RamliMusa.com

Loading... | Memuatkan...

Adakah Skala DASS Tepat?

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar December 28 2017

Soalan ini amat penting kerana penggunaan DASS di Malaysia amat luas sekali.

Skala Depression Anxiety and Stress Scale (DASS) telah diterjemahkan dalam 45 bahasa dan digunakan seluruh dunia untuk mengukur tahap kemurungan, ketakutan serta stres. Maka adalah penting kita membuat kajian psikometrik (psychometric)

Adakah DASS Versi Bahasa Melayu valid dan reliabel?

4 artikel ini membuktikan kekuatan psikometriknya.

NAMUN harus dingatkan penilaian oleh pakar psikiatri berpengalaman adalah terbaik dan tidak boleh ditandingi oleh mana-mana skala.

_____________________________________________________

These 4 articles are the evidence that this questionnaire is validated among the Malaysian population.

Ramli M, Ariff MF, & Zaini Z. Translation, validation and psychometric properties of  Bahasa  Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry 2007;8 (2):82-89.

http://www.med.cmu.ac.th/dept/psychiatry/AJP_Contents-vo%20l%208-2.htm

Ramli M., Salmiah MA, Nurul Ain M. Validation and psychometric properties of Bahasa Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS) among diabetic patients. Malaysian Journal of Psychiatry, Nov 2009 Vol 18 No. 2, page 40-45.

http://ejournal.psychiatry-malaysia.org/article.php?aid=65

Ramli Musa, Roszaman Ramli, Kartini Abdullah, Rosnani Sarkarsi Concurrent Validity Of The Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry, Vol.12(1), Jan – June 2011:. http://www.aseanjournalofpsychiatry.org/online_12_1.htm

Ramli M, Rosnani S, Aidil Faszrul AR. Psychometric Profile of Malaysian version of the Depressive, Anxiety and Stress Scale 42-item (DASS-42). Malaysian Journal of Psychiatry, 2012 Vol 20, MJP Early Online 1-1-12.

http://www.psychiatry-malaysia.org/file_dir/6825599714f1398ee31bd6.pdf

You may download everything about the DASS from this webpage;

http://www2.psy.unsw.edu.au/groups/dass/translations.htm

Wish you a pleasant day ahead.

Thank you.

Kind regards

Professor Dr. Ramli Musa

Consultant Psychiatrist & Head, Department of Psychiatry,

Kulliyyah of Medicine, International Islamic University Malaysia,

Jalan Hospital,25150 Kuantan,

Pahang MALAYSIA

88 Comments

  • sues says:

    saya seorang yang amat ceria di sekolah, tapi apabila di rumah saya sangat lain….saya kerap menangis, selalu teringat kesalahan say pada masa lampau, saya tidak bole mengawal perasaan marah…saya kerap sekali terasa dengan apa yang orang lakukan terhadap saya, saya pasti akan menangis sekurangnya 1 sehari…. adakah sy kemurungan dan patutkah saya brjumpa dengan kauselling?

    • Ramli Musa says:

      Ada kemungkinan. Namun yg lepih penting kita mencari punca. Mengapa hanya berlaku di rumah. Pasti ada tak kena di rumah.

      • Nor Arnieza says:

        Assalammualaikun Dr. maaf kalau ayat sy panjang lebar & mungkin suda biasa d ajukan pada Dr. sebelum ini..sy cuma nak minta pendapat Dr. sy seorang surirumah tangga sepenuh masa & mempunyai 4 org cahaya mata.. waktu ank ke 3 sy pernah mengalami tahap kemurungan y begitu teruk sehingga sy mencederakan diri sendiri..waktu tu sy kena admit wad biasa d sebabkan kecederaan sy & telah menjalani pembedahan kecil..Dr. dekat situ masa tu ada rujuk sy pada pakar psikiatri & ada temujanji untuk rawatan seterusnya..sy ada jg d bg ubat untuk sy makan tp x ingat nama ubat & sy x makan pun ubat tu sebab masa tu sy masih menyusukan ank y baru berusian 1 thn lbh, sy takut klau sy mkn ubat tu ada kesan y x baik pada dia..& temujanji dgn pakar psikiatri pun sy x pegi sebab ank2 x ada jaga masa tu..family mahupun suami x bg sokongan pada sy untuk buat rawatan..sekarang sy selalu sedih + murung + kuat marah walaupun di sebabkan hal kecil pada ank2 mahupun pada suami..hidup sy rasa penuh kebencian & marah shj..apa2 pun y terjadi pd sy, suami mahupun pada ank2, sy rasa semua berpunca dr sy sendiri.. Adakah apa y sy rasa ni normal buat ibu2 seperti sy @ sy memang patut jumpa pakar psikiatri seperti y di arahkan sebelum ni?

        • Ramli Musa says:

          Waalaikum salam,
          Terima kasih kerana sudi berkongsi masalah dan perjalanan hidup puan di sini. Saya berjumpa ramai kes di mana pesakit mahu mendapatkan rawatan namun pihak keluarga menentang kerana tidak percaya dengan rawatan Psikiatri di hospital. Amat malang sekali kerana pesakit dan keluarga tidak menikmati kualiti hidup yang diharapkan.
          Hanya ada satu jalan penyelesaian. Iaitu mendapatkan rawatan di hospital. bagaimana mengendali ahli keluarga yang menentang? Desaklah pada keluarga bahawa anda memang tidak sihat dan perlu mendapatkan rawatan di hospital. Tiada cara lain. Bagi pesakit dewasa, anda sepatutnya bebas membuat keputusan.

      • Emma says:

        Assalamualaikum Dr.,
        Saya juga mengalami masalah yg sama..berlaku di rumah shj.
        Saya jadi cepat marah dengan anak-anak w/pun perkara kecil..saya pernah Cuba nak baling kerusi, gunting dan ambil pisau dan hala ke anak-anak..
        Saya tiada tempat untuk mengadu.. Saya dah buat Ujian dass online hasilnya moderate..

