagian cerita saya, adakah saya mengalami kerisauan melampau hanya overthinking?

        • Ramli Musa says:

          Salam, maaf saya x boleh pastikan. Ia banyak bergantung pd DASS score dan symptoms kemurungan or anxiety. Tidak dinyatakan di sini

          • Hani says:

            Aslm dr. Saya serong pelajar yg akn memasuki ke politeknik dlm kos pengurusan acara. Tetapi saya agak tidak yakin dengan keputusan yang saya ambil. Hal ini kerana, sebelum itu saya seorang pelajar F6. Dan apabila belajar di sana dalam 3 bulan membuatkan saya tidak dapat menyesuaikan diri di sana kerana persekitarannya yang membuatkan saya setiap hari menangis. Saya tidak dapat bercakap dengan rakan sekelas saya (lelaki dan perempuan ) saya hanya boleh cakap dengan kawan saya sahaja, tidak dapat bercakap dan kalut semasa presentation walaupun saya sudah kaji tajuk tersebut, agak takut untuk menanyakan soalan kepada kawan yang buat presentation, dan selalu merasakan saya seorang yang tidak mempunyai keyakinan diri kerana warna kulit yang gelap. Saya takut dengan cara orang memandang saya kerana saya akan fikir yang mereka sedang kutuk penampilan saya. Saya selalu beritahu tentang hal ini kepada ibu saya, dia akan suruh saya mengabaikan semua itu dan fokus kepada diri saya tetapi amat sukar untuk saya membuat demikian. Sekarang saya sudah berhenti F6. Tapi saya takut saya akan berkelakuan seperti itu lagi. Tambahan pula dengan kos pengurusan acara. Saya perbah melakukan ujian psikometrik di sekolah menengah dan keputusannya saya seorang yang tidak bersosial. Apabila saya sedih saya akan bercakap seorang diri di dalam bilik agar melepaskan apa yang saya mahu cakap kepada sesiapa. Adakah saya x normal / saya just depression /saya anxiety attack .saya takut dengan masa depan saya.

          • Ramli Musa says:

            Low self-esteem definitely ada,
            Yg lain buat ujian DASS nak tahu

  • Nell says:

    Salam Dr saya selalu rasa useless.. sampai satu tahap saya benci diri saya dan salahkan diri sendiri kalau saya buat suatu benda tu gagal.. saya rasa tak berguna sangat.. saya suka menyendiri.. kalau happy tu sekejap je saya rasa.. saya rasa orang sekeliling tak suka saya.. saya rasa saya buat beban mak saya saja. saya rasa cepat bosan..saya buat DASS Dan score kemurungan saya sangat teruk tapi saya deny kan saya tak kemurungan.. saya tak pernah bagitahu sesiapa pasal hal ni. Kalau saya bagitahu emak saya mesti dia buat tak tahu je.. adakah saya betul2 megalami kemurungan.. apa perlu saya buat…..

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Saya menaruh dan percaya DASS adalah tepat.
      Anda telah mengesahkan. Walaupun cuba deny tapi kita tahu hakikat diri kita sendiri.
      Tiada nasihat lain iaitu berjumpa doktor utk bantuan

  • Syiqin says:

    Salam, keputusan DASS sya semuanya 40 ke ats sya trkejut sgt adakah DASS ni betul, sya jwab semua soalan sepenuh jiwa sya , x ada siapa pun yg boleh tolong sya, semua family gelakkan sya bila sya bagitau mereka, mereka ckp sya hnya ank manja sbb sya ank bongsu padahal sya dh rsa begini dri umur sya belasan thun lgi, semenjak ayh sya meninggal 7 bln yg lalu prsaan skit tu dh jdi numb , sya dh x boleh rsa apadah cuma mengalir air mata ja, sekrang sya x tau nk buat apa ,sya dh mula cederakn diri sbb sya nk dh xleh than dh dalm ati ni mcm ada beban yg x boleh nk luah rsa mcm nk tido dan x nk bngn smpi bila2

  • hadi says:

    salam,
    kwn saya berumur 16 tahun dia seorg yg riang dengan orang sekeliling dia tpi dia slalu mengadu dgn sya bila die sesorg die akn menangis tnpa sbb dan dia juga byk kli nk bunuh diri dia kata bile dia dalam bilik dia lgi dia fikir pasal hidup dia terlampau takut untuk hidup dan juga mati dia selalu terbayang untuk bunuh diri dia slalu cari cara untuk dia tamatkn kehidupan dia dan ujian dass dia juga mengejutkn saya depression 40 anxienty 21 stress 31 dia takut dan malu untuk bagitahu ibu bapa dia smpai skrg dia rahsiakn apa patut dia lakukan?

  • Bibah says:

    Assalamualaikum doktor. Saya tertarik dengan kajian validasi doktor berkaitan DASS dalam saringan stress. Saya ingin bertanya, adakah terdapat mana-mana instrument atau alatan elektronik yang boleh digunakan untuk penyaringan stress ini selain dari menjawab survey?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Alhamdulillah.
      Survey adalah bagus selain interview yg tidak praktikal untuk kajian besar.

    • Unknown says:

      Assalam doktor…saya merupakan seorang pelajar..sejak beberapa tahun ni jika saya dilanda masalah saya sering kali menangis, merasakan diri seakan tidak berharga dan kerap kali berfikiran untuk membunuh diri..apa yg saya perhati sejak beberapa bulan saya menjadi semakin paranoid sedangkn tiada sapa sakitkn saya..saya cepat rasa serba salah..saya tahu saya perlukan pertolongan tapi tiada sapa memahami perasaan saya dan masalah sakit hati yang saya hadapi..skrg saya rasa tiada daya dan bersemangat untuk hari hari saya. Saya memberitahu family saya tapi saya tidak pasti mereka paham akan keadaan saya..saya tiada tmpt untuk meluahkn perasaan

  • NATASHA FARHANA BINTI MOHD KHAIRUDIN says:

    Dr, saya selalu rasa nak marah2.. Kadang2 saya rasa sedih.. Saya dh buat ujian dass dan saya dapati tahap kemurungan saya sangat teruk.. Adakah itu betul? Sebab saya rasa saya takde rasa murung2.. Terima kasih

  • unknown says:

