RamliMusa.com

Adakah Skala DASS Tepat?

by Prof Dr Ramli Musa under 4. DASS skor & Cara Mendapatkan Rawatan Pakar December 28 2017

Soalan ini amat penting kerana penggunaan DASS di Malaysia amat luas sekali.

Skala Depression Anxiety and Stress Scale (DASS) telah diterjemahkan dalam 45 bahasa dan digunakan seluruh dunia untuk mengukur tahap kemurungan, ketakutan serta stres. Maka adalah penting kita membuat kajian psikometrik (psychometric)

Adakah DASS Versi Bahasa Melayu valid dan reliabel?

4 artikel ini membuktikan kekuatan psikometriknya.

NAMUN harus dingatkan penilaian oleh pakar psikiatri berpengalaman adalah terbaik dan tidak boleh ditandingi oleh mana-mana skala.

_____________________________________________________

These 4 articles are the evidence that this questionnaire is validated among the Malaysian population.

Ramli M, Ariff MF, & Zaini Z. Translation, validation and psychometric properties of  Bahasa  Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry 2007;8 (2):82-89.

http://www.med.cmu.ac.th/dept/psychiatry/AJP_Contents-vo%20l%208-2.htm

Ramli M., Salmiah MA, Nurul Ain M. Validation and psychometric properties of Bahasa Malaysia version of the Depression Anxiety and Stress Scales (DASS) among diabetic patients. Malaysian Journal of Psychiatry, Nov 2009 Vol 18 No. 2, page 40-45.

http://ejournal.psychiatry-malaysia.org/article.php?aid=65

Ramli Musa, Roszaman Ramli, Kartini Abdullah, Rosnani Sarkarsi Concurrent Validity Of The Depression Anxiety and Stress Scales (DASS). ASEAN Journal of Psychiatry, Vol.12(1), Jan – June 2011:. http://www.aseanjournalofpsychiatry.org/online_12_1.htm

Ramli M, Rosnani S, Aidil Faszrul AR. Psychometric Profile of Malaysian version of the Depressive, Anxiety and Stress Scale 42-item (DASS-42). Malaysian Journal of Psychiatry, 2012 Vol 20, MJP Early Online 1-1-12.

http://www.psychiatry-malaysia.org/file_dir/6825599714f1398ee31bd6.pdf

You may download everything about the DASS from this webpage;

http://www2.psy.unsw.edu.au/groups/dass/translations.htm

Wish you a pleasant day ahead.

Thank you.

Kind regards

Professor Dr. Ramli Musa

Consultant Psychiatrist & Head, Department of Psychiatry,

Kulliyyah of Medicine, International Islamic University Malaysia,

Jalan Hospital,25150 Kuantan,

Pahang MALAYSIA

40 Comments

  • sues says:

    saya seorang yang amat ceria di sekolah, tapi apabila di rumah saya sangat lain….saya kerap menangis, selalu teringat kesalahan say pada masa lampau, saya tidak bole mengawal perasaan marah…saya kerap sekali terasa dengan apa yang orang lakukan terhadap saya, saya pasti akan menangis sekurangnya 1 sehari…. adakah sy kemurungan dan patutkah saya brjumpa dengan kauselling?

    • Ramli Musa says:

      Ada kemungkinan. Namun yg lepih penting kita mencari punca. Mengapa hanya berlaku di rumah. Pasti ada tak kena di rumah.

      • Nor Arnieza says:

        Assalammualaikun Dr. maaf kalau ayat sy panjang lebar & mungkin suda biasa d ajukan pada Dr. sebelum ini..sy cuma nak minta pendapat Dr. sy seorang surirumah tangga sepenuh masa & mempunyai 4 org cahaya mata.. waktu ank ke 3 sy pernah mengalami tahap kemurungan y begitu teruk sehingga sy mencederakan diri sendiri..waktu tu sy kena admit wad biasa d sebabkan kecederaan sy & telah menjalani pembedahan kecil..Dr. dekat situ masa tu ada rujuk sy pada pakar psikiatri & ada temujanji untuk rawatan seterusnya..sy ada jg d bg ubat untuk sy makan tp x ingat nama ubat & sy x makan pun ubat tu sebab masa tu sy masih menyusukan ank y baru berusian 1 thn lbh, sy takut klau sy mkn ubat tu ada kesan y x baik pada dia..& temujanji dgn pakar psikiatri pun sy x pegi sebab ank2 x ada jaga masa tu..family mahupun suami x bg sokongan pada sy untuk buat rawatan..sekarang sy selalu sedih + murung + kuat marah walaupun di sebabkan hal kecil pada ank2 mahupun pada suami..hidup sy rasa penuh kebencian & marah shj..apa2 pun y terjadi pd sy, suami mahupun pada ank2, sy rasa semua berpunca dr sy sendiri.. Adakah apa y sy rasa ni normal buat ibu2 seperti sy @ sy memang patut jumpa pakar psikiatri seperti y di arahkan sebelum ni?