      • Norhaizad sani says:

        Saya pnya skorr
        24
        30
        26
        Bantulah sya… Sya risau semakin teruk…

  • Is says:

    Baru ni saya ada terkena sakit kepala seperti baru bangun tido pada waktu senja, hilang selera makan, badan lemah dan lesu, seolah-olah tiada semangat. Sehinggakan saya tidak menjamah makanan hampir 15 jam, ini berlarutan hingga 2@3 hari, kerisauan mula timbul apabila saya berjumpa dengan berjumpa dengan orang yg menghidap penyakit ini. Di fahamkan simptom yg saya alami seakan-akan simptom yg d alami oleh beliau pada masa dahulu. Saya telah pegi ke klinik untuk membuat rawatan dan d fahamkan hanya menghadapi samada simptom stop smoking @ mabuk kopi. Setelah 4 hari baru saya rasa badan mula beransur-ansur pulih tetapi masih lemah mungkin di sebabkan saya makan terlalu sedkit di sebabkan hilang selera makan, saya ada membuat DASS test ini sebanyak 4 kali, dah keputusan

    Kemurunagan: 2
    Keresahan: 2
    Stress: 8

    Keputusan 4 ujian yg saya buat hampir sama, Persoalanya adakah saya telah d kategorikan sebagai penyakit yg telah menghidap DASS ini?

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 36 stress 38 anxiety dan 34 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 34 stress 38 anxiety dan 36 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Asiah says:

    Assalamualaikum Dr..sy seorang suri rumah sepenuh masa.
    Semasa berpantang anak pertama sy sudah mula tertekan..tekanan dari keluarga tapi sy masih boleh kawal perasaan sy.Semasa berpantang kali kedua sy mulai memukul anak pertama akibat tekanan dari keluarga juga dan sy rasa tekanan sy berlanjutan sampai anak ketiga.
    Tapi sy membesar dalam keluarga yg porak peranda..cuma bila sudah berumah tangga sy rasa lebih tertekan sebab emosi tidak menentu..asal saja masa berpantang pasti ada perkataan/percakapan yg tidak baik diucapkan oleh keluarga.
    Dulu sy jenis sosial sebab sy tertekan berada dirumah dengan keluarga yg porak peranda..sekarang sy cuma terperap dalam rumah jarang bergaul..bukan sebab terkongkong oleh suami tapi sy rasa lebih selesa berada dalam rumah.Sy cuma ingin elakkan daripada jadi bahan umpatan orang.
    Sy minta maaf kalau Dr kurang faham apa yg ingin sy sampaikan..sy sendiri tidak faham dan tidak tahu macam mana cara menyampaikan apa yg sy alami.
    Kadang sy rasa perlu jumpa pakar tapi sy takut..sy tidak pasti apa yg sy takutkan.
    Sy bukan seorang yg baik..sy berusaha dari hari ke hari untuk menjadi seorang yg baik dan berguna buat keluarga.
    Semasa kecil sampai sekarang sy tertanya2 apa salah sy? Kenapa sebahagian keluarga bencikan sy? Sehinggalah sy memilih untuk menjauh dari keluarga..sy kurang bergaul dengan keluarga walaupun sebenarnya sy teringin bermesra dengan keluarga seperti dulu sebelum parents bercerai.Entah dimana silapnya sekelip mata saja semua jadi begini.
    Keputusan sy depression 24..anxiety 22..stress 24.
    Boleh Dr tolong terangkan lagi jelas..adakah sy perlu jumpa pakar?
    Terima kasih Dr membaca luahan sy.

  • Amin Muhamad says:

    Assalamualaikum Dr, saya mengalami keadaan yang sangat sukar sekarang, saya kerap diserang panic attack sehingga sukar saya membuat apa-apa perkara. Saya sudahpun membuat rujukan dengan pihak HKL, pada awalnya dikhuatiri saya berkemungkinan ada masalah jantung kerana saya kerap kali hendak pengsan dan bila ujian ECG saya dibuat adakala normal dan tidak normal. Saya telah dirujuk ke bahagian pakar perubatan dan sekarang menunggu tarikh temujanji pertama pada February 2019 nanti. Tapi walau apa pun, symptoms yang saya alami sekarang:
    1. Saya kerap rasa berdebar biarpun benda remeh dan kadangkala berdebar secara mengejut biarpun saya dalam keadaan santai.
    2. Saya sangat-sangat sukar untuk tidur dan waktu tidur saya sudah tidak normal.
    3. Saya kerap berasa letih dan tidak bermaya.
    4. Kerap rasa seperti hendak pengsan.

    Dari apa yang saya alami sekarang, ia telah menggagu prestasi kerja dan kehidupan seharian saya. Saya sudahpun membuat ujian DASS dari laman sesawang Dr dan keputusannya adalah:
    *Depression-18
    *Anxiety-20
    *Stress-18
    Saya merasakan agak lama untuk saya menunggu temujanji hospital dan meneruskan proses selanjutnya. Dalam hal ini, seandainya betul saya mengalami apa-apa masalah tekanan atau anxiety, adakah ia boleh menyebabkan masalah jantung atau ia hanya memberi kesan kepada jantung?
    Saya berharap Dr boleh memberi nasihat atas apa yang saya alami sekarang. Maklumbalas dari Dr amatlah saya hargai. Terima kasih.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Mendapatkan rawatan di hospital kerajaan memang tidak dinafikan menghadapi kekangan masa menunggu lama. Ini kerana jumlah pesakit yang terlalu ramai.
      Saya lebih mencadangkan berjumpa pakar di hospital swasta untuk 2 atau 3 temujanji. kemudian dirujuk ke hospital kerajaan.
      Dengan cara begini ia dapat mengurangkan tempoh menunggu dan rawatan dapat dijalankan cepat.
      Namun kena keluar modal sedikit,

  • Edrna says:

    Salam dr , saya bukannya seorang yg pendiam , bila di sklh sya boleh jdi someone yg happy tpi bila di rumah sya lebih suka menjauhkan diri dari keluarga , kadang” sya fikir lebih baik mati dri hidup dkt dunia ni , sya pernah simpan niat nak bunuh diri dri tahun lepas , sya lebih suka salahkan diri sendiri tentang perkara yg lepas , sya boleh jadi someone yg happy dan dlm pada masa yg sma tiba tiba jdi orng lebih pendiam , sya pernah rsa murung dlm jngka msa 3 minggu dn kemudian ok , lps tu murung blik . Jdi sya skrng sya kna buat ap ?