    Dr. saya dah berkali buat ujian DASS. dan keputusannya selalu sangat teruk dan teruk. tapi saya risau mungkin saya terpengaruh dengan komen dan cerita org lain. jadi sy cuba nak nafikan result tu.
    saya ada masalah pelupa yang bagi saya agak teruk. sy lupa apa sy buat td. apa sy nak buat td. sy tak lupa semua mcm lost memory. tp mmg kebanyakannya sy lupa mungkin sbb sy susah nak fokus. saya susah nak fokus apa orang ckp dan buat. mereka terpaksa berkali ulang baru saya dapat fokus. kdg sy malu, sbb sy rasa sy pelupa mcm org tua. kadang ada yang membuat saya marah, saya tau dia buat saya marah, tapi sy tak dpt nak ulang apa yg dia kata sbb sy lupa. sy terus lupa walaupn benda tu baru brp saat atau minit berlalu. kalau membaca atau dalam kelas, saya kena ulang banyak kali baru sy dpt fokus. sbb bila sy cuba baca, secepat tu je hilang fokus sy jd sy kena mula dr awal.
    selalunya waktu malam nak tidur, saya selalu rasa tak selesa. saya rasa mcm cadar sy tak tegang, katil sy melunjur ke bawah, alas bantal2 saya buat sy tak selesa, sampaikan walaupun sy mengantuk, sy bangun untuk tolak tilam sy, tegangkan cadar sy, atau alas bantal sy, tp sy msih rsa tak selesa. otak sy rsa mcm tak tenang. sampaikan sy cabut cadar sy. selalu nak tolak tilam sy.
    sy org yg ceria. bila keluar dgn kawan2 sy suka buat mereka ketawa. tp kadang sy akan rasa rimas nak marah secara tiba2. kwn sy gurau biasa pun saya nak marah. sy rasa rimas. lepas tu ok, dan kdg2 dtg balik.
    bila balik rumah, selalu rasa tertekan dan rasa nak marah, sy boleh ckp lemah lembut dgn mak sy, bergurau dgn anak2 buah sy. tp sy selalu mengelak drpd adik beradik sy. sedangkan sy sygkan mereka. tp sy rimas dan boleh membuatkan sy marah. keadaan yang buat sy selalu tertekan ialah bila mak sy rapat dgn adik beradik dan sy rasa tiada hak dlm rumah tu. sy selalu rasa tak berguna dan menyusahkan yg lain. sy selalu rasa nak mati sbb sy yakin, mak sy dpt gembira dgn adik beradik sy yg lain tanpa sy yg menyusahkan. bila sy diam mereka dan mak sy fikir yg buruk psl sy yg membuatkan sy lebih tertekan krn mereka tuduh sy tanpa beri ruang sy perjelaskan. bila sy jelaskan keadaan sebenar mereka rasa mereka betul dan sy mereka cerita. benda ni selalu berulang jd sejak dulu lg yg membuatkan sy selalu tertekan dan lebih pilih utk menjauh. haritu sy hmpir bunuh diri depan mereka, tp tgok keadaan sy buat mereka lebih menyindir. keadaan sy buat mereka fikir sy gila dan lemah iman sbb sy msih muda dan mereka rasa mslh sy tak sebesar mereka. sy tertekan sbb sy tak meluah pd sesiapa tp mereka selalu dpt meluah pd mak sy masalah2 mereka. sy tak meluah sbb bila mak sy atau antara mereka yg marah sy, masalah sy tulah yg akan jd kelemahan sy yg mereka gunakan utk menyindir sy. byk lg masalah dlm keluarga yg membuatkan sy rasa sy nak mati, supaya mereka semua rasa bahagia tanpa sy. sy rasa sy terlalu tak berguna. maaf cerita nih terlalu panjang. tp sy nak tau sekiranya sy mengalami deppresi atau hanya lemah iman spt mereka katakan. sbb sy taktau nak rujuk pada siapa

    • unknown says:

      perasaan nih ialah dpn mereka sy nak marah, bila sy sendiri sy sedih menangis. lepas tu selalu terfikir benda2 bodoh yg sy dah buat sebelum nih. sy terfikir yg semua org gelakkan sy ckp psl sy.

      • unknown says:

        sy pun selalu cakap berterabur yg membuatkan org tak faham apa sy ckp dan kata sy ckp berbelit. walaupn sy cuba ckp dgn tenang. sy bukan saja tetiba marah. sy jugakk selalu tetiba diam rasa malas nak bercakap dan sgt2 tetiba walaupun sy mmg jenis byk ckp. bila org tegur, sy hnya rasa mgkin sy penat. tp komen disini membuatkan sy makin ragu2 itu perkara biasa atau tidak. sy betul2 perlukan bantuan. sbb sy risau sy min teruk. sy takde transport dan duit utk ke berjumpa dgn doktor sbb sy msih belajar. tp utk minta tlg org, semua org fikir sy lemah iman. kalau betul sbb lemah iman, mgkin sy tak perlukan rawatan doktor tp salah sy sendiri

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Pelupa, cepat marah, tidur terganggu, rasa tidak berguna, menyusahkan.
      Semua tanda kemurungan, jumpa pakar utk rawatan

  • unknown says:

    sy jugak selalu cakap berterabur yg membuatkan org tak faham apa sy ckp dan kata sy ckp berbelit. walaupn sy cuba ckp dgn tenang. sy bukan saja tetiba marah. sy jugakk selalu tetiba diam rasa malas nak bercakap dan sgt2 tetiba walaupun sy mmg jenis byk ckp. bila org tegur, sy hnya rasa mgkin sy penat. tp komen disini membuatkan sy makin ragu2 itu perkara biasa atau tidak. sy betul2 perlukan bantuan. sbb sy risau sy miakin teruk. sy takde transport dan duit utk keluar berjumpa dgn doktor sbb sy msih belajar. jd sy hrp sy tu keadaan sy dr sini

    • Ramli Musa says:

      Jumpa kaunselor, pihak tempat belajar juga ada mekanisma membantu aspek keewangan.
      Kadangkala kita sahaja tak mahu datang.
      Rawatan di hospital kerajaan percuma termasuk ubat.

      • unknown says:

        Dr semalam sy ada komen panjang mengenai masalah sy dan bertanya mengenai adakah sy mengalami depresi atau hanya lemah iman mcm yg keluarga sy ckp sebelum sy htr komen ini. tp komen itu dah takde. sy btul2 nak tau sbb risau sy hnya berlebih2an mcm org yg acah depresi utk nakkan perhatian. skrg sy tgh cuti sem jd tak dpt

  • hariz says:

    Salam,saya juga alami depress,stress,anxiety, yang sangat teruk mungkin faktor genetik adalah penyebab saya jadi begini atau saya sendiri tidak pandai atasi..mungkin juga saya kerap diamkan diri atau tidak pandai bergaul..adekah umur seperti saya 19 tahun boleh atasi masalah tersebut….

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Depression boleh semuda umur 12 tahun.