        • Ramli Musa says:

          Waalaikum salam,
          Terima kasih kerana sudi berkongsi masalah dan perjalanan hidup puan di sini. Saya berjumpa ramai kes di mana pesakit mahu mendapatkan rawatan namun pihak keluarga menentang kerana tidak percaya dengan rawatan Psikiatri di hospital. Amat malang sekali kerana pesakit dan keluarga tidak menikmati kualiti hidup yang diharapkan.
          Hanya ada satu jalan penyelesaian. Iaitu mendapatkan rawatan di hospital. bagaimana mengendali ahli keluarga yang menentang? Desaklah pada keluarga bahawa anda memang tidak sihat dan perlu mendapatkan rawatan di hospital. Tiada cara lain. Bagi pesakit dewasa, anda sepatutnya bebas membuat keputusan.

  • Is says:

    Baru ni saya ada terkena sakit kepala seperti baru bangun tido pada waktu senja, hilang selera makan, badan lemah dan lesu, seolah-olah tiada semangat. Sehinggakan saya tidak menjamah makanan hampir 15 jam, ini berlarutan hingga 2@3 hari, kerisauan mula timbul apabila saya berjumpa dengan berjumpa dengan orang yg menghidap penyakit ini. Di fahamkan simptom yg saya alami seakan-akan simptom yg d alami oleh beliau pada masa dahulu. Saya telah pegi ke klinik untuk membuat rawatan dan d fahamkan hanya menghadapi samada simptom stop smoking @ mabuk kopi. Setelah 4 hari baru saya rasa badan mula beransur-ansur pulih tetapi masih lemah mungkin di sebabkan saya makan terlalu sedkit di sebabkan hilang selera makan, saya ada membuat DASS test ini sebanyak 4 kali, dah keputusan

    Kemurunagan: 2
    Keresahan: 2
    Stress: 8

    Keputusan 4 ujian yg saya buat hampir sama, Persoalanya adakah saya telah d kategorikan sebagai penyakit yg telah menghidap DASS ini?

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 36 stress 38 anxiety dan 34 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Ummie says:

    Assalamualaikum doktor.. Sebelum saya nak bertanya pd doktor, sebenarnya saya seorang yg pendiam.. saya kurang untuk bercakap.. saya sukar untuk meluah.. saya sukar untuk rapat dengan semua orang walaupun adik beradik saya sendiri.. saya merasa diri saya cuma seorang walaupun saya disekelilingi dengan orang2.. saya tak tahu nak luah macam mana, apa yg tengah saya alami dr dulu smpai sekarang ni saya tak tahu nak luahkan.. saya ada baca banyak artikel untuk pastikan kenapa dgn diri saya.. artikel seperti bipolar disorder dan mental disorder, banyak menjelaskan tentang simpton jika sesorang itu sedang mengalami disorder itu.. dan simpton yg dijelaskan disitu hampir serupa dlm diri saya.. ciri2 diri saya banyak cenderung pd introvert.. sebelum saya buat ujian DASS ni saya berasa takut yg melampau untuk lakukan ujian ni.. tapi bila saya merenung berfikir saya perlu buat untuk tahu dimana tahap diri saya.. dan selepas saya buat test DASS tu, keputusan yg saya dapat menunjukkan 34 stress 38 anxiety dan 36 depression.. saya takut doktor.. apa yg patut saya buat.. saya tak dapat nak berfikir.. 😔

  • Asiah says:

    Assalamualaikum Dr..sy seorang suri rumah sepenuh masa.
    Semasa berpantang anak pertama sy sudah mula tertekan..tekanan dari keluarga tapi sy masih boleh kawal perasaan sy.Semasa berpantang kali kedua sy mulai memukul anak pertama akibat tekanan dari keluarga juga dan sy rasa tekanan sy berlanjutan sampai anak ketiga.
    Tapi sy membesar dalam keluarga yg porak peranda..cuma bila sudah berumah tangga sy rasa lebih tertekan sebab emosi tidak menentu..asal saja masa berpantang pasti ada perkataan/percakapan yg tidak baik diucapkan oleh keluarga.
    Dulu sy jenis sosial sebab sy tertekan berada dirumah dengan keluarga yg porak peranda..sekarang sy cuma terperap dalam rumah jarang bergaul..bukan sebab terkongkong oleh suami tapi sy rasa lebih selesa berada dalam rumah.Sy cuma ingin elakkan daripada jadi bahan umpatan orang.
    Sy minta maaf kalau Dr kurang faham apa yg ingin sy sampaikan..sy sendiri tidak faham dan tidak tahu macam mana cara menyampaikan apa yg sy alami.
    Kadang sy rasa perlu jumpa pakar tapi sy takut..sy tidak pasti apa yg sy takutkan.
    Sy bukan seorang yg baik..sy berusaha dari hari ke hari untuk menjadi seorang yg baik dan berguna buat keluarga.
    Semasa kecil sampai sekarang sy tertanya2 apa salah sy? Kenapa sebahagian keluarga bencikan sy? Sehinggalah sy memilih untuk menjauh dari keluarga..sy kurang bergaul dengan keluarga walaupun sebenarnya sy teringin bermesra dengan keluarga seperti dulu sebelum parents bercerai.Entah dimana silapnya sekelip mata saja semua jadi begini.
    Keputusan sy depression 24..anxiety 22..stress 24.
    Boleh Dr tolong terangkan lagi jelas..adakah sy perlu jumpa pakar?
    Terima kasih Dr membaca luahan sy.

  • Amin Muhamad says:

    Assalamualaikum Dr, saya mengalami keadaan yang sangat sukar sekarang, saya kerap diserang panic attack sehingga sukar saya membuat apa-apa perkara. Saya sudahpun membuat rujukan dengan pihak HKL, pada awalnya dikhuatiri saya berkemungkinan ada masalah jantung kerana saya kerap kali hendak pengsan dan bila ujian ECG saya dibuat adakala normal dan tidak normal. Saya telah dirujuk ke bahagian pakar perubatan dan sekarang menunggu tarikh temujanji pertama pada February 2019 nanti. Tapi walau apa pun, symptoms yang saya alami sekarang:
    1. Saya kerap rasa berdebar biarpun benda remeh dan kadangkala berdebar secara mengejut biarpun saya dalam keadaan santai.
    2. Saya sangat-sangat sukar untuk tidur dan waktu tidur saya sudah tidak normal.
    3. Saya kerap berasa letih dan tidak bermaya.
    4. Kerap rasa seperti hendak pengsan.

    Dari apa yang saya alami sekarang, ia telah menggagu prestasi kerja dan kehidupan seharian saya. Saya sudahpun membuat ujian DASS dari laman sesawang Dr dan keputusannya adalah:
    *Depression-18
    *Anxiety-20
    *Stress-18
    Saya merasakan agak lama untuk saya menunggu temujanji hospital dan meneruskan proses selanjutnya. Dalam hal ini, seandainya betul saya mengalami apa-apa masalah tekanan atau anxiety, adakah ia boleh menyebabkan masalah jantung atau ia hanya memberi kesan kepada jantung?
    Saya berharap Dr boleh memberi nasihat atas apa yang saya alami sekarang. Maklumbalas dari Dr amatlah saya hargai. Terima kasih.