  • ayin says:

    hai assalamualaikum . erm dr. , sejak kebelakangan ni saya selalu ada masalah . masalah keluarga , masalah dgn kawan kawan , bercinta , semua . saya ni boleh dikatakan jenis ceria sgt . saya sukar nak beremosi depan kawan kawan saya , sbb saya taknak tunjuk kemurungan saya depan kawan kawan saya . saya dah buat ujian DASS tu , dan keputusannya , kemurungan dan tahap anxiety saya amat teruk . persoalaannya , adakah saya masih perlu ke klinik untuk membuat pengesahan tentang kemurungan saya , walaupun kadang saya terasa amat ceria , dan berasa okay .

  • Ja says:

    Salam Dr. Sebelum tu saya nak Minta maaf kalau ayat saya berterabur..
    Dulu masa saya umur 10 tahun memang saya seorang yg happy go lucky tapi sejak family saya ada masalah & masalah kewangan saya jadi pendiam sampai sekarang,(sekarang saya 16thn), saya memang sukar nak cerita perkara / masalah sebenar dengan orang terdekat walaupun keluarga saya. Saya selalu rasa diri saya tak berguna.. selalu dipulaukan dengan rakan².. kadang² saya menangis tanpa sebab dengan membayangkan perkara buruk akan terjadi.. Tidur pun selalu lewat..
    Bulan lepas pula, saya sangat
    mengalami trauma& phobia atas apa yg dh berlaku, saya nak bersosial pun susah. keputusan yg saya dapat pun memang teruk :(.. adakah saya perlu membuat check up ?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Anda mungkin ada kemurungan yg berpanjangan atau childhood depression.
      Langkah permulaan berjumpa dengan guru kaunselor di sekolah.
      Dari situ dia mungkin tahu sama ada perlu rawatan di hospital

  • Nina says:

    salam Prof.
    results DASS saya :
    Depression : 24
    Anxiety : 24
    Stress : 20.

    Selama ni saya ingat saya cuma stress. Stress sebab nak deal dengan attitude problem family members. Daripada kes hutang rumah mak saya, sampai lah kena tanggung adik beradik walaupun saya dah berkahwin. Saya dah berkahwin tapi belum ada anak, suami banyak support dan beri sokongan tapi family saya yang kebanyakannya menyumbang stress. Saya dan suami je yang kena usaha cari duit/ikat perut untuk bayar sewa rumah/belanja harian. Terbaru, saya dituduh anak derhaka hanya kerana menegakkan kebenaran ; mak saya seorang yang denial dan defensive tetapi depan orang lain suka play victim. Adik beradik saya tak membantu. Saya freelance sekarang, tapi saya tak rasa nak jumpa orang dan bersosial. Hanya kawan-kawan rapat sahaja yang saya pilih untuk berjumpa/luangkan masa. saya rasa family saya toxic sangat. Tapi dalam Islam, kita kena berbuat baik pada keluarga/ibu/bapa/adik beradik. tapi, diorang ni lah yang menganiaya saya dan menggunakan saya sampai saya rasa drained sangat. Should i seek specialist advice with my DASS results? Should I leave my family – be away from them? Tapi bukan ke itu nanti buatkan saya memang derhaka pada mak saya? Sekarang ni saya rasa kena betrayed by my own family despite whatever effort I put just to survive, daily. sigh.

  • Irfan says:

    Assalamualaikum dr.. Saya baru masuk aliran science stream ting. 4. Saya rasa x dapat effort untuk matapelajaran elektif. Untuk analisis Depress dan Stress saya dapat moderate tapi Anxiety saya dapat extremely severe. Patut atau x saya hanya jumpa guru kaunseling sekolah sahaja?

    • Irfan says:

      Saya rasa hopelesss.
      Tak bermaya.
      Bila cgu. atau kawan panggil, saya akan ambil beberapa sec baru sahut panggilan.
      Sering penat tetapi x boleh tidur.
      Sering terkejut.
      Dan, saya x rasa zaman kanak ii sebab selalu buat kelas tambahan sejak usia 6 tahun.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      ya memadai kaunselor

  • Nurul Fatihah bt Norapandi says:

    Salam dr, saya nak tanya.. Percakapan berterabur salah satu punca depress ke? Kalau ramai-ramai percakapan saya jadi tak teratur, dan saya susah nak faham and fokus apa yang orang cakap walaupun benda ru senang

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Ada kemungkinan anxiety bukan depression.
      Reality saya tak berapa pasti. Terlalu ringkas

    • al says:

      Bagi saya boleh jadi campuran antara depress n anxiety. I feel it too, in my condition, bila sy depress, sy mmg hilang mood utk brckp. but ble org tanya, I feel like im forced to talk, then prckpan jd brterabur.

      n yes, susah fokus tu mslh besar. in many aspect, I fail to fully focus on what happen around me.

      time keje mmg agak susah, arahan yg org bagi mmg kena org repeat byk kali bru igt.

      benda ni, kite kena adapt n try to solve skit².. improve skit² spye brckp dgn tenang, n give attention to our surroundings.

      sbb sy dlu teruk sy punye depression, but now sangat² jrg and kadang sampai lupa cmne rasa depression tu. tips dy distract diri dr lyn rasa down tu, wat ap² yg kte happy..

      good luck friend, sy tau awk bleh sembuh 🙂

  • Fieza says:

    ID: 2PML80 (untuk rujukan Prof Ramli).
    Saya berumur 28tahun, seorng wanita yang punyai seorang ank dan sentiasa di sayangi suami.
    walaupun saya sayang kan mereka tapi perasaan tak ingin teruskan kehidupan itu setiap hari bermain di minda saya. saya penat dengan dunia saya, saya penat dengan diri saya. hingga saat ini saya tidak mahu teruskan kehidupan lagi.
    pada awal nya saya bukan begini, saya seorng yang berani, kuat ceria suka buat orng ketawa. tapi kini saya kehhilangannya. emosi saya tidak setabil saya tidak sekuat dahulu.