    • syaf says:

      salam dr,
      sy seorang pendiam, selalu sakit2 sejak drpd sy kecil, sy mudah berasa takut tanpa alasan kukuh, sya terlalu risau tentang masalah org lain, sy susah utk tidur, tangan sy selalu shaking dan kadang2 sy cakap berterabur dan sekarang sy mula rsa sensitif dgan bunyi drpd tv dirumah ataupun handphone ibubapa sy.. sy rsa bunyi2 tu semua annoying dan sgat bising jdi sy kurung diri dlam bilik supaya jauh drpd bunyi tu.. sy buat DASS test anxiety dan depressed pada tahap sgat teruk.. ape perlu sy buat dr?

  • ReM says:

    Assalamualaikum.
    Dr, kalau selalu rasa tak yakin diri, sedih, diri tak dihargai, tak nak jumpa atau bersembang dengan orang ,rasa tak berguna untuk hidup, malas, tak semangat dan selalu bersendiri, macam mana tu dr?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Mungkin depression
      LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

      Buat ujian DASS di website ini
      Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
      Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
      Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
      Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar
      Lihat senarai hospital di website ini.
      SEMUA ADO di sini..

  • srose says:

    dokter, sy ada masalah hati perasan sy kerap celaru, xtenang, resah,kdg2 rse nk mrah, kdg2 rse nk mngis, kdg2 tu rasa mcm diri ni xdhargai, sy xde kyakinan diri tpi sy cbe utk positif mgkin sy ni pmalu..bg, sy bnde tu mcm normal je mcm org lain..kdg2 sy ok sy buat apa2 semua ok.. mcm last night sy ada prsaan nak mngis tnpa sebab mgkin sy pk sy penat dgn keje,time tu jgk perut rse xselesa rse ada angin kejap mcm gastrik lpas tu kple sakit..tpi sy cbe bsgka baik je ttg sikap sy..bnde2 mcm ni normal ke doktr?

  • Yaya says:

    salam, boleh tak kalau dibuat “optional” pilihan jantina di dalam questionnaire DASS Dr? atau sekurang-kurangnya dimasukkan pilihan “saya tidak ingin memberitahu”?
    http://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/

    saya bukannya tak nak pilih tetapi jantina saya yang sebenar (non-binary) tiada dalam pilihan jadi saya tidak mampu untuk mula menjawab pun… jantina IC hanya membuatkan saya ingin membunuh diri dan saya mengelak sedaya upaya daripada pertanyaan berkaitan jantina dalam IC

    sekian terima kasih

  • thea says:

    Assalamualaikum doctor,
    pada tahun lepas saya telah mendapat referral letter untuk mendapatkan khidmat pakar psychiatrist, namun saya tidak dapat mencari masa untuk berjumpa dengan pakar atas faktor jadual yang padat, jadi adakah masih valid untuk saya menggunakan surat yang sama bagi mendapatkan rawatan atau tidak?

  • MUHAMMAD ASRAAF BIN RAHMAT says:

    Assalamualaikum Prof.Dr… saya Muhammad Asraaf Bin Rahmat..
    Bleh tak saya berhubung dengan Dr.melalui medium whatsapp.. untuk mendapatkan maklumat yg lebih… kerana saya sudah merjuk dengan kaunselor Uitm saya.. tapi saya nak maklumat yg lebih daripada Dr.

    Asraaf
    0187753025

  • Ainur says:

    Salam Dr. Berdasarkan ujian yg sy perolehi ruj Dr: O43DYR, kemurungan dan anxiety sy teruk skali.. terus terang skrg ni sy mengalami kemurungan yg teruk dgn sgala permasalahan sehingga fokus terhadap kerjaya sy menurun.. sehinggakan sy xtau nak buat apa.. bebanan yg sedia ada menyebabkan sy slaluterfikir utk melarikan diri de semua.. bagaimana cr nye utk sy release kemurungan sy.. smpaikan xde ape pn sy boleh menangis dgn tiba2.. bantu sy Dr..

  • BUNGA says:

    Salam Prof Dr, Saya mengalami trauma dari kejadian pahit yg melibatkan keluarga. dah setahun lebih ianya berlaku tapi hari2 daily aktiviti sy ingatkan sy pasal kejadian tu. sy dah cuba untuk avoid contohnya tak pergi atau tgk benda2 yg berkaitan tapi susah. sy rasa penat sebab hari2 kene struggle. kadang2 sy rasa nak meraung nak menjerit tapi terbatas. sy jadi seorang yg sentiasa negative. rasa kejadian tu akan berlaku lagi. dr ada saranan apa yg patut sy buat?

  • Iqa says:

    Assalamualaikum Dr,

    DEPRESSION (28 extremely severe)
    ANXIETY (12 moderate)
    STRESS (24 moderate)

    I’m 19 years old. I need a confirmation either I’m sick or not coz it’s always in my mind.

    My parents divorced when I was 3 and my mom, siblings and I stay in our hometown since then. Since i was kid i am not given enough attention. My mom barely cares about me so my grandparents who took care of me when she’s not around. My uncle & aunty doesn’t really like us.

    When I was 10 years old, we moved to other place. My mom & kakak bergaduh teruk and my mom keluar dari rumah. I tinggal dengan my dad and abang2 i since that and I always left alone at home. Unfortunately, I also know that my mom is a homosexual (lesbian)

    My childhood days is not that good. I selalu menangis bila sorang2 dekat rumah, rasa diabaikan dan rasa diri tak berguna. Pernah sekali i ambil pisau dekat dapur sebab rasa nak bunuh diri. I selalu cakap sorang2 dan cakap depan cermin.

    When I was 11 years old, my mom took me to stay with her and her friend (woman) . I saw everything/bad things that I shouldn’t see. I try to understand everything i saw between my mom and that woman. I always cry at night alone in my room. I selalu pendam apa yang I rasa dan tak pernah luahkan pada sesiapa. I rasa malu bila semua orang bercakap pasal my mom dan hanya mampu diam.

    When I was 14 & 15 , I still tinggal dengan diorang but that woman has a son and a daughter. I stress sebab dekat rumah hari2 bergaduh dan tengok kemesraan my mom and that woman. I feel miserable. My PT3 is not good because I can’t concentrate on my study. I selalu menangis setiap malam bila fikirkan tentang semua perkara.

    Luckily when I’m 16 & 17 i tinggal dengan atuk dan nenek i selepas bergaduh besar dengan that woman. My relationship with my mom is not good since then.

    And until today I rasa sunyi, kosong dan tidak dipedulikan walaupun i ada siblings, my mom and dad around me, Sometimes i menangis tanpa sebab bcs that feelings come. It feels so hurt. I seorang yang tidak sabar dan suka marah2. I lebih suka bersendirian dan tidak suka bising2. Even hujung minggu i balik rumah dari kolej i, i lebih suka sorang2 dalam bilik dan tidak pedulikan orang lain. Ayah i selalu tegur sikap i yang suka duduk dalam bilik dan tak bergaul dengan orang lain tapi i tak peduli. I juga sangat sensitif dengan kata2 orang terhadap saya, mudah terasa. I rasa tak yakin dengan diri sendiri dan tak cukup bagus. I am really feeling down.