    • Ramli Musa says:

      Salam,

      Mendapatkan rawatan di hospital kerajaan memang tidak dinafikan menghadapi kekangan masa menunggu lama. Ini kerana jumlah pesakit yang terlalu ramai.
      Saya lebih mencadangkan berjumpa pakar di hospital swasta untuk 2 atau 3 temujanji. kemudian dirujuk ke hospital kerajaan.
      Dengan cara begini ia dapat mengurangkan tempoh menunggu dan rawatan dapat dijalankan cepat.
      Namun kena keluar modal sedikit,

  • Edrna says:

    Salam dr , saya bukannya seorang yg pendiam , bila di sklh sya boleh jdi someone yg happy tpi bila di rumah sya lebih suka menjauhkan diri dari keluarga , kadang” sya fikir lebih baik mati dri hidup dkt dunia ni , sya pernah simpan niat nak bunuh diri dri tahun lepas , sya lebih suka salahkan diri sendiri tentang perkara yg lepas , sya boleh jadi someone yg happy dan dlm pada masa yg sma tiba tiba jdi orng lebih pendiam , sya pernah rsa murung dlm jngka msa 3 minggu dn kemudian ok , lps tu murung blik . Jdi sya skrng sya kna buat ap ?

  • ayin says:

    hai assalamualaikum . erm dr. , sejak kebelakangan ni saya selalu ada masalah . masalah keluarga , masalah dgn kawan kawan , bercinta , semua . saya ni boleh dikatakan jenis ceria sgt . saya sukar nak beremosi depan kawan kawan saya , sbb saya taknak tunjuk kemurungan saya depan kawan kawan saya . saya dah buat ujian DASS tu , dan keputusannya , kemurungan dan tahap anxiety saya amat teruk . persoalaannya , adakah saya masih perlu ke klinik untuk membuat pengesahan tentang kemurungan saya , walaupun kadang saya terasa amat ceria , dan berasa okay .

  • Ja says:

    Salam Dr. Sebelum tu saya nak Minta maaf kalau ayat saya berterabur..
    Dulu masa saya umur 10 tahun memang saya seorang yg happy go lucky tapi sejak family saya ada masalah & masalah kewangan saya jadi pendiam sampai sekarang,(sekarang saya 16thn), saya memang sukar nak cerita perkara / masalah sebenar dengan orang terdekat walaupun keluarga saya. Saya selalu rasa diri saya tak berguna.. selalu dipulaukan dengan rakan².. kadang² saya menangis tanpa sebab dengan membayangkan perkara buruk akan terjadi.. Tidur pun selalu lewat..
    Bulan lepas pula, saya sangat
    mengalami trauma& phobia atas apa yg dh berlaku, saya nak bersosial pun susah. keputusan yg saya dapat pun memang teruk :(.. adakah saya perlu membuat check up ?

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Anda mungkin ada kemurungan yg berpanjangan atau childhood depression.
      Langkah permulaan berjumpa dengan guru kaunselor di sekolah.
      Dari situ dia mungkin tahu sama ada perlu rawatan di hospital

  • Nina says:

    salam Prof.
    results DASS saya :
    Depression : 24
    Anxiety : 24
    Stress : 20.

    Selama ni saya ingat saya cuma stress. Stress sebab nak deal dengan attitude problem family members. Daripada kes hutang rumah mak saya, sampai lah kena tanggung adik beradik walaupun saya dah berkahwin. Saya dah berkahwin tapi belum ada anak, suami banyak support dan beri sokongan tapi family saya yang kebanyakannya menyumbang stress. Saya dan suami je yang kena usaha cari duit/ikat perut untuk bayar sewa rumah/belanja harian. Terbaru, saya dituduh anak derhaka hanya kerana menegakkan kebenaran ; mak saya seorang yang denial dan defensive tetapi depan orang lain suka play victim. Adik beradik saya tak membantu. Saya freelance sekarang, tapi saya tak rasa nak jumpa orang dan bersosial. Hanya kawan-kawan rapat sahaja yang saya pilih untuk berjumpa/luangkan masa. saya rasa family saya toxic sangat. Tapi dalam Islam, kita kena berbuat baik pada keluarga/ibu/bapa/adik beradik. tapi, diorang ni lah yang menganiaya saya dan menggunakan saya sampai saya rasa drained sangat. Should i seek specialist advice with my DASS results? Should I leave my family – be away from them? Tapi bukan ke itu nanti buatkan saya memang derhaka pada mak saya? Sekarang ni saya rasa kena betrayed by my own family despite whatever effort I put just to survive, daily. sigh.

  • Irfan says:

    Assalamualaikum dr.. Saya baru masuk aliran science stream ting. 4. Saya rasa x dapat effort untuk matapelajaran elektif. Untuk analisis Depress dan Stress saya dapat moderate tapi Anxiety saya dapat extremely severe. Patut atau x saya hanya jumpa guru kaunseling sekolah sahaja?