  • Norman Rosle says:

    Assalammualaikum wbt..sekadar bertanya pendapat…sebelum saya menhadapi masalah ini…saya adalah seorang yang ceria..tidak suka memikirkan hal2 remeh…dan saya seorang yg tegas utk diri sendiri…setelah saya di duga dengan masaalah percintaan…saya dapat rasai..dan dpt maklumat dr kawan2 sekeliling mengatakan perubahan sy yg ketara….setelah 8 tahun menjalinkan hubungan percintaan..saya di tglkan…selama kehidupan ini..saya belum pernah merasai nikmatnya bercinta…akan tetapi…setelah saya mula kenal..merasai..dan selesa dgn perkataan cinta itu…ianya telah di tarik semula..telah di berhentikan…saya mula merasakan sangat2 kosong…kehidupan sy berubah 360 darjah…saya lupa pada diri saya..pada keaadaan di mana saya bukan lg sy….saya kerap…mendgr sesuatu yg di bisikkan ke telinga saya…kerap…sgt2 kerap..saya ada berjumpa dgn dr di hospital permai..kerana GH refer saya ke sana…dr ada menunjukkan yg saya ada 3 perwatakan…dan dia sahkan saya menghadapi masalah ADD stage 3…tuan dr…adakah sy perlu terus utk mengikuti saranan dr utk pengambilan ubat secara konsisten…saya tak gila dr…cuma..kesilapan saya..saya tak pernah ada pengalaman dlm hal ni…dptlah kiranya dr berikan saya nasihat2 tambahan…untuk masalah saya ini..ya saya tahu..org di luar akan katakan saya Bodoh…hanya kerana cinta…tp..kenyataannya..inilah yg saya hadapi..bantu sy dr…sekarang ni pun..sy mendgrkan sesuatu yg membisikkan saya supaya sy tak perlu minta nasihat siapa2..sebab…takkan ada org yg akan faham…bantu sy dr…sy buntu…

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Doktor yg merawat adalah org yg lebih sesuai membuat keputusan. ikut nasihatnya. jika kena makan ubat boleh tanya dia atas sebab apa? Mesti ada sebab asas.

  • Ieka Nazarieda says:

    Assalamualaikum Dr.

    Saya ingin bertanya , saya ada masalah kalau berjumpa dengan orang baru dan berada dalam persekitaran ramai terutama bila org ramai tertumpu kepada saya , saya akan mengeletar & mengigil dengan teruk . Saya juga sukar bernafas dengan baik bila ia berlaku . Saya tidak suka bergaul dengan kawan2 dan memilih untuk terperap di rumah bersendirian , tidak suka juga bergaul dengan family dan memilih untuk terperap di bilik !

    Saya juga takut nak memulakan hubungan yang baru , serta cuba sesuatu yang baru kerana takut kalau saya gagal akan datang .

    Adakah ini normal ?

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam, ia tanda social phobia

      • Bal says:

        Assalamualaikum Dr,
        Saya seorg mahasiswa yg memegang jwtn dlm organisasi sejak 6bln lps dgn sebahgian kerelaan saya. Awalnya semua tak boleh terima dan saya tertekan dgn keadaan sekeliling yg menyisihkan saya. Spnjg seminggu saya hanya menangis, pergi kls hanya untk attandence tp tiada fokus. Lama kelamaan org sekeliling boleh terima tntg jwtn tu tp saya masih rasa ini salah saya.
        Saya juga sedar saya sering menangis untk hal kecil dan ketawa sndiri untk ceriakan diri sendiri dan saya rasa takut dengan perubahan emosi sndiri.
        Tahap kerisauan saya smpai kalau naik lift sorang2 saya takut lift tu jatuh kebawah, langkah longkang takut jatuh, lintas jalan kena langgar,turun tangga takut org tolak sedangkan realitinya tiada.
        Keputasan DASS saya semuanya teruk dan sgt teruk ttpi saya kurang percaya dgn keputusan DASS saya sbb mungkin saya terikut2 dgn bahan bacaan tentang anxiety. Jadi berdasarkan sebahagian cerita saya, adakah saya mengalami kerisauan melampau hanya overthinking?

        • Ramli Musa says:

          Salam, maaf saya x boleh pastikan. Ia banyak bergantung pd DASS score dan symptoms kemurungan or anxiety. Tidak dinyatakan di sini

          • Hani says:

            Aslm dr. Saya serong pelajar yg akn memasuki ke politeknik dlm kos pengurusan acara. Tetapi saya agak tidak yakin dengan keputusan yang saya ambil. Hal ini kerana, sebelum itu saya seorang pelajar F6. Dan apabila belajar di sana dalam 3 bulan membuatkan saya tidak dapat menyesuaikan diri di sana kerana persekitarannya yang membuatkan saya setiap hari menangis. Saya tidak dapat bercakap dengan rakan sekelas saya (lelaki dan perempuan ) saya hanya boleh cakap dengan kawan saya sahaja, tidak dapat bercakap dan kalut semasa presentation walaupun saya sudah kaji tajuk tersebut, agak takut untuk menanyakan soalan kepada kawan yang buat presentation, dan selalu merasakan saya seorang yang tidak mempunyai keyakinan diri kerana warna kulit yang gelap. Saya takut dengan cara orang memandang saya kerana saya akan fikir yang mereka sedang kutuk penampilan saya. Saya selalu beritahu tentang hal ini kepada ibu saya, dia akan suruh saya mengabaikan semua itu dan fokus kepada diri saya tetapi amat sukar untuk saya membuat demikian. Sekarang saya sudah berhenti F6. Tapi saya takut saya akan berkelakuan seperti itu lagi. Tambahan pula dengan kos pengurusan acara. Saya perbah melakukan ujian psikometrik di sekolah menengah dan keputusannya saya seorang yang tidak bersosial. Apabila saya sedih saya akan bercakap seorang diri di dalam bilik agar melepaskan apa yang saya mahu cakap kepada sesiapa. Adakah saya x normal / saya just depression /saya anxiety attack .saya takut dengan masa depan saya.