    I have a boyfriend in army. He’s my closest friend and my good listener but he’s too busy. I don’t have patience and always getting mad at him. I will end up crying because I feel alone and empty. Please help.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      I’m truly empathy with the life that you have to go through.
      You need to attend DBT sessions (Dialectic Behavioural Therapy) in order to maintain a good relationship with a person and to have a better quality of life.
      See the therapist

  • Iqa says:

    Additional ,

    nowadays i susah tidur malam and i’m stress about it. I juga kerap lupa sesuatu benda. Contohnya benda yg i nak cerita dekat orang. Bukan sekali tapi dah banyak kali. I tried to remember but i couldn’t.

  • Aly says:

    Saya rasa useless sepanjang masa, kadang kadang saya susah nak faham apa yang orang lain cakap, saya suka menyendiri, tangan saya selalu menggeletar tiba2, and ada satu masa tu saya dapat berita yang mengejutkan, tubuh saya menggeletar. nafas saya kerap tercungap cungap. saya ni dikira mcm nampak happy je kat sekolah tapi kat rumah saya tak pernah rasa happy. and saya rasa saya ni too ugly sampai saya takut orang taknak berkawan dengan saya sebab muka saya, saya pernah nangis sebab tu. itu apa???

  • Asyrafi says:

    assalamualaikum..dr.,saya asyrafi baru bertukar disebuah jabatan kerajaan sebagai pembantu tadbir,ditempat kerja saya jawatan pembantu tadbir hanya seorang sahaja,jadi sekarang ni semua kerja-kerja spt pentadbiran,kewangan,perkhidmatan,cuti,surat-menyurat serta laporan harian,mingguan dan bulanan saya terpaksa buat, jadi sekarang DR. saya mengalami stress yang terlampau sangat kerana kerja yang banyak,sampai satu tahap saya tak nak buat kerja kerana berasa murung,kurang selera makan,jantung berdebar-debar,rasa nak pengsan, sakit kepala,badan rasa lemah serta malam tak boleh tidur dengan lena. sentiasa memikirkan kerja yang banyak, sehingga bila balik kerumah kita tidak boleh lupakan kerja-kerja dipejabat, murung, kurang bercakap dengan anak-anak dan isteri.suasana tempat kerja pun tidak selesa,rasa terkurung dan selalu diganggu staff yang tak suka dengan kita bekerja disini. bila dengar bunyi telefon pun kita rasa resah gelisah dan stress,sekarang ni pun saya tak boleh nak buat kerja kerana stress terlampau.atas nasihat kawan-kawan saya telah menggunakan ujian DASS disini dan keputusan yang saya dapat kemurungan : 28 (sangat teruk), keresahan : 32 (sangat teruk), stress : 30 (teruk),adakah dengan keputusan dass ini saya dikategorikan sebagai sakit mental..? adakah dengan keputusan ini saya perlu berjumpa doktor di klinik atau hospital untuk membuat pemeriksaan atau rawatan susulan..?

  • Asyrafi says:

    Lagi satu DR. bila saya hendak pergi kerja,rasa stress tu datang dan jantung akan berdebar-debar, rasa murung dan resah tu akan datang tiba-tiba, sampai ada sekali nyaris-nyaris berlaku kemalangan.harap doktor dapat bantu saya..terima kasih.

  • Belle says:

    Assalamualaikum,

    Saya cenderung mencederakan diri sendiri bila saya rasa marah, kecewa.. In fact, saya dah pon memcederakan diri sendiri.. Tapi tidak lah sehingga ke hospital.. Saya seorang yg suka duduk bersendirian.. Saya memang xkan berkongsi masalah dgn siapa2.. Dengan kawan2, memang saya nampak ceria.. Kdg2 rasa lebih baik saya takde.. Ni keputusan ujian saya.. Apa patut saya buat?

    26 (Teruk/Severe)

    Keresahan/Anxiety:

    18 (Teruk/Severe)

    Stress:

    18 (Ringan/Mild)

  • Anon says:

    Salam dr saya baru berumur 18 tahun.
    Stress 20
    Anxiety 30
    Depression 10
    Sejak saya f4 saya sering mengalami mengigil yang teruk sehingga saya berjumpa doktor banyak kali serta diberi ubat tapi masih belum jumpa punca dan penyelesaian sehingga saya stop pergi. Saya sering mengalami takut dan cemas secara tiba tiba walaupun saya hanya duduk sahaja. Jantung saya akan jadi laju dan saya akan jadi sangat mengigil sehingga tangan saya tidak terkawal serta bila saya bercakap juga mengigil. Sejak kebelakangan ini menjadi lebih teruk saya punya mengigil. Saya juga mengalami masalah tidur jika saya terlalu memikirkan sesuatu membuat saya tak senang hati sehingga ianya berlaku atau saya dapat selesaikan dan saya akan jadi cemas. Perkara ini jadi semakin teruk sejak tahun ini apabila saya tidak ditawarkan pengajian di mana mana dan saya terlalu sedih. Saya juga berasa rimas bila duduk di rumah dan saya lebih gembira untuk keluar dari rumah.

  • Bella says:

    assalamualaikum Prof, saya dah buat ujian DASS. kemurungan saya 40, keresahan 42, stress 42. first saya kene buat atasi ni, saya kene pergi klinik ke ?

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Banyak yang bertanya PERLUKAH SAYA JUMPA DOKTOR?.

      Ada yang beri info pendek tapi bertanya soalan di atas. Maaf saya bukan ada supernatural ability boleh menilik dari jauh.

      Jadi saya akan copy & paste jawapan di bawah..

      Happy reading…

      LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

      Buat ujian DASS di website ini
      Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
      Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
      Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
      Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar.
      Bila sudah buat keputusan mahu jumpa pakar psikiatri, baca “Bagaimana mahu berjumpa doktor psikiatri”.
      Lihat senarai hospital di website ini.
      Jika berminat ingin membuat temujanji dgn saya di klinik swasta saya di KCDC Kuantan, ini nombor untuk dihubungi;

  • Scorpio girl says:

    Assalamualaikum Dr , maaf mengganggu. saya tak pasti apa masalah saya sebenarnya tapi bila saya sendirian dalam bilik saya sering menangis memikirkan masalah yang berlaku dalam hidup saya, masalah kewangan, cara untuk bahagiakan keluarga dan kawan-kawan, saya pernah terfikir untuk cari pasangan hidup tapi apabila sesorang mula mendekat saya malah menjauh, saya tak pasti kenapa tapi saya tak dpt rasa apa-apa pun masa tu and saya boleh lupakan dia dgn cepat. terima kasih Dr.