    • Irfan says:

      Saya rasa hopelesss.
      Tak bermaya.
      Bila cgu. atau kawan panggil, saya akan ambil beberapa sec baru sahut panggilan.
      Sering penat tetapi x boleh tidur.
      Sering terkejut.
      Dan, saya x rasa zaman kanak ii sebab selalu buat kelas tambahan sejak usia 6 tahun.

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      ya memadai kaunselor

  • Nurul Fatihah bt Norapandi says:

    Salam dr, saya nak tanya.. Percakapan berterabur salah satu punca depress ke? Kalau ramai-ramai percakapan saya jadi tak teratur, dan saya susah nak faham and fokus apa yang orang cakap walaupun benda ru senang

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Ada kemungkinan anxiety bukan depression.
      Reality saya tak berapa pasti. Terlalu ringkas

    • al says:

      Bagi saya boleh jadi campuran antara depress n anxiety. I feel it too, in my condition, bila sy depress, sy mmg hilang mood utk brckp. but ble org tanya, I feel like im forced to talk, then prckpan jd brterabur.

      n yes, susah fokus tu mslh besar. in many aspect, I fail to fully focus on what happen around me.

      time keje mmg agak susah, arahan yg org bagi mmg kena org repeat byk kali bru igt.

      benda ni, kite kena adapt n try to solve skit².. improve skit² spye brckp dgn tenang, n give attention to our surroundings.

      sbb sy dlu teruk sy punye depression, but now sangat² jrg and kadang sampai lupa cmne rasa depression tu. tips dy distract diri dr lyn rasa down tu, wat ap² yg kte happy..

      good luck friend, sy tau awk bleh sembuh 🙂

  • Fieza says:

    ID: 2PML80 (untuk rujukan Prof Ramli).
    Saya berumur 28tahun, seorng wanita yang punyai seorang ank dan sentiasa di sayangi suami.
    walaupun saya sayang kan mereka tapi perasaan tak ingin teruskan kehidupan itu setiap hari bermain di minda saya. saya penat dengan dunia saya, saya penat dengan diri saya. hingga saat ini saya tidak mahu teruskan kehidupan lagi.
    pada awal nya saya bukan begini, saya seorng yang berani, kuat ceria suka buat orng ketawa. tapi kini saya kehhilangannya. emosi saya tidak setabil saya tidak sekuat dahulu.

  • Norman Rosle says:

    Assalammualaikum wbt..sekadar bertanya pendapat…sebelum saya menhadapi masalah ini…saya adalah seorang yang ceria..tidak suka memikirkan hal2 remeh…dan saya seorang yg tegas utk diri sendiri…setelah saya di duga dengan masaalah percintaan…saya dapat rasai..dan dpt maklumat dr kawan2 sekeliling mengatakan perubahan sy yg ketara….setelah 8 tahun menjalinkan hubungan percintaan..saya di tglkan…selama kehidupan ini..saya belum pernah merasai nikmatnya bercinta…akan tetapi…setelah saya mula kenal..merasai..dan selesa dgn perkataan cinta itu…ianya telah di tarik semula..telah di berhentikan…saya mula merasakan sangat2 kosong…kehidupan sy berubah 360 darjah…saya lupa pada diri saya..pada keaadaan di mana saya bukan lg sy….saya kerap…mendgr sesuatu yg di bisikkan ke telinga saya…kerap…sgt2 kerap..saya ada berjumpa dgn dr di hospital permai..kerana GH refer saya ke sana…dr ada menunjukkan yg saya ada 3 perwatakan…dan dia sahkan saya menghadapi masalah ADD stage 3…tuan dr…adakah sy perlu terus utk mengikuti saranan dr utk pengambilan ubat secara konsisten…saya tak gila dr…cuma..kesilapan saya..saya tak pernah ada pengalaman dlm hal ni…dptlah kiranya dr berikan saya nasihat2 tambahan…untuk masalah saya ini..ya saya tahu..org di luar akan katakan saya Bodoh…hanya kerana cinta…tp..kenyataannya..inilah yg saya hadapi..bantu sy dr…sekarang ni pun..sy mendgrkan sesuatu yg membisikkan saya supaya sy tak perlu minta nasihat siapa2..sebab…takkan ada org yg akan faham…bantu sy dr…sy buntu…

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Doktor yg merawat adalah org yg lebih sesuai membuat keputusan. ikut nasihatnya. jika kena makan ubat boleh tanya dia atas sebab apa? Mesti ada sebab asas.