          • Ramli Musa says:

            Low self-esteem definitely ada,
            Yg lain buat ujian DASS nak tahu

  • Nell says:

    Salam Dr saya selalu rasa useless.. sampai satu tahap saya benci diri saya dan salahkan diri sendiri kalau saya buat suatu benda tu gagal.. saya rasa tak berguna sangat.. saya suka menyendiri.. kalau happy tu sekejap je saya rasa.. saya rasa orang sekeliling tak suka saya.. saya rasa saya buat beban mak saya saja. saya rasa cepat bosan..saya buat DASS Dan score kemurungan saya sangat teruk tapi saya deny kan saya tak kemurungan.. saya tak pernah bagitahu sesiapa pasal hal ni. Kalau saya bagitahu emak saya mesti dia buat tak tahu je.. adakah saya betul2 megalami kemurungan.. apa perlu saya buat…..

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Saya menaruh dan percaya DASS adalah tepat.
      Anda telah mengesahkan. Walaupun cuba deny tapi kita tahu hakikat diri kita sendiri.
      Tiada nasihat lain iaitu berjumpa doktor utk bantuan

  • Syiqin says:

    Salam, keputusan DASS sya semuanya 40 ke ats sya trkejut sgt adakah DASS ni betul, sya jwab semua soalan sepenuh jiwa sya , x ada siapa pun yg boleh tolong sya, semua family gelakkan sya bila sya bagitau mereka, mereka ckp sya hnya ank manja sbb sya ank bongsu padahal sya dh rsa begini dri umur sya belasan thun lgi, semenjak ayh sya meninggal 7 bln yg lalu prsaan skit tu dh jdi numb , sya dh x boleh rsa apadah cuma mengalir air mata ja, sekrang sya x tau nk buat apa ,sya dh mula cederakn diri sbb sya nk dh xleh than dh dalm ati ni mcm ada beban yg x boleh nk luah rsa mcm nk tido dan x nk bngn smpi bila2

  • hadi says:

    salam,
    kwn saya berumur 16 tahun dia seorg yg riang dengan orang sekeliling dia tpi dia slalu mengadu dgn sya bila die sesorg die akn menangis tnpa sbb dan dia juga byk kli nk bunuh diri dia kata bile dia dalam bilik dia lgi dia fikir pasal hidup dia terlampau takut untuk hidup dan juga mati dia selalu terbayang untuk bunuh diri dia slalu cari cara untuk dia tamatkn kehidupan dia dan ujian dass dia juga mengejutkn saya depression 40 anxienty 21 stress 31 dia takut dan malu untuk bagitahu ibu bapa dia smpai skrg dia rahsiakn apa patut dia lakukan?

  • Bibah says:

    Assalamualaikum doktor. Saya tertarik dengan kajian validasi doktor berkaitan DASS dalam saringan stress. Saya ingin bertanya, adakah terdapat mana-mana instrument atau alatan elektronik yang boleh digunakan untuk penyaringan stress ini selain dari menjawab survey?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Alhamdulillah.
      Survey adalah bagus selain interview yg tidak praktikal untuk kajian besar.

    • Unknown says:

      Assalam doktor…saya merupakan seorang pelajar..sejak beberapa tahun ni jika saya dilanda masalah saya sering kali menangis, merasakan diri seakan tidak berharga dan kerap kali berfikiran untuk membunuh diri..apa yg saya perhati sejak beberapa bulan saya menjadi semakin paranoid sedangkn tiada sapa sakitkn saya..saya cepat rasa serba salah..saya tahu saya perlukan pertolongan tapi tiada sapa memahami perasaan saya dan masalah sakit hati yang saya hadapi..skrg saya rasa tiada daya dan bersemangat untuk hari hari saya. Saya memberitahu family saya tapi saya tidak pasti mereka paham akan keadaan saya..saya tiada tmpt untuk meluahkn perasaan

  • NATASHA FARHANA BINTI MOHD KHAIRUDIN says:

    Dr, saya selalu rasa nak marah2.. Kadang2 saya rasa sedih.. Saya dh buat ujian dass dan saya dapati tahap kemurungan saya sangat teruk.. Adakah itu betul? Sebab saya rasa saya takde rasa murung2.. Terima kasih

  • unknown says:

    Dr. saya dah berkali buat ujian DASS. dan keputusannya selalu sangat teruk dan teruk. tapi saya risau mungkin saya terpengaruh dengan komen dan cerita org lain. jadi sy cuba nak nafikan result tu.
    saya ada masalah pelupa yang bagi saya agak teruk. sy lupa apa sy buat td. apa sy nak buat td. sy tak lupa semua mcm lost memory. tp mmg kebanyakannya sy lupa mungkin sbb sy susah nak fokus. saya susah nak fokus apa orang ckp dan buat. mereka terpaksa berkali ulang baru saya dapat fokus. kdg sy malu, sbb sy rasa sy pelupa mcm org tua. kadang ada yang membuat saya marah, saya tau dia buat saya marah, tapi sy tak dpt nak ulang apa yg dia kata sbb sy lupa. sy terus lupa walaupn benda tu baru brp saat atau minit berlalu. kalau membaca atau dalam kelas, saya kena ulang banyak kali baru sy dpt fokus. sbb bila sy cuba baca, secepat tu je hilang fokus sy jd sy kena mula dr awal.
    selalunya waktu malam nak tidur, saya selalu rasa tak selesa. saya rasa mcm cadar sy tak tegang, katil sy melunjur ke bawah, alas bantal2 saya buat sy tak selesa, sampaikan walaupun sy mengantuk, sy bangun untuk tolak tilam sy, tegangkan cadar sy, atau alas bantal sy, tp sy msih rsa tak selesa. otak sy rsa mcm tak tenang. sampaikan sy cabut cadar sy. selalu nak tolak tilam sy.
    sy org yg ceria. bila keluar dgn kawan2 sy suka buat mereka ketawa. tp kadang sy akan rasa rimas nak marah secara tiba2. kwn sy gurau biasa pun saya nak marah. sy rasa rimas. lepas tu ok, dan kdg2 dtg balik.
    bila balik rumah, selalu rasa tertekan dan rasa nak marah, sy boleh ckp lemah lembut dgn mak sy, bergurau dgn anak2 buah sy. tp sy selalu mengelak drpd adik beradik sy. sedangkan sy sygkan mereka. tp sy rimas dan boleh membuatkan sy marah. keadaan yang buat sy selalu tertekan ialah bila mak sy rapat dgn adik beradik dan sy rasa tiada hak dlm rumah tu. sy selalu rasa tak berguna dan menyusahkan yg lain. sy selalu rasa nak mati sbb sy yakin, mak sy dpt gembira dgn adik beradik sy yg lain tanpa sy yg menyusahkan. bila sy diam mereka dan mak sy fikir yg buruk psl sy yg membuatkan sy lebih tertekan krn mereka tuduh sy tanpa beri ruang sy perjelaskan. bila sy jelaskan keadaan sebenar mereka rasa mereka betul dan sy mereka cerita. benda ni selalu berulang jd sejak dulu lg yg membuatkan sy selalu tertekan dan lebih pilih utk menjauh. haritu sy hmpir bunuh diri depan mereka, tp tgok keadaan sy buat mereka lebih menyindir. keadaan sy buat mereka fikir sy gila dan lemah iman sbb sy msih muda dan mereka rasa mslh sy tak sebesar mereka. sy tertekan sbb sy tak meluah pd sesiapa tp mereka selalu dpt meluah pd mak sy masalah2 mereka. sy tak meluah sbb bila mak sy atau antara mereka yg marah sy, masalah sy tulah yg akan jd kelemahan sy yg mereka gunakan utk menyindir sy. byk lg masalah dlm keluarga yg membuatkan sy rasa sy nak mati, supaya mereka semua rasa bahagia tanpa sy. sy rasa sy terlalu tak berguna. maaf cerita nih terlalu panjang. tp sy nak tau sekiranya sy mengalami deppresi atau hanya lemah iman spt mereka katakan. sbb sy taktau nak rujuk pada siapa

    • unknown says:

      perasaan nih ialah dpn mereka sy nak marah, bila sy sendiri sy sedih menangis. lepas tu selalu terfikir benda2 bodoh yg sy dah buat sebelum nih. sy terfikir yg semua org gelakkan sy ckp psl sy.

      • unknown says:

        sy pun selalu cakap berterabur yg membuatkan org tak faham apa sy ckp dan kata sy ckp berbelit. walaupn sy cuba ckp dgn tenang. sy bukan saja tetiba marah. sy jugakk selalu tetiba diam rasa malas nak bercakap dan sgt2 tetiba walaupun sy mmg jenis byk ckp. bila org tegur, sy hnya rasa mgkin sy penat. tp komen disini membuatkan sy makin ragu2 itu perkara biasa atau tidak. sy betul2 perlukan bantuan. sbb sy risau sy min teruk. sy takde transport dan duit utk ke berjumpa dgn doktor sbb sy msih belajar. tp utk minta tlg org, semua org fikir sy lemah iman. kalau betul sbb lemah iman, mgkin sy tak perlukan rawatan doktor tp salah sy sendiri

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Pelupa, cepat marah, tidur terganggu, rasa tidak berguna, menyusahkan.
      Semua tanda kemurungan, jumpa pakar utk rawatan

  • unknown says:

    sy jugak selalu cakap berterabur yg membuatkan org tak faham apa sy ckp dan kata sy ckp berbelit. walaupn sy cuba ckp dgn tenang. sy bukan saja tetiba marah. sy jugakk selalu tetiba diam rasa malas nak bercakap dan sgt2 tetiba walaupun sy mmg jenis byk ckp. bila org tegur, sy hnya rasa mgkin sy penat. tp komen disini membuatkan sy makin ragu2 itu perkara biasa atau tidak. sy betul2 perlukan bantuan. sbb sy risau sy miakin teruk. sy takde transport dan duit utk keluar berjumpa dgn doktor sbb sy msih belajar. jd sy hrp sy tu keadaan sy dr sini

    • Ramli Musa says:

      Jumpa kaunselor, pihak tempat belajar juga ada mekanisma membantu aspek keewangan.
      Kadangkala kita sahaja tak mahu datang.
      Rawatan di hospital kerajaan percuma termasuk ubat.

      • unknown says:

        Dr semalam sy ada komen panjang mengenai masalah sy dan bertanya mengenai adakah sy mengalami depresi atau hanya lemah iman mcm yg keluarga sy ckp sebelum sy htr komen ini. tp komen itu dah takde. sy btul2 nak tau sbb risau sy hnya berlebih2an mcm org yg acah depresi utk nakkan perhatian. skrg sy tgh cuti sem jd tak dpt

  • hariz says:

    Salam,saya juga alami depress,stress,anxiety, yang sangat teruk mungkin faktor genetik adalah penyebab saya jadi begini atau saya sendiri tidak pandai atasi..mungkin juga saya kerap diamkan diri atau tidak pandai bergaul..adekah umur seperti saya 19 tahun boleh atasi masalah tersebut….

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Depression boleh semuda umur 12 tahun.

    • syaf says:

      salam dr,
      sy seorang pendiam, selalu sakit2 sejak drpd sy kecil, sy mudah berasa takut tanpa alasan kukuh, sya terlalu risau tentang masalah org lain, sy susah utk tidur, tangan sy selalu shaking dan kadang2 sy cakap berterabur dan sekarang sy mula rsa sensitif dgan bunyi drpd tv dirumah ataupun handphone ibubapa sy.. sy rsa bunyi2 tu semua annoying dan sgat bising jdi sy kurung diri dlam bilik supaya jauh drpd bunyi tu.. sy buat DASS test anxiety dan depressed pada tahap sgat teruk.. ape perlu sy buat dr?