  • cik s says:

    assalam doktor. saya seorang pelajar dan berumur 18 tahun. saya tak tahu la. saya rasa saya makin lama macam makin menjauhkan diri daripada orang sekliling. saya tak keluar rumah lebih daripada seminggu dan tak bercakap dengan sesiapa. saya tak bercerita masalah saya kepada sesiapa tetapi saya seringkali ada terfikir untuk membunuh diri itu adalah cara yang terbaik sebab saya dah letih untuk semuanya. saya tak tahu apa yang perlu saya lakukan. saya baut ujian dass, semuanya sangat teruk kecuali stress. saya kerapkali menangis tanpa sebab di waktu malam atau waktu waktu saya bersendirian.

  • Syahida Nabila says:

    Assalamualaikum doktor. Sejak dri form 4 saya makin stress sampai satu tahap saya selalu seksa diri saya sendiri. Sejak saya masuk belajar kat matrik ni saya jadi makin stress. Saya akan lukakan diri saya kalau stress,saya suka bersendiri ada sampai satu hari saya tak balik asrama dan saya duduk seorang diri dekat masjid, saya hampir satu bulan ni tak boleh tidur lepas subuh baru mata start penat tu pun kena paksa mata untuk tidur,saya juga tiada selera makan tapi kadang2 selera makan saya terlebih sampai saya makan banyak kali dlm sehari. Haritu saya ada buat soalan DASS and result saya adalah sangat teruk. Saya masih blum dapatkan apa2 bantuan sbb saya tidak tahu bagaimana saya boleh bantu diri saya.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Elok jumpa doktor. Di sini pun kita tak tahu punca stress

      • Syahida Nabila says:

        Saya sedar yng saya mula stress bila kawan saya pinggirkan saya.saya pon start menyendiri sbb saya tak nak mereka ambil tahu pasal saya. Saya kadang2 akan menangis tanpa sebab tapi saya dpt rasa yg hati saya rasa kosong sangat sbb tu saya menangis. Saya pernah menangis 3 hari berterusan disebabkan imaginasi saya sendiri.

  • areen hawatif says:

    assalamualaikum doktor. sy berumur 19 tahun. dan saya hidup dlm keadaan yg penuh dengan tekanan. ibu dan ayah sya sdh bercerai. ibu sya ada masalah, setiap kali sya buat salah dia akan jadi marah sgt. sampai berniat nk bunuh saya dan dia akan ambil pisau untuk cuba cederakan sy. tapi kalau adik beradik yg lain buat dia cuba akan keluarkan kata2 kesat. tapi bila marah dengn saya di beritahu yg dia haramkan air susu yg mengalir dlm badan sy. dia tak nak mengaku sya anak kandungnya. mula dari situ, saya jadi banyak fikiran. sampaikan saya buat keputusan untuk berhenti kerja. skrang hidup saya tidak tentu arah. bila sya stress saya akan jadi sesak nafas. kadang sesak nafas tu berlanjutan sampai seminggu. saya terpaksa cari nafas sendiri. sya rasa badan saya panas2 sejuk dan pening. saya jadi penakut saya rasa ada benda yg sedang memerhati sy. sya ada beritahu dengan abang sya tntang ap yg sya alami tapi dia cuba gelakkan saya. saya nak tahu, saya ada kemurungan atau pun itu cuma pekara biasa yg dihadapi oleh semua org?

  • Mai says:

    Assalamualaikum dr, maaf sy betul2 nak tahu. Sy dah berjumpa dr and katanya sy memang perlu dirujuk ke pakar. Sy menghidap anxiety disorder. Sy baru shja buat appointment. Tapi Parents sy kurang bersetuju untuk sy terima rawatan. Betul ke kalau sy ada sejarah /terima rawatan sebagai pesakit bhgn psikiatri, sy akan susah mendapat kerja?

    • Ramli Musa says:

      Sedih parents yg begini
      Jawapan nya tak betul
      Penyakit itu sendiri menyekat dari melkukan kerja. Dapat kerja pun boleh kena buang

      • Liyana says:

        Salam dr, saya tak tau dekat mana saya harus mencari sokongan dengan keadaan saya yang asyik kemurungan ni. Dah 2 tahun saya sentiasa menangis bila berseorangan dalam bilik. Bila depan orang saya akan buat2 gembira. Nak minta tolong dapatkan sokongan dari keluarga. Keluarga juga punca utama buatkan saya jadi macam ni. Selalu memperkecilkan saya. Selalu buat saya terasa. Sejak 2 tahun saya mudah sangat terasa.. Saya suka menyendiri menangis… Tiada siapa yang faham.. Keluarga jauh sekali untuk faham… Ada juga saya sampaikan terfikir nak bunuh diri tapi belum sampai tahap tu sekadar pernah lukakan tangan sekali dan merasa sangat tenang bila tangan luka. Itulah sekali dan tak pernah lagi kerana saya cuba untuk lawan perasaan ni… Tapi sampai bila saya nak bergini saya pun tak tahu… Harini pun saya rasa diri ni teruk sangat… Saya dah tak tahan… Dimana lagi harus saya minta bantuan.. Saya buat banyak kali ujian DASS ini hasilnya.
        TAHAP KEBIMBANGAN
        12.00
        TAHAP KEMURUNGAN
        21.00
        TAHAP STRESS
        13.00

  • Melissa Idayu says:

    Assalamualaikum. Dr, saya Melissa dari Johor. Saya cuma mahu kepastian bahawa adakah saya juga salah seorang menghadapi Axiety Disorder.

    1) Tangan mudah menggigil bila nak buat sesuatu.
    2) Kerap menangis. Duduk seorang diri boleh menangis. Dengar lagu sedih, automatik saya
    akan menangis sebab mindset masatu akan terus teringat benda2 yang pernah saya lalui
    dulu. Dan saya menangis teresak2 sehingga dada saya berasa sakit. Memang akan macam
    tu bila menangis.
    3) Mula sembelit, hilang selera makan sejak beberapa hari, dada akan berdegup laju secara
    tiba2.
    4) Mudah rasa risau yang melampau. Overthinking. Saya rasa saya diperhatikan kalau keluar.
    Even dalam rumah pun saya merasakan ada orang sedang memerhatikan saya.
    5) Saya mudah berburuk sangka pada orang. Selalu fikir yang orang sekeliling tak suka pada
    saya. Saya juga lebih selesa untuk bersendirian. kalau dalam family pun, saya tak beberapa
    rapat. memang sendirian sebab saya tak selesa

    Adakah ia AD? Harap Dr dapat beri jawapannya. Saya inginkan kepastian

    • Melissa Idayu says:

      Tambahan lagi, saya mudah rasa takut. Contoh, masuk rumah hantu.. bila disergah, saya akan menangis dan meraung ketakutan yang melampau. Kalau tengok movie hantu, saya tak berani nak buka mata besar. Saya takut ada scene sergah. Takut yang teramat.