  • Ieka Nazarieda says:

    Assalamualaikum Dr.

    Saya ingin bertanya , saya ada masalah kalau berjumpa dengan orang baru dan berada dalam persekitaran ramai terutama bila org ramai tertumpu kepada saya , saya akan mengeletar & mengigil dengan teruk . Saya juga sukar bernafas dengan baik bila ia berlaku . Saya tidak suka bergaul dengan kawan2 dan memilih untuk terperap di rumah bersendirian , tidak suka juga bergaul dengan family dan memilih untuk terperap di bilik !

    Saya juga takut nak memulakan hubungan yang baru , serta cuba sesuatu yang baru kerana takut kalau saya gagal akan datang .

    Adakah ini normal ?

    • Ramli Musa says:

      Waalaikum salam, ia tanda social phobia

      • Bal says:

        Assalamualaikum Dr,
        Saya seorg mahasiswa yg memegang jwtn dlm organisasi sejak 6bln lps dgn sebahgian kerelaan saya. Awalnya semua tak boleh terima dan saya tertekan dgn keadaan sekeliling yg menyisihkan saya. Spnjg seminggu saya hanya menangis, pergi kls hanya untk attandence tp tiada fokus. Lama kelamaan org sekeliling boleh terima tntg jwtn tu tp saya masih rasa ini salah saya.
        Saya juga sedar saya sering menangis untk hal kecil dan ketawa sndiri untk ceriakan diri sendiri dan saya rasa takut dengan perubahan emosi sndiri.
        Tahap kerisauan saya smpai kalau naik lift sorang2 saya takut lift tu jatuh kebawah, langkah longkang takut jatuh, lintas jalan kena langgar,turun tangga takut org tolak sedangkan realitinya tiada.
        Keputasan DASS saya semuanya teruk dan sgt teruk ttpi saya kurang percaya dgn keputusan DASS saya sbb mungkin saya terikut2 dgn bahan bacaan tentang anxiety. Jadi berdasarkan sebahagian cerita saya, adakah saya mengalami kerisauan melampau hanya overthinking?

  • Nell says:

    Salam Dr saya selalu rasa useless.. sampai satu tahap saya benci diri saya dan salahkan diri sendiri kalau saya buat suatu benda tu gagal.. saya rasa tak berguna sangat.. saya suka menyendiri.. kalau happy tu sekejap je saya rasa.. saya rasa orang sekeliling tak suka saya.. saya rasa saya buat beban mak saya saja. saya rasa cepat bosan..saya buat DASS Dan score kemurungan saya sangat teruk tapi saya deny kan saya tak kemurungan.. saya tak pernah bagitahu sesiapa pasal hal ni. Kalau saya bagitahu emak saya mesti dia buat tak tahu je.. adakah saya betul2 megalami kemurungan.. apa perlu saya buat…..

    • Ramli Musa says:

      Salam,
      Saya menaruh dan percaya DASS adalah tepat.
      Anda telah mengesahkan. Walaupun cuba deny tapi kita tahu hakikat diri kita sendiri.
      Tiada nasihat lain iaitu berjumpa doktor utk bantuan

  • Syiqin says:

    Salam, keputusan DASS sya semuanya 40 ke ats sya trkejut sgt adakah DASS ni betul, sya jwab semua soalan sepenuh jiwa sya , x ada siapa pun yg boleh tolong sya, semua family gelakkan sya bila sya bagitau mereka, mereka ckp sya hnya ank manja sbb sya ank bongsu padahal sya dh rsa begini dri umur sya belasan thun lgi, semenjak ayh sya meninggal 7 bln yg lalu prsaan skit tu dh jdi numb , sya dh x boleh rsa apadah cuma mengalir air mata ja, sekrang sya x tau nk buat apa ,sya dh mula cederakn diri sbb sya nk dh xleh than dh dalm ati ni mcm ada beban yg x boleh nk luah rsa mcm nk tido dan x nk bngn smpi bila2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Try My Online Questionnaires