  • ReM says:

    Assalamualaikum.
    Dr, kalau selalu rasa tak yakin diri, sedih, diri tak dihargai, tak nak jumpa atau bersembang dengan orang ,rasa tak berguna untuk hidup, malas, tak semangat dan selalu bersendiri, macam mana tu dr?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Mungkin depression
      LANGKAH PERLU DILAKUKAN.

      Buat ujian DASS di website ini
      Baca apa interpretasi DASS diakhir keputusan DASS.
      Jika ragu pada ujian DASS, Baca post “Adakah DASS Tepat” di akhir ujian DASS
      Baca post ‘Bila perlu Jumpa Doktor” dlm website ini
      Buat keputusan sama ada perlu jumpa pakar
      Lihat senarai hospital di website ini.
      SEMUA ADO di sini..

  • srose says:

    dokter, sy ada masalah hati perasan sy kerap celaru, xtenang, resah,kdg2 rse nk mrah, kdg2 rse nk mngis, kdg2 tu rasa mcm diri ni xdhargai, sy xde kyakinan diri tpi sy cbe utk positif mgkin sy ni pmalu..bg, sy bnde tu mcm normal je mcm org lain..kdg2 sy ok sy buat apa2 semua ok.. mcm last night sy ada prsaan nak mngis tnpa sebab mgkin sy pk sy penat dgn keje,time tu jgk perut rse xselesa rse ada angin kejap mcm gastrik lpas tu kple sakit..tpi sy cbe bsgka baik je ttg sikap sy..bnde2 mcm ni normal ke doktr?

  • Yaya says:

    salam, boleh tak kalau dibuat “optional” pilihan jantina di dalam questionnaire DASS Dr? atau sekurang-kurangnya dimasukkan pilihan “saya tidak ingin memberitahu”?
    http://www.ramlimusa.com/questionnaires/depression-anxiety-stress-scale-dass-21-bahasa-malaysia/

    saya bukannya tak nak pilih tetapi jantina saya yang sebenar (non-binary) tiada dalam pilihan jadi saya tidak mampu untuk mula menjawab pun… jantina IC hanya membuatkan saya ingin membunuh diri dan saya mengelak sedaya upaya daripada pertanyaan berkaitan jantina dalam IC

    sekian terima kasih

  • thea says:

    Assalamualaikum doctor,
    pada tahun lepas saya telah mendapat referral letter untuk mendapatkan khidmat pakar psychiatrist, namun saya tidak dapat mencari masa untuk berjumpa dengan pakar atas faktor jadual yang padat, jadi adakah masih valid untuk saya menggunakan surat yang sama bagi mendapatkan rawatan atau tidak?

  • MUHAMMAD ASRAAF BIN RAHMAT says:

    Assalamualaikum Prof.Dr… saya Muhammad Asraaf Bin Rahmat..
    Bleh tak saya berhubung dengan Dr.melalui medium whatsapp.. untuk mendapatkan maklumat yg lebih… kerana saya sudah merjuk dengan kaunselor Uitm saya.. tapi saya nak maklumat yg lebih daripada Dr.

    Asraaf
    0187753025

  • Ainur says:

    Salam Dr. Berdasarkan ujian yg sy perolehi ruj Dr: O43DYR, kemurungan dan anxiety sy teruk skali.. terus terang skrg ni sy mengalami kemurungan yg teruk dgn sgala permasalahan sehingga fokus terhadap kerjaya sy menurun.. sehinggakan sy xtau nak buat apa.. bebanan yg sedia ada menyebabkan sy slaluterfikir utk melarikan diri de semua.. bagaimana cr nye utk sy release kemurungan sy.. smpaikan xde ape pn sy boleh menangis dgn tiba2.. bantu sy Dr..

  • BUNGA says:

    Salam Prof Dr, Saya mengalami trauma dari kejadian pahit yg melibatkan keluarga. dah setahun lebih ianya berlaku tapi hari2 daily aktiviti sy ingatkan sy pasal kejadian tu. sy dah cuba untuk avoid contohnya tak pergi atau tgk benda2 yg berkaitan tapi susah. sy rasa penat sebab hari2 kene struggle. kadang2 sy rasa nak meraung nak menjerit tapi terbatas. sy jadi seorang yg sentiasa negative. rasa kejadian tu akan berlaku lagi. dr ada saranan apa yg patut sy buat?

  • Iqa says:

    Assalamualaikum Dr,

    DEPRESSION (28 extremely severe)
    ANXIETY (12 moderate)
    STRESS (24 moderate)

    I’m 19 years old. I need a confirmation either I’m sick or not coz it’s always in my mind.

    My parents divorced when I was 3 and my mom, siblings and I stay in our hometown since then. Since i was kid i am not given enough attention. My mom barely cares about me so my grandparents who took care of me when she’s not around. My uncle & aunty doesn’t really like us.

    When I was 10 years old, we moved to other place. My mom & kakak bergaduh teruk and my mom keluar dari rumah. I tinggal dengan my dad and abang2 i since that and I always left alone at home. Unfortunately, I also know that my mom is a homosexual (lesbian)

    My childhood days is not that good. I selalu menangis bila sorang2 dekat rumah, rasa diabaikan dan rasa diri tak berguna. Pernah sekali i ambil pisau dekat dapur sebab rasa nak bunuh diri. I selalu cakap sorang2 dan cakap depan cermin.

    When I was 11 years old, my mom took me to stay with her and her friend (woman) . I saw everything/bad things that I shouldn’t see. I try to understand everything i saw between my mom and that woman. I always cry at night alone in my room. I selalu pendam apa yang I rasa dan tak pernah luahkan pada sesiapa. I rasa malu bila semua orang bercakap pasal my mom dan hanya mampu diam.

    When I was 14 & 15 , I still tinggal dengan diorang but that woman has a son and a daughter. I stress sebab dekat rumah hari2 bergaduh dan tengok kemesraan my mom and that woman. I feel miserable. My PT3 is not good because I can’t concentrate on my study. I selalu menangis setiap malam bila fikirkan tentang semua perkara.