    • Ramli Musa says:

      Combination between anxiety dan kemurungan, Reality kedua2 memang berkait rapat

  • Dyana says:

    Sy dulu sering menjadi mangsa dera dr segi mental dan fizikal oleh suami. Suami sy jenis baran melampau, sy dah la kecik tp setiap kali mrh sy lah punching bag utk die.. Muka sy byk kali lebam2 kena penumbuk bertubi2 sepak terajang die pun sy dah kena… Ckit pun die x kesian kt sy.. 8 tahun sy hadap semua tu..Tp sy ckit pun x bls atau simpan dendam kt suami sy, sabar je lh yg sy mampu.. Tp skrg suami sy stroke left side terlantar atas je atas katil.. Sy yg menjaga tp baran die ttp xberubah smpai satu tahap sy sendiri yg bg pisau kt suami sy utk bunuh sy dr dia sakit kan hati sy.. Die provoke sy smpi sy menggigil tangan sesak nafas jantung laju.. Dah abis kata sakit hati ni.. Sy decide nk bunuh diri mlm tu tp nasib sy baik Ade hamba Allah tegur sy dgn tiba2 terus sy tersedar mengucap pnjang.. Tp sejak dr hari tu sy jd baran..smpi nk tikam anak sy sendiri.. Sy klw mrh anak sy mesti pukul atau pijak2 anak sy.. Bila sy sedar sy betul2 menyesal.. Tp Sy xtau adakah sy ni depression tahap ape.. Sy slalu dgr bisik2 suara kt telinga sy.. Adakah sy ni di tahap yg teruk ?

    • Ramli Musa says:

      Saya faham, dengan kesan psychology penderaan pd masa lalu dan kini tertekan kerana terpaksa menjaga dia ditambah dengan mulut panas baran.
      Mungkin berfikiran pahala dan ganjaran besar di kemudian hari menjaga suamidapat memujuk hati dan perasaan puan.
      Utk tahu depresison boleh lihat DASS score

  • nuralfisha says:

    Assalamualaikum Dr,kalau keputusan DASS saya kebimbangan dengan stress berada pada tahap teruk adakah saya perlu jumpa doktor?

  • Weidestgirl says:

    Saya slalu rsa saya tak berguna sbgai seorang anak,kawan…saya rasa tiada keyakinan diri dan jarang berkomunikasi dengan orang kecuali bila orang itu sendiri yang menegur saya terlebih dahulu tetapi saya tidak tahu kenapa saya tidak merasa mahu menjawab mereka dan saya hanya mampu menjawab satu dua patah perkataan…Saya lebih suka menghabiskan masa seorang diri dan bila orang membawa saya untuk keluar bersama mereka,saya akan berasa di pulaukan dan susah untuk mengikut rentak mereka…Seringkali apabila orang membuat lawak,saya tidak tahu kenapa saya tidak merasakan apa2 walaupun orang sekeliling saya sudah terjatuh kerana kelucuan jdi saya membuat keputusan untuk hanya sekadar senyum…Alarm saya senang saja…Setiap pagi saya akan bangun awal…Benda yang membantu saya untuk bangun awal ialah perasaan sedih dan sakit yang secara tiba tiba muncul ketika saya tidur,saya akan terus terbangun dan coba untuk menghentikan sakit itu…apabila sakit hati dan sedih itu berkurang,baru saya akan memulakan rutin harian saya seperti biasa..Kadang2,bila saya berseorangan,saya akan menangis secara tidak sengaja dan saya tidak pasti apa yang saya sedang nangiskan…sebenarnya banyak lagi,tapi itu saja saya akan beritahu buat masa ini..

  • Amira says:

    Asslamualaikum dr ,
    Keputusan DASS sya
    Depression:24
    Anxiety: 30
    Stress:34
    Ia menunjukkan sya sedang mengalami masalah yg besar . Sudah 4 tahun sya lalui semuanya keseorangan . Masalah keluar kawan2. Sya juga pernah berjumpa dgn dr dan dia hnya memberi ubat saja untuk sya makan tiada rawatan susulan . Dlam masa yg sama sya ada mengambil ubat tahan sakit utk kurgkan sakit sya disbbkn sya tercedera ketika bersukan . Sya pernah berkongsi masalah dgn keluarga tapi mereka tidak menghiraukan sya . Mereka kata sya hnya mengada2. Sya pernah cuba utk suicide tapi kwn sya dpat halang apa yg sya cuba lakukan . Ada kawan yg dapat mendengar masalah sya tetapi sya tidak dpat utk meluahkan semuanya krana saya tidak berapa percaya pada mereka . Banyak kali sya cuba utk suicide tapi mesti ada yg menghalang . Sya stress dlm setiap perkara yg sya lakukan . Bolehkah dr tolong sya .

  • scarlet says:

    assalamualaikum Dr. Saya tak pasti nak mula mcm mana tapi keputusan DASS saya menunjukkan kemurungan 34, keresahan 22, stress 28. saya seorang yg mudah cemas dan panik jika berlaku sesuatu. jika saya menghadapi masalah ia memakan masa untuk saya menenangkan diri dan melupakannya. saya kerap kali berfikiran negatif dalam semua benda yg saya lakukan. saya mudah terasa dengan orang sekeliling tanpa sebab dan start fikir yang bukan-bukan tanpa sebab. dari kecil saya kerap memendam rasa jika ada masalah terutamanya masalah keluarga. saya kerap kali menangis sendiri semasa kecil dan memikirkan saya tidak disayanggi oleh ahli keluarga saya. saya juga pernah berfikir untuk membunuh diri atas faktor tersebut selain sentiasa dihina oleh rakan-rakan saya. bila sudah menjangkau umur remaja perkara ini sudah berkurangan dan saya dapat atasinya tapi beberapa bulan kebelakangan ini ia datang semua. sekarang saya mempunyai masalah dengan orang sekeliling saya. saya menangis, saya termenung, saya berdiam diri kerana terlalu stress memikirkan perkara-perkara negatif padahal ia tiada apa-apa pon. saya sentiasa memendam rasa saya tidak pernah cerita masalah saya kepada sesiapa termasuklah ahli keluarga saya. saya berfikir ingin berjumpa doktor tapi saya takut. apa yang harus saya lakukan Dr ?

  • Izdamunir says:

    Assalamualaikum
    Skor saya
    10
    30
    24
    Boleh doktor berikan cadangan tindakan yg perlu saya lakukan. Saya amat tidak tenang. Perasaan ini bermula selepas saya mengalami demam denggi. Tolonglah saya.

  • sues says:

    assalam doc…
    depression: 28
    anxiety:32
    stress:32
    saya baru berusia 16 thun doc, adakah saya benar ada depression? saya dah buat ujian ni setiap bulan dan jawapan nya lebih kurang.. saya seorang yang amat ceria dekat sekolah tapi setiap kali saya pulang ke rumah saya tak henti menangis, dekat sekolah saya dianggap sebagai seseorang yang amat berkeyakinan diri tapi sebaliknya di rumah saya jadi tak ketahuan.. saya selalu pendam setiap cemuhan sebab semuaorang anggap saya seorang yang kuat, dulu ii saya selalu dibandingkan dengan cousin saya, walaupun start tahun lepas saya kurang dibandingkan tetapi ia seolah olah memberi luka yang amat dalam…dan bermula dari tahun lepas saya selalu pukul kepala saya tanpa saya sedar dengan tangan saya sehinggalah tahun ni saya sering sakit dan sesak nafas… saya taktahu nak mengadu dekat siapa sebab saya sedar yang gred peperiksaan saya agak menurun baru baru ni kerana saya sentiasa dapat A tapi peperiksaan baru baru ini saya gagal walaupun saya dah cuba yang terbaik dan saya fikir adakah kerana saya depression? macam mana saya nak bagitahu parents saya? apa patut saya buat? adakah saya menghidap depression? saya selalu rasa tak nak hidup tapi saya rasa bersalah kat parents dan saya spm tahun depan, apa patut saya buat?

    • sues says:

      lepastu saya selalu ada masalah nak tidur sebab saya asyik berfikir dan boleh dikatakan hari hari saya menangis dan kadang kadang benda tu kecik je tapi saya rasa sakit sangat sangat…. saya anak tunggal dan saya selalu rasa terbeban sangat sebab nak banggakan parents saya sampai saya rasa saya taknak hiduppp

  • Nur says:

    Salam doktor.. Saya berusia 24 tahun.. Dari kecil keluarga saya tidak seperti keluarga lain.. Ibu bapa saya bercerai semasa umur saya 1 tahun.. Sejak itu saya tinggal bersama atuk, nenek dan pak saudara saya.. Saya sangat bergantung harap pada atuk saya.. Pada usia 11,atuk saya meninggal dunia.. Dan itu memberi impak besar kepada saya.. Tersangat besar.. Mulai saat itu.. Hidup saya semua diaturkan oleh keluarga.. Saya tidak bekerja kerana harus menjaga nenek saya.. Tiada kawan.. Malah sekarang saya langsung hilang minat untuk bersosial.. Bagi saya.. Safe n comfort zone saya hanya lah di bilik saya.. Its hurt me so much.. Banyak kali berharap dapat mengikut atuk saya.. Help me..

  • Priyadi says:

    Dr. Sy prlukn bantuan, sy slalu rasa resah kerana hal2 yg kecil sahaja .dahulu sy dapat msih dapat lawan perasaan ini tetapi kini sy dpt mengetangetahui bahawa sy kian lemah dlm menahan perasaan .sy slalu membandingkan diri sy dgn saudara mara yg lain .antara sebab yg lain ialah sy tidak boleh menyatakan kerana sy malu .sy harap sy boleh memberitahu dr. secara peribadi lagi .

  • Zaikiah says:

    Random people, perjalanan kehidupan kita hampir sama. Di masa melalui fasa2 yg sukar dlm hidup, saya selalu ingatkan diri yg saya perlu sayangkan diri dan Allah sentiasa ada bersama. Alhamdulillah skrg saya lebih redha dan tenang.

  • Wawa says:

    Saya tak tahu kenapa, saya selalu rasa ketakutan & resah yang melampau. Sometimes baca feed or news dekat social media pon saya boleh jadi takut melampau. Berdebar and mengigil. Saya taknak self diagnose. Cuma kenapa ye saya always rasa macam tu. Kadang saya tak tahu apa yang buat saya takut. Saya akan cari orang yang saya selesa utk bercakap utk tenang kan saya. Tapi semua orang tak faham kenapa saya rasa takut. And keep asking me “kenapa nak rasa takut, benda takde apa”. Tapi saya tak boleh jawab persoalan tu. Rasa takut tu yang datang secara tiba2.

  • Saya ira says:

    Sy cpt marah.. mudah stress.. xbole dgr bunyi bising2.. anak2 bsing sy xsuka.. sy slalu Rasa semua org Tak suka sy. Sbb mmg dari dulu Tak Ada yg suka sy. Kawan2 pulaukan sy.. keluarga pulaukan sy.. keluarga mrtua Tak suka sy.. sy Rasa sedih nangis.. sy Rasa dri gemuk Dan Tak cantik.. sy suka marah suami sy.. sy mudah terasa.. lepas Tu sy Rasa bersalah Dan mintak maaf.. lepas Tu marah balik..sy Tak boleh kawal emosi.. sy Rasa dri sy Tak Ada siapa hargai Dan sayang. Sy Tak boleh tidur kadang2. Saya takut nk to.. mimpi yg takut2.. sy takut mati sbb amalan sy Tak Banyak.. .. sy slalu Tak cukup nafas.. dulu sy penah jumpa doc. Sy ckp sy Tak cukup nafas. Mereka cek sy kata semua normal . Mereka buat Surat suruh jumpa pakar.. sy kata sy Tak gila. Sy Tak pergi. Tapi skrg sy Rasa nak pergi jumpa doc. Tapi sy Tak tahu nak cakap apa.. ??? Boleh tlg sy

  • surose says:

    dokter, sy ada masalah hati perasan sy kerap celaru, xtenang, resah,kdg2 rse nk mrah, kdg2 rse nk mngis, kdg2 tu rasa mcm diri ni xdhargai, sy xde kyakinan diri tpi sy cbe utk positif mgkin sy ni pmalu..bg, sy bnde tu mcm normal je mcm org lain..kdg2 sy ok sy buat apa2 semua ok.. mcm last night sy ada prsaan nak mngis tnpa sebab mgkin sy pk sy penat dgn keje,time tu jgk perut rse xselesa rse ada angin kejap mcm gastrik lpas tu kple sakit..tpi sy cbe bsgka baik je ttg sikap sy..bnde2 mcm ni normal ke doktr?

  • Siti Aisyah Mohd Yusuf says:

    Assalamualaikum Prof. dan semua yang membaca.

    Pertamanya saya ucapkan jutaan terima kasih kerana atas inisiatif Prof. melalui link di laman web ini saya akhirnya berjaya merungkai permasalahan yang dialami lebih 30 tahun ini. Dengan maklumat yang Prof. kongsikan saya dapat kefahaman dan kesedaran untuk meminta pertolongan profesional.

    Dua kali saya buat ujian DASS di sini (selang sebulan) dan berdasarkan score, saya terus pergi ke Klinik MENTARI Putrajaya untuk mohon pandangan. Di situ saya diminta buat ujian DASS sekali lagi secara manual dan terus diberikan tarikh appointment dengan psikiatris.

    Alhamdulillah saya sedang menjalani rawatan selain psikiatris, saya dirujuk juga kepada Occupational Therapist di Hospital Putrajaya. Di tempat kerja pula saya turut mengikuti sesi dengan pegawai kaunseling. Sejak temujanji pertama dengan psikiatris bulan Disember 2019, saya didiagnos anxiety disorder (generalized anxiety disorder) dan mendapat preskripsi fluoxetine HCl 20mg.

    Bila saya baca dan ikuti semua komen, maklum balas tuan/puan di atas rupa-rupanya saya tidak bersendirian. Kita tidak bersendirian. Sayu juga mengalami segala gejala dan pengalaman yang tuan/puan semua lalui.

    Kini saya rasa lebih tenang setelah tahu apa sebenarnya masalah saya selama ini. Insya Allah banyak yang boleh diperbaiki.

    Terima kasih sekali lagi Prof. Dr. Ramli Musa.

    • Ramli Musa says:

      Alhamdulillah website ini banyak membantu masyarakat. Akan saya abadikan komen Puan dalam bentuk post di website ini. Jarang orang memberi komen begini. Selalunya bertanya soalan.
      Semalam saya berjumpa seorang pesakit yang telah menghabiskan masa selama 5 tahun menghidapi kemurungan dan akhirnya semakin teruk hingga mengalami Hallusinasi pendengaran (auditory hallucination). Beliau telah berjumpa 10 rawatan traditional dan yang terakhir mencadangkan berjumpa Pakar setelah semua “benda” yang menempek dibuang oleh perawat tradisional dan tiada lagi “benda” boleh dibuang. Kos rawatan selalunya “ikut sumbangan ikhlas” namun selalunya harapkan dalam RM200-300 sekali. Perlunya kita memberi masyarakat ilmu dan pengetahuan terutamanya dalam isu psikologi dan psikiatri yang dikaitkan dengan stigma negatif.

    • Julaial says:

      Saya ingin bertanya adakah saya tergolong dalam anxiety ini antara tanda yang sering saya alami sejak 12 bulan yang lalu.Contohnya saya kerap menangis tanpa sebab, rasa takut,gelisah ,tiba tiba panik,marah ,sesak nafas,jantung berdegup dengan laju,berasa rendah diri dan saya selalu bertanya pada diri sendiri i should die or life akibat tekanan saya alami dari keluarga dan orang sekitar saya.

  • Aisyah says:

    Salam dc. Saya dh ambil test 3x and ia menunjukkan yg saya ada masalah extremly severe dlm anxiety,severe dlm depress. Benda ni membimbangkan saya and x bgthu fmly tkot mereka risau. Sjak dri test tu,saya sedar ada simptom2 mcm x boleh tido,kurang selera makan,pening,cepat terasa,marah and pernah trembling beberapa kali di u. Semalam boleh dikatakan saya shaking yg teramatt sampai berpeluh,sesak nafas,x larat. Kalau ikutkan dgn apa yg saya bgthu ni,patut ke saya jumpa kaunselor? Or kena rujuk dkt klinik?

  • JIJIEY says:

    salam dc. sjk due menjak ni sy rase lain. lain yg sngt lain. sy rase semua bende tak best. buat tu tak best. buat ni tak best. sy rase semua bende membosankan. tidur pom sy rase bosan. tak tahu kenapa. sy dah buat ujian dass tu. jwpnnye kemurungan sy sngt teruk. sy dah jumpe pakar. banyak kali dh. ect pom sy dah buat. tapi hasilnya same je. sy dah tak tahu nk mitak tlng dgn sape. sy harap dc boleh tolong.

  • adam says:

    Asalam Dr, saye seorang pelajar. Saye x tahu nak share mcm mne tntg diri saye. secara ringkas, sye org nye bole bercakap di khalayak ramai, pernah jadi fasilitator untuk beberapa program yang ade di dalam ipt, saye boleh memberi tunjuk ajar kepada rakan ipt yang lain dari segi percakapan dan sebagai nya. tapi bila dalam sesuatu keadaan cth sye seorang, saye tiba tiba rasa down. semua benda saye tak boleh buat, dlm mase same klau rkn ipt lain dtg untuk berbual dan sebagainya, karakter saye brubah, dri segi prcakapan, tingkah laku. perubahan yg saye alami ni bukan saye perasan, tapi rkn yg melihat. watak saye berubah bila sye berbual berdua, bertiga dan kelompok (brubah atas bilangan). bila saye buat sesuatu yang sye minat, saye akan buat abis baik, tapi cepat bosan. boleh dikira saye cepat bosan dengan semua perkara. Saye akan tepis semua orang yang halang saye untuk buat ape yang saye nak. keadaan tidur saye drpd skolah sudah mula brubah. pkul 5-6 pagi waktu biasa untuk saye tidur. saye jadi susah untuk tidur. pernah saye 3hari terus, tidak tidur dan saye x rase letih. saye bukan s’org pelajar yang bijak. penilaian saye daripada sekolah tidak pernah memberangsangkan, tetapi tidaklah corot. hnya sye tak pernah dapat skor tinggi. bila di ipt masalah ni makin mnjadi teruk. saye lebih pentingkan program drpd sesi kuliah. sebab saye mudah hilang fokus dengan ape yg saye x suka, dan cepat bosan. banyak lagi Dr saye nak share dengan Dr. mohon Dr dapat membantu. saye tidak pernah menceritakan hal/masalah peribadi saya dekat sesiapapun hatta parent atau kwn baik saye. Harap Dr bole beri bantuan kepada cerita saya. terima kasih

    • Ramli Musa says:

      Maaf agak komplex, ada banyak mixture symptoms. antara kemurungan, lack of attention issue, dan self-esteem.
      Jumpa kaunselor IPT untuk nasihat. Setiap IPTA IPTS ada unit kaunseling, jika serious atau x boleh selesai, akan dirujuk doktor

  • Fina says:

    Depression 38
    Anxiety 40
    Stress 38

    dah meet up dgn psychiatrist 3 years ago, diagnosed with depression and schizo, but i think nothing changed after that.what should i do?

  • bella says:

    doc boleh tinggal kan no tel supaya sya boleh tnya dgn personal ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Try My Online Questionnaires