    Luckily when I’m 16 & 17 i tinggal dengan atuk dan nenek i selepas bergaduh besar dengan that woman. My relationship with my mom is not good since then.

    And until today I rasa sunyi, kosong dan tidak dipedulikan walaupun i ada siblings, my mom and dad around me, Sometimes i menangis tanpa sebab bcs that feelings come. It feels so hurt. I seorang yang tidak sabar dan suka marah2. I lebih suka bersendirian dan tidak suka bising2. Even hujung minggu i balik rumah dari kolej i, i lebih suka sorang2 dalam bilik dan tidak pedulikan orang lain. Ayah i selalu tegur sikap i yang suka duduk dalam bilik dan tak bergaul dengan orang lain tapi i tak peduli. I juga sangat sensitif dengan kata2 orang terhadap saya, mudah terasa. I rasa tak yakin dengan diri sendiri dan tak cukup bagus. I am really feeling down.

    I have a boyfriend in army. He’s my closest friend and my good listener but he’s too busy. I don’t have patience and always getting mad at him. I will end up crying because I feel alone and empty. Please help.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      I’m truly empathy with the life that you have to go through.
      You need to attend DBT sessions (Dialectic Behavioural Therapy) in order to maintain a good relationship with a person and to have a better quality of life.
      See the therapist

  • Iqa says:

    Additional ,

    nowadays i susah tidur malam and i’m stress about it. I juga kerap lupa sesuatu benda. Contohnya benda yg i nak cerita dekat orang. Bukan sekali tapi dah banyak kali. I tried to remember but i couldn’t.

  • Aly says:

    Saya rasa useless sepanjang masa, kadang kadang saya susah nak faham apa yang orang lain cakap, saya suka menyendiri, tangan saya selalu menggeletar tiba2, and ada satu masa tu saya dapat berita yang mengejutkan, tubuh saya menggeletar. nafas saya kerap tercungap cungap. saya ni dikira mcm nampak happy je kat sekolah tapi kat rumah saya tak pernah rasa happy. and saya rasa saya ni too ugly sampai saya takut orang taknak berkawan dengan saya sebab muka saya, saya pernah nangis sebab tu. itu apa???

  • Asyrafi says:

    assalamualaikum..dr.,saya asyrafi baru bertukar disebuah jabatan kerajaan sebagai pembantu tadbir,ditempat kerja saya jawatan pembantu tadbir hanya seorang sahaja,jadi sekarang ni semua kerja-kerja spt pentadbiran,kewangan,perkhidmatan,cuti,surat-menyurat serta laporan harian,mingguan dan bulanan saya terpaksa buat, jadi sekarang DR. saya mengalami stress yang terlampau sangat kerana kerja yang banyak,sampai satu tahap saya tak nak buat kerja kerana berasa murung,kurang selera makan,jantung berdebar-debar,rasa nak pengsan, sakit kepala,badan rasa lemah serta malam tak boleh tidur dengan lena. sentiasa memikirkan kerja yang banyak, sehingga bila balik kerumah kita tidak boleh lupakan kerja-kerja dipejabat, murung, kurang bercakap dengan anak-anak dan isteri.suasana tempat kerja pun tidak selesa,rasa terkurung dan selalu diganggu staff yang tak suka dengan kita bekerja disini. bila dengar bunyi telefon pun kita rasa resah gelisah dan stress,sekarang ni pun saya tak boleh nak buat kerja kerana stress terlampau.atas nasihat kawan-kawan saya telah menggunakan ujian DASS disini dan keputusan yang saya dapat kemurungan : 28 (sangat teruk), keresahan : 32 (sangat teruk), stress : 30 (teruk),adakah dengan keputusan dass ini saya dikategorikan sebagai sakit mental..? adakah dengan keputusan ini saya perlu berjumpa doktor di klinik atau hospital untuk membuat pemeriksaan atau rawatan susulan..?

  • Asyrafi says:

    Lagi satu DR. bila saya hendak pergi kerja,rasa stress tu datang dan jantung akan berdebar-debar, rasa murung dan resah tu akan datang tiba-tiba, sampai ada sekali nyaris-nyaris berlaku kemalangan.harap doktor dapat bantu saya..terima kasih.

  • Belle says:

    Assalamualaikum,

    Saya cenderung mencederakan diri sendiri bila saya rasa marah, kecewa.. In fact, saya dah pon memcederakan diri sendiri.. Tapi tidak lah sehingga ke hospital.. Saya seorang yg suka duduk bersendirian.. Saya memang xkan berkongsi masalah dgn siapa2.. Dengan kawan2, memang saya nampak ceria.. Kdg2 rasa lebih baik saya takde.. Ni keputusan ujian saya.. Apa patut saya buat?

    26 (Teruk/Severe)

    Keresahan/Anxiety:

    18 (Teruk/Severe)

    Stress:

    18 (Ringan/Mild)

  • Anon says:

    Salam dr saya baru berumur 18 tahun.
    Stress 20
    Anxiety 30
    Depression 10
    Sejak saya f4 saya sering mengalami mengigil yang teruk sehingga saya berjumpa doktor banyak kali serta diberi ubat tapi masih belum jumpa punca dan penyelesaian sehingga saya stop pergi. Saya sering mengalami takut dan cemas secara tiba tiba walaupun saya hanya duduk sahaja. Jantung saya akan jadi laju dan saya akan jadi sangat mengigil sehingga tangan saya tidak terkawal serta bila saya bercakap juga mengigil. Sejak kebelakangan ini menjadi lebih teruk saya punya mengigil. Saya juga mengalami masalah tidur jika saya terlalu memikirkan sesuatu membuat saya tak senang hati sehingga ianya berlaku atau saya dapat selesaikan dan saya akan jadi cemas. Perkara ini jadi semakin teruk sejak tahun ini apabila saya tidak ditawarkan pengajian di mana mana dan saya terlalu sedih. Saya juga berasa rimas bila duduk di rumah dan saya lebih gembira untuk keluar dari rